Het Vind mijn apparaat-netwerk van Android bestaat al een aantal jaar, maar heeft in 2024 een update gekregen. Waar het netwerk eerder via wifi je toestel probeerde terug te vinden, doet het dat nu op een volledig andere wijze waardoor soms zelf een uitgeschakelde smartphone kunt terugvinden. Klinkt cool, maar hoe werkt dat dan precies?
Naast wifi nu ook bluetooth
Tot voor kort was het heel simpel: stond je smartphone uit en was je hem kwijt, dan kon je hem als verloren beschouwen. Dat is echt heel vervelend, en daarom is het goed om te zien dat Google in 2024 het netwerk van een broodnodige update voorzien heeft. Voortaan maakt het netwerk namelijk ook gebruik van bluetooth om je verloren apparaten terug te vinden. En met apparaten bedoelen we smartphones, tablets en oordoppen die verbonden zijn via Fast Pair. En hetzelfde geldt voor bluetoothtrackers, die je aan je sleutelbos of tas kunt hangen.
En de batterij dan?
Klinkt leuk en aardig, maar hoe werkt dat dan precies? Android maakt hiervoor gebruik van een batterijmanagementsysteem. Dat systeem monitort het energieverbruik van het apparaat in kwestie en kan ervoor zorgen dat wanneer het uitstaat, er nog voldoende energie beschikbaar is om teruggevonden te kunnen worden. Als gebruiker merk je hier weinig tot niets van. De accu van je smartphone gaat nog even lang mee als voorheen. Het zal wellicht een paar minuten kunnen schelen, maar daar staat het terugvinden van je verloren product tegenover.
Het batterijmanagementsysteem gebruikt de overgebleven energie om zaken als bluetooth en de ultra-wideband-chipset actief te houden wanneer het apparaat uitstaat. Die blijven dan in een zogenaamde low-powered state, waardoor het apparaat nog altijd signalen kan ontvangen, verwerken en verzenden. Dit kan natuurlijk niet voor altijd. Maar gezien het minimale energieverbruik kan de trackfunctie toch een tijdje actief blijven. Hoe lang dat precies is, verschilt per toestel. Maar iPhones houden het bijvoorbeeld tot vijf uur uit.
Een apparaat terugvinden
Oké, een toestel gebruikt dus een beetje restenergie om bluetooth en andere chips actief te houden, zodat die teruggevonden kunnen worden. Maar hoe accuraat zijn de gegevens die smartphones binnen die netwerk ontvangen en verzenden? Dat is afhankelijk van de hardware die fabrikanten in hun producten stoppen. Als er gespecialiseerde chips in een smartphone zitten, dan kun je tot op de centimeter nauwkeurig zien waar je toestel is. Oudere smartphones binnen dit vernieuwde netwerk hebben die luxe niet en doen het dus bij benadering.
Welk netwerk je ook gebruikt als Android-gebruiker (dat kan Googles Vind mijn apparaat zijn, of Samsungs Find my mobile), het idee erachter werkt hetzelfde. Wanneer je het netwerk activeert, dan worden alle aangemelde smartphones en producten geactiveerd. Ze zoeken dan naar het specifieke apparaat dat iemand kwijt is. Via crowdsourcing gaan er dus heel wat signalen over en weer, net zolang tot het verloren apparaat gevonden is. Hoe meer apparaat hieraan meedoen, hoe groter de kans dat je een toestel terugvindt (net zoals dat werkt op iPhones).
Om dit goed te laten werken dien je minimaal Android 9.0 op je smartphone of tablet te hebben staan. Het Vind mijn apparaat-netwerk gebruikt dan, wanneer er een zoekopdracht gegeven is, verschillende datapunten. Dit kan zijn:
- De huidige locatie als je toestel online is
- De locatie die bekend is toen die voor het laatst online was
- Of de locatie die ontfutseld is door het netwerk als het apparaat offline is
Zoals gezegd verloopt de communicatie via bluetooth, wifi en andere verbindingen en worden locaties over en weer gedeeld via een veilige verbinding. Dit gebeurt wanneer je zelf een zoekopdracht initieert of wanneer iemand anders dat doet. Nergens worden er persoonlijk identificeerbare informatie of persoonsgegevens gedeeld in dit proces. Het is dus niet zo dat iemand precies kan zien wie jij bent, waar je woont, waar je bent of wat je doet. Niemand kan bij jouw gegevens en jij kunt ook niet bij andermans informatie. Dat is fijn om te weten.
Wat moet je hiervoor doen?
Om ervoor te zorgen dat dit systeem werkt, kun je even checken of het Vind mijn netwerk wel actief is op jouw apparaat. En als je niet wil dat het netwerk van jouw toestel gebruikmaakt, kan het geen kwaad de instellingen even na te lopen. Hoe dan ook, je gaat als volgt te werk. Ga naar Instellingen > Google > (Alle services >) Vind mijn apparaat. Daar kun je de functie activeren of uitschakelen door simpelweg de schuifregelaar te bedienen. Tap daarna eventueel op Je offline apparaten vinden om de beschikbare opties tot je te nemen.
Stel jij je toestel beschikbaar om andermans apparaten terug te vinden? Of heb je je verloren toestel hiervoor al eens teruggevonden? Deel je ervaringen in de comments!