Vanced, een bekend alternatief voor de YouTube-app, stopt nadat Google dreigde met juridische stappen. De app was populair omdat je YouTube-video's kon kijken zonder dat reclame tussendoor verschijnt. We leggen uit waarom je de alternatieven voor Vanced beter links laat liggen.
Wat was YouTube Vanced?
Vanced was in geen tijd uitgegroeid tot een populair alternatief voor de gewone YouTube-app van Google. Je hoefde als Vanced-gebruiker geen YouTube Premium-abonnement te nemen om filmpjes zonder reclame te bekijken. De app kon ook video's afspelen op de achtergrond, er was Cast-ondersteuning en een echt donker thema. Anders dan het lichtgrijze thema van YouTube.
Dat Vanced het belangrijkste voordeel van zijn YouTube Premium-abonnement ondermijnt - de mogelijkheid om reclame weg te halen - was voor Google als een doorn in het oog. Het bedrijf dreigde in een brief naar de ontwikkelaars van Vanced met juridische stappen. De ontwikkelaars maakten maandag daarom bekend dat de ondersteuning voor de app stopt en dat Vanced niet langer via de website verkrijgbaar is.
Gerelateerde artikelen
Als je de app al hebt op je telefoon, blijft ze wel werken. Maar het is niet bekend voor hoe lang dat zal zijn. Online lees je op fora en in de reacties op Androidworld al over tal van alternatieven voor Vanced. Allemaal apps waarmee je advertentievrij kan YouTube kijken. We leggen je uit waarom je deze beter links kan laten liggen en wat nu echt het beste alternatief is.
Steun voor contentmakers
YouTube is een gratis platform, maar om de app gratis te houden en contentmakers te steunen, biedt ze advertenties aan die je voor of tijdens een video te zien krijgt. Adverteerders betalen YouTube om die advertenties te mogen tonen en met dat geld kan YouTube de makers betalen die alle leuke, grappige en interessante video's maken op het platform.
Met andere woorden: gebruikers die YouTube Vanced gebruiken, of een van de alternatieven, ondersteunen hun favoriete Youtubers niet. En zonder inkomsten zouden veel van die contentmakers het werk neerleggen of gewoon minder kwalitatieve video's maken.
Vanced is niet langer te downloaden op zijn website
Maar hoeveel verdient een contentmaker op YouTube precies? Een Youtuber met 100.000 abonnees waarvan de video's per maand een miljoen keer wordt bekeken, verdient zo'n 1.000 euro per maand, dat weet de NOS. Wanneer je naar een video kijkt zonder dat advertenties verschijnen, krijgt een Youtuber geen inkomsten. Vaak hebben de grootste Youtubers ook andere vormen van inkomsten, bijvoorbeeld door het strikken van sponsors of de verkoop van merchandise, maar dat is vooral de kleinere contentmakers vaak niet gegeven.
Zo werkt YouTube Premium
Als je echt geen reclame op YouTube kan uitstaan - en dat begrijpen we - overweeg dan misschien om YouTube Premium te nemen. In ruil voor een maandelijks bedrag van 11,99 euro kan je advertentievrij kijken en je krijgt ook recht op de muziekdienst YouTube Music.
Wil je die diensten voor het hele gezin, dan heb je de Family-formule voor 17,99 euro per maand. Ben je al geabonneerd op een muziekdienst, dan kan je ook enkel de advertenties bij video's weghalen met het YouTube Premium Lite-abonnement. Dat kost 6,99 euro per maand.
Het Lite-abonnement van YouTube Premium
Een vraag waar je misschien mee zit: "Hoe kan je specifiek je favoriete Youtubers steunen door een vast abonnementsgeld te betalen?" Het antwoord vinden we op een Help-pagina van YouTube. Google deelt dat abonnementsgeld in principe met alle contentmakers, maar daarnaast verdienen je favoriete Youtubers wel meer als je meer van hun video's bekijkt.
Kat-en-muisspel
Ben je nog niet overtuigd dat een advertentievrij alternatief voor YouTube niet de beste keuze is? Weet dan dat je nu beter kan opletten voor apk-bestanden van YouTube Vanced die nog circuleren. De Vanced-apk is niet langer beschikbaar op de officiële website van de ontwikkelaar en versies van andere bronnen kunnen mogelijk malware bevatten.
Gerelateerde artikelen
Overweeg je een ander alternatief voor Vanced te zoeken, wees er dan bewust van dat de kans reëel is dat ook de ontwikkelaars van deze apps binnen afzienbare tijd de handdoek in de ring moeten gooien. Google heeft zich met Vanced op de populairste app gericht, maar mogelijk blijft het daar niet bij. Het kan dus uitdraaien op een typisch kat-en-muisspel.
Wat denk jij? Kan jij leven met de reclame op YouTube of ben je geabonneerd op YouTube Premium? Misschien gebruikte je YouTube Vanced en ga je nu voor eerst met het Premium-abonnement aan de slag, of toch met een andere app om advertentievrij te kijken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.