WhatsApp, Telegram en Signal in Frankrijk verboden voor overheid

WhatsApp, Telegram en Signal in Frankrijk verboden voor overheid

Laura Jenny

door Laura Jenny

Ambtenaren in Frankrijk mogen geen WhatsApp, Telegram of Signal meer gebruiken op hun werktelefoons. De Franse premier verbiedt het, omdat er zorgen zijn over de veiligheid. De alternatieve apps Olvid en Tchap (beide Frans) mogen wel worden gebruikt.

Telegram, WhatsApp en Signal verboden

Élisabeth Borne stelt dat apps als Telegram, WhatsApp en Signal niet zonder beveiligingsproblemen komen en daarom geen garantie bieden dat gesprekken en informatie veilig zijn. Het Franse medium Le Point heeft een intern document in handen gekregen waaruit dat blijkt en het ministerie bevestigt dit ook.

Het mag nog eventjes, maar volgende week op 8 december zijn WhatsApp en Signal verboden. Dan wordt er op overheidstelefoons alleen gecommuniceerd worden via Tchap of Olvid. Olvid wordt gerund door Anssi, een Frans cybersecuritybedrijf en het maakt gebruik van een gedecentraliseerde database en end-to-end encrypted berichten. Tchap is wat jonger en is gemaakt door de overheid zelf. Helemaal zonder controverse blijft die app overigens niet: toen het net verscheen konden mensen van buiten gewoon meelezen met de berichten die werden verstuurd.

Wat er gebeurt als een ambtenaar zich er niet aan houdt, dat is onbekend. Er zijn veel apps die niet gebruikt mogen worden door Franse overheidsfunctionarissen: Netflix, TikTok en Candy Crush zijn om een verscheidenheid aan redenen ook uit den boze.

Gerelateerde artikelen

Verboden in Nederland

In Nederland zijn er ook bepaalde apps verboden voor ambtenaren, zoals AliExpress, TikTok, Capcut en WeChat. Het gaat vooral om apps die gemaakt zijn in China, Rusland en Iran. Het is dan ook vooral het land van herkomst en de overheid en regelgeving waardoor dit soort apps verboden worden, maar dus ook zorgen veroorzaken over de veiligheid bij het gebruik ervan. Zeker overheidsmedewerkers hebben veel met vertrouwelijke informatie te maken en die moet niet in de verkeerde handen komen.

Wat vind jij: doet Frankrijk er goed aan om deze messenging-apps te verbieden? Zouden we dit soort apps ook in Nederland moeten verbieden voor onze ambtenaren? Deel het nu in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk