Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Vergelijking: WhatsApp, Signal, Messenger of Telegram, welke is voor jou?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

We nemen een kijkje naar de verschillen en overeenkomsten tussen de belangrijkste berichtendiensten. Dit is de grote vergelijking van WhatsApp, Signal, Facebook Messenger en Telegram.

Vergelijking chatapps

De Facebook-apps WhatsApp en Messenger zijn veruit de grootste berichtendiensten ter wereld. Daarnaast heb je ook nog grote uitdagers met Signal en Telegram. Signal zet in de eerste plaats zijn focus op beveiliging en privacy in de verf, terwijl Telegram daarnaast nog uitpakt met een rijk pakket aan functies.

In dat artikel vergelijken we deze berichtenapps op verschillende gebieden. Naast het aspect privacy en beveiliging kijken we ook naar de beschikbare functies, de gebruikersaantallen, en ondersteunde apparaten. Zo ontdek jij op basis van jouw persoonlijke voorkeuren welke dienst voor jou het meeste geschikt is.

V.l.n.r. WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal

V.l.n.r. WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal

Gebruikersaantallen en algemene info

WhatsApp is de oudste berichtendienst van het viertal en de app werd in 2014 gekocht door Facebook. De kans is groot dat je nog steeds de meeste van je vrienden en familieleden op WhatsApp terugvindt, omdat de app het grootste aantal gebruikers heeft.

Telegram en Signal zagen hun gebruikersaantallen de afgelopen jaren groeien, onder meer na de aanslepende controverse over het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Telegram kreeg er in twee dagen tijd doen 2,2 miljoen downloads bij en voor Signal waren dat er 100.000 volgens het marktonderzoeksbureau Sensor Tower (via Reuters).

Telegram en Signal zijn ook de enigen die hun broncode openbaar maken om zo vertrouwen te winnen bij gebruikers. Al heeft Telegram nog niet alles transparant gemaakt. Zo kan je wel een kijkje nemen in de code van de app, maar je krijgt geen zicht in de werking van het volledige achterliggende systeem, ofwel het backend.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Actief sinds: 2009 2011 2013 2014
Actieve gebruikers: ±2 miljard 988 miljoen ±550 miljoen ±40 miljoen
Eigenaar: Meta Meta Telegram Messenger LLP Signal Messenger LLC
Open-source: Nee Nee Deels Ja

Bron Statista, The Verge

Messenger Rooms, de videobelfunctie

Messenger Rooms, de videobelfunctie

Functies

De verschillende berichtendiensten leggen elk de nadruk op verschillende mogelijkheden. Messenger is onlosmakelijk verbonden aan Facebook en het is makkelijk om je Facebook-vrienden via Messenger te bereiken. Daarnaast is er Messengers Rooms voor videobellen en er zijn ook andere features die gesprekken opleuken.

Telegram focust erg op het organiseren van grote communities met zijn uitgebreide pakket aan functies voor groepen en kanalen. De app laat je ook toe om grote bestanden te verzenden en ze heeft heel wat unieke chatfuncties die andere berichtendiensten niet hebben. Er is ook een betaald abonnement dat nog meer extra's toevoegt.

Signal is de enige app die er uit privacyoverweging voor kiest om alleen lokale back-ups aan te bieden. Van deze vier apps is Signal ook de enige die zijn code volledig openbaar maakt. Privacy en beveiliging zijn een prioriteit voor de ontwikkelaars, maar dat maakt ook dat je hier geen blitse functies hoeft te verwachten.

WhatsApp heeft de laatste vooral naar Telegram gekeken als het om de ontwikkeling van nieuwe functies gaat. Dankzij WhatsApp-communities kan je nu makkelijker grotere groepen bereiken en WhatsApp laat je ook grotere bestanden delen met je contacten. De berichtenapp kreeg ook personalisatiefuncties zoals avatars en functie die voor meer interactie zorgen in gesprekken. Denk bijvoorbeeld aan de emojireacties en polls.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Groepsgesprek: Ja Ja Ja Ja
Groepgrootte Maximaal 1024 Maximaal 250 Maximaal 200.000 Maximaal 40
Back-ups: Via Google Drive, iCloud of lokaal Nee, onderdeel van Facebook Via Telegrams eigen cloud Lokale back-ups
Spraakberichten: Ja Ja Ja Ja
Spraakoproepen in groep: Ja, met 32 Ja, met 50 Ja, met duizenden Ja, met 40
Videobellen in groep: Ja, met 32 Ja, met 50 Ja, met 1.000 Ja, met 8
Bestanden delen: Maximaal 2 GB Maximaal 25 MB Maximaal 2 GB Maximaal 100 MB
Url delen van profiel: Ja Ja Ja Nee, alleen voor groepen
Thema's in Telegram

Thema's in Telegram

Ondersteunde platformen

De vier berichten-apps zijn op de meeste populaire platformen te verkrijgen. Signal is de enige die je niet vanuit je browser kan raadplegen, maar de dienst doet dat uit veiligheidsoverwegingen. Opmerkelijk is dat WhatsApp dan weer inspanningen doet om zijn webversie net te verbeteren door ze volledig los van je telefoon te laten functioneren. Telegram en Signal zijn de enige apps die ook werken op Linux. Je kan alle berichtendiensten ook op Chromebook gebruiken via de Android-app.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Android: Ja Ja Ja Ja
iOS: Ja Ja Ja Ja
Windows: Ja Ja Ja Ja
macOS: Ja Ja Ja Ja
Webversie: Ja Ja Ja Nee
Linux: Nee Nee Ja Ja
De Signal-app voor macOS

De Signal-app voor macOS

Beveiliging

WhatsApp, Signal en Telegram bieden ondersteuning voor tweestapsverificatie (2FA), en dat wil zeggen dat er nog een extra beveiligingslaag is voorzien bij het inloggen. Vaak werkt dat bij deze berichtendiensten in de vorm van een pincode die je invoert om toegang te krijgen tot de app.

Signal en WhatsApp zijn ook voorzien van end-to-end-encryptie (E2EE), dat wil zeggen dat gesprekken tussen gebruikers versleuteld zijn . Als de berichten dan toch worden onderschept door hacker zijn ze dus in principe onleesbaar. Telegram versleutelt zijn berichten wel standaard, maar het is geen end-to-end-beveiliging die twee gebruikers zelf kunnen controleren. Je moest daarentegen een geheim gesprek beginnen om van E2EE gebruikt te kunnen maken.

Toch is er wel nog een belangrijk verschil tussen de beveiliging van WhatsApp en die van Telegram en Signal. WhatsApp maakt zijn broncode niet openbaar, en dus kan je ook geen kijk nemen in de werking van de end-to-end-encryptie. Bij Telegram en Signal zit die transparantie wel ingebouwd.

Messenger is een geval apart omdat de app naadloos geïntegreerd zit in het sociale netwerk Facebook. Als je gebruik wil maken van 2FA gebeurt dat dus ook via Facebook. Verder bevat de app net als bij Telegram standaard geen versleutelde gesprekken tenzij je een geheim gesprek start.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
2FA Ja Ja Ja Ja
Vergrendel met wachtwoord: Ja Nee Ja Ja
Standaard end-to-end-encryptie: Ja Nee Nee Ja
Voorbeeld van een WhatsApp-beveiligingssleutel

Voorbeeld van een WhatsApp-beveiligingssleutel

Privacy

De Google Play Store deelt sinds kort informatie over welke gegevens door apps worden verzameld. We hebben hieronder voor jou de vergelijking gemaakt.

Wanneer je 'Nee' leest, verzamelt een app geen gegevens in de betreffende categorie. 'Ja' duidt erop dat de app één soort gegevens in de categorie verzamelt en wanneer je een cijfer ziet, dan weet je dat het om meerdere soorten van verzamelde gegevens gaat. Houd er rekening mee dat het optioneel om sommige gegevens te verzamelen. Je kan bijvoorbeeld spot- en gezondsheidsdata delen met Facebook - en dus Messenger - maar dat is geen vereiste.

Signal verzamelt het minste over zijn gebruikers, alleen hun telefoonnummers en dat alleen om de app te doen werken. Messenger is de meest nieuwsgierige app, gevolgd door WhatsApp en Telegram.

WhatsApp Facebook Messenger Telegram Signal
Contacten: Ja Ja Ja Nee
Locatie Ja Ja Ja Nee
Berichten Nee 3 Ja Nee
Persoonlijke info 3 8 Nee Ja
Financiële info 2 4 2 Nee
Gezondheid en fitness Nee 2 Nee Nee
Foto's en video's Nee 2 2 Nee
Audio Nee 3 Ja Nee
Bestanden en documenten Nee Ja Ja Nee
Agenda Nee Ja Nee Nee
Appactiviteit 2 5 Nee Nee
Browsegegevens Nee Ja Nee Nee
Data over prestaties app  3 3 Nee Nee
Apparaatdata en andere ID's Ja Ja Nee Nee
Deelt gegevensmet derden Nee Ja Nee Nee
Doelgerichte reclame Nee Ja Nee Nee

Bron: informatie van de Google Play Store

Alternatieven

Naast deze vier berichtendiensten heb je nog veel andere interessante alternatieven. Een voorbeeld is Google Berichten dat de laatste jaren ook typische chatfuncties ondersteunt dankzij Rich Communication Services, of RCS. Dat wil zeggen dat de app geavanceerde functies uit de andere berichten-apps overneemt, maar tegelijk ook gewone sms-berichten kan verzenden. Dat aantal chatfuncties is de laatste jaren sterk gegroeid.

Gerelateerde artikelen

Andere bekende apps zijn verder nog de Snapchat, dat populair is bij jongeren. Verder is er Viber dat sinds 2010 meegaat, het Chinese WeChat, het privacyvriendelijke Threema en Jitsi Meet en de Zuid-Koreaanse app LINE. Welke berichtendienst heeft jouw voorkeur? Heeft een van deze diensten een bepaalde functie of voordeel dat voor jou de doorslag geeft? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Messenger: gratis sms'en en videobellen

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..
Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..
Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk