Tweedehands Android-telefoon kopen? Let dan altijd op deze punten!

Tweedehands Android-telefoon kopen? Let dan altijd op deze punten!

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Tweedehands telefoons kunnen een leuke besparing opleveren ten opzichte van de prijs van een nieuwe (high-end) Android-telefoon. Zeker als de telefoons ouder worden, beginnen prijzen steeds sneller te dalen. Het aanschaffen van tweedehands Android-telefoons is echter niet zonder risico's. Wil je weten wat de belangrijkste aandachtspunten zijn, lees dan dit artikel.

Tweedehands telefoon kopen

Voor velen is de lagere prijs een reden om te kiezen voor een tweedehands-telefoon. Hoewel je vaak nog meer betaald dan voor een goedkope midrange-telefoon, krijg je er vaak ook meer voor terug – dat geldt zeker voor high-end telefoons. Na één jaar kun je zulke telefoons vaak voor minder dan de helft van de aanschafprijs overnemen. Dat betekent wel dat de verkoper vermoedelijk één jaar lang het toestel heeft gebruikt en het dus ook zeker geen nieuw toestel meer zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Dit brengt enige risico's met zich mee, zoals een batterij die minder lang meegaat en een scherm dat bijvoorbeeld ingebrande delen bevat. Bij de aankoop van tweedehands telefoons is de staat van de telefoon niet het enige dat je in de gaten wilt houden. Wat er nog meer is om mee te nemen in je beslissing? In dit artikel nemen wij je stap voor stap door de punten heen.

1. Kies voor een betrouwbare verkoper

Telefoons aanschaffen is een prijzige aangelegenheid; zelfs voor een tweedehands-telefoon betaal je al snel meer dan driehonderd euro. Mocht het mogelijk zijn om een Android-telefoon over te nemen van vrienden of familie, dan is dat een verstandige keuze. Hoewel er op Marktplaats, eBay en andere verkoopwebsites zeker betrouwbare verkopers zijn, loop je altijd het risico om de verkeerde persoon te treffen.

Geen kandidaat-toestellen te vinden in je directe omgeving? Zorg er dan voor dat de verkoper die je treft voldoende betrouwbaar oogt. Kijk daarvoor op Marktplaats naar de beoordelingen en beelden die de verkoper heeft geüpload. Daarnaast kun je de betrouwbaarheid van een verkoper ‘testen’ door specifiekere informatie te vragen over het toestel. Wat je zoal kan vragen behandelen wij later in dit artikel.

Tweedehands Android-telefoon kopen? Let dan altijd op deze punten!

Een nieuwe high-end telefoon is ontzettend mooi, maar kan enkel worden betaald met (hele) diepe zakken

Lijkt de verkoper betrouwbaar en wil je overgaan tot het sluiten van een deal, bespreek dan hoe het toestel overhandigd kan worden. Indien mogelijk heeft een fysieke overdracht de voorkeur. Tijdens zo'n fysieke overdracht krijg je het toestel immers direct in handen en heb je de mogelijkheid om in ieder geval de buitenzijde van de telefoon te controleren op schade. Wil de verkoper liever niet dat je over de vloer komt, of woont de verkoper te ver weg om een bezoek te brengen? Zeg dan dat je de verkoop – indien de verkoop via Marktplaats plaatsvindt – met gelijk oversteken wilt afronden.

Pas zodra jij het toestel in handen krijgt, ontvangt de verkoper zijn geld. Een nadeel hiervan is dat je via dit protocol geen zekerheid hebt over de staat van het toestel. Marktplaats zal het geld immers overmaken aan de hand van de ontvangstbevestiging – niet de hand van de staat van de geleverde goederen. Wil de verkoper het toestel niet fysiek overhandigen en niet gelijk oversteken, neem dan eieren voor je geld en zoek een andere verkoper.

Gerelateerde artikelen

2. Onderzoek of de telefoon gestolen is

Nog voordat je tot een deal overgaat, is het echter van belang om te controleren of het toestel dat je gaat aanschaffen is gestolen. In Nederland kun je daarvoor terecht op de website van StopHeling. Dit is een initiatief van de Nederlandse politie die de verkoop van gestolen goederen, bekend als heling, moet afremmen. Via de website van StopHeling kun je een IMEI-nummer invullen, waarna de politie een rapport afgeeft waarin staat of het apparaat eerder gestolen is.

Verkopers die het toestel ‘afhandig’ hebben gemaakt van een slachtoffer zullen niet snel toehappen op de vraag om het afgeven van het IMEI-nummer. Maak je tegelijkertijd geen zorgen om de vragen die de verkoper wellicht heeft over waarom je het IMEI-nummer nodig hebt – vaak zijn ze onbekend over waar het IMEI-nummer voor dient. Leg het dan ook gerust kort uit en leg daarbij ook uit hoe ze het IMEI-nummer kunnen opzoeken. Op Android-telefoons kan dit door *#06# in te typen binnen de telefoon-app. Verder kan het IMEI-nummer gevonden worden op de doos van het toestel.

Buiten de zoektocht bij de (Nederlandse) politie, kun je via websites als ‘imei.info’ het IMEI-nummer laten controleren. In deze controle wordt uitgezocht van welk model het IMEI-nummer afkomstig is, welke specificaties toebehoren tot de telefoon en of het IMEI-nummer staat gesignaleerd bij een of meerdere providers en of de telefoon op een zogenoemde blacklist staan. Dit gecombineerd met de details van StopHeling biedt een solide ondergrond om de zoektocht over de telefoon te vervolgen.

Gerelateerde artikelen

3. Zoek de (gemiddelde) verkoopprijs

Naast het onderzoek bij StopHeling en imei.info, kun je gestolen telefoons meestal herkennen aan de prijsstelling. Als iets te goed is om waar te zijn, dan is dat meestal ook het geval. Het is dus aan jou om de gemiddelde verkoopprijs van een telefoon op Marktplaats of andere verkooppunten te achterhalen en een conclusie te trekken of de prijs wel juist is. Meestal hoef je je geen zorgen te maken als het om een paar tientjes gaat, maar bij honderd euro of meer (afwijkend van de prijs die meestal gerekend wordt) is het wel tijd om je af te vragen of het wel zuivere koffie is.

Tweedehands Android-telefoon kopen? Let dan altijd op deze punten!

Een gloednieuwe Galaxy S21 die voor 600 euro verkocht wordt zou de nodige alarmbellen moeten doen rinkelen in 2021

Daarnaast kan het opzoeken van de verkoopprijs een goede onderhandelingspositie opleveren. Als een toestel doorgaans voor bijvoorbeeld 300 euro verkocht wordt en een verkoper vraagt er 350 euro voor, dan kun je vragen of de verkoper de prijs zou willen laten zakken. Overigens hoeft het prijsverschil niet te betekenen dat een verkoper je per se meer geld afhandig wil maken, want de hogere prijs kan ook te maken hebben met de staat waarin het toestel verkeert. Een telefoon die goed is verzorgd, is simpelweg meer geld waard dan een telefoon met beschadigingen en die veel gebruikt is.

4. Controleer de staat van de Android-telefoon

Is de verkoper betrouwbaar, is het toestel niet gestolen en heb je een goede prijs kunnen afspreken voor de aanschaf van het toestel? Dan is het moment hier om op bezoek te gaan en de telefoon met een scherp oog te inspecteren. Vraag eventueel op voorhand na of de verkoper akkoord is dat je het toestel controleert voordat je hem overneemt – op die manier voorkom je dat je bij de voordeur van de verkoper zonder controle moet beslissen of je het toestel overneemt.

De reden dat je het toestel goed moet controleren voor ontvangt is het risico dat je loopt zodra je de telefoon hebt overgenomen. Via platformen als Marktplaats en Facebook Marketplace geldt vaak de ongeschreven regel dat je ‘garantie hebt tot aan de deur’. Neem je het toestel over met schade, dan is het vaak lastig om (een deel van) het geld terug te krijgen van de verkoper. Daarnaast bieden veel fabrikanten geen garantie op toestellen met (ernstige) valschade. Merk je bij de voordeur op dat de telefoon valschade vertoont, dan kan dat een reden zijn om hem te laten liggen en verder op zoek te gaan.

Tweedehands Android-telefoon kopen? Let dan altijd op deze punten!

Met onderstaande punten kun je tijdens de aankoop controleren in welke staat de telefoon is. Zakt de telefoon op één van de punten, laat hem dan liggen en ga op zoek naar een andere telefoon. De punten die hieronder zijn genoemd vormen de belangrijkste functies van een Android-telefoon. Als jij nog aanvullende punten hebt, neem deze dan zeker mee bij het bezichtigen.

  • Hoe ziet het toestel eruit van buiten: bevat het toestel beschadigingen op de voorzijde (krassen of barsten)? Zijn er beschadigingen te zien op het frame van de telefoon? Je kan verder met je vingers controleren of er kleine beschadigingen zijn. Voel je een oneffenheid, controleer dan of het vuil is, of dat het toestel beschadigd is.
  • Controleer de werking van het scherm: bekijk of het paneel normaal functioneert, of de kleuren op het scherm normaal ogen en of de helderheid voldoende hoog kan – een lage helderheid kan wijzen op een goedkoop namaakscherm, zeker op een high-end telefoon van de afgelopen jaren. Daarnaast is het belangrijk om te controleren op dode pixels, dit kan onder andere via www.dodepixels.nl.
  • Controleer de meegeleverde accessoires: werken ze nog en laadt de oplader het toestel snel op, of is het een oplader van een andere fabrikant. Test ook of de oplaadkabel nog strak in de USB-poort zit of dat er veel beweegruimte is. Te veel beweegruimte kan wijzen op een defecte USB-poort die mogelijk op termijn vervangen dient te worden.
  • Controleer de werking van de camera's: open de camera-app en probeer stuk voor stuk alle aanwezige camera's. Daarbij kan je letten op wazigheid van de camera's en eventuele meldingen bij het openen van de camera-app. Let ook eventueel op harde klikgeluiden bij het openen of sluiten van de camera-app. Dit hoeft niet te wijzen op een defecte camera, maar hoort zeker niet luid te zijn.
  • Beluister de speakers: naast de camera's en het scherm, kun je ook de speakers van het toestel kort testen. Als de telefoon veel in aanraking is gekomen met water, dan is dit mogelijk te horen door de speakers te beluisteren. Is het volume zelfs op de hoogste stand te zacht, dan is de kans groot dat de speakers defect zijn en vervangen dienen te worden.

5. Vraag naar het garantiebewijs

Hoewel een garantiebewijs niet per se zekerheid geeft over de status van de telefoon, biedt het wel de mogelijkheid om later met problemen naar de webwinkel of fabrikant terug te keren. Indien geen aankoopbon overhandigd kan worden, dan is het zaak om na te gaan waar het toestel gekocht is en of de verkoper wellicht op een andere manier – bijvoorbeeld digitaal – een aankoopbewijs aan kan leveren. Zo'n bewijs is geen bittere noodzaak, maar kan het wel makkelijker maken om je garantie te claimen en het biedt inzicht in de aankoopdatum van het toestel. Is de telefoon ouder dan verwacht, dan kan dit een reden zijn om hem niet te kopen.

Tweedehands Android-telefoon kopen? Let dan altijd op deze punten!

Wat uiteindelijk echter de belangrijkste overweging zal zijn, is of de lagere prijs de onzekerheid van een tweedehands-telefoons overstijgt. Bij telefoons die net zijn gelanceerd ligt de prijs meestal net iets te hoog om te kiezen voor een tweedehands-telefoon en kun je soms beter kiezen voor nieuwe telefoons. Binnen één jaar nadat het toestel is uitgebracht, draait dit echter om en is het vaak extra lucratief om een oud high-end toestel op te pikken – door de dalende winkelprijzen dalen de prijzen van tweedehands-toestellen immers ook mee.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk