Het is belangrijk om je Android-smartphone en je gegevens goed te beveiligen. Hierin kun je al een belangrijke stap zetten door de tips uit dit artikel. In dit artikel bespreken we namelijk vier eenvoudige tips waarmee je jouw Android-smartphone en gegevens veilig kunt houden.
Malware en virussen
Niemand wil malware en/of virussen op zijn of haar telefoon. Ook zit niemand erop te wachten dat zijn telefoon gehackt wordt of dat kwaadwillenden je gegevens stelen. Om dit voorkomen is er een aantal eenvoudige adviezen die iedereen eigenlijk zou moeten volgen. Dit zijn ze:
1. Installeer alleen apps uit de Google Play Store
Op je Android-smartphone kun je apps sideloaden. Het gaat dan om het installeren van apps op je Android-smartphone vanuit een andere bron dan de Google Play Store, ook wel APK's genoemd. Je installeert dan in feite een APK-bestand van een app. Een APK-bestand is een bestand waarin de code van een app geschreven staat. Dit APK-bestand zet je vervolgens handmatig op je smartphone, tablet of op een ander mobiel apparaat. In deze APK-bestanden kunnen echter schadelijke codes of andere elementen zitten. Deze zijn vaak niet snel op te merken. Ze draaien namelijk vaak op de achtergrond van je toestel en zijn hierdoor moeilijk te ontdekken. In het algemeen moet je dus erg goed opletten welke apps je op je smartphone wil sideloaden.
Je kunt er echter ook voor kiezen om dit niet te doen en 'gewoon' de apps uit de Google Play Store te downloaden. Bij deze apps weet je namelijk zeker dat apps regelmatig gecheckt en gescand worden. Vorig jaar haalde Google bijvoorbeeld meer dan één miljoen kwaadaardige apps uit de Play Store.
Gerelateerde artikelen
Meer nieuws én tips over het voorkomen van malware en virussen
- 5 tekenen dat er malware op je telefoon staat, en wat je moet doen
- Google blokkeerde vorig jaar meer dan 1 miljoen apps uit de Play Store
- Google introduceer sideload-beperkingen in Android 13
2. Updaten die telefoon
Google, de maker van het Android-besturingssysteem, komt regelmatig met beveiligingsupdates. Op papier kunnen deze heel belangrijk zijn. Ze zorgen er namelijk voor dat er eventuele beveiligingslekken worden gedicht. In de praktijk zie je echter vaak dat beveiligingslekken en gevaren uit de sociale praktijk komen. Denk hierbij aan mensen die zich voordoen als vrienden en/of kennissen en aan de hand hiervan geld of informatie van je proberen af te troggelen. Daarom is het dus voornamelijk belangrijk om zelf goed op te letten en waakzaam te zijn. Hierdoor is ook de tip hieronder belangrijk.
Zolang je telefoon echter nog updates ontvangt, dan schaadt het natuurlijk niet om deze te instaleren. Het betekent echter niet per se dat je je telefoon, mocht deze geen updates meer ontvangen, direct moet vervangen. Hieronder vind je een artikel met hierin het updatebeleid van alle Android-smartphonefabrikanten.
Gerelateerde artikelen
3. Druk niet op die link
Misschien ken je die reclame van 'vroeger' nog wel: ''hang op, klik weg, bel uw bank!''. Rond 2013 werden we misschien allemaal wel een beetje moe van de 'veilig bankierencoach' in zijn gele jack, maar wat hij zei was niet onbelangrijk. Phishing was, en is, namelijk in opkomst. Met phishing, een vorm van online criminaliteit, proberen kwaadwillenden bijvoorbeeld door middel valse e-mails, berichten of telefoontjes aan je bankgegevens te komen.
Als je dus een sms-bericht, WhatsApp of een ander soort bericht krijgt met hierin een link die verwijst naar een bank of je krijgt een betaalverzoek waarin er wordt gevraagd om je betaalgegevens, verwijder deze dan direct. En om online misdaadbestrijder Marc van Veiligbankieren Nederland maar even te quoten: ''Bij twijfel, bel uw bank.''
4. Vermijd openbare wifi-verbindingen
Als laatste geven we je de tip om niet zomaar gebruik te maken van openbare wifi-verbindingen. Doordat deze openbaar zijn, en vaak slecht zijn beveiligd, is het voor kwaadwillenden namelijk eenvoudig om toegang te krijgen tot je apparaat en hierdoor gevoelige informatie te stelen. Nu snappen we natuurlijk dat iedereen wel eens gebruik maakt van gratis wifi in bijvoorbeeld hotels, restaurants of in de trein -al werkt deze laatste nog altijd tergend traag-. Wees je er echter wel van bewust dat deze verbindingen bijna nooit beschermd zijn.
Gerelateerde artikelen
Gebruik hiervoor in de plaats dus beter een mobiele hotspot of een VPN-service. Met deze laatstgenoemde zorg je ervoor dat je kunt browsen zonder dat hiermee je eigen IP-adres wordt gebruikt. Als je overigens toch 'gewoon' gebruik wil maken van openbare wifi, dan raden we het af om hierop te gaan internetbankieren of andere zaken te doen waarmee je persoonlijke gegevens deelt. Verwijder daarnaast de cookies die je gebruikt hebt tijdens je openbare wifi-sessie.
Gerelateerde artikelen
Heb je tips of ideeën?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!