Telegram heeft aangekondigd dat iedereen die dat maar wil zijn Telegram-account nu ook zakelijk kan inzetten. Handig als je bijvoorbeeld een nagelstylist bent, of normaliter op Etsy zelfgemaakte items verkoopt of een restaurant hebt. Telegram komt meteen met de hele rambam: openingstijden, standaardantwoorden, locatiegegevens, welkomstberichten en zelfs ondersteuning voor chatbots.
Mini-apps
Eén van de meest interessante dingen is dat je bots en mini-apps kunt gebruiken die door ontwikkelaars zijn gemaakt met JavaScript. Die mini-apps stellen bedrijven in staat om hun aanbod te laten zien, waarbij je het dan in je mandje kunt klikken en zelfs kunt afrekenen (via onder andere Google Pay). Het voorbeeld dat Telegram hier zelf voor gebruikt is Durger King. Erg handig, maar die mini-apps kunnen bijvoorbeeld ook spelletjes zijn of het toevoegen van pushnotificaties. Zo’n mini-app kan gelanceerd worden door een knop in het scherm, zoals je ziet wanneer je naar Durger King gaat.
Daarnaast kun je ongeveer zoals bij Google Maps je locatie aangeven, zodat klanten je snel weten te vinden. Er staat ook bij hoe ver die locatie dan bij je vandaan is. Hetzelfde geldt voor de openingstijden: die staat straks gewoon onder je bio en weten mensen precies waar ze aan toe zijn. Zeker met feestdagen of als je bedrijf wat afwijkende openingstijden van zichzelf heeft, dan is dat geen overbodige luxe.
Standaardantwoorden
Er is ook veel te automatiseren, zoals standaardantwoorden, maar ook een startpagina en een welkomstbericht. Stel dat je bijvoorbeeld mensen wil laten weten dat je ze binnen 24 uur antwoord geeft, dan kun je een welkomstbericht maken in de trant van: “Welkom bij Androidworld, leuk dat je ons weet te vinden. We beantwoorden je bericht binnen 24 uur”. Je kunt er zelfs een sticker bijzetten om het nog wat vrolijker te maken. Dat kan echter ook meteen je startpagina zijn: het is maar net wat je wil communiceren en op welk moment. De startpagina zien mensen op je profiel, het welkomstbericht pas nadat iemand heeft gechat. Hetzelfde geldt overigens voor een afwezigheidsmelding, dat je standaard kunt instellen buiten openingstijden.
Gerelateerde artikelen
Met de gewone standaard-antwoorden maak je wat meer snelheid in je Telegramgesprek. Zo kan er bijvoorbeeld een standaardantwoord komen op de vraag wat de openingstijden van die dag zijn en of het nodig is om een reservering te maken. Je hoeft maar een schuine streep te typen en je ziet een paneel met je standaardantwoorden. Zo heb je de juiste info snel bij de hand. En daarover gesproken: je kunt je chats labels geven met kleuren, zodat je snel weet waartoe ze behoren. Denk aan potentiële klanten en bestaande klanten, of feedback en bestellingen.
Telegram Zakelijk
Je kunt ook een knop maken met een link naar de chat met je bedrijf, zodat mensen snel contact met je kunnen opnemen. Het toffe is dat die knop ook buiten je Telegram-profiel kan worden geplaatst, bijvoorbeeld op de website van je bedrijf. Je krijgt ook statistieken over hoe vaak er op een link wordt geklikt.
Wil je het allemaal nog een stapje verder nemen, dan maak je een chatbot voor je bedrijf. Een AI-assistent die de boel voor je kan regelen. Je stelt zelf in tot welke chats je chatbot toegang heeft.
Als je het wil ervaren, dan heb je wel een Premium-account nodig binnen Telegram. Dat kost 5 dollar per maand. Je hebt dan gratis toegang tot alle bovengenoemde zaken.
Advertenties op Telegram
Telegram timmert flink aan de weg, zo komt het ook met een beloningssysteem voor content creators en kun je met een openbaar kanaal van meer dan 1000 volgers in aanmerking komen voor de helft van de advertentie-inkomsten. Daarnaast is het -wat zeker voor bedrijven handig is- mogelijk om betaalde advertenties te plaatsen. Dit zijn TON-ads, die werken via de cryptovaluta Toncoin. Goed om te weten: Telegram-advertenties zijn niet gebaseerd op gebruikersgegevens, ze worden in een kanaal gezet (en alleen in grote openbare kanalen).
Zit je als gebruiker totaal niet op advertenties te wachten, dan ben je genoodzaakt een Premium-account te nemen, want alleen zo kun je dit uitschakelen.
Bedankt voor de tip @tukker!