Telefoon kopen in het buitenland? 6 dingen om op te letten

Telefoon kopen in het buitenland? 6 dingen om op te letten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Afhankelijk van waar je in het buitenland shopt of op vakantie bent, kunnen nieuwe smartphones soms erg goedkoop zijn. En daarbij komt dat je in het buitenland soms ook interessante modellen kan tegenkomen die bij ons niet verkrijgbaar zijn. Mooie voordelen dus, maar dit zijn zes belangrijke zaken waar je op moet letten.

1. Zorg dat hij 'unlocked' is

In een land zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn telefoons die je via de provider met een abonnement koopt erg populair. Vermijd deze telefoons, want deze komen met een aangepaste softwareschil en ze werken ook mogelijk alleen via het netwerk van de lokale provider. Koop daarentegen alleen losse toestellen, ook wel 'unlocked' genoemd.

2. Controleer de gsm-verbinding

Voor je naar alle overige zaken wil kijken, is het verstandig om eerst te controleren of een telefoon de gsm-frequenties ondersteunt die we in Nederland voor 3G, 4G en 5G gebruiken. Doe je zoekwerk en duik in de details van de specificaties op zoek naar de ondersteunde frequenties. Let daarbij op de modelnummer van het toestel dat per regio verschilt. De gewone productnaam, bijvoorbeeld 'Samsung Galaxy S22' is overal hetzelfde en biedt geen garanties.

Zoek ook de ondersteunde frequenties van je provider op via een website zoals Antennekaart.nl. Merk je dat slechts een deel van de Nederlandse frequenties worden ondersteund, dan neem je beter geen risico's. Vroeger kon je compatibiliteit van modellen makkelijker controleren via de website WillMyPhoneWork, maar die is helaas al enkele jaren niet meer bijgewerkt met de recentste modellen.

Telefoon kopen in het buitenland? 6 dingen om op te letten

Telefoons van Chinese merken als Xiaomi en OPPO werden geïmporteerd voor deze merken officieel hun toestellen in Nederland verkochten

3. Denk aan lokale softwareversies

Kan de telefoon voor een goede mobiele verbinding zorgen, let dan wel nog op regionale verschillen met de software. Een fabrikant als Samsung kan bijvoorbeeld per Europees land een verschillende softwareversie uitrollen, terwijl Xiaomi in de plaats kiest voor één enkele Europese versie van MIUI. Samsung lijkt zich ook in die richting te bewegen.

Als je telefoon bijvoorbeeld met Duitse firmware komt, is de impact daarvan nauwelijks te merken, maar bijvoorbeeld Chinese toestellen komen zonder de Play Store, Google-apps of Play Services.

4. Let op importheffingen

Als je een toestel uit een land buiten de EU als een pakket naar Nederland laat verschepen via de post dan betaal je een invoerkost. Dat is een Btw-heffing van 21 procent. Als je dus online een koopje op de kop tikt, kunnen de invoerkosten nog wel roet in het eten gooien. Sinds 1 juli 2021 betaal je ook een invoerheffing voor productie die minder dan 22 euro kosten.

Gerelateerde artikelen

5. Controleer wettelijke garantie

Als je een telefoon in het buitenland koopt, dan gelden automatisch de garantievoorwaarden van het land waar je hem hebt aangeschaft. Sinds 27 april 2022 heeft Nederland ook stengere kwaliteitseisen voor digitale producten, maar die zijn niet geldig voor een telefoon die in het buitenland is gekocht.

6. Bekijk het type stekker

Heb je een telefoon gekocht met een krachtige snellader, controleer dan op de stekker van de oplader. Je hebt mogelijk een reisadapter nodig om hem in een Europees stopcontact te kunnen stoppen en ook dat is een (kleine) extra kost die je best kan meerekenen als je overweegt om in het buitenland de kopen.

Heb jij op vakantie wel eens een telefoon voor een prikkie gekocht? Misschien ben je op zoek gegaan naar een specifiek model dat bij ons niet beschikbaar is. Zijn er volgens jou nog meer dingen waar je beter op kan letten? Laat het ons weten in de reacties.

Telefoon kopen in het buitenland? 6 dingen om op te letten

Heb je tips of ideeën voor de vakantiethemaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk