Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Spotify is de grootse muziekdienst voor betaalde abonnees ter wereld, maar de app komt ook met een gratis variant: Spotify Free. Je kan daarmee onbeperkt muziek luisteren en je eigen afspeellijsten maken. We leggen je uit hoe het werkt.

Spotify Free

Als we over Spotify spreken, denken de meeste mensen automatisch aan een muziekstreamingdienst met een abonnement. Toch kan je al heel wat met een gratis account. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot hetzelfde muziekaanbod dat uit miljoenen nummers bestaat, en je kan die gewoon afspelen op je telefoon, smart speaker of in de auto.

Nieuwe gebruikers starten met Spotify Premium, de betaalde variant die je drie maanden gratis kan proberen alvorens er functies worden afgenomen. Een klassieke truc, want de muziekdienst hoopt natuurlijk dat je tijdens die periode gewend raakt aan Premium en gewoon gaat betalen. Maar is dat ook wat je moet doen? Wel, dat kan je voor jezelf beslissen na het lezen van dit artikel.

Je eigen radiostation

Je kan Spotify Free nog het beste beschouwen als een eigen gepersonaliseerd radiostation waarin je zelf met afspeellijsten kiest wat er wordt afgespeeld. Zoals radiozender, maar dan zonder de praatprogramma's en nieuwsmomenten weliswaar.

Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

In Spotify Free maak je zelf afspeellijsten en beluister je de playlists van anderen. Voor gratis gebruikers beperkt de muziekdienst alleen de manier waarop je nummers kan overslaan, want dat kan slechts zes keer per uur. Afspeellijsten speek je af met de shuffle-functie, dus met alle nummer door elkaar, maar er zijn een select aantal playlists waarin je kan kiezen welke specifieke nummers je afspeelt. Weet wel dat je af en toe reclame te horen krijgt tussen nummers. Het is ook niet mogelijk om muziek offline op je telefoon te bewaren voor onderweg, want dat kan enkel met premium.

Mindere kwaliteit

Tot daar de beperkingen wat gebruikservaring en -gemak betreft, nu over naar geluidskwaliteit. Lang niet iedereen zal ervan wakker liggen, maar Free-gebruikers krijgen nummers met een mindere streamingkwaliteit te horen. Het gaat om maximaal 160 kbps vergeleken met de 320 kbps, of cd-kwaliteit, voor Premium-abonnees.

Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

Toch zou je kunnen stellen dat wie echt de allerhoogste kwaliteit wil, beter naar een andere alternatief kijkt dan Spotify. Verschillende concurrenten bieden lossless muziek aan, dat is muziek zonder compressie, of met zo'n methode van compressie waarbij de originele kwaliteit behouden blijft. Apple Music doet het sinds kort op Android en Tidal biedt het al langer aan. Je hebt wel de juiste audio-apparatuur nodig om het verschil te kunnen horen tussen lossless en 320 kbps.

Hoeveel kost Spotify Premium?

Nu we de beperkingen van Spotify Free op een rijtje hebben gezet, moet je die bekijken ten opzichte van de maandelijkse prijs die je voor Premium betaalt. Je kan met Premium onbeperkt muziek afspelen zonder shuffle of beperkingen met het overslaan, er is offline downloaden, cd-kwaliteit en je kan muziek luisteren zonder reclame.

Is die kost voor een abonnement de moeite waard? Dit zijn de vier varianten van Spotify Premium:

  • Individual - 1 account voor 9,99 euro per maand
  • Duo - 2 accounts voor 12,99 euro per maand
  • Family - tot 6 accounts voor 15,99 euro per maand. Alleen voor gezinnen
  • Student - 1 account voor 4,99 euro per maand. Alleen voor in aanmerking komende universitaire studenten
Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

Wat denk jij, ga jij met de gratis versie aan de slag of kan je niet zonder Spotify premium? Misschien is er een andere muziekdienst die jouw voorkeur krijgt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Het is themaweek op Androidworld

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Entertainment en dit artikel is daar onderdeel van. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk