Foto’s maken met onze smartphone doen we allemaal. De één maakt een mooi kiekje van een kriekje, de ander maakt een landschapsfoto van een mooi gebied. Maar met welke smartphone kunnen we dit nou het beste doen? We bespreken het in dit artikel.
Beste camera's in verschillende segmenten
De camera’s in onze smartphones worden alsmaar beter. Zelfs met de budgetsmartphones van vandaag de dag kun je in bijna alle omstandigheden goede bruikbare foto’s maken. Al zie je nog wel dat ze het in slechte lichtomstandigheden lastig hebben.
Ben jij nou een echte fotoliefhebber en ben jij opzoek naar de smartphone met de beste camera’s in 2022, dan helpen wij jou in dit artikel een handje op weg. En dit doen we in verschillende segmenten. Je kunt namelijk wel bespreken wat de beste smartphone is voor het maken van foto’s, je komt dan echter al gauw bij telefoons uit die meer dan 700 euro kosten. Jij wilt echter misschien wel minder dan dit uitgeven. Daarom bespreken we ook de smartphone met de beste camera voor minder dan 400 euro.
Motorola Edge 20
In het kort: verschil in fotokwaliteit tussen low-end en high-end
High-end smartphones maken in het algemeen gebruik van grotere camera-sensoren dan low-end en midrange smartphones. Deze sensoren vangen meer licht, weten om die reden meer informatie te vergaren en hierdoor kun je er betere foto’s mee maken. Daarnaast beschikken deze smartphones over snellere processoren die beter om kunnen gaan met de verwerking van de foto’s. Ook stoppen fabrikanten meer geld in de fotosoftware van hun duurdere modellen.
Grote verschillen in de kwaliteit van foto’s tussen goedkopere en duurdere smartphones zie je onder andere goed in het dynamisch bereik en in slechte lichtomstandigheden. Het dynamisch bereik is de ruimte tussen de donkerste en lichtste delen in een foto. Met andere woorden: tot hoe ver is de camera in je smartphone in staat om details uit hooglichten of schaduwen te halen. Voorbeelden hiervan zijn foto's genomen tegen de zon en de mate van detail in schaduwen. High-end smartphones weten hier in het algemeen een stuk beter mee om te gaan.
Naast het verschil van kwaliteit in foto's, hebben high-end smartphones ook vaak meerdere nuttige lenzen. Denk hierbij aan een tele- of periscooplens waarmee je optisch kunt inzoomen of een goede groothoeklens met autofocus waardoor deze in staat is om macrofoto's te maken. Goedkopere smartphones hebben tegenwoordig ook meerdere lenzen, het merendeel is echter vrij nutteloos of onbruikbaar. Denk hierbij aan een 2 MP dieptesensor of een 2 MP macrocamera. Meer over smartphonecamera's en waar je op moet letten lees je in het artikel hieronder.
Gerelateerde artikelen
Beste smartphonecamera onder de 400 euro: Google Pixel 6a
Er is één midrange-smartphone die qua fotokwaliteit ruim boven de concurrentie uittorent, en dit is de Google Pixel 6a. Dit toestel maakt weliswaar gebruik van een oude en vrij kleine 1/2.55'' sensor, maar doordat Google deze camerasensor al jaren gebruikt merk je dat de fabrikant deze sensor steeds beter heeft leren kennen. Door middel van software weet Google dan ook hele mooie foto's uit de sensor te halen met een hoog contrast, levendige verzadigde kleuren en voldoende detail.
Je merkt wel dat de software moeite heeft om het hardware-probleem van de kleine sensor te compenseren in slechte lichtomstandigheden. Je merkt dan gewoon dat de hoofdcamera in de Pixel 6a moeite heeft om voldoende licht te vangen. Het toestel heeft het bovendien lastig met de focus in donkere omstandigheden. In mijn review zei ik het onder andere volgende over de hoofdcamera van de Pixel 6a:
Als het om hardware gaat, heeft de Pixel 6a zeker geen grote high-end camerasensor. De foto's die uit het toestel komen, komen echter wel erg in de buurt van premium toestellen.
Gerelateerde artikelen
High-end smartphones met de beste camera: hardware versus software
Als we kijken naar de smartphones met de allerbeste camera's in 2022, dan komen we uit bij de Samsung Galaxy S22 Ultra en de Google Pixel 7 Pro. Beide smartphones zijn getest door onze Claudia en ze was erg te spreken over de camera's van de toestellen. De fabrikanten pakken het echter wel enigszins op een andere manier aan.
Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung is voornamelijk de hardware koning. De fabrikant komt met een grote 108 MP hoofdcamera, een 12 MP groothoeklens met autofocus, 10 MP telelens met 3x optische zoom én een 10 MP periscooplens met 10x optische zoom. Dit is overigens min of meer dezelfde opstelling als de Galaxy S21 Ultra had, al is de hoofdcamera wel iets verbeterd. Door middel van software weet Samsung echter nog meer uit de sensoren te halen. Dit alles zorgt voor indrukwekkende plaatjes met veel detail en mooie kleuren in vrijwel elke situatie. De camera is bovendien erg constant en laat je nooit echt 'in de steek'.
Door de vier verschillende lenzen kun je daarbij heel veel kanten op. Hiermee heeft De S22 Ultra één van de meest veelzijdige camera-eilanden van alle smartphones. Je leest in de review van de Galaxy S22 Ultra meer over de camera's van de smartphone.
Gerelateerde artikelen
Samsung Galaxy S22 Ultra
De Samsung Galaxy S22 Ultra is bestemd voor degenen die de beste prestaties en camera's in een telefoon willen hebben, die het uiterlijk van de Galaxy Note-serie heeft. De S22 Ultra is namelijk een samensmelting van het beste van beide series. Inclusief de beste camera's en prestaties van de S-serie, en de S Pen en al zijn mogelijkheden van de Note-serie.
Vanaf 1249 euro
Winkelen op:
Google Pixel 7 Pro
De andere smartphone die volgens ons de mooiste foto's in 2022 maakt is de Google Pixel 7 Pro. Google staat voornamelijk bekend om zijn goede software rondom de camera's. Zo was Google de eerste fabrikant die een 'echte' nachtmodus introduceerde in de Google Pixel 3-serie. Daarnaast maakt Google gebruik van goede machine learning-algoritmes en 'computational photography'. Dit houdt onder andere in dat er door middel van verschillende softwareverwerkingen foto's worden verbeterd.
Deze techniek wordt met de jaren beter en hierdoor zien we bijvoorbeeld dat je het nauwelijks nog voor elkaar krijgt om onscherpe foto's met de Pixel 7 Pro te maken. Daarbij heeft Google ook hard gewerkt aan digitale zoom. Doordat software de pixels opnieuw indeelt weet het toestel bij digitale zoom namelijk vrij goede beelden te produceren. Meer over de verschillende softwaretrucjes van Google zoals 'Face Unblur' en 'Magic Eraser' lees je de review van de Pixel 7 Pro.
Naast dit alles is de cameraopstelling van de 7 Pro erg compleet. De smartphone beschikt over een 50 MP hoofdcamera, een 48 MP periscoopcamera met 4x optische zoom en een 12 MP groothoeklens met autofocus. In de review van de Pixel 7 Pro zei Claudia het volgende over de camera's van de telefoon:
De 50 MP hoofdcamera met een sensorgrootte van 1/1.31 levert standaard 12.5 MP-foto's af en die zien er indrukwekkend uit. De camera's leveren dan ook prachtige foto's af. Wil je toch achteraf wat scherpstellen of objecten verwijderen? Dan kan dat ook in de camera-software op de telefoon.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel waarde hecht jij aan smartphonecamera's?
Tot zover de smartphones met de beste camera's in 2022, volgens ons dan. Ben jij het met ons eens en hoeveel waarde hecht jij aan de camera's in een smartphone? Laat het weten in de comments onder dit artikel.