Het is volop foldable-seizoen en nu is het de beurt aan de Samsung Galaxy Z Fold 6. Er zijn een paar vernieuwingen doorgevoerd door Samsung, de een spannender dan de ander. Is de Z Fold 6 zijn flink hoge prijskaartje waard? Lees de bevindingen in onze review.
Samsung Galaxy Z Fold 6
Naast de Samsung Galaxy Z Flip 6 werd ook de Z Fold 6 aangekondigd in juli. In plaats van verticaal vouwt de Fold zich horizontaal open. Er zijn een paar wijzigingen in vergelijking met de voorganger: het scherm aan de buitenkant is iets breder geworden, de smartphone is ietsje lichter geworden en het scherm heeft een hoge piekhelderheid.
Opvallend is wel dat Samsung ervoor heeft gekozen om het prijskaartje voor de Fold 6 te verhogen: 1999 euro. Voor de Fold 5, die een jaar eerder uitgebracht werd, betaalde je op release 1899 euro. Een behoorlijk prijskaartje wordt zo nog pittiger. Kan de Z Fold 6 ons overtuigen, of is dat prijskaartje een brug te ver?
Specificaties
Samsung Galaxy Z Fold 6 | |
Besturingssysteem | Android 14, One UI 6 |
Scherm | 7,6 inch AMOLED, 120 Hz |
Buitenste scherm | 6,3 inch AMOLED, 120 Hz |
Formaat en gewicht | 153,5 x 132,6 x 5,6 millimeter, 239 gram |
Processor | Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy |
Werkgeheugen | 12 GB |
Opslag | 256 GB, 512 GB, 1 TB |
Accu | 4400 mAh |
Camera’s | 50 megapixel-hoofdcamera, 12 megapixel-groothoeklens, 10 megapixel-telelens, 10 megapixel-selfiecamera |
Software-ondersteuning | Zeven jaar nieuwe Android-versies, zeven jaar beveiligingsupdates |
Adviesprijs | Vanaf 1999 euro |
Wat zit er in het doosje?
- Samsung Galaxy Z Fold 6
- Laadkabel
- Boekjes
- Simkaartpinnetje
Samsung Galaxy Z Fold 6: de pluspunten
1. Krachtige prestaties
De Samsung Galaxy Z Fold 6 draait op een Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy. De chipset is speciaal voor de smartphones van Samsung ontwikkeld. Dat het om een krachtige processor gaat is al snel na het opstarten duidelijk: moeiteloos draaien alle apps en games op de foldable.
Ook met multitasken op het binnenste scherm is een makkelijk te klaren klusje voor de Fold 6. Even wat tekst in Google Documenten tikken terwijl ik naar een YouTube-video kijk: het voelt comfortabel en vlot aan. Uiteraard werkt hier ook de 12 GB aan werkgeheugen goed mee.
2. Goede accuduur
Andere hardware die ook uitstekend presteert is de batterijduur. Samsung mag dan wel ‘slechts’ een accu van 4400 mAh in de Fold 6 hebben geplaatst, hij gaat gemakkelijk een hele dag mee. Software speelt dan ook een belangrijke rol in hoe de smartphone optimaal gebruikmaakt van de batterij.
Bij gemiddeld gebruik haalde ik een dag, met ongeveer 30 procent resterend. Had ik de Galaxy Z Fold 6 echter vooral op standby, dan werd 1,5 dag ook vrij gemakkelijk gehaald. Uiteraard eisen games als Genshin Impact en Teamfight Tactics meer accu-inhoud op. Bij het veel spelen van die games moest ik wel aan het begin van de avond even de smartphone bijladen.
3. Hoofdcamera en zoomfunctie schitteren
De Samsung Galaxy Z Fold 6 maakt prachtige foto’s. Tenminste, een groot deel van de tijd. Vooral de hoofdcamera weet zich meermaals te bewijzen. Waar beter om actiefoto’s te schieten dan de Efteling? Dat is precies wat we hebben gedaan. De hoofdcamera weet op een heldere dag een scherp en gedetailleerde foto te schieten.
Ook met drie, zes of zelfs tien keer inzoomen lukt het me meermaals om scherpe kiekjes te maken. Van een briesende draak tot een fronsende Golden Retriever die komt onderzoeken of ze cantaloupe kan bemachtigen: details en scherpte blijven aanwezig. Zeker de waterpret bij De Vliegende Hollander is uitstekend vast te leggen en heeft ons positief verrast.
Bij bewolkte dagen worden foto’s iets minder kleurrijk: op de een of andere manier wil de hoofdcamera niet altijd licht of schaduwen correct oppikken. Dat betekent niet dat de beelden onscherp of saai worden. Het wordt eerder een wat neutraal kleurenpalet.
Met de groothoeklens valt eveneens wat kleur weg, zeker wanneer de zon wat minder hard schijnt. Ook bij een halfbewolkte zonsondergang komen de roze en gele tinten in de wolken net niet helemaal naar voren. Desondanks zijn de foto's ook met die lens wel scherp en blijven onderwerpen hun leven behouden.
De telelens is wisselvallig. Waar de ene bloem haarscherp naar voren komt bij een eerste poging, weigert de Fold 6 pertinent om op een andere te focussen. Zelfs bij meermaals op het onderwerp tikken op het scherm wil de foldable maar niet zijn focus verleggen. Erg zonde, zeker als je net een bloempje tegenkomt dat echt een indruk heeft achtergelaten.
Wellicht vraag je je af waarom we ondanks de kritiek op camera’s dit toch als pluspunt noteren. Dit komt voornamelijk door de hoofdcamera, die echt een behoorlijke indruk heeft achtergelaten. Zowel de actiefoto’s als de normale kiekjes door de dag heen zijn erg goed. Ook bij bewolkte omstandigheden zijn de foto’s scherp en sfeervol, al missen we iets meer kleur.
4. Goede luidsprekers
Even snel testen hoe een podcast of favoriet liedje op de speakers van de Z Fold 6. Verrassend genoeg hebben ze een mooi vol geluid en is er zelfs nog wat bass te ontdekken. Stemmen tijdens een aflevering van een serie of podcast komen zeer helder naar voren, terwijl muziek een goede balans tussen melodie en bass krijgt. Ook bellen met het gebruik van de luidspreker gaat erg goed.
Een klein minpuntje is dat de speakers aan dezelfde zijde als het buitenste scherm zitten. Ergens kunnen we de plaatsing begrijpen, want met een dichtgevouwen scherm wil je toch kunnen bellen. Maar het zorgt wel voor een obstakel: apps als YouTube gaan ervan uit dat je de smartphone opengehouden hetzelfde vasthoudt als wanneer je die normaal gebruikt.
Draai je de foldable een kwartslag, dan is de layout vaak niet goed geplaatst, maar heb je wel de speakers in de palmen van je handen. Houd je de Galaxy Z Fold 6 hetzelfde in je handen als bij normaal gebruik, dan zit het geluid aan de linkerkant.
5. Updatebeleid is top
Bij de Samsung Galaxy Z Fold 6 krijg je een uitstekend update-beleid: zeven jaar lang nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates. Of je de foldable zo lang gebruikt, is maar de vraag. Wel is het erg fijn dat je de keuze krijgt om zolang met een premium smartphone als de Fold 6 te kunnen doen.
Ook kan het een groot voordeel zijn: mocht je het toestel over drie of vier jaar verkopen, heeft de koper nog een paar jaar met de nieuwste software. Zo blijft de foldable nog lang interessant voor wie helemaal weg is van de Fold 6.
Samsung Galaxy Z Fold 6: de minpunten
1. Wordt af en toe te warm
De Samsung Galaxy Z Fold 6 wist zich goed staande te houden tijdens een hete zomerdag in de Efteling. Op een wat warmer scherm na bleef de foldable prima in de handen te houden en ondervonden we geen problemen met prestaties.
Wel werd de Z Fold 6 te warm tijdens het downloaden van shaders, textures en meer voor de game Genshin Impact: het toestel lag eerst op schoot tijdens het installeren, maar werd snel op het bureau geplaatst. De Fold 6 werd opengevouwen op tafel gelegd, maar de achterkant werd alsmaar heter en heter. Zo heet, dat een klein deel van een onderzetter (we zijn sjiek en gebruiken onderzetters op onze thuiswerkplekken) wat zachter werd.
Een zware game installeren of uitzonderlijk krachtige apps draaien doe je natuurlijk niet elke dag, maar toch vinden we dit een minpunt. Zeker omdat Samsung reclame maakt voor een grotere vapor chamber die de Galaxy Z Fold 6 koel moet houden.
2. Buitenste scherm net niet comfortabel genoeg
Samsung heeft dit jaar gekozen voor een iets breder scherm aan de buitenkant. Dat is op zichzelf een aardige verbetering, maar toch verkiezen we het scherm aan de binnenkant. De Galaxy Z Fold 6 voelt net iets te smal aan tijdens het typen, browsen of het winkelen in een app. Liever kiezen we daarvoor het binnenste scherm, waarop apps zich moeiteloos aanpassen.
Aan het einde van de dag is dit vooral iets waar de een zich drukker om maakt dan de ander. Allicht is een schermformaat zoals dit wel precies wat je zoekt voor jouw gebruik. Wel verwacht je bij een foldable dat je veel gebruik gaat maken van beide schermen. Valt eentje tegen, dan ben je aangewezen om het andere scherm hoofdzakelijk te gebruiken.
3. Twijfelachtig hoe de vouw zich gaat ontwikkelen
Claudia gaf vorig jaar al aan in haar review van de Fold 5 dat de vouw zichtbaar is. Dat is ook bij de Fold 6 het geval, al wordt het pas irritant als je er erg op gaat letten. Bij de eerste keer dichtklappen (het toestel krijg je opengevouwen in de doos) komt er een behoorlijk gekraak. Even schrikken, maar het hoort er wel bij.
Hoe langer de foldable in gebruik is, hoe meer we de vouw zien. Nu maken we er niet zo’n punt van, maar hoe ziet het scherm er na een jaar uit? Of na drie jaar? Het is moeilijk te voorspellen als je het toestel reviewt.
4. Zwaar
Bij het uitpakken van de Samsung Galaxy Z Fold 6 is het even wennen: de foldable is aan de zware kant. Het gewicht is zo’n 239 gram. Je merkt een wezenlijk verschil tussen een ‘reguliere’ smartphone zoals een Nothing Phone (2) en dit toestel. Dat hoeft niet voor iedereen een dealbreaker te zijn, maar wie kleine handen heeft (zoals ik) is het toch anders in gebruik. De dinosaurus-grip die je op de foto hieronder ziet, is hoe we het toestel vaak met een hand vasthielden.
Ook in een handtas merk je het verschil. Ook moeten we het grapje delen dat op kantoor langskwam: draag een riem, want anders trekt de Fold 6 nog je broek naar beneden. Ik stopte zelf de Z Fold 6 liever in een tas in plaats van een broekzak (niet dat hij zou passen, maar achwel). Wil je per se een foldable, dan is wellicht de Flip 6 een optie: die weegt ongeveer 187 gram.
Gerelateerde artikelen
5. Prijzig
Vooruit, we kregen voor de review tenslotte de variant met maar liefst 1 TB, maar ook het basismodel is erg prijzig. De adviesprijs begint vanaf 1999 euro en voor de 1 TB-versie betaal je 2359 euro. Dat is even slikken. Niet alleen als reviewer, maar ook voor omstanders die de Z Fold 6 even willen bekijken. Een verschrikte vader liet de vouwbare smartphone bijna uit zijn handen vliegen toen we het prijskaartje onthulden.
Niet bepaald vreemd: het gaat om een gigantisch bedrag. Hoe langer we het toestel in handen hadden, hoe meer we met de handen in het haar zaten. Wat heb je over voor een foldable zoals de Galaxy Z Fold 6? Zijn de pluspunten zodanig sterk dat we dit prijskaartje kunnen verantwoorden?
We denken uiteindelijk van niet. De camera’s zijn meer dan prima, maar halen het niet bij sommige luxe smartphones die net de 1000 euro passeren en even scherpe foto’s schieten. Ook zijn er toestellen met een 1 TB opslag en een vergelijkbare chipset die we ernaast kunnen leggen voor het vergelijken van prestaties. We denken dan ook dat veel geïnteresseerden voorlopig nog wachten op een prijsdaling of misschien de smartphone voor zakelijke doeleinden aanschaffen.
Conclusie
De Samsung Galaxy Z Fold 6 is een foldable die op een aantal punten als een premium toestel aanvoelt. Met krachtige prestaties, een goede accuduur en over het algemeen prima camera’s doet de vouwbare smartphone het goed. Ook is het fijn dat de Z Fold 6 maar liefst zeven jaar aan Android-versies en beveiligingsupdates krijgt.
Wel heeft de foldable her en der wat tekortkomingen. Het buitenste scherm voelt in onze beleving nog net iets te smal aan om er comfortabel op te appen en te scrollen. Ook werd de smartphone een keer echt te heet tijdens het installeren van game-content.
Ook de hoge adviesprijs zorgt voor een dilemma. Met de plus- en minpunten die we hebben vinden we het lastig om te zeggen of het prijskaartje verantwoord is. Want een goede camera-opstelling, batterijduur en krachtige prestaties zijn niet exclusief voor een vouwbare smartphone.
Al met al is de Galaxy Z Fold 6 een erg fijne foldable, waarvan je zelf het beste kan bepalen of je het prijskaartje de moeite waard vindt.
Alternatieven
Er zijn twee alternatieven die in ons opkomen als de Fold 6 niet overtuigt. Allereerst is het de moeite waard om te kijken naar de Samsung Galaxy Z Fold 5, die opgevolgd is door dit toestel. Met een vergelijkbare camera-opstelling, genoeg kracht om te multitasken en een prima accuduur is het toestel geen echte downgrade. Ook krijg je nog vier jaar nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates voor de Fold 5, dus kan je er nog wat jaren zorgeloos mee vooruit.
Enkele nadelen aan de Fold 5 zijn dat het buitenste scherm nog ietsje smaller is dan op de Fold 6 en dat de vouw na verloop van tijd goed te zien is. Ook gaf Claudia in haar review destijds aan dat de selfiecamera in het scherm niet bepaald goede selfies maakt. Kan je de tekortkomingen van de Fold 5 accepteren, dan bespaar je een paar honderd euro door voor de 1 jaar oude foldable te gaan. Voor de Fold 5 kan je denken aan een actuele vanafprijs van 1200 euro.
Een ander alternatief voor de Galaxy Z Fold 6 is de OnePlus Open. Die foldable is slank, maakt meer dan prima foto’s en heeft fijne, kleurrijke schermen. Wel is er het gigantische camera-eiland dat behoorlijk opvalt. Laura noemt in haar review ook dat de OnePlus-foldable fragiel aanvoelt en prijzig is. De adviesprijs voor dat toestel is 1799 euro, maar inmiddels is het prijskaartje gezakt naar zo’n 1500 euro.
De Samsung Galaxy Z Fold 6 kopen
Sinds 19 juli 2024 is de Samsung Galaxy Z Fold 6 in Nederland te koop. Er geldt een adviesprijs vanaf 1999 euro. Voor dat bedrag is de versie met 256 GB verkrijgbaar. Voor de variant met 512 GB betaal je een adviesprijs van 2119 euro, terwijl je voor 1 TB 2359 euro neerlegt.
De Fold 6 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Silver Shadow (zilver), Pink (roze) en Navy (donkerblauw). Bij Samsung kan je nog twee exclusieve kleuren kiezen: Crafted Black en White.
- Krachtige prestaties
- Goede accuduur
- Uitstekende hoofdcamera en zoomfunctie
- Goede luidsprekers
- Update-beleid is top
- Wordt af en toe warm
- Buitenste scherm niet helemaal comfortabel
- Twijfelachtig hoe vouw eruit gaat zien
- Zwaar
- Prijzig