De Samsung Galaxy S20 FE is een goedkopere variant in de S20-serie met een groot scherm en keuze uit vele kleuren. Heeft Samsung met deze Fan Edition een succesnummer in handen? Je leest het in deze review
Samsung Galaxy S20 FE
De Samsung Galaxy S20 Fan Edition is een variant van de S20 die veel sterke specificaties van zijn grote broer heeft overgenomen. Dat wil niet meteen zeggen dat je 1.000 euro voor hoeft neer te leggen want de telefoon is speciaal uitgebracht voor de Samsung-fans met een kleiner budget. Daarnaast beschikt de telefoon over een groot scherm, de krachtige Snapdragon 865 en in totaal vier camera's. Er is ook ruim voldoende keuze in verschillende frisse kleuren.
Heeft Samsung er goed aan gedaan om deze goedkopere Fan Edition van de Samsung Galaxy S20 uit te brengen? Mijn oordeel daarover lees je in deze review.
Specificaties
Afmetingen: 159.8 x 74.5 x 8.4 mm
Scherm: 6,5 inch 1.080 x 2.400 pixels Super-AMOLED, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 865
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB (uitbreidbaar tot 1 TB)
Selfiecamera: 32 MP met f/2.2
Hoofdcamera: 12 MP hoofdcamera met f/1.8 en OIS, 8 MP telefotocamera met f/2.4 en OIS, 12 MP groothoekcamera met f/2.2
Batterij/Accu: 4.500 mAh
Softwareversie: One UI 2.5 gebaseerd op Android 10
Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, dual-sim, IP68, USB PD 3.0, HDR10+
Behuizing en design
De achterzijde van de telefoon is gemaakt van kunststof met een matte afwerking. Samsung noemt het 'Glasstic' ofwel een speciale plastic afwerking. Toch heeft de telefoon een hele luxe uitstraling en voelt het stevig aan. Zelf vind ik de plastic achterzijde prettiger in de hand liggen dan een glazen achterzijde, zoals van mijn Samsung Galaxy S10+. De telefoon is namelijk een stuk minder glad en is tevens minder gevoelig voor vingerafdrukken.
Het toestel dat ik mocht reviewen is donkerblauw, oftewel Cloud Navy. Dit is een redelijke standaard kleur. Dus dat vond ik wel jammer. Zelf zou ik eerder gekozen hebben voor de Cloud Orange of anders de Cloud Lavender.
De Galaxy S20 FE is IP68 geclassificeerd en dus water- en stofbestendig. De telefoon is bestand tegen een waterdiepte van maximaal 1.5 meter gedurende 30 minuten. De telefoon weegt 190 gram en is hiermee van gemiddeld gewicht.
Je kunt de telefoon opladen via de usb-c aansluiting. De aan/uit-knop en de volumetoetsen bevinden zich aan de rechterzijde van de telefoon. Bij de Galaxy S10+ bevinden de volumetoetsen zich aan de linkerkant, dus dat was wel iets waar ik even aan moest wennen. Aan de bovenzijde van de S20 FE bevindt zich het slot voor de MicroSD-kaart en de simkaarten. Je leest het goed, kaarten, want de telefoon is geschikt voor twee verschillende simkaarten. Iets dat ik heel prettig vind, want dan kun je de telefoon bijvoorbeeld ook voor werk gebruiken en hoef je niet meer de hele dag met twee telefoons te zeulen.
Aan de achterzijde van de FE bevinden zich drie camera’s. De cameralenzen steken iets uit. Ik vraag me dan ook af hoe krasgevoelig de lenzen op de lange termijn zijn, aangezien de camera’s continu in aanraking komen met allerlei oppervlakken. Binnen de korte testtermijn is hierover nog niks te zeggen.
Een groot gemis is wat mij betreft de 3,5 mm audiojack. Samsung heeft deze op de S20 FE achterwege gelaten. Je bent met deze telefoon dan ook aangewezen op een usb-c adapter of bluetooth-oordopjes. Ik weet zeker dat de fans graag een aansluiting voor bedrade oordopjes hadden gehad.
De Samsung Galaxy S20 FE heeft verder twee luidsprekers, één aan de bovenzijde en één aan de onderzijde. Bij het kijken van video’s en films leveren deze stereo-speakers een prettige ervaring op.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De Samsung Galaxy S20 FE beschikt over een 6,5 inch AMOLED Full HD+ display met een resolutie van 1.080 x 2.400 pixels, voorzien van Gorilla Glass 3. Helaas heb ik aan de lijve moeten ondervinden dat dit niet erg krasbestendig is. Nadat ik de telefoon één keer in mijn jaszak had opgeborgen samen met wat muntgeld had ik al wat krasjes op het scherm. Daar was ik behoorlijk ziek van. Ik raad dan ook aan om de telefoon na aanschaf direct te (laten) voorzien van een screenprotector.
De FE valt op door het grote beeldscherm met nauwelijks zichtbare schermranden. Dit is Samsungs Infinity O-scherm. Het scherm heeft geen gebogen schermranden. Zelf vind ik dit een stuk fijner met het oog op schadegevoeligheid en het makkelijk kunnen aanbrengen van een screenprotector. Dit laatste is met gebogen randen een stuk moeilijker.
De telefoon heeft wel HDR10-ondersteuning maar toch zijn de kleuren zijn iets fletser ten opzichte van de S10+. Iets dat mij eigenlijk pas opviel toen ik de FE naast de S10+ had gelegd. Bij het gebruik heb ik dit niet als storend ervaren. De FE heeft daarentegen wel een mooi, helder scherm. Met een verversingssnelheid van 120 Hz werkt de telefoon ook nog eens lekker vloeiend.
Bovenaan in het scherm bevindt zich in het midden een klein gat voor de selfiecamera. Deze valt nauwelijks op en is niet storend bij dagelijks gebruik van de telefoon. Onder in het scherm zit een optische vingerafdrukscanner verwerkt. Deze reageert erg vlot en werkt zonder haperingen.
Prestaties
De 5G versie van de FE beschikt over een Snapdragon 865 chip, heeft 128 GB opslag (er bestaat ook een 256 GB variant) en 6 GB werkgeheugen. Dat is 2 GB minder dan de S20, maar de FE werkt evengoed lekker vlot en wisselt soepel tussen verschillende apps. Daarnaast kun je de opslagruimte van de FE uitbreiden tot maar liefst 1 TB. Samsung gebruikt zijn eigen Exynos 990 in de 4G-versie.
De Samsung Galaxy S20 FE reageert in het dagelijks leven erg vlot. Apps worden snel opgestart en het wisselen tussen apps en scrollen op internetpagina’s werkt lekker vloeiend. Ik heb geen enkele hapering opgemerkt. Ook met grafisch wat zwaardere games kan de Samsung Galaxy FE prima overweg. De games lopen vloeiend, net als de beelden. Autoracen werd zo een hele andere beleving.
Accuduur
De Galaxy S20 FE heeft een accu met een capaciteit van 4.500mAh. Doordat de telefoon leert op welke wijze je de telefoon gebruikt, past hij het batterijgebruik aan. Bij redelijk intensief gebruik hield de telefoon het een dag uit en hoefde hij niet tussentijds aan de lader.
Bij de Galaxy S20 FE wordt overigens een 15W lader geleverd. De telefoon kan echter ook opgeladen worden met een 25W lader, waardoor het apparaat sneller vol zal zitten. Het zou fijn geweest zijn als Samsung deze met het toestel had meegeleverd in plaats van de 15W variant. Met de 15W lader is de telefoon in ieder geval binnen een half uur op te laden tot iets meer dan 35%.
De FE beschikt tot slot over de mogelijkheid van Power Share, wat betekent dat je er andere apparaten mee kunt opladen. Ook ondersteunt de telefoon draadloos opladen.
Camera
Foto’s
Aan de achterzijde van de telefoon bevinden zich drie camera’s. Een hoofdcamera van 12 megapixel, een groothoeklens van eveneens 12 megapixel en een 8 MP telelens met 3x optische zoom. De selfiecamera aan de voorzijde is er een van 32 megapixel.
De foto’s die ik met de hoofdcamera heb gemaakt, zijn echt onvoorstelbaar scherp en hebben mooie, levendige kleuren. Dit geldt eveneens voor de selfiecamera. Ik werd hier echt ontzettend enthousiast van. De FE laat me wat dat betreft mijn Galaxy S10+ vergeten. Met de groothoeklens kun je gemakkelijk een gebouw of een landschap vastleggen. De kwaliteit van die foto’s is prima. Door scène-optimalisatie aan te zetten wordt de best mogelijke kleur en effect toegepast.
Space Zoom en Single Take
De Samsung Galaxy S20 FE beschikt, net als zijn grote broers, ook voor de Space Zoom-functie. Hiermee kun je tot wel 30x digitaal inzoomen. Wel verliest de camera daarbij - naar mijn mening- heel veel kwaliteit. Een erg leuke feature van de S20 FE vind ik de Single Take. Hiermee maak je een opname van maximaal 15 seconden en de telefoon maakt hiervan verschillende video’s en foto’s, waardoor je dus heel makkelijk leuke content voor je sociale media kunt maken.
Door de aanwezige nachtmodus is het ook mogelijk om in het donker toch hele mooie foto’s te maken. Wel heeft de telefoon wat langer nodig voor het nemen van scherpe foto’s. Voor de professionele fotografen geeft de FE ook de mogelijkheid om zelf de ISO-waarde en de belichting in te stellen. Voor mij als amateur is dat echter nog te hoog gegrepen. Tevens kun je met de FE 4K video’s maken. De video’s zijn net als de foto’s erg scherp en mooi.
Foto gemaakt met een Galaxy S20 FE
Foto gemaakt met een Galaxy S10+
Hoofdcamera, groothoekcamera, telefotocamera
Hoofdcamera, groothoekcamera
Tot 30x inzoomen
Nachtmodus
Selfiecamera
Software
Omdat ik zelf al over een Samsung S10+ en een Samsung-account beschik, was het heel makkelijk om de telefoon in gebruik te nemen en was het overzetten van gegevens en apps echt een fluitje van een cent. Heel fijn dat je ook kunt kiezen welke gegevens en apps je over wilt nemen. Na het overzetten kon ik direct verder met de FE en de telefoon gebruikten waarvoor ik hem altijd gebruik.
Voorgeïnstalleerde apps
Samsung installeert een flink aantal standaardapps op de telefoon, die niet door iedereen gebruikt zullen worden, maar die wel behoorlijk wat ruimte opsnoepen. Ze zijn ook niet allemaal te verwijderen maar wel uit te schakelen.
Updatebeleid
De Samsung Galaxy S20 FE is voorzien van de One UI 2.5-softwareschil van Samsung. Deze versie is gebaseerd op Android 10. De telefoon zal ook minstens drie jaar lang op versie- en beveiligingsupdates kunnen rekenen.
Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.
Conclusie
De S20 FE wordt gezien als instapmodel in de S20-lijn. Toch doet het toestel op veel punten niet echt onder voor zijn grotere broer en kan je toch echt spreken van een enorm goed toestel in zijn prijsklasse. De telefoon had - op de 3,5 mm audiojack na - eigenlijk alles wat ik zoek in een telefoon. Een mooi scherm, soepele werking en fantastische camera’s.
Voor personen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een telefoon, maar wel veeleisend zijn wat betreft het gebruiksgemak en fotokwaliteit, is dit zeker een aanrader. Het is dan mijn huidige abonnement met mijn S10+ nog even doorloopt, maar anders was de FE zeker het overwegen waard. Ik neem voor nu dan ook met pijn in mijn hart afscheid van de Galaxy S20 FE, maar wie weet, "maybe we’ll meet again."
Meer weten over de Samsung Galaxy S20 FE?
> Alles over de Samsung Galaxy S20 FE
> Samsung Galaxy S20 FE kopen in Nederland
> Verschillen tussen de Samsung Galaxy S20 FE, Galaxy S20 en Galaxy S20 Plus
Samsung Galaxy S20 FE kopen
Zowel de 4G- als de 5G-uitvoering is in verschillende kleuren beschikbaar: Cloud Navy, Cloud Mint, Cloud Lavender, Cloud Red, Cloud Orange en Cloud White.
> Samsung Galaxy S20 FE 4G (6 GB + 128 GB) - MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, T-Mobile, Mobiel.nl, Samsung, Vodafone, en Belsimpel - 649 euro
> Samsung Galaxy S20 FE 4G (8 GB + 128 GB) - MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, T-Mobile, Mobiel.nl, Samsung, Vodafone, en Belsimpel - 719 euro
> Samsung Galaxy S20 FE 5G (6 GB + 128 GB) - MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, T-Mobile, Mobiel.nl, Samsung, Vodafone, en Belsimpel - 749 euro
> Samsung Galaxy S20 FE 5G (8 GB + 128 GB) - MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, T-Mobile, Mobiel.nl, Samsung, Vodafone, en Belsimpel - 819 euro
Samsung Galaxy S20 FE (5G)
4500 mAh
6.5 - 2400 bij 1080 px
128/256 GB
Qualco Snapdragon 865