Elke keer maar weer hetzelfde liedje, we willen eens iets anders. Dat moet Samsung gedacht hebben toen het de Buds 3-serie uitbracht. Dit jaar breekt de Zuid-Koreaanse fabrikant namelijk eens uit de ‘’boontjessleur’’ en maakt het een frisse, nieuwe, muzikale start. Was vroeger niet alles beter?
Samsung Galaxy Buds 3
Sommigen mensen vinden het fijn om elk jaar, elke maand, week en dag in een vast stramien te zitten. Het is iets herkenbaars wat hen ook meteen herkenbaar maakt. In zo’n situatie bevond Samsung zich ook een beetje als het ging over zijn oordopjes. Vanaf 2019 maakt de fabrikant namelijk al draadloze oordopjes met een herkenbaar boontjes, dopjes, propjes design.
Maar de fabrikant heeft dit jaar besloten om eens van dit ritme af te stappen en iets geheel ‘nieuws’ te doen. Afgelopen juli kwam het met de Buds 3-serie die het een steeltjesdesign heeft meegegeven. Minder herkenbaar en minder typisch Samsung, maar meer mainstream.
Volgens meneer Lee, designer voor Samsung van de Buds 3-serie, is het steeltjesdesign nou eenmaal het best. Hebben Samsung en meneer Lee hier gelijk in? En hoe presteren de Buds 3 verder? Je leest het in deze korte review waarin ik de grootste plus- en minpunten van de oordopjes met je bespreek.
Specificaties
Galaxy Buds 3 | |
Afmetingen case | 58,9 x 48,7 x 24,4 millimeter |
Gewicht oordopjes | 4,7 gram |
Speaker | 1-Way: 11 mm Dynamic Driver |
Microfoons | 3 |
Geluidskwaliteit | 24-bits hifi + 360 Audio met Multi-Channel |
ANC | ANC |
Accu | 48 mAh per oordopje, 515 mAh voor de case |
Accuduur ANC aan | Tot 5 uur/totaal tot 24 uur |
Accuduur ANC uit | Tot 6 uur/totaal tot 30 uur |
Bluetooth | Bluetooth 5.4 |
IP-certificering | IP57 |
Samsung Galaxy Buds 3: de pluspunten
1. App werkt goed, koppelen eenvoudig
Om de Galaxy Buds 3 te gebruiken moet je de Galaxy Wearable-app van Samsung downloaden. In deze app kun je diverse functies aanpassen en instellingen veranderen. Er zijn meer dan genoeg functies beschikbaar die je zelf naar eigen smaak kunt instellen. Je kunt hierbij denken aan een equalizer waarmee je het geluid kunt aanpassen en verschillende controls om de acties die verbonden zitten aan het vasthouden, vegen en knijpen in het linker en rechteroortje aan te passen. Daarnaast kun je ruisonderdrukking in of uitschakelen, je oortjes zoeken als je ze kwijt bent en de instellingen voor oproepen aanpassen.
Koppeling met smartphone
Het koppelen van de Buds met je smartphone gaat verder erg eenvoudig. Je opent de case van de oortjes en er verschijnt direct een pop-up. Let wel, dit geldt voor Samsung-smartphones. Voor niet Samsung-telefoons gaat het koppelen via de Galaxy Wearable-app, ook dit werkt snel en makkelijk.
2. Batterijduur is prima
De accu van de Buds 3 is 48 mAh groot en die van de case 515 mAh. Volgens Samsung moeten de Buds 3 hiermee tot zeven uur meegaan op een enkele acculading. Dit blijkt in de praktijk redelijk te kloppen met ANC, active noice cancelling (actieve ruisonderdukking), uit. Zet je het aan dan haal je ongeveer vijfeneenhalf tot zes uur. Inclusief volle oplaadcase haal je zo'n dertig uur met ANC uit en zesentwintig uur met ANC aan.
3. Geluid met veel bas
Gevoel voor bas heeft Samsung wel, deze is in de Buds 3 namelijk goed aanwezig. De lage tonen komen goed naar voren. Los van de bas klinken de Buds 3 een beetje veilig, je zou het zelfs vlak kunnen noemen. Er zit wel voldoende verschil en differentiatie in de verschillende tonen en lagen, maar het blijft allemaal een beetje gebalanceerd in de middentonen hangen. Er zijn oordopjes voor dit geld die een rijker geluid laten horen.
Samsung Galaxy Buds 3: de minpunten
1. Weg herkenbaarheid
Zoals in het intro bovenaan dit artikel al te lezen is, is het eerste dat opvalt aan de nieuwe Buds van Samsung het design. Jarenlang bracht de fabrikant oordopjes uit in de vorm van dopjes en/of boontjes, maar dit jaar stapt het hier vanaf. Dit jaar zijn de Buds 3 namelijk gemaakt in de vorm van staafjes. Dit heeft meerdere redenen. Zo zou het wegwerken van de techniek gemakkelijker zijn in een staafje. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een (grotere) batterij en het verweken van de speakers.
Gerelateerde artikelen
Door het nieuwe design lijken de Buds 3 bovendien meer op de welbekende - en best verkopende oordopjes ter wereld -AirPods. Ik vind het jammer, aangezien ik de Buds altijd typisch Samsung vond. Bovendien snap ik het marketingtechnisch ook niet helemaal, omdat de Buds herkenbaarheid hadden. Op straat kon en kun je zien dat iemand Galaxy Buds gebruikt, deze herkenbaarheid is er met de nieuwe Buds 3-serie helemaal uitgeslagen.
2. Eén pasvorm
Daarnaast, en dit zal voor meer mensen een echt nadeel zijn, de ‘gewone’ Buds 3 hebben maar één pasvorm. Veel mensen zouden dit prettig vinden aangezien een deel van onze lieve bevolking niet houdt van siliconen eartips. Voor hen kunnen de Buds 3 een uitkomst bieden. Maar let wel, met eartips kun je de pasvorm aanpassen waardoor je ervoor kunt zorgen dat de oortjes goed in je oren zitten. Bij de Buds 3 kan dit niet.
Het zou dus kunnen dat ze bij jou niet goed passen en dus niet lekker zitten, hou hier rekening mee. Ze zijn daarbij vrij groot, waardoor ze ook snel uit je oor kunnen vallen.
3. Vijfhoekig werkt niet prettig
Meteen nog een puntje over het design. De steeltjes hebben een vijfhoekige vorm en dit werkt gewoon niet lekker. Het lijkt echt bedoelt om de Buds nog een beetje te laten afstappen van de AirPods, maar gebruiksvriendelijk is het allerminst. Vooral bij het plaatsen van de oordopjes in de oplaadcase ben je soms echt aan het hannesen. Ook voor het aanpassen van het volume, wat werkt door te vegen over de steeltjes, is de vorm verre van ideaal.
4. Ruisonderdrukking
Samsung zal zijn stinkende best gedaan hebben om een goede actieve ruisonderdrukking in de Buds 3 te bouwen, het feit wil echter dat de passieve ruisonderdrukking niet meehelpt. Doordat de oortjes je gehoorgang niet helemaal afsluiten, kan geluid van buitenaf makkelijk bij je naar binnen dringen. De ANC weet dit wel voor een gedeelte weg te filteren, maar zeker niet zo goed als oordopjes met siliconen tips. Dit is natuurlijk niet heel gek, maar wel iets om rekening mee te houden.
Conclusie
Wat mij betreft is Samsung een verkeerde weg ingeslagen met de Buds 3-serie. Dit vind ik niet alleen, bij Samsung zelf lijkt het ook te rommelen. Het design en de pasvorm zijn niet meer 'des Samsungs', weinig onderscheidend en de elementen die Samsung zelf bedacht heeft werken niet fijn.
Specifiek kijkend naar de Buds 3, haal je voor 149 euro prima oordopjes in huis die voor liefhebbers van het AirPods-design -zonder eartips dus- geschikt kunnen zijn. Wel vind ik dat het geluid voor dit geld rijker had mogen zijn, dit blijft nu (te) vlak. Daarnaast zijn er talloze concurrerende oortjes die beter klinken, waaronder de LinkBuds van Sony, Nothing Ear, Nothing Ear (a) en de Buds 2 Pro van Samsung zelf.
Gerelateerde artikelen
Mensen die verder niet van siliconen eartips houden kunnen ook naar de Nothing Ear (stick) kijken. Deze oordopjes haal je voor nog geen 70 euro in huis.
- Fijne app met veel functionaliteiten
- Koppelen werkt eenvoudig
- Veel bas
- Geluid mag rijker
- Eén pasvorm
- Vallen snel uit oren
- Vijfhoekig design niet fijn
- Passieve ruisonderdrukking is matig