Samsung Galaxy A55 review: premium midrange-smartphone

Samsung Galaxy A55 review: premium midrange-smartphone

Marloes Urff

door Marloes Urff

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy A55 werd tegelijkertijd met de A35 gelanceerd. Met een luxere look door de aluminium randen en matglazen achterkant is de smartphone een opvallende verschijning. Bij het testen heeft deze smartphone kwamen pluspunten en minpunten naar voren die ik graag met je deel.

Samsung Galaxy A55

Samsung wist vorig jaar al wat vernieuwingen in de A54 te stoppen, waardoor erg uitgekeken werd naar de Samsung Galaxy A55. Het nieuwe toestel lijkt redelijk op de voorganger, maar heeft een aantal subtiele wijzigingen. Een daarvan is de nieuwe aluminium rand, die de A55 er net wat sjieker uit laat zien.

Ook zit er een nieuwe processor in: de Exynos 1480. De Samsung Galaxy A54 wilde nog weleens met de gebruikte processor worstelen, zeker bij het multitasken. Of dat met de nieuwe chipset opgelost is, vertel ik je later in deze review.

samsung galaxy a55

Specificaties

Samsung Galaxy A55
Afmetingen en gewicht 161,1 x 77,4 x 8,2 millimeter, 213 gram
Behuizing Aluminium en glas
Scherm 6,6 inch oled, 120Hz, 2340 x 1080 pixels
Processor Exynos 1480
Werkgeheugen 8 GB
Opslag 128 GB of 256 GB
Camera's achter 50 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens, 5 MP macrolens
Selfiecamera 32 MP
Accu 5000 mAh
Androidversie Android 14
Kleuren Awesome Iceblue, Awesome Navy, Awesome Lilac en Awesome Lemon
Adviesprijs Vanaf 479 euro

Wat zit er in de doos?

  • Samsung Galaxy A55
  • Garantieboekje
  • Simkaartpinnetje
  • Oplaadkabel
samsung galaxy a55 in een boekenkast

Samsung Galaxy A55: de pluspunten

1. Batterij doet het zuinig aan

Tijdens het gebruik valt op dat de Samsung Galaxy A55 het een prima tijd kan uithouden op een enkele laadbeurt. Bij normaal gebruik was het nodig om na 1,5 dag de smartphone op te laden. Werd het toestel weinig gebruikt, haalden we zelfs iets meer dan 2 dagen.

Ook bij warm weer en veel fotograferen ging het batterijpercentage nauwelijks achteruit. Na een dag Openluchtmuseum was er nog genoeg accuduur over om spelletjes te spelen, een hotspot te bieden voor twee apparaten en meer. Een betrouwbare kameraad als je regelmatig onderweg bent, zou je kunnen zeggen.

2. Scherm heeft meer te bieden

De Samsung Galaxy A55 is een slagje groter dan de A54 dankzij het amoled-scherm van 6,6 inch. Het scherm is redelijk goed af te lezen in de buitenlucht, maar bij een felle zon (en dat hebben we af en toe weleens in Nederland) is het niet altijd genoeg.

Zit je gewoon binnen, dan heb je een kleurrijk scherm dat dankzij 120 Hz alles soepeltjes en warm weergeeft. Vooral bij games en het bekijken van video’s komt het amoled-scherm tot zijn recht.

3. Werkt snel

De Galaxy A55 heeft als processor de Exynos 1480, die door Samsung zelf ontwikkeld is. De smartphone is een stuk vlotter dan de A54 en weet makkelijker om te gaan met meerdere apps en processen. Enkel bij zware games komt een lichte hapering af en toe voor. De gemiddelde midrange-smartphone die nu op de markt is, zou mogelijk eenzelfde worsteling kunnen vertonen.

De ervaring voelt ook vlot dankzij het grotere scherm en de 120 Hz-ververssnelheid. Scrollen door apps en in de browser gaat erg soepel en helpt bij het snel kunnen opzoeken van apps of foto’s. Bij het vergelijken met een OnePlus Nord 3 voelt de scrol-ervaring op de A55 net wat rustiger en vlotter.

4. Subtiele camera-verbeteringen

Is er veel veranderd aan de camera’s ten opzichte van de Samsung Galaxy A54? Nee, maar toch merken we verbeteringen en dan voornamelijk op softwaregebied. De hoofdcamera weet alles prima vast te leggen, met veel kleur en een goede dosis aan details. Soms zien we extra warme kleuren, terwijl we ook zien dat kleur juist wat flets oogt. De vermoedelijke oorzaak is de lichtinval, wat je ook in sommige foto’s kan ontdekken. Voor een dagelijks kiekje is dit naar mijn mening meer dan genoeg.

De groothoeklens is daarentegen wisselvallig van kwaliteit. Details lijken gauw weg te vallen in foto’s of krijgen een wazige, grijze kleur. Zoom je bij de groothoeklens in, dan valt op dat onderwerpen gedeeltelijk wegvallen of zelfs bijna volledig verdwijnen. Best wel zonde, want op een groothoeklens wil je het liefst zoveel mogelijk vastleggen.

De macrolens is een leuke toevoeging, al hadden we hier meer van verwacht. Kleuren zien er goed uit op de foto’s, maar je ziet dat de lens worstelt met scherpte en enig detail van het onderwerp. Een bloem komt er mooi naar buiten. Wel vraag je je af waar de focus op zit. Zelfs bij de tijd nemen en herhaaldelijk het onderwerp op het scherm aantikken lijkt niet te helpen om de macrolens te vertellen wat er vastgelegd moet worden.

Samsung Galaxy A55: de minpunten

1. Laden gaat nog traag, traag, traag…

Samsung staat om veel dingen bekend, maar niet per se om de laadsnelheden. Dit was ook een doorn in het oog tijdens de testperiode. Met de originele kabel en een extern laadblokje - Samsung levert er geen in de A55-doos - duurde het langer dan een uur om de smartphone volledig op te laden. Ook is er geen mogelijkheid om draadloos op te laden.

Het scheelt dat de batterij langer dan een dag meekan, zodat je niet dagelijks hoeft op te laden. Toch was er de hoop dat de A55 niet zolang aan de lader moest, zodat je sneller op stap kan. Nu zul je toch iets meer rekening moeten houden: een luxeprobleem, maar wel fijn om te weten.

2. Niet happy met alle extra apps

Samsung zet vaak allerlei extra apps op de smartphones. Dat levert wisselende reacties op: sommigen maken er handig gebruik van, anderen zijn ze liever kwijt dan rijk. De Samsung Galaxy A55 komt met een lijst aan apps en dat kan bestempeld worden als bloatware. Zo staan Netflix en TikTok er standaard al op, maar ook OneDrive, LinkedIn, Microsoft 365 en Outlook.

Gebruik je geen van deze apps, dan is het toch onhandig dat je ze er zelf af moet halen. Je zou het kunnen bestempelen als een luxeprobleem, maar een kale Android-versie blijft stiekem toch superieur. De One UI-schil van Samsung is prettig, maar lijkt te lijden onder de drukte die allerlei extra apps met zich meebrengen.

3. Vingerafdrukscanner niet perfect

Er zijn verschillende manieren om de Samsung Galaxy A55 te beveiligen. Een daarvan is de vingerafdrukscanner, die in het scherm zit. Dit is op Android-smartphones een van de populairste methodes om te ontgrendelen.

Helaas is deze op de A55 niet bepaald snel. Er zit een lichte vertraging op, waardoor toegang krijgen tot je toestel niet erg soepel of prettig aanvoelt. Een kleine snelheidstest gaf de conclusie dat een zescijferige pincode intikken net zo snel gaat als de vingerafdrukscanner. Niet iets om over naar huis te schrijven dus.

4. Nog ietsje prijzig

Kijkend naar de plus- en minpunten, is er toch iets wat knaagt: de adviesprijs. Deze start vanaf 479 euro, maar had wellicht ietwat lager gemogen. Zeker met de cameraprestaties en beperkte laadsnelheden zou je kunnen zeggen dat het toestel wellicht enkele tientjes lager had mogen zijn. Er zijn inmiddels genoeg merken die Samsung in weten te halen op het gebied van allrounder midrange-smartphones. Wanneer de smartphone wat langer uit is en de prijs daalt, staat de prijs wellicht toch wat meer in verhouding.

Conclusie

De Samsung Galaxy A55 is een uitstekende midranger voor wie een goede accuduur zoekt. Ook de gebruiker die waarde hecht aan soepele prestaties en camera’s die alledaagse kiekjes prima weten vast te leggen, mag deze overwegen.

De prijs maakt het echter wel wat lastiger, zeker omdat de A54 een waardige voorganger is. Dat dat toestel nu ook nog eens een zacht prijsje heeft, maakt het lastiger om te zeggen dat je deze moet overslaan. Wanneer de Galaxy A55 wat in prijs daalt, is dit een waardige opvolger die op verschillende fronten een beter specs-kaartje heeft.

Alternatieven

Zoals hierboven al genoemd, is de Galaxy A54 een uitstekend alternatief. De smartphone maakt prima foto’s, kan gemakkelijk een dag mee en heeft ook nog eens een compactere vorm (6,4 inch). Wel zit je met dezelfde laadsnelheid en bevat de A54 net zoals extra apps.

Samsung Galaxy A55 kopen

De Samsung Galaxy A55 is sinds 18 maart 2024 verkrijgbaar in Nederland. Er zijn twee versies: met 128 GB of 256 GB opslag. Beide varianten hebben 8GB aan werkgeheugen.

De A55 kan je in de kleuren Awesome Iceblue, Awesome Navy, Awesome Lilac en Awesome Lemon. Je kan de smartphone zowel los als met een abonnement bestellen. Voor een los toestel betaal je een adviesprijs vanaf 479 euro.

  • Uitstekende batterij
  • Vlottere prestaties
  • Traag opladen
  • Bloatware
Bekijk meer specificaties

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk