POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De POCO X5 Pro moet een feestje worden volgens POCO. De smartphone luidt namelijk een belangrijke mijlpaal voor het merk in. Weet het toestel dit waar te maken of komen we van de koude kermis thuis?

POCO X5 Pro

We beginnen deze review even met een felicitatie aan het adres van POCO, de techfabrikant bestaat namelijk vijf jaar. POCO geeft zelf aan dat ze met de POCO X5 Pro - het toestel die we in deze review bespreken - deze mijlpaal wil vieren. En nee dit moet geen klassieke kringverjaardag worden, maar eerder een hippe borrel met zure natuurwijn. De smartphone richt zich volgens POCO namelijk vooral op jongeren uit de Generatie Z. Hieronder vallen de mensen die geboren zijn tussen 1996 en 2010. De X5 Pro moet hiermee uitermate geschikt zijn om de dag door te komen, te studeren en lekker te scrollen.

Een groot en vloeiend AMOLED-paneel, een snelle processor, een sterkte batterij en een 108 MP hoofdcamera moeten hier onder andere voor gaan zorgen. Wij hebben de POCO X5 Pro een tijdje mogen gebruiken en in deze review lees je onze bevindingen. Zorgt de POCO X5 Pro echt voor een feestje?

poco x5 pro

Specificaties

POCO X5 Pro
Afmetingen en gewicht: 162,91mm x 76,03mm x 7,9mm, 181 gram
Behuizing: Corning Gorilla Glass 5 (voorkant)
Scherm: 6,67 inch Full HD+ AMOLED (2400 x 1080 pixels), 120 Hz, 240 Hz touch sampling rate, 900 nits
Processor: Qualcomm Snapdragon 778G
Geheugen: 6 GB + 128 GB / 8 GB + 256 GB 
Camera's achter: 108 MP hoofdcamera, 8 MP groothoeklens en 2 MP macrocamera f/2.4
Camera's voor: 16 MP f/2.4
Accu: 5000 mAh, 67W snelladen
Androidversie Android 12, MIUI 14 for POCO
Updatebeleid: ?
Extra's Bluetooth 5.2, stereospeakers, 3.5 mm koptelefoonaansluiting,  IR Blaster, vingerafdrukscanner aan de zijkant
Kleuren Zwart, blauw en geel
Adviesprijs Vanaf 349 euro

Wat zit er in de doos?

  • POCO X5 Pro
  • 67W snellader + USB-C-kabel
  • Siliconen case
  • Handleiding + garantie

POCO X5 Pro unboxing

POCO X5 Pro: de pluspunten

1. POCO-design en bouwkwaliteit

Vorig jaar had ik nog kritiek op de bouwkwaliteit van de voorganger van de X5 Pro, de POCO X4 Pro. In mijn review van dit toestel kon je onder andere lezen dat de afwerking van de X4 Pro ondermaats was. Zo kon je gemakkelijk met je nagel tussen het camera-eiland en de rest van het toestel en zaten enkele camera's niet recht in de behuizing. Deze problemen heeft POCO nu opgelost, de X5 Pro voelt hierdoor meer volwassen aan.

Gerelateerde artikelen

Daarbij komt dat het toestel onmiskenbaar een POCO is. Het camera-eiland en de kenmerkende designelementen maken dit direct zichtbaar. Vind ik altijd een positief punt. De behuizing is verder wel geheel gemaakt van plastic, maar ondanks dit voelt het toestel zeer degelijk en stevig aan. Het motiefje op de achterkant geeft de telefoon verder nog een speciale twist. De X5 Pro is in een zwarte, gele en blauwe variant te verkrijgen. De voorkeur op de redactie gaat unaniem uit naar de gele rakker.

POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

2. Verbeterde prestaties

De X-serie van POCO stond altijd bekend om de sterke prestaties voor een budget-prijs. De POCO X3 Pro uit 2020 kreeg bijvoorbeeld een high-end Qualcomm Snapdragon 860-chipset mee. Een processor die je normaliter alleen in veel duurdere telefoon tegenkwam. Om geld te besparen had deze X3 Pro bijvoorbeeld geen 5G, geen hele goede camera's en een LCD-paneel in in plaats van een AMOLED-paneel. Vorig jaar pakte POCO dit anders aan en werd de focus gelegd op een algemeen goede gebruikservaring. Op geen enkel punt werd er heel veel bespaard, maar dit hield ook in dat op geen punt de telefoon een uitschieter.

Deze laatste strategie past POCO - een fabrikant die overigens onderdeel is van Xiaomi - weer toe. Dit keer wel met één grote verbetering. De processor is nog altijd niet high-end, maar wel beduidend sneller dan het exemplaar dat in de X4 Pro te vinden was, Snapdragon 695 5G toen versus Snapdragon 778G nu. Dit zorgt ervoor dat de X5 Pro vlot aanvoelt. Af en toe is er nog wel een hapering te ontdekken, maar dit lijkt meer aan de software te liggen. Daarover lees je hieronder straks meer.

Gerelateerde artikelen

3. Camera's vallen niet tegen

De POCO X5 Pro beschikt over drie camera's, het gaat hierbij om een: 108 MP hoofdcamera, 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. Voor de oplettende lezers betekent dit dat het toestel over dezelfde camera's beschikt als zijn voorganger. De snellere processor zou volgens POCO echter meer uit de beelden moeten kunnen halen.

  • 108 MP, sensorformaat 1/1.52’’, diafragma f/1.9, OIS
  • 8 MP groothoeklens diafragma f/2.2
  • 2 MP macrocamera f/2.4
poco x5 pro

108 MP hoofdcamera

Allereest bespreken we de 108 MP hoofdcamera. Deze sensor was ook dus ook al in de X4 Pro te vinden en maakt gebruik van 9-in-1 pixelbinning. Dit is een techniek waarbij er negen kleine individuele pixels worden samengevoegd tot één pixel. Hierdoor vangen deze kleine pixels toch nog genoeg licht op om een goede foto te maken en daarbij. Daarbij moet er genoeg informatie uit alle pixels komen waardoor het detail hoog zou moeten zijn. Door de pixelbinning maakt de POCO X5 Pro dus standaard foto’s maakt met een resolutie van 12 megapixel. Er is echter ook een ‘108 MP-modus’ aanwezig, waardoor je dus wel foto’s kunt maken in de gehele resolutie.

Dat er geen upgrade is gedaan in de gebruikte sensor is overigens niet erg. Doordat POCO deze sensor al langer gebruikt, kan het deze sensor namelijk steeds beter leren kennen en de algoritmes hierop steeds beter afstemmen. Zoals hierboven al genoemd moet ook de snellere processor bijdragen aan betere foto's. Nu heb ik de X4 Pro hier niet meer liggen en zodoende kan ik ze niet direct met elkaar vergelijken. Wat wel opvalt is dat het contrast in de foto's verbeterd lijkt te zijn. Vorig jaar oogde foto's soms nog een beetje dof en vlak, nu zijn ze in het algemeen wat levendiger. Het contrast mag overigens nog wel iets hoger zijn.

Het dynamisch bereik is verder goed, al is de camera hierin niet altijd even consistent. In een voorbeeld hieronder - bij de foto van de ramen van station Haarlem - zie je bijvoorbeeld nog het contour van de gebouwen hierachter. Dit terwijl er direct zonlicht op de lens en door de ramen viel. Anderzijds zie je dat het detail in het spoor wel weggevallen is.

POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

Nachtfotografie

Ook nachtfotografie is aanzienlijk verbeterd. De camera weet meer op de foto te krijgen, meer details vast te houden en ook de ingebouwde nachtmodus werkt erg goed. Deze modus zorgt er onder andere voor dat er meer tijd genomen wordt om een foto te maken en hierdoor kan er meer licht op de sensor vallen. Enkele delen van de foto zijn wel overbelicht. Daarbij zijn foto's relatief snel bewogen, je kunt hiervoor wel een statief gebruiken zodat foto's veel minder snel bewogen zijn. Er zijn ook nog andere tips hierover, meer daarover krijg je te horen in onze nieuwe podcast over smartphonefotografie.

Links een foto met de nachtmodus uit, recht met nachtmodus aan.

Macro, zoomen en groothoek

Om af te sluiten kijken we nog even naar de macrofotografie, de groothoeklens en de digitale zoom. Om met het eerste te beginnen. De X5 Pro beschikt over een speciale macromodus waarvoor de telefoon de 2 MP macrocamera gebruikt. Deze camera is zo slecht dat we deze modus afraden. Voor macrofoto's kun je beter een gewone foto maken, eventueel in de 108 MP modus, en daarna de foto croppen.

De 8 MP groothoeklens is daarbij beduidend minder goed dan de hoofdcamera. Voor zoomen maakt de telefoon gebruik van deze laatst genoemde. Het gaat echter om digitale zoom waardoor foto's na 2x digitale zoom zo pixellig zijn, dat ze eigenlijk onbruikbaar zijn.

POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

4. Mooi beeldscherm en prima accu

De POCO X5 Pro beschikt over een mooi en groot 6,67 inch Full HD+ AMOLED-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. Dit alles zorgt weer voor een mooi contrast en levendige kleuren. De verversingssnelheid van 120 Hz zorgt er daarbij voor dat de telefoon erg vloeiend overkomt, hoe hoger dit is des te vloeiender beelden namelijk getoond worden. Vroeger was de standaard 60 Hz, tegenwoordig zien we steeds vaker 90 of zelfs 120 HZ als standaard, ook in budget- en midrange-smartphones. Het is overigens wel jammer dat het scherm minder fel is dan zijn voorganger. In direct zonlicht zorgt dit er dan ook voor dat het scherm niet al te goed af te lezen is, in vergelijking met concurrerende smartphones.

Doordat de smartphone groot is, is ook de accuduur vrij goed. Het toestel gaat zo'n anderhalve dag tot twee dagen mee. Het toestel is met 67W in ongeveer veertig minuten volledig opgeladen

POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

POCO X5 Pro: de nadelen

1. software, software en nog eens software

De POCO X5 Pro draait op Android 12 met hier overheen MIUI 14. Naast het feit dat Android 13 al bijna een half jaar uit is, is deze MIUI schil onwijs druk, kleurrijk en helaas ook nog af en toe buggy. Daarnaast staan er talloze voorgeïnstalleerde apps op de telefoon waarvan het merendeel onder de categorie 'totaal nutteloos' valt. Het is een manier van POCO om geld te vergaren en de prijs van smartphones laag te houden. Van mij mag de prijs dan echter wel iets omhoog om dit niet te hebben. Het merendeel van de apps kun je overigens verwijderen. Hou er wel rekening mee dat je, voordat je de X5 Pro gaat gebruiken, je eerst een tijd bezig bent om ze te verwijderen. Enkele apps zijn daarbij dus niet te verwijderen en alleen uit te schakelen. Je krijgt echter wel 'heel fijn' meldingen van deze apps binnen. Dit resulteert in het feit dat je soms in één verschillende updates om je oren krijgt, dit kun je zien in de afbeelding hieronder.

Het updatebeleid van POCO voor de X5 Pro is verder als volgt: het toestel krijgt twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates.

Conclusie

Je kunt stellen dat POCO zijn naam en faam als budgettopper langzamerhand aan het verliezen is. Vroeger kocht je namelijk bijvoorbeeld de POCO X3 Pro met een onwijs snelle high-end chipset, dat hebben POCO-smartphones vandaag de dag niet meer voor deze prijs. Anderzijds worden smartphones in het algemeen nou eenmaal duurder en de prijs-kwaliteitverhouding is door de verschillende problemen in onze wereld steeds minder goed geworden. Althans, als je het vergelijkt met vroeger. Het wordt echter tijd om het verleden achter ons te laten en te kijken naar hoe telefoons vandaag de dag zich manifesteren. Als je de POCO X5 Pro er dan bijneemt dan zie je dat het toestel heel veel te bieden heeft, zeker voor zijn prijs.

Gerelateerde artikelen

Voor een vanafprijs van 350 euro krijg je namelijk een mooi, groot en vloeiend 120 Hz Full HD+ AMOLED-paneel, een degelijk design, prima camera’s en een snelle processor. Het grootste nadeel blijft - zoals bij elke POCO- en Xiaomi-smartphone - de software. Van de softwareschil die de fabrikant over Android gooit ben ik namelijk nog altijd niet gecharmeerd. Het is en blijft naar mijn mening een drukke, rommelige en (te) kleurige schil die de jeu van de telefoons afhaalt. De vele bijgeleverde apps en games die je - gelooft me - er direct af wil halen helpen ook niet mee. Dit euvel speelt echter al langer bij Xiaomi- en POCO-telefoons, het is jammer dat de fabrikant dit nog altijd niet heeft aangepast. Ook het feit dat de X5 Pro nog op Android 12 draait, terwijl Android 13 al bijna een half jaar uit is, is geen positief punt.

De software is echter de enige grote smet op een verder zeer goede smartphone. Dit alles zorgt er dan ook voor dat de POCO X5 Pro vanaf nu in onze koopgids terug te vinden is.

Alternatieven

Als alternatieven zou je kunnen kijken naar de Google Pixel 6a (370 euro), de Samsung Galaxy A33 (280 euro) of Galaxy A53 (340 euro).

  • POCO-design en bouwkwaliteit
  • Verbeterde prestaties
  • Software is druk en buggy
  • Android 12
Bekijk meer specificaties

POCO X5 Pro kopen

De POCO X5 Pro is beschikbaar vanaf 340 euro in de kleuren zwart, blauw en geel. Je kan uit verschillende geheugenversies kiezen.

POCO X5 Pro kopen
POCO X5 Pro kopen
POCO X5 Pro kopen

POCO X5 Pro kopen

De POCO X5 Pro 5G over een 6,67-inch Flow AMOLED-scherm, een primeur voor de POCO X serie. En met een dikte van slechts 7,9 mm, is het de dunste smartphone uit de X-serie ooit. Dit maakt het toestel des te comfortabeler om vast te houden tijdens het gamen of het maken van content.

€ 299

Winkelen op:

POCO X5 Pro review: tijd voor een feestje

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk