Pas op voor malware via YouTube-links: zo herken je het

Pas op voor malware via YouTube-links: zo herken je het

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op YouTube is er een probleem met malware die via links onder video's wordt verspreid. In veel gevallen gaat het zogezegd om gratis software die je kan downloaden, maar in werkelijkheid steelt de tool je persoonsgegevens en wachtwoorden.

YouTube malware

In Youtube kunnen contentmakers een link delen onder een video die in veel gevallen verwijst naar nuttige informatie met betrekking tot het onderwerp van de video. Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat kwaadwillenden misbruik maken van weblinks in de omschrijving of de ondertiteling van video's. Zodra op de linkt klikt of hem invoert in je adresbalk, kom je bij een website terecht waar je in feite malware downloadt.

In veel gevallen komt deze methode om malware te verspreiden voor bij YouTube-links waarmee je zogezegd gratis software kan downloaden. Als voorbeeld tonen de onderzoekers een geval waarmee je een 'aimbot' kan downloaden voor het bekende shooter-spel Valorant. Een aimbot is een tool om vals te spelen in games doordat je automatisch raak schiet.

Via de YouTube-link kom je terecht op een webpagina waar je een zipbestand downloadt dat de aimbot zou bevatten. Als je het bestand uitpakt haal je in feite malware binnen. Ze steelt je bankgegevens, persoonlijke data en wachtwoorden. Als je toevallig cryptomunten bewaart in een wallet, kan ze die ook stelen. 'RedLine' is de naam van de malware die wordt gebruikt.

De bewuste video met een downloadlink voor de aimbot

De bewuste video met een downloadlink voor de aimbot

Zo bescherm je jezelf

Als je wil voorkomen dat je zelf het slachtoffer wordt van deze vorm van malware, dan moet je vooral kritisch leren kijken naar links in YouTube-omschrijvingen. Gaat het om een link waarmee je gratis software kan downloaden, wees dan alvast voorzichtig. Ook wanneer je in de reacties ziet dat de gratis software wordt geprezen, wees dan nog steeds kritisch. Die reacties kunnen ook vervalst zijn.

En belangrijk is dat je kijkt naar welk YouTube-kanaal de link plaatst. Is het een partij die je kan vertrouwen, of een kanaal waarmee je pas voor het in aanraking komt? Deze vorm van malware verspreiden bestaat al langer, maar ze is wel sterk in opkomst sinds 2021. Dat weet het Infosec Institute analysis of RedLine.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over YouTube? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk