OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het blijft toch nog steeds wel bijzonder: met een vouwbare telefoon op zak lopen. Niet alleen voor jezelf, je blijft er namelijk toch wat voorzichtiger mee, maar ook voor anderen. Althans, als je hem uit je zak haalt, want dan komen de vragen. Dit is hoe de vouwbare OnePlus Open bevalt.

OnePlus Open

OnePlus brengt natuurlijk elk jaar nog steeds een nieuw ‘gewoon’ vlaggenschip uit. Vandaag bijvoorbeeld wordt in China de nieuwe OnePlus 12 onthuld, die naar verwachting in januari in Nederland verschijnt. Daarnaast heeft OnePlus ook zijn budgetlijn Nord en sinds kort nu ook een tablet en… een foldable. Die vouwbare telefoon vouwt in ‘boekvorm’ en heet OnePlus Open. In deze review lees je meer over wat deze telefoon goed maakt en juist wat minder.

Specificaties

OnePlus Open
Afmetingen en gewicht: Gevouwen - 153,4 x 143,1 x 5,8 mm / Ongevouwen - 153,4 x 73,3 x 11,7 mm, 245 gram
Behuizing: Glas en aluminium
Scherm: Vouwbaar LTPO3 Flexi-fluid AMOLED, 1B kleuren, Dolby Vision, 120Hz, 2800 nits (piek)
Processor: Snapdragon 8 Gen 2
Geheugen: 16 GB RAM en 512 GB opslaggeheugen
Camera's achter: 48 megapixel hoofdcamera, een 64 megapixel telelens en een 48 megapixel groothoeklens
Camera's voor: 32 megapixel
Accu: 4805 mAh, 67W snelladen
Androidversie Android 13
Updatebeleid: 4 Androidversies + 5 jaar beveiligingsupdates
Extra's Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6/7
Kleuren Emerald Dusk
Adviesprijs Vanaf 1799 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel
  • Handleiding en garantie 
  • Skin voor het toestel

OnePlus Open: de pluspunten

1. Een nieuwe vormfactor voor OnePlus

Het is misschien een vreemd pluspunt als we het alleen over een toestel hebben, maar dit is wel een bijzonder toestel. Het is het eerste vouwbare toestel van OnePlus. Het merk kent veel aanhangers binnen de Android-community en het is uiteindelijk een van de leukere releases van het jaar, al moeten we daarbij uiteraard wel de kanttekening plaatsen dat het ook een tweelingzus kent bij Oppo. Maar, los daarvan is het tof om te zien dat OnePlus zich ook ontwikkelt in de richting van een andere vormfactor. Het heeft daarbij dus niet gekozen voor de ‘klaptelefoon’ in oestervorm, maar voor de boekvorm en dat betekent dus dat je een soort ‘twee telefoons voor de prijs van een hebt’. Maar dan niet voor de prijs van een, maar daarover later meer. In ieder geval even heel wat anders voor OnePlus en zijn fans en daar worden we blij van.

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

2. Een slanke beauty

Wanneer je het toestel vastpakt merk je het meteen: dit toestel is een slanke dame. OnePlus Open is dichtgevouwen 153,4 x 73,3 x 11,7 millimeter en open kom je uit op 153,4 x 143,1 x 5,8 millimeter. Het toestel heeft een frontscherm van 6,31 inch en wanneer het scherm aan de binnenzijde is opengevouwen, kom je uit op 7,82 inch. Het apparaat weegt ook maar 245 gram. Het is heel prettig om OnePlus Open vast te houden, vooral als ze dichtgevouwen is: dat ligt heel lekker in de hand en hoewel je in eerste instantie waarschijnlijk extreem voorzichtig bent, wordt dat op een gegeven moment steeds natuurlijker. Het is echt een mooi toestel om te zien, ongetwijfeld mede door die bijzondere kleur Emerald Dusk (een soort groen).

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

3. Laadt snel op

Eén van de dingen die we het meest waarderen aan OnePlus is dat telefoons altijd enorm snel opladen. Ik ben zelf privé net van een OnePlus naar een Samsung gewisseld en hoewel de Samsung zeker niet langzaam laadt, moet je er toch rekening mee houden dat je telefoon niet even snel een soort laadspurtje kan doormaken. OnePlus Open is wat dat betreft gelukkig echt een OnePlus: in een razend tempo laadt hij op. De 4805 accu heeft met 67 Watt-laden helemaal niet lang nodig om vol te raken: binnen drie kwartier laad je van 0 naar 100 procent.

Gerelateerde artikelen

4. Maakt goede foto’s

Niet iedereen is heel erg te spreken over de fotografie van OnePlus. De scherpte zit vaak wel snor, maar soms lijken foto’s toch wat roder, wat natuurlijk goed past bij dit merk met zijn rode logo, maar niet door iedereen altijd evenzeer gewaardeerd wordt. OnePlus Open maakt goede foto’s en ik vind het ook wat minder naar rood neigen dan normaal. Het flinke camera-eiland herbergt een 48 megapixel hoofdcamera, een 64 megapixel telelens en een 48 megapixel groothoeklens en samen zorgen die voor een toestel dat goed beslagen ten ijs komt als het om fotografie gaat.

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

5. Goede schermen

De schermen tonen die foto’s ook goed, al is dat niet de grootste plus van de schermen van OnePlus Open. Het is natuurlijk het idee dat het kan vouwen. Het valt mee hoezeer de vouw zichtbaar is en dat betekent dat je gevoelsmatig echt dat hele vierkante scherm tot je beschikking hebt om lekker op te Netflixen of YouTuben. Er komt een handig navigatiemenu onderin het scherm wanneer je iets fullscreen bekijkt en daaraan zie je wel dat er een meerwaarde is bij zo’n groot scherm. De content is lekker levendig op zowel het binnenscherm als het buitenscherm en dat maakt het mede een in het oog springend toestel.

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

OnePlus Open: de minpunten

1. Het prijskaartje

Het is al vanaf het moment dat we wisten welke prijskaart er aan OnePlus Open hangt een heet hangijzer. Dit toestel moet wel van heel goede huize komen willen we het die prijs (1799 euro) ook daadwerkelijk waard zijn. Het is een mooi toestel en we kunnen ons zeker voorstellen dat het een wat duurder apparaat is, maar wat mij betreft is 1799 euro echt te veel. Dat is voor sommige mensen drie maanden huur. Ik vind dat wel wat ver gaan voor een toestel dat behalve een mooie vorm en goede specificaties niet per se met een heel nieuwe gimmick op de proppen komt die de wereld verandert.

2. Voelt erg fragiel

Is het haar slanke uiterlijk, is het de wetenschap dat dit een vouwbaar toestel is en het scherm dus wat gevoeliger is voor krassen? Misschien, maar het valt me op dat ik bij het hanteren van OnePlus Open aanzienlijk voorzichtiger ben -en blijf- dan bij veel andere toestellen. Ik ben echt van team dit-is-een-gebruiksvoorwerp als het om telefoons gaat en hoewel dat niet wil zeggen dat ik met toestellen rondloop vol met krassen, scheuren en butsen, zegt het wel dat ik niet iemand ben die het toestel het liefst met witte handschoentjes zou beroeren. En dat gevoel geeft OnePlus Open me wel: zeker als ze opengevouwen is, dan ben ik me ineens heel bewust van hoe dun het apparaat is. OnePlus Open kan ongetwijfeld wel tegen een stootje -dat heb ik niet uitgeprobeerd-, maar het toestel voelt in ieder geval erg fragiel en dat vind ik toch minder prettig.

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

3. Gigantisch camera-eiland

Mensen met verstand van telefoons vinden het, maar ook mensen die geen idee hebben over smartphones hebben het naar me uitgeroepen: wat zit er allemaal op de achterkant van dat toestel? Ja, OnePlus Open heeft nogal een flinke ‘puist’ aan de achterzijde en dat is natuurlijk dat flinke, rondgevormde camera-eiland dat nogal in het blikveld springt. Het went wel, maar het steekt zo enorm uit op een niet zo charmante manier, dat het bijna net zo dik is als het toestel zelf wanneer het is opengevouwen. Een beetje overdreven.

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt

Conclusie

OnePlus Open voelt als een zeer complete, mooi vormgegeven smartphone, maar tegelijkertijd is het daarom zo’n vreemde keuze dat er voor zo’n groot camera-eiland is gekozen. Het is echt een beetje teveel van het goede, hoewel de camera’s zelf wel goede prestaties leveren. Het toestel zelf is charmant en slank in een mooie groene uitvoering, waarbij het ook nog eens razendsnel kan opladen en een enorme kleurenpracht toont op de schermen. We zijn dan ook zeker onder de indruk van OnePlus Open. Wat echter een tegenvaller is, dat is dat prijskaartje. 1800 euro voor een smartphone vinden we erg veel geld en hoe spannend deze vormfactor ook is, ik denk dat OnePlus te weinig nieuws brengt met OnePlus Open om die hoge prijs te rechtvaardigen. Ja, het is een toestel met een luxe uitstraling en goede specificaties, maar er zijn nog steeds minpunten die meewegen en die zorgen ervoor dat dit toestel wat ons betreft wel degelijk een paar honderd euro te veel kost.

OnePlus Open review: slanke foldable die de aandacht trekt
  • Een nieuwe vormfactor voor OnePlus
  • Een slanke beauty
  • Het prijskaartje
  • Voelt erg fragiel
Bekijk meer specificaties

OnePlus Open kopen

OnePlus Open is verkrijgbaar Emerald Dusk vanaf 1799 euro.

OnePlus Open kopen
OnePlus Open kopen
OnePlus Open kopen

OnePlus Open kopen

OnePlus Open, het nieuwste en eerste vouwbare toestel van OnePlus, biedt een opvallende vormfactor die de aandacht trekt. Het neemt de vorm aan van een boek wanneer het is dichtgevouwen. Op het gebied van fotografie maakt de OnePlus Open indruk met zijn uitgebreide camera-opstelling. Het camera-eiland herbergt een 48 megapixel hoofdcamera, een 64 megapixel telelens en een 48 megapixel groothoeklens. De foto's zijn scherp en minder geneigd naar de kenmerkende roodtinten die sommige gebruikers bij OnePlus-camera's hebben opgemerkt.

€ 1799

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk