Tijdens een rondetafelgesprek waarbij Androidworld aanwezig was, heeft OnePlus meer verteld over OxygenOS 13, zijn softwareschil die gebaseerd is op Android 13. De fabrikant komt daarnaast ook met een nieuw updatebeleid.
Verbeteringen in OxygenOS 13
Gary Chen, hoofd van Software Products OnePlus en Crayon Hsieh, hoofd van OneLab van OnePlus van het besturingssysteem werden door analist Ben Wood aan de tand gevoeld over hun plannen met het besturingssysteem van OnePlus.
1. OxygenOS 13 is sneller
Zo is OxygenOS 13 dankzij de zogenaamde 'AI Systembooster' aanzienlijk sneller in onder andere het installeren van apps (20 procent sneller) en het openen ervan (10 procent sneller). Het algoritme leert je gedrag kennen en wanneer het weet dat je vaak op een bepaald moment gamet, dan zorgt het dat andere apps wat meer naar de achtergrond verdwijnen en er meer kracht over is voor het gamen.
2. Eindelijk een always-on-display
Daarnaast werd er meer verteld over het always-on-display voor OnePlus, waardoor je altijd informatie op je scherm ziet, zoals meldingen. OnePlus is tevens een samenwerking aangegaan met Spotify, waardoor je op je always-on-scherm kunt zien welke artiest er speelt en welk nummer. Zo hoef je de telefoon niet elke keer te ontgrendelen. OnePlus is dit partnerschap onder andere aangegaan omdat het graag anders wil zijn dan de rest. Chen: “Als je allemaal je telefoon op tafel legt, dan kun je ze met hun zwarte schermen niet onderscheiden. Nu wel.” Je kunt zelfs het volgende nummer aanzetten en de telefoon volgt je ogen om de juiste informatie weer te geven.
Gerelateerde artikelen
OnePlus wil klanten die dat willen ook wijzen op klimaatverandering. Het heeft naar eigen zeggen als eerste een dynamisch always-on-display ontwikkeld dat wordt getriggerd door hoe de temperatuur op jouw locatie verandert. Er wordt gekeken naar de dagelijkse temperatuur en de tijd. Als je naar je telefoon kijkt, dan zie je een kleine animatie met bijvoorbeeld een ijsbeer. Als het kouder wordt, dan heeft de ijsbeer een mooie ijsschots en twee welpjes, maar wordt het warmer, dan verdwijnen de welpjes en een groot deel van het ijs.
3. Rustig design
Qua design wil OnePlus vooral dat het besturingssysteem een soepele ervaring biedt. De kleuren moeten levendig zijn, de lettertypes moeten je prettig laten voelen en verder zien we vooral veel minimalistische iconen, natuurlijke en ronde vormen. Op de calculator kun je dat bijvoorbeeld zien: de grijze knoppen die wegvielen in de achtergrond maken nu plaats voor witte ronde knoppen die er veel meer uitspringen. Dat het lettertype je prettig moet laten voelen heeft alles te maken met het coronavirus. “Als team kijken we naar wat er in de wereld gebeurt. Zo na corona hebben mensen meer behoefte om gekalmeerd te worden.”
4. Ruimtelijke audio
Een andere vernieuwing waar OnePlus meer informatie over gaf, dat is ruimtelijke audio. Het is de eerste Android-fabrikant die met Google samenwerkt aan spatial audio en het belooft meer apps te bieden die deze vorm van geluid ondersteunen. Het focust zich daarbij op meerdere dimensies, waaronder waar het geluid heen gaat, de kwaliteit van het geluid en dynamisch tracken.
Gerelateerde artikelen
5. Beter updatebeleid
Om de houdbaarheidsdatum van telefoons op te schroeven heeft OnePlus een belofte gedaan: vier generaties OxygenOS en vijf jaar beveiligingsupdates. Het is alleen van toepassing op geselecteerde toestellen die vanaf 2023 op de markt komen. Met vier nieuwe Androidversies en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates staat OnePlus straks op gelijke hoogte met Samsung. OxygenOS 13.1, wordt naar verwachting in de eerste helft van 2023 wereldwijd gelanceerd.
Standaard-Android
De mannen deelden ook meer informatie over hun ervaringen met de standaard Android-versie waarop zij hun besturingssysteem baseren. “We werken nu nauwer met Google samen dan ooit tevoren: op basis van design, marketing en uiteraard technisch. We luisteren naar onze gebruikers en door die nauwe samenwerking kunnen we feedback ook teruggeven. We geloven enorm in de standaard Android: het is het beste product voor een eenvoudige markt en het is altijd onze ruggengraat. Wat wij er bovenop bouwen qua personalisatie, ervaring en ons merk-dna hangt onder andere van de markt af waarin we bewegen. In India zijn er bijvoorbeeld andere wensen dan in Europa. Wel bouwen we het altijd met dezelfde infrastructuur zodat nieuwe functies makkelijk kunnen worden ‘aangezet’ in andere regio’s.”
OnePlus benadrukt weer meer dat het naar zijn community luistert, en ook dat smartphones tegenwoordig erg om het persoonlijke gaan. Daarom komt het ook met ruimtelijke audio en de samenwerking met Spotify. Het heeft onder andere de Zenmode geïntroduceerd voor het geestelijk welzijn van telefoongebruikers. Chen: “Zenmode hadden we in eerste instantie zo gemaakt dat het twintig minuten aanstond, maar gebruikers wilden het graag korter of juist langer. Daarom kun je het zelf instellen op 1 minuut of juist langer dan 20 minuten.”
Dit is hoe de temperatuur invloed heeft op wat je op je OnePlus-telefoon ziet.
OxygenOS 13.1
OxygenOS 13.1 is de eerste update voor OxygenOS en staat in het teken van veiligheid. Zo komt er een verbeterde versie van OnePlus' Private Safe-functie (die we kennen sinds OxygenOS 13). Ook schijnen er meer functies te komen voor gebruikers met een lichamelijke uitdaging. De multimedia-ervaring van applicaties zoals fotoalbums wordt verbeterd, naast de voor de hand liggende software-optimalisaties.
De toekomst
Voor de toekomst lijkt het erop dat OnePlus ook wat wil verbreden. “Je ziet het nu overal: oordopjes, een tablet, televisie: het zijn allemaal andere vormen met één besturingssysteem. Hoe zorg je dat die ervaring overal hetzelfde is, van één toestel naar meerdere toestellen? Daarnaast kijken we veel naar de nieuwe generatie: wat doen we met OxygenOS 14? We halen inspiratie uit wat er in de wereld gebeurt en kijken hoe we vanuit design de gebruikers kunnen helpen in een bepaalde situatie. Design moet een probleem oplossen. Bovendien zijn consumenten zich ook bewuster van duurzaamheid en we merken dat bijvoorbeeld updatebeleid invloed heeft op het aankoopgedrag van een klant.”
Meer vertellen over de samenwerking met OPPO deed OnePlus niet. Lees daarvoor ook ons interview met Pete Lau: Pete Lau: 'OxygenOS-naam blijft bestaan, los van ColorOS'.
OnePlus 10T
De OnePlus 10T is een vlaggenschip waar alles draait om snelheid. De telefoon krijgt de krachtige Snapdragon 8+ Gen 1, een 6,7 inch AMOLED-scherm met een 120Hz verversingssnelheid, en een 4.800 mAh die je kan opladen met een 150W snellader. Je kan hiermee in 19 minuten de lege accu tot 100% laden.
Vanaf € 699
Winkelen op: