Nothing Phone (2a) review: nog sneller dan het licht, ogen dicht!

Nothing Phone (2a) review: nog sneller dan het licht, ogen dicht!

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Je kan veel over Nothing zeggen, maar ze hebben er wel oog voor. Ook nu hebben ze het namelijk voor elkaar gekregen om een smartphone te maken die in het oog springt. Maar heb ik ook een oogje op deze telefoon gekregen? Of doet Nothing zijn best om de kwaadaardigheid van liefde aan te tonen? Welkom in de Androidworld-review van de Nothing Phone (2a).

Nothing Phone (2a)

De Phone (2a) is een nieuwe telefoon van de Engelse smartphonefabrikant Nothing. Het bedrijf dat veel aandacht besteedt aan het design van zijn producten en hierin voornamelijk wil spelen met transparantie en licht. Bijna twee jaar geleden kwam het met zijn eerste smartphone in de vorm van de Nothing Phone (1), een midrange toestel van om en nabij de 500 euro met een luxe transparant design. Een jaar later was het de beurt aan de Phone (2). Met deze bijna 700 euro kostende telefoon maakte Nothing in één keer de sprong naar de markt voor high-end smartphones.

Gerelateerde artikelen

Door deze grote sprong in prijs, creëerde het bedrijf voor zichzelf echter ook een gat. Een gat waar het met de Phone (2a) in wil duiken. De (2a) betreedt namelijk met veel bombarie de 'budgetsmartphonemarkt'. En in deze markt is er nog veel te winnen volgens Nothing. Volgens het bedrijft besteedt namelijk geen enkele fabrikant serieus aandacht aan hun budgetmodellen. De Phone (2a) heeft naar eigen zeggen wel de aandacht gekregen die een budgettelefoon verdient. Klopt dit? En is de Phone (2a) zo goed als Nothing doet geloven? Je vindt het antwoord in deze review waarin ik de plus- en minpunten van de Phone (2a) met je doorneem.

Nothing Phone (2a) review: nog sneller dan het licht, ogen dicht!

Wat zit er in de doos?

  • Toestel zelf (+screenprotector)
  • Handleiding
  • Deel transparante USB-C-kabel en pinnetje voor simkaart

Specificaties

Nothing Phone (2a)
Scherm 6,7 inch Full HD+ AMOLED, verversingssnelheid 30 - 120 Hz
Grootte en gewicht 161,7 x 76,3 x 8,6 m, 190 gram
Processor Mediatek Dimensity 7200 Pro
Werkgeheugen 8 GB / 12 GB
Opslag 128 GB / 256 GB
Camera's 50 MP hoofdcamera, 50 MP groothoeklens en een 32 MP selfiecamera
Accu 5000 mAh, 45W snelladen
Kleuren Zwart, Wit, Melk
Adviesprijzen (vanaf) vanaf 329 euro 

Nothing Phone (2a): de pluspunten

1. Het oog wil ook wat

Nothing heeft veel werk verricht aan het design van de Phone (2a). De telefoon is gedeeltelijk transparant en bevat drie ledstrips op de achterkant. Deze twee aspecten maken het toestel weer onlosmakelijk een Nothing-smartphone en geven de (2a) een uniek design. Wat de telefoon daarbij nog bijzonderder maakt is de plaatsing van de camera's. Nothing heeft er namelijk voor gekozen om deze in het midden naast elkaar te plaatsen. Hierdoor vind ik de (2a) nog unieker dan de Phone (1) en Phone (2) die, vooral de (1), nog knipoogde naar de iPhone.

De camera's op de achterkant kijken je verder als twee vrolijke sprankeloogjes aan en geven het toestel, met een beetje creatief denken, een grappig Minion-gezichtje mee. Net als bij mensen bevindt zich achter de ogen het brein, de elementen die de smartphone aandrijven. De schermranden zijn bovendien overal gelijk, de telefoon heeft dus geen dikker kinnetje. Dit maakt het een mooi symmetrisch geheel. Datzelfde geldt voor de achterkant. Ondanks het feit dat hier veel te zien is, is alles toch mooi als geheel in balans en oogt het verre van rommelig.

Glyphs en bouwkwaliteit

Rondom de camera's bevinden zich de led-strips of, zoals Nothing ze zelf noemt, Glyphs. Aan deze Glyphs kun je verschillende dingen koppelen. Denk hierbij aan een timer, muziekvisualisatie en de Glyph-voortgang. Ook krijg je meerdere beltonen en meldingsgeluiden die worden gekoppeld aan de verlichting. Meer over dit en de andere functies die aan de Glyphs gekoppeld zitten lees je in het artikel hieronder.

De telefoon beschikt als laatst over een plastic achterkant en frame. De aan- en uitknop en de volumeknoppen hebben een aluminium coating gekregen. Laatstgenoemde voel je helaas niet en de knoppen zitten vrij los in de behuizing. Het plastic voelt daarbij niet luxe aan. Sommige concurrerende smartphones doen dit beter.

Gerelateerde artikelen

2. Kijkje in de keuken

Je krijgt bij de telefoons van Nothing het gevoel dat er veel aandacht aan de producten besteed is. Enerzijds komt dit door de vele video’s die Nothing plaatst waarin het bepaalde keuzes uitlegt en waarin het je meeneemt in het productieproces van de telefoon. En ja, dit is onderdeel van de marketing en een strategie van het merk, maar het werkt naar mijn mening wel. Geen andere fabrikant pakt het immers zo aan en het is daarbij interessant en leuk om te zien. Het gevoel van een Nothing-community komt bovendien goed naar voren omdat het op- en aanmerkingen van gebruikers meeneemt en hierop oplossingen en antwoorden zoekt: en vindt.

Ook pakt Nothing het daadwerkelijk anders aan dan veel andere smartphonefabrikanten. De aandacht gaat minder uit naar ruwe specificaties, maar meer naar het design en de lifestyle rondom smartphones en wearables. Het maakt het merk, en de producten die zij maken, eigen en uniek.

3. Schone retro Android-schil

Waar we tegen iets moois willen aankijken, daar verwachten we toch ook van de binnenkant iets sprankelends te zien. Gelukkig weet Nothing hierin ook te excelleren. De Phone (2a) draait op Android 14 met Nothing OS 2.5.3 eroverheen. Dit is een vrij schone en heerlijk strakke Android-schil met enkele kleine aanpassingen en toegevoegde apps. Bij laatstgenoemde kun je denken aan een kompas, recorder en Nothing X-app waarin je al je Nothing-producten kunt koppelen. Alle apps zijn uitgevoerd in de typische Nothing-stijl die vrij retro overkomt.

Deze stijl kun je overigens laten doorlopen in de software. Je kunt er namelijk voor kiezen om de pictogrammen zwart-wit te maken. Dit in combinatie met de retroachtige puntjes van Nothing zorgt voor een rustig en strak geheel. Zelf gebruik ik deze Nothing-stijl niet omdat ik veel minder snel apps weet te vinden. Ook vind ik het al gauw storend dat veel apps van derden standaard niet met de stijl meegaan. Hierdoor vind je enkele apps in kleur tussen zwart-wit, mijn brein kan hier niet zo goed tegen. Dit kun je oplossen door het Nothing Icon Pack te downloaden.

Nothing Phone (2a) review: nog sneller dan het licht, ogen dicht!

Updatebeleid

De Phone (2a) ontvangt drie Android-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates. Wat mij betreft voldoende, zeker voor een telefoon van rond de 350 euro.

Gerelateerde artikelen

4. Beeldscherm oogt goed

De software kun je aanschouwen op het 6,7 inch grote Full HD+ AMOLED-paneel. Dit beeldscherm heeft een variabele verversingssnelheid van 30 tot 120 Hz en een piekhelderheid van 1300 nits. De maximale helderheid ligt op 1100 nits. Hiermee is het beeldscherm buiten prima af te lezen. De kleuren van het paneel zijn daarbij mooi, levendig en het contrast is oneindig. Het scherm wordt beschermd door Gorilla Glass 5 én een screenprotector die standaard bevestigd is.

Gerelateerde artikelen

5. Soepele prestaties en prima accuduur

Als draaiende motor achter het geheel maakt Nothing gebruik van de MediaTek 7200 Pro-chipset. Dit is een midrange processor die op een modern 4nm procedé gebakken is. Dit maakt de chip efficiënt omdat er weinig stroom verloren gaat en dit merk je ook aan de accuduur. Deze accu gaat namelijk gemakkelijk twee dagen mee, ik heb soms echt moeite om de telefoon leeg te krijgen. Opladen gaat met een vermogen van 45W redelijk vlot.

De 7200 Pro zorgt er verder voor dat de Phone (2a), in combinatie met goede software-optimalisatie, soepel draait. Scrollen door de verschillende menu's gaat zonder enige hapering. Ook zwaardere taken weet de telefoon zonder moeite uit te voeren. Alleen met echt zware games of processen merk je natuurlijk wel dat het om een midrange processor gaat.

Nothing Phone (2a): de minpunten

1. Design als doorn in het oog 

Hoe mooi het design van de Phone (2a) ook is, er is iets dat ik echt niet kan begrijpen en dit wil ik toch even onder het oog brengen. Want met het blote oog is er van al het moois bij de zwarte variant bijna niets te zien. Alleen onder goed licht kun je alle details zien en hiervan genieten. Ik snap dan ook niet waarom Nothing ervoor gekozen heeft om een zwarte versie van de Phone (2a) uit te brengen. Alle verfijnde details in het design waar Nothing zo hard aan gewerkt heeft worden hiermee naar mijn mening immers tenietgedaan.

Dit was eerder ook al het geval bij de Phone (1). Bij de Phone (2) had Nothing hiervoor echter een mooie oplossing door een donkergrijze variant op de markt te brengen. Hiermee bedien je de mensen die een niet al te opvallende telefoon willen, maar laat je hen toch genieten van het design.

Aangezien de Phone (2a) is gebaseerd op de Phone (2), leek het mij toch logischer om een donkergrijze Phone (2a) op de markt te brengen in plaats van een zwarte. Wat mij betreft echt een gemiste kans, heel erg zonde, en de witte versies zijn wat mij betreft dan ook overduidelijk 'the ones to get'.

Nothing Phone (2a) review: nog sneller dan het licht, ogen dicht!

Links de Phone (2), rechts 'zie' je de Phone (2a)

2. Kleine bugs

De Phone (2a) is helaas niet vrij van bugs. De meest irritante is het feit dat de wifi-verbinding soms wegvalt en de telefoon aangeeft hierdoor enkele taken niet te kunnen uitvoeren. Ook wilde bepaalde snelkoppeling en menu's in mijn notificatiebalk niet verdwijnen. Mijn muziekspeler krijg ik bijvoorbeeld vaak niet weg. Deze blijft dan staan, ook als ik de muziekspeler al lang niet meer gebruik en ik heb aangeven dat deze niet getoond moet worden. Deze euvels lijken me gelukkig goed op te lossen met een software-update.

Gerelateerde artikelen

Plus- en minpunt: goede camera's missen (nog) sterke software 

De Nothing Phone (2a) beschikt over dezelfde camera's als zijn grotere en duurdere broer, de Phone (2). Dit houdt in dat de telefoon beschikt over een 50 MP hoofdcamera met een relatief grote sensor. Nothing maakt hiervoor gebruik van de Sony IMX890-sensor. Ook de groothoeklens telt 50 MP, de Samsung JN1-sensor wordt gebruikt.

  • 50 MP Sony hoofdcamera, f/1.88 sensorgrootte 1/1.56'' (Sony IMX890)
  • 50 MP groothoekcamera, f/2.2, sensorgrootte 1/2.76'' (Samsung JN1)
nothing phone 2a

Detailrijk met veel licht

Door deze kwalitatief goede sensoren weet de Phone (2a) mooie foto's te maken, steevast met veel detail. Dit geldt vooral voor de hoofdcamera. Ook het natuurlijke bokeh-effect, de vervaging rond het scherptepunt, is goed waardoor de focus vaak netjes op het onderwerp ligt. De achtergrond wordt hierbij mooi vervaagd.

Donkere lichtomstandigheden

Ook in donkere lichtomstandigheden profiteer je als gebruiker van de grote sensor van de hoofdcamera op de Phone (2a). Deze weet veel licht op te vangen waardoor er veel informatie kan worden opgenomen. Dit resulteert erin dat details goed overeind weten te blijven.

Software moet nog aan gewerkt worden

Ik moet wel opmerken dat de camerasoftware nog niet helemaal top is. Het ontbreekt onder andere aan consistentie van de foto's. Ook zie je dat de telefoon de verzadiging soms enorm omhoog schroeft. Ik weet bijvoorbeeld niet wat er gebeurd is met het gras op de kiekjes hieronder. Op een grijze dag wordt dit gras daadwerkelijk gifgroen op de afbeeldingen weergegeven.

Ook bij de factor van het digitaal zoomen kan Nothing nog een aantal sprongen maken. Met de Phone (2a) kun je tot 10x digitaal zoomen, na 2x zoom zie je helaas al een grote daling in de kwaliteit. De Redmi Note 13 Pro+ 5G weet de kwaliteit van digitaal ingezoomde foto's bijvoorbeeld een stuk hoger te houden. Alle ingrediënten zijn kortom aanwezig in de Phone (2a) om goede foto's te maken, aan het klaarmaken van deze ingrediënten moet echter nog gewerkt worden.

Gerelateerde artikelen

V.l.n.r. 1x zoom, 2x (digitale) zoom, 5x digitale zoom en 10x digitale zoom.

Conclusie

De Nothing Phone (2a) is een unieke budgetsmartphone die je moet kopen als je op zoek bent naar een telefoon met een bijzonder, en naar mijn mening, prachtig design. Ook het mooie AMOLED-paneel, de goede accuduur en de soepele prestaties zijn redenen om voor dit toestel te gaan. Dit alles maakt de Phone (2a) immers een zeer complete budgettelefoon die van Nothing de aandacht krijgt die het verdient. Ook merk je dat Nothing meer volwassen aan het worden is. Een fabrikant kan immers niet leven van één smartphone per jaar. De marges op telefoons zijn hier nou eenmaal te laag voor. De komst van de Phone (2a) is dus een goed teken.

Echter ziet het oog altijd van zich af, of met andere woorden: ‘’De eigen fouten ziet men niet, maar andermans fouten altijd wel.’’ En dit geldt toch zeker ook voor Nothing. Met veel bravoure vertelt het over de Phone (2a) en het schroomt het hierbij niet om de concurrentie af te branden. Geen enkel merk, behalve Nothing, besteedt namelijk echt – maar echt echt – aandacht aan budgetsmartphones. Zo meldt… Nothing. Dit is een uitspraak waar je op zichzelf al kanttekeningen bij kunt plaatsten en daarbij komt, ook Nothing laat wel degelijk steken vallen bij de Phone (2a). De beeldverwerking achter de camera's heeft nog wat werk nodig, het toestel bevat een aantal merkbare bugs en het design is niet zo luxe als enkele concurrerende smartphones. Dit ondanks het feit dat (premium) designs één van de speerpunten van Nothing is.

Dit neemt niet weg dat de Phone (2a) een van de beste telefoons die je kunt kopen onder de 350 euro. De smartphone geeft de fijne Nothing 'look and feel' voor een goedkopere prijs. Niet voor niets is het toestel dan ook opgenomen in onze koopgids.

  • Prachtig uniek design
  • Strakke retro Android-schil
  • Mooie design niet te zien bij zwarte variant
  • Camerasoftware moet aan gewerkt worden
Bekijk meer specificaties

Alternatieven en toestel kopen

De Phone (2a) is te koop in de kleuren White, Milk en Black in twee verschillende versies:

  • 8 GB RAM en 126 GB opslag, 329 euro
  • 8 GB RAM en 256 GB opslag, 379 euro

Goede alternatieven voor de Nothing Phone (2a) zijn de Google Pixel 7a, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G, Samsung Galaxy S21 FE, de Motorola Edge 40 en de OnePlus Nord 3.

Nothing Phone (2a) review: nog sneller dan het licht, ogen dicht!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk