Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Bart Abels

door Bart Abels

Laatst geüpdatet

De Nokia X30 is een nieuw vlaggenschip van het Finse bedrijf HMD Global. Voor de ontwikkeling van de Nokia X30 zijn ecologische keuzes gemaakt en Nokia belooft niet alleen drie jaar lang updates, maar ook een even lange garantieperiode. Dit is de review van de Nokia X30.

Nokia X30

HMD Global kiest sinds voor een heel eigen aanpak in de smartphonemarkt, en dat het sinds 2014, het jaar waarin Nokia opnieuw als smartphonemerk werd gelanceerd. In de eerste jaren focuste het merk voornamelijk op fotografieprestaties, gecombineerd met kale software en langer ondersteuning, maar die strategie is de voorbije jaren wel geëvolueerd.

Nokia heeft allereerst de verwarrende productnamen vaarwel gezegd dankzij de start van de X-, G- en C-serie in 2021. De meest hoogwaardige telefoons van het merk vind je in de X-serie, al maakt Nokia geen echte vlaggenschepen. Met de Nokia X30 lijkt HMD de aandacht meer te vestigen op de duurzaamheid van het toestel en ecologische keuzes die het bedrijf heeft gemaakt. In deze review ontdek je of de nieuwe Nokia X30 iets voor jou is.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Nokia X30
Behuizing: 100% gerecycled aluminium achterkant, 65% gerecycled plastic frame
Afmetingen en gewicht: 158,9 x 73,9 x 8 mm, 158 gram
Scherm: 6,43 inch AMOLED (Full HD+ 2400 x 1080 pixels), 700 nits
Processor: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Werkgeheugen: 6 / 8 GB
Opslaggeheugen: 128 /256 GB
Camera's achter: 50 MP hoofdcamera, 13 MP groothoekcamera
Camera's voor: 16 MP
Accu: 4.200 mAh, 33W snelladen, geen oplader meegeleverd
Androidversie: Android 12, Android One
Extra's: IP67, eSIM, Conring Gorilla Glass Victus, 5G
Kleuren: Cloudy Blue, Ice White
Adviesprijs: 519 euro

Milieuvriendelijk ontwerp

Toen HDM het Nokia X30-persbericht deelde met onze redactie, dan viel ons meteen de taal op. De verpakking van de Nokia X30 is kleiner geworden en ze is gemaakt van gerecycled papier. Verder is het frame van de telefoon is volledig vervaardigd uit gerecycled aluminium en de achterzijde is voor 65 procent gemaakt van gerecyled plastic.

We zien de laatste jaren steeds vaker dat ecologische kenmerken en prestaties belangrijker worden in de communicatie van smartphonemerken, maar bij de Nokia X30 leek het zelfs hét belangrijkste dat over de telefoon werd verteld. Specificaties en zelfs softwarefuncties verdwijnen volledig in de achtergrond, op een manier die we niet eens gewend zijn van het erg milieubewuste merk Fairphone. Iedereen die wetenschap gelooft, kan dat alleen toejuichen, maar het blijft tegelijk ook een opmerkelijke keuze.

- Lees verder onder de afbeelding -

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Goedkope afwerking

Maar wat merken we nu echt aan het design aan de bouwkwaliteit? Deze Nokia X30 voelt solide aan en hij heeft een matte aluminium rand rondom. De achterkant van gerecycled plastic voelt eerder goedkoop, in vergelijking met concurrenten waarvoor je ook meer dan 500 euro betaalt.

Het is ook niet alleen de keuze voor plastic an sich, want we zien wel vaker dat een plastic achterzijde wordt gebruikt bij premium smartphones. Het is eerder de afwerking waarvoor HMD heeft gekozen, die het goedkope effect overbrengt. Het zou interessanter zijn als de Nokia X30 het gerecyclede materiaal zou kunnen combineren met een meer hoogwaardig gevoel, want dat verwachten gebruikers die in een telefoon in deze prijsklasse kopen.

Zonder 3,5 mm audiojack

In de aluminium rand vind je aan de rechterzijde een volumeknop en de aan/uit-knop. Aan de onderzijde twee kleine openingen voor de speaker en een usb-c-ingang. Verder zit aan de onderzijde ook de simkaartslot. De linkerzijde en bovenkant zijn verder knop- en sleufloos. De Nokia X30 heeft namelijk een vingerafdrukscanner onder het scherm.

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Op de Nokia X30 vind je geen 3,5 mm audiojack meer: een poort die nog wel bij zijn voorganger aanwezig was. Nokia was sowieso al samen met Sony een van de enige bedrijven die aan de audiopoort bleef vasthouden. Ik heb de poort ook gemist tijdens het testen, want ik wissel een bluetooth-headset af met een bekabelde koptelefoon.

Stevig schermpaneel

Dit toestel is voorzien van een OLED-scherm met een 90 Hz verversingssnelheid, en dat is goed merkbaar. Scrollen door verschillende apps ziet er goed uit en ook de kleuren spatten van het scherm af. Op de hoogste helderheid is het scherm binnenshuis zelfs wel iets te kleurrijk om nog natuurlijk te lijken, maar dat kan je in de instellingen veranderen.

Buitenshuis en in vol zonlicht is het scherm nog goed leesbaar, ook al heeft de Nokia X30 niet te hoogste helderheid met zijn 700 nits. Heel wat concurrenten pakken uit met een paneel dat met een hogere helderheid komt. Het paneel biedt ook geen ondersteuning voor HDR 10+-content.

En toch maakt Nokia wel het verschil met één aspect van het scherm: jawel hoor, de duurzaamheid. Dankzij de keuze voor Corning Gorilla Glass Victus heeft de Nokia X30 een grotere kans om een val te overleven of krassen te vermijden. Bij het het nieuwe Gorilla Glass Victus 2 had die kans nog groter geweest, maar die bescherming mogen we pas in 2023 verwachten op telefoons. Gorilla Glass Victus is de enige juiste keuze bij een smartphone van deze prijsklasse, die zo sterk inzet op duurzaamheid.

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

De prestaties mogen wat meer zijn

De Nokia X30 kon elke app die ik gebruik razendsnel openen en ik had ook tijdens het gebruik geen last van vertragingen. HMD heeft dan wel voor een lichte chipset gekozen met de Qualcomm Snapdragon 695 5G, maar dat is dus geen verkeerd idee geweest. Zeker ook omdat de telefoon vlot kan multitasken met zijn 6 of 8 GB aan werkgeheugen.

Toch mag je bij de Nokia X30 5G niet verwachten dat de telefoon veeleisende games vlot draait, want daar is deze chipset gewoon niet tegen opgewassen. Dat mogen we ook als een gemis benoemen, want binnen deze prijsklasse liggen de verwachtingen op dat gebied wel wat hoger.

Goede accuduur, traag opladen

Ik gebruik mijn telefoon erg intensief en met Nokia X30 hield ik iedere dag nog rond de 30 procent van mijn accucapaciteit over. Opladen is helaas een heel ander verhaal, want daar Nokia niet veel kaas gegeten van snelladen. De X30 laadt op met een vermogen van maximaal 18W, maar dan moet je ook al over een oplader beschikken die zo'n vermogen aan kan.

Nokia levert bij de X30 geen oplader, maar wel een kabel die usb-c aan beide kanten heeft. De meeste oudere opladers die mensen in huis hebben, werken met een usb-a-poort. Uiteindelijk heb ik met een usb-c-oplader van Apple - je zal ze volgend jaar vaker zien - bijna twee uur over gedaan om de accu van de Nokia X30 volledig op te laden.

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Draadloos opladen is ook niet mogelijk. Dat is geen al te groot gemis en je kan die keuze nog afschilderen als zijnde milieubewust. Een telefoon draadloos opladen is namelijk veel minder energie-efficiënt dan bekabeld laden.

Weinig bijzondere cameraopstelling

Over het algemeen maak je met de hoofcamera van de Nokia X30 prima foto’s. Met name overdag zijn de foto's scherp en mooi van kleur. HMD kiest bij de beeldverwerking voor natuurlijke tinten en dat is prima, want dan kan je achteraf nog het contrast verhogen.

Als de lichtomstandigheden minder goed zijn, dan houdt de hoofdcamera stand door zijn optische beeldstabilisatie, maar dan wordt minder makkelijk om goede foto's te nemen met de groothoekcamera. Die camera maakt ook minder detailrijke foto's. En met die hoofdcamera en groothoekcamera heb je meteen ook gehad. De telefoon komt zonder overbodige sensors, zoals de 2 megapixel macrocamera van de Nokia X20. Toch had een telecamera ook geen overbodige luxe geweest.

Extra camerafuncties

HMD komt ten slotte met een aantal interessante functies die we niet op elke smartphone vinden. Als er op de achtergrond van bijvoorbeeld een straatbeeld onscherpe lichten zichtbaar zijn, dan kan de Nokia X30 die lichten vervormen tot een hartje of druppelvorm.

De X30 heeft ook een statiefmodus. Die functie verlengt de sluitertijd bij het fotograferen automatisch wanneer je telefoon detecteert dat hij stabiel staat op een statief. Dat is een goed bedachte functie. Bij het filmen promoot de Nokia X30 zijn 'Cinemamodus' waarmee hij filmt in een 21:9-beeldverhouding.

Android One en bloatware

De Nokia X30 werkt op Android 12 en een kale Android One-softwareschil. Dat wil zeggen dat je geen gekke dingen hoeft te verwachten die fabrikanten aan Android toevoegen. Dat is deels een positief verhaal, maar anderzijds loop je zo ook functies mis die interessant kunnen zijn. Merken als Samsung, Motorola en ASUS laten zien dat ze met hun software bepaalde leegtes kunnen opvullen die standaard in Android aanwezig zijn.

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Anderzijds stellen we ook vast dat de voordelen van Android One eigenlijk niets meer betekenen. Het is geen garantie op het best mogelijke updatebeleid en Nokia heeft opvallend genoeg ook bloatware op de X30 geïnstalleerd. Je vindt namelijk de apps Netflix, Spotify, Linkedin, ExpressVPN en GoPro Quik: allemaal apps die tegen betaling een plekje op de telefoon hebben gekregen. De Nokia X30 heeft ook een heel handige FM Radio-app die enkel werkt met - houd je vast - een bekabelde headset (!).

We stellen onszelf dus de vraag of Nokia een goede keuze maakt door vast te houden aan Android One. Waar is de tijd gebleven dat Nokia juist nog een troef maakte van zijn eigen sofwarefuncties? Symbian was misschien niet het beste mobiele besturingssysteem, maar Nokia-telefoons hadden bijvoorbeeld wel een uitstekende kaartapplicatie genaamd Ovi Maps. De app is later mee in handen gekomen van Microsoft en ze heet nu Here WeGo. HMD zou van sterke exclusieve functies ook een speerpunt kunnen maken.

De Nokia X30 krijgt drie jaar beveiligingsupdates en drie versie-updates. Enkele jaren geleden hadden we nog enthousiast geweest over die beloftes, maar vandaag wil de realiteit dat Nokia bij de middenmoot hoort op het vlak van updates.

Gerelateerde artikelen

Conclusie

HMD Global kiest voor de eigenzinnige weg. De telefoon is met duurzame materialen gemaakt en de Nokia X30 is ook erg robuust gemaakt. Dat is ook nodig, want HMD belooft drie jaar van fabrieksgarantie en daarmee onderscheidt het zich van de concurrentie.

Het Finse bedrijf rekent erop dat zijn ecologische en duurzame verhaal consumenten kan overtuigen, want de telefoon heeft op papier eigenlijk geen kenmerken die echt tot de verbeelding spreken. En ook in de praktijk stellen we na een testperiode vast dat de telefoon heel gemiddeld of teleurstellend scoort als de X30 vergelijken met concurrenten binnen dezelfde prijsklasse.

Nokia X30 review: kan deze ecologische telefoon overtuigen?

Nokia's '3-3-3-belofte' heeft voor toch wat vernieuwing nodig om ons echt te overtuigen. Drie jaar garantie klinkt interessant, maar drie jaar update-ondersteuning is ondertussen niet langer bijzonder. Dan doet concurrent Fairphone het beter en dat merk gaat ook nog verder met zijn ecovriendelijke en eerlijke beloftes. Je kan de Fairphone 4 bijvoorbeeld ook zelf repareren.

De Nokia X30 is dus geen echt must-have en ook niet voor wie de hoogste prioriteit geeft aan ecologische keuzes. Toch kijken we er wel naar uit om te zien hoe of HMD in de komende tijd zijn strategie gaat bijstellen om het verhaal geloofwaardiger te maken voor consumenten. Tot dan blijven we een beetje op onze honger zitten.

  • Duurzame en ecovriendelijke keuzues
  • 3 jaar garantie
  • Niet de beste prestaties
  • Snelladen valt tegen
Bekijk meer specificaties

Nokia X30 kopen

De Nokia X30 is nu te koop vanaf 519 euro. Je vindt hem in de kleuren Cloud Blue en Ice White.

Nokia X30 kopen
Nokia X30 kopen
Nokia X30 kopen

Nokia X30 kopen

Met zijn X30-toptelefoon wil Nokia een inspanning doen voor het klimaat. Zo is het frame van de telefoon is volledig vervaardigd uit gerecycled aluminium en de achterzijde is voor 65 procent gemaakt van gerecycled plastic. De telefoon heeft verder een 50 MP PureView-camera met optische beeldstabilisatie (OIS), een 6,43 scherm met een 90Hz verversingssnelheid. Er zijn varianten met 6 of 8 GB RAM en 128 of 256 GB opslag.

Vanaf 519 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk