Google Nest Audio
Beeld je een vergadering in van Google waar er wordt gesproken over een Home-opvolger. Er wordt kritiek geuit op het bestaande ontwerp van de Home, dus is het tijd voor een nieuwe speaker die in de uitvoering werkelijk niks weg heeft van de Home. Niet alleen wat de Nest-naamgeving betreft, de oude blauwdrukken moeten ook afzwaaien.
Dat is precies wat er is gebeurd met de Nest Audio, en dat is alleen maar positief. Waarom dat zo is, lees je verderop in de review. Wat ik wel kan zeggen, is dat het ontwerp heel modern oogt en vrijwel hetzelfde is als de Home Max-speaker, met uitzondering van het formaat en het gewicht. Toch is de Nest Audio niet licht, met een gewicht van 1,2 kilogram (1200 gram).
Gelukkig is het niet de bedoeling dat je de Nest Audio-speaker versleept, in tegenstelling tot Sonos’ Move die een geïntegreerde batterij heeft. Dat is een functie die moet missen op de Nest Audio. Wel is de speaker uitgerust met de mogelijkheid om in een stereo-paar te opereren, door er bijvoorbeeld twee in één kamer te plaatsen voor een multiroom-audio oplossing.
De belangrijkste vraag blijft echter: moet je hem wel of juist niet kopen? Dim kon niet wachten en is alvast voorbij de winkelwagen gegaan. Of jij dat ook moet doen, lees je hieronder in mijn plus- en minpunten van de speaker. Let wel, zoals bij elke review zijn deze (soms) persoonsgebonden. Ik heb deze plus- en minpunten opgesteld na één week met de Nest Audio.
Google Nest Audio - de pluspunten
1. Stevige bekleding
Hoewel ik mij afvraag in hoeverre het uitmaakt hoe stevig de afwerking is van zo’n speaker, wil ik het toch hebben gezegd: de (stoffen) afwerking van de speaker voelt enorm stevig. Mijn Nest Audio is in Chalk (lichtgrijs) afgewerkt en de stof voelt relatief hard aan. Hoewel er in de slaapkamer waar hij de testperiode heeft doorgebracht wel eens iets tegenaan komt, en ik hem meermaals heb opgepakt, is de speaker nog ‘als nieuw’.
Vooral voor de plekken waar de aanraakgevoelige knoppen zitten, is dat best een prestatie. Hoewel het per persoon zal verschillen hoeveel de knoppen worden gebruikt, is de kans groot dat je handen altijd wel iets van vuil achterlaten. Of mijn bevindingen ook op de lange termijn aanhouden, is lastig te zeggen. Mocht de speaker na een paar maanden zwart zijn van het vuil, dan update ik de review.
Stof dat op deze speaker valt, is overigens makkelijk te verwijderen van de Nest Audio, wat geholpen wordt door de hardheid van de gebruikte stof. Onder het gebruikte stof, lijkt een plastic membraam te zitten dat de speaker nog tegen enige schade kan beschermen. Waterbestendigheid is niet op de Nest Audio aanwezig: ik zou het daarmee afraden om deze speaker in de badkamer neer te zetten.
2. Perfecte microfoons
Als je aan Google zou vragen waar de Nest Audio voor is bedoeld, dan is het antwoord tweeledig. Ze willen enerzijds dat je er muziek mee kan luisteren, terwijl hij anderzijds gericht is op de Assistent. Er zijn zodoende ook microfoons aanwezig die je stem kunnen oppikken zodat je commando’s door de Google Assistent uitgevoerd kunnen worden.
Als je viermaal moet roepen om de lampen aan te zetten, ben je daarna geneigd het zelf te doen. Ik heb gelukkig alleen maar goede ervaringen met de Nest Audio die we ontvingen voor review. Vrijwel altijd werd de Nest Audio geactiveerd als ik het ‘Hey Google’-hotword gebruikte, ook als ik vanuit de slaapkamer naar de badkamer was gelopen, kon de speaker mij nog verstaan. Bij het luisteren naar muziek op een hoog volume via de Nest Audio, werd hij één enkele keer niet geactiveerd.
Of dat aan mij lag, omdat ik dan iets harder moet praten, of dat het volume iets te hoog stond, werd mij niet echt duidelijk. Verder had de speaker weinig moeite met het juist verstaan van wat ik in mijn spraakopdrachten had gezegd. Wederom ging het een enkele keer wel eens mis, maar dat geldt ook voor de spraakopdrachten op mijn Nest Hub, die verder subliem presteert.
3. Waardig geluid
Wat krijg je als je 99 euro uitgeeft aan een speaker? Eigenlijk zijn slechts een handvol concurrenten - de LG WK7 is er daar één van. Je hebt eveneens nog speakers als de Ikea Symfonisk-reeks, maar die biedt geen Google Assistent. Met andere woorden, het is een segment met relatief weinig speakers.
Ondanks dat je relatief weinig geld uitgeeft aan de Nest Audio, krijg je een pakket met geluid waar je als ‘normale’ gebruiker u tegen zegt. Van zodra je voor het eerst muziek afspeelt op de Nest Audio, dan ervaar je iets dat je niet verwacht op zo’n kleine speaker. Googles slimme speaker bevat relatief veel bass, maar niet op een overheersend niveau. Of je dit fijn vindt, hangt af van eigen voorkeuren.
Geluid is verder fijn om naar te luisteren, met een fijne balans tussen instrumenten en zang. Wel viel het mij op dat ik de Nest Audio minder geschikt vond voor het luisteren naar podcasts. Misschien ligt het aan de podcasts die ik luister, maar ik vond de stemmen wat gedempt. Misschien moet ik de EQ nog eens aanpassen, een functie die je via de Google Home-app kan bedienen.
Tot slot nog het volume: daar heb ik ook niks over te klagen. Het geluid blijft rijk, zelfs als de speaker tot het hoogste volume wordt opgeschroefd. Dat zou ik overigens meteen afraden, tenzij je buren er even niet zijn. Googles Nest Audio gaat namelijk ontzettend luid en kan met gemak een middelgrote kamer vullen. Koop je er meerdere in een bundel, dan is het de perfecte oplossing voor multiroom-audio.
4. Aanraakgevoelige knoppen
Google houdt het op zijn Nest-speakers lekker makkelijk en kiest voor aanraakgevoelige knoppen die verschillende acties kunnen uitvoeren op de Nest Audio. In totaal zijn er drie knoppen aanwezig: één van de knoppen zit recht bovenop, terwijl de twee andere knoppen bovenop in de hoeken zitten. De knop bovenop de speaker kan je aanraken om muziek stop te zetten en vervolgens af te spelen. Als je de linkerzijde van de Nest Audio aanraakt gaat het volume omlaag, voor de rechterzijde geldt dat het volume juist omhoog gaat.
Tijdens de testperiode hebben de knoppen ontzettend goed gewerkt: ze reageren direct en daarmee is het ook makkelijk om de muziek even kort stop te zetten. Het is dus niet zo dat de Nest Audio na het indrukken eerst ‘een kwartier moet nadenken’, en daarna pas de gewenste actie uitvoert. Kan je dat niet via de Assistent doen dan? Uiteraard kan dat, maar soms is aanklikken toch iets sneller.
Er is nog één knop waar ik het nog niet over heb gehad, en die zit achterop de Nest Audio. Zoals op alle slimme speakers van Nest, is er een ‘mute switch’ aanwezig. Op de Nest Audio vind je deze knop achterop de speaker. Nadat je de schakelaar hebt omgehaald, krijg je daarvan zowel auditieve als zichtbare feedback; na het inschakelen gaat er namelijk een oranje lampje branden om aan te geven dat de microfoon is uitgeschakeld.
Google Nest Audio – de minpunten
1. Aanpassingsmogelijkheden
Er is weinig aan de speaker dat mij tegenstaat en dit is een ‘klein vergrijp’, toch is het iets dat in de praktijk jammer is. Vanuit de doos staan de knoppen ingesteld voor volume en play/pause. Google is het punt voorbijgelopen dat het handig zou zijn om de knoppen voor bijvoorbeeld het doorspoelen naar een ander nummer te kunnen gebruiken. Nu heb je daar altijd je telefoon of de Assistent voor nodig. Natuurlijk is het gebruik van de Assistent handig, maar het is soms ook wat raar als er toch al aanraakgevoelige knoppen aanwezig zijn.
Misschien is dat iets voor Google om in toekomstige software-updates toe te passen. Hoewel je bij het instellen van de speaker wordt gewezen op de knoppen, zijn er verder geen aanwijzingen op de Nest Audio die aanduiden dat de knoppen daar zitten en waarvoor ze dienen. Wellicht zou het ook handig zijn als je bijvoorbeeld slimme acties aan de knoppen kan verbinden, zoals het aanzetten van lampen met twee tikken op de play/pause-knop.
In de avond wil je soms dat het stil is in huis, en dan is het gebruik van het hotword voor de Assistent net iets minder handig. Wat er mogelijk is, is mij uiteraard onbekend. Uiteraard zetten wij de review door naar Google, dus wellicht dat de speaker in de toekomst een update ontvangt die zulke functies mogelijk maakt.
2. Geen batterij
Voordat ik begin met dit punt eerst even benadrukken dat het onmogelijk is om voor 90 euro alles te maken. Uiteraard moet er ergens gesneden worden. Een wifi-speaker met een batterij zal je niet erg snel vinden in de prijsklasse van rond de 100 euro. Vind je het wel, dan lever je meestal op andere elementen van de speaker, zoals de batterijduur of geluidskwaliteit.
Toch zou het fijn zijn om Google eens aan de slag te zien gaan met een speaker met een dock, zoals we hebben gezien bij de Sonos Move. Dat is een speaker van bijna viermaal het bedrag van de Nest Audio, maar biedt wel een multifunctioneel concept. Afhankelijk van hoe je de speaker inzet, kan hij als onderdeel van je multiroom-audio opstelling staan, maar misschien heb je hem wel los staan. Op zulke momenten zou het handig kunnen zijn om hem ook even buitenshuis te gebruiken.
Zoek je een speaker die je makkelijk kan verplaatsen, dan is de Nest Audio niet dé speaker. Wil je dat niet van een speaker als de Nest Audio, dan hoef je hem daar absoluut niet voor te laten staan. Voor de prijs, en daar zal ik later op terugkomen, biedt de Nest Audio namelijk al veel waar voor zijn geld.
3. Saai ontwerp
Het ontwerp van de Nest Audio is op zijn minst ongeïnspireerd te noemen. Hoewel het goed te zien is dat de speaker afkomstig is van Google en de Home Max moet nabootsen, komt dat ontwerp ook uit 2016. De gebruikte stof voelt goed aan en wat bouwkwaliteit betreft heb ik niks te klagen, maar ik had iets meer verwacht van de speaker die de originele Google Home moet vervangen.
Toen de speaker in 2016 op het podium verscheen was het een eerste in zijn soort. Niet alleen voor wat betreft de Assistent, maar ook het ontwerp van de speaker was speciaal en dat maakte de Home speciaal. Het ontwerp van de Nest Audio past goed in vrijwel elk interieur, maar soms hoop je dat de ontwerpers een speaker ontwerpen die er bovenuit springen.
Misschien een tweetonig ontwerp, of het gebruik van metaal in plaats van plastic en stof? Uiteraard zijn er voldoende manieren om een speaker vorm te geven. Wellicht ben ik aan het mierenneuken en denk jij er juist anders over: laat het gerust weten in de reacties. Ik wacht ondertussen op wat de zoekgigant voor zijn volgende generaties van slimme speakers in gedachten heeft.
Tijdens het wachten mag ik niet vergeten dat de Nest Audio in twee kleuren verkrijgbaar is. Op onze redactie verscheen de ‘krijt’ versie van de Nest Audio, terwijl er ook een donkere ‘Houtskool’-tint. Ik ben er nog niet over uit welke kleur mooier is. Dat is uiteraard ook afhankelijk van je interieur en of je wil dat de speaker eruit springt.
Conclusie
Toen Google in 2016 de originele Home lanceerde, was de speaker een revolutionair product. Samen met de Assistent-functionaliteit en de mogelijkheid om met één klik muziek te casten naar Googles slimme speaker, bood het gemak dat eerder niet op zo’n laag prijspunt beschikbaar was. Inmiddels is het speelveld gewijzigd en heeft Ikea bijvoorbeeld zijn goedkope Symfonisk-speaker en heeft LG zijn WK7-speaker.
Voor wat betreft de Symfonisk-speakers: die kan je niet één-op-één vergelijken met de Nest Audio of zijn voorgangers. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de Assistant-functionaliteit op de speaker van Nest, terwijl de Symfonisk het zonder de Assistent moet stellen. Wat geluid betreft krijg je bij de Symfonisk mogelijk nog een iets beter pakket, maar het algehele pakket van Nest is zo mogelijk nog iets aantrekkelijker.
Voor nog geen 100 euro krijg je een speaker met een stevige behuizing, mooie afwerking en handige knoppen om de speaker te bedienen, zonder dat ze te veel opvallen in het geheel. Niet alleen dat: je krijgt ook nog eens een speaker die veel beter klinkt dan zijn voorganger, de Google Home. Als je die speaker nog hebt staan, dan zou ik een upgrade zeker aan kunnen raden.
Dat heeft overigens voornamelijk te maken met het geluid van de Nest Audio en de microfoons die in alle testsituaties subliem hun werk hebben gedaan. Dichtbij of ver weg, de speaker verstaat wat je zegt. Wil je dat liever niet, of heb je meerdere Nest of Home-speakers, dan kan je met een fysieke switch op de speaker de microfoons uitschakelen. Niet nieuw, maar wel aanwezig en wat mij betreft een toevoeging die niet mag missen op zo’n slimme speaker.
Is dan alles geweldig? Ik weet wel dat ik tijdens de reviewperiode weinig te klagen heb gehad. In de review betoogde ik dat het design ‘wat saai’ is, en dat ik had gehoopt op aanpassingsmogelijkheden van de aanraakgevoelige knoppen. Dat zijn echter geen punten om de speaker voor te laten liggen. Het kan altijd beter, en ik ga niet betogen dat er niks beter kan, maar Google heeft écht heel veel goed gedaan. Chapeau.
Google Nest Audio kopen
De Nest Audio komt in de kleuren Charcoal (Houtskool) en Chalk (Krijt) en kreeg een adviesprijs van 99,99 euro. De Nest Audio is per direct in Nederland te bestellen in de kleur 'Krijt' en 'Houtskool'. Voor het bestellen van de Nest Audio kan je terecht bij BCC, bol.com, Coolblue, MediaMarkt, Tink en de Google Store. Levering van de speaker zal plaatsvinden vanaf 15 oktober.