Hoe zit het toch altijd met de geur in Motorola-doosjes, en maken mensen meer foto’s of video’s met hun toestel? We wilden het allemaal weten en hebben het dan ook aan Motorola gevraagd. Vice President Customer Experience & Design van Motorola, Ruben Castano, geeft antwoord. Bijvoorbeeld over de mogelijkheid om meer gadgets zelf te gaan maken.
Motorola Edge 50 Neo
Jullie hebben dit jaar al eerder een aantal Edge 50-toestellen gelanceerd: waarom komen de Motorola Edge 50 en de Edge 50 Neo dan pas in september?
We hebben de eerste Neo ook in september gelanceerd en dat zorgt voor een natuurlijke jaarlijkse terugkeer in september. Het geeft ons bovendien meerdere belangrijke lanceermomenten per jaar.
Hoe gaan jullie aan de slag als je een nieuwe Neo maakt, wordt er dan vooral naar trends uit de markt gekeken of feedback van gebruikers?
Veel klanten wilden iets dat wat beter controleerbaar was in hun handen. Neo hebben we daarom een kleiner scherm gegeven dat niet het standaard 6,6 inch is, maar 6,36 inch. Dat is wat ons betreft echt de sweet spot voor het bedienen van een toestel met één hand. Ook kiezen we voor een curve, omdat het toestel plat te breed zou worden en dat maakt het weer minder prettig in gebruik.
Waar hebben jullie de focus op gelegd bij het creëren van de nieuwe Neo?
Het is inmiddels een gegeven dat je op je telefoon kunt navigeren op het internet, telefoontjes kunt aannemen, enzovoort. Het is juist het vastleggen, creëren en delen dat een telefoon echt modern maakt. We hebben het scherm verbeterd, met dunne randen en meer pixels en de camera is verbeterd met AI. Maar ook weer met feedback van klanten en de data die we hebben van het gebruik van onze toestellen. We merkten dat mensen naast verschillende zoomlevels in knopvorm, ook graag werken met een gedetailleerde zoom, dus hebben we een zoomwiel geïntroduceerd.
Gerelateerde artikelen
Foto of video?
Maken gebruikers vooral foto’s of video’s op hun toestel?
Tegenwoordig is video net zo belangrijk als fotografie. Er blijken meer video’s te worden gemaakt met Motorola-toestellen dan foto’s.
Er komt veel AI bij kijken, Moto AI: waarom allemaal je eigen AI doen terwijl bijvoorbeeld Google al veel AI aanbiedt?
We gebruiken de native galerij van Google als basis voor die van ons. We willen ook niet herhalen wat Google al doet. Daarom introduceren wij ook geen mogelijkheden om objecten in je foto te verplaatsen: dat kun je al dankzij Google Foto’s. Wij focussen ons op alle andere dingen en zo vult het elkaar goed aan. Uiteindelijk willen Google en wij hetzelfde: dat het Android-ecosysteem kan groeien en bloeien, dus het is niet logisch om dan te gaan concurreren.
Moto AI is jullie eigen AI: werkt dat in de cloud of op het toestel?
Vandaag de dag is het grootste deel in de cloud. Nieuwe chipsets zijn wel beter in staat om meer op het toestel zelf te draaien, maar bij Neo is alleen wat camera-AI op het toestel te vinden.
Gerelateerde artikelen
Motorola-geurtje
En hoe zit het nu precies met de geur in jullie doosjes? Is die altijd hetzelfde of bij elk toestel anders?
We werken hiervoor samen met een Zwitsers bedrijf genaamd Fimenich. Het heeft 1,5 jaar de tijd genomen om onze waarden te begrijpen, zoals innovatie, kwaliteit, duurzaamheid, en daarop heeft het vijf verschillende geuren gemaakt. Eén sprong er echt uit als universeel geliefd en daar hebben we dan ook voor gekozen. Het is altijd dezelfde geur.
Jullie hebben recent een smartwatch gelanceerd: waarom doen jullie zoiets niet samen met jullie producten, bijvoorbeeld in die vrolijke Pantone-kleuren?
We kijken meer en meer naar het volledige ecosysteem. We werken aan smart connect, waardoor je je Lenovo-pc of -tablet soepel kunt laten communiceren met je telefoon. Onze oordopjes werken daar ook mee en dat is waar we dan ook eerst voor gekozen hebben. Voor de watch werken we nu met een derde partij en een licensieprogramma, maar we willen wel meer zelf gaan doen.
Hoe lang werken jullie nog met Pantone samen?
Ons contract is net verlengd: het startte in 2022, maar we gaan in ieder geval samen door tot de nieuwe kleur van het jaar in 2027.
Niet concurreren, maar complementeren dus: dat is wat Motorola vooral met zijn AI wil doen. Wat vind jij van de weg die dit bedrijf bewandelt? Deel het in de reacties.