Lenovo IdeaPad Duet Chromebook review: te mooi om waar te zijn?

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook review: te mooi om waar te zijn?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

De IdeaPad Duet Chromebook is volgens Lenovo ideaal voor studenten en doorzetters die behoefte hebben aan een full-function-pc, maar willen reizen zonder al te veel gewicht te moeten sleuren. Feitelijk is het een Chrome OS-tablet met een afneembaar toetsenbord en een folio kickstand. Beide accessoires worden bij de tablet geleverd. Het totaalpakket koop je vanaf een adviesprijs van 299 euro.

Dankzij het toetsenbord en de kickstand kun je de Duet op vier manieren gebruiken: als tablet, notebook, tent of stand. Je kan tevens een USI-stylus erbij gebruiken voor het maken van notities of tekeningen. Het apparaat is daarnaast een van de lichtste en dunste Chromebooks ter wereld en heeft een lange batterijduur tot wel 10 uur.

Ik was benieuwd of de IdeaPad Duet in het dagelijks leven werkelijk zo handig is als Lenovo het beschrijft. Om hier achter te komen, heb ik de IdeaPad Duet met 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag geruime tijd kunnen proberen. Je leest het antwoord op de vraag in deze review.

Specificaties

Afmetingen tablet: 239,8 mm x 159,8 mm x 7,35 mm

Afmetingen tablet+toetsenbord: 244,87 mm x 169,31 mm x 18,2 mm

Gewicht: 450 gram (tablet), 250 gram (toetsenbord), 220 gram (kickstand)

Scherm: 10,1 inch fullHD IPS (1920 x 1200), 400 nits

Processor: MediaTek Helio P60T octa-core

RAM: 4 GB werkgeheugen

Opslag: 64 GB intern

Camera voor: 2 MP hoofdcamera met autofocus

Camera achter: 2 MP met vaste focus en led-indicator

Accuduur: Tot 10 uur

Besturingssysteem: Chrome OS

Extra: 2 Dolby Audio-luidsprekers, usb-c, toetsenbord, folio kickstand

Unboxing-video

Behuizing en design

Als je de IdeaPad Duet uit de verpakking haalt, zal je meteen prettig verrast zijn door uiterlijk van de tablet. Niet alleen zijn er aan de voorzijde vrij dunne schermranden te vinden, de achterzijde is in twee kleurstellingen uitgevoerd. De bovenkant is voorzien van een lichtblauwe rand. Lenovo noemt de kleur 'Ice Blue'. De rest van de achterzijde is uitgevoerd in de kleur 'Iron Grey'.

De beschermhoes met standaard oftewel de kickstand is magnetisch en 'plak' je gemakkelijk aan de achterzijde van de tablet. Deze kickstand is voorzien van textieltextuur. Ik heb nogal wat moeite met het uitklappen van de standaard gehad. Dit gaat vrij stroef en ik greep nog wel eens mis zodat de hele hoes loskwam. Het toetsenbord is van plastic gemaakt en verzwaard zodat het geheel niet zo maar verschuift.

Je kan de IdeaPad Duet Chromebook dus als laptop gebruiken met de kickstand om de tablet vrij rechtop te zetten en het toetsenbord gekoppeld aan de tablet. Dankzij het ontwerp met de 5-punts pogopin en magneet zijn beide gemakkelijk aan elkaar vast of los te maken. Zonder toetsenbord kun je het apparaat als als 'tent' of 'stand' op tafel neerzetten. Je kan dan bijvoorbeeld de kookinstructies in een YouTube-video volgen in de keuken of een serie op Netflix in de trein kijken.

De IdeaPad Duet is hiermee dus een 2-in-1 apparaat en daardoor erg veelzijdig. Dat Lenovo het toetsenbord en de kickstand voor de adviesprijs gewoon in de doos mee levert, is prijzenswaardig. Meestal koop je dit soort accessoires apart erbij.

Scherm, prestaties en accuduur

De Lenovo IdeaPad Duet komt met een 10, 1 inch IPS-touchscreen dat een resolutie heeft van 1920 bij 1200 pixels. Het scherm kan draaien tot een hoek van maximaal 135 graden dankzij zijn scharniersysteem. Het formaat van 10,1 inch is uitstekend, anders zou de tablet veel te zwaar worden en niet meer voldoen aan de doelgroep waar de Duet zich op richt. Het scherm reageert prima op aanrakingen en is goed afleesbaar in verschillende lichtomstandigheden.

Lenovo heeft de Duet voorzien van een MediaTek Helio P60T-chipset in het apparaat samen met 4 GB RAM en 64 GB of 128 GB opslag. In de praktijk loop je soms wel eens tegen de beperkingen van deze chipset aan. Voor eenvoudige taken is de processor voldoende maar voor de wat zwaardere taken en het snel wisselen tussen veel openstaande apps is de P60T in combinatie met het werkgeheugen net iets te licht. Liever had ik nog een (duurdere) variant met een processor van Intel gezien. Op deze manier zou het aanbod iets aantrekkelijker kunnen zijn voor een grotere doelgroep.

De Chromebook heeft verder een 7.000 mAh-batterij die goed is voor een accuduur van 10 uur. Je laadt de accu op met de enkele usb-c-aansluiting. Die 10 uur haalt de IdeaPad Duet met gemak en als je de tablet niet gebruikt, verbruikt ze nog altijd weinig energie.

Aansluitingen

Wil je meer bedrade apparaten aan de Duet aansluiten? Er is alleen één usb-c-aansluiting op de tablet aanwezig. Een USB-hub zou dan een oplossing kunnen zijn. Een microSD-slot ontbreekt ook. Je kan wel een monitor aan de Duet koppelen zodat je niet de hele dag naar het 10 inch-scherm hoeft te staren. Dat raad ik je overigens niet aan want je moet het dan stellen met een resolutie van 1080p op 30 hz.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is niet het allerbeste in zijn soort. Wel heb ik het met plezier gebruikt, vooral ook door de aangename feedback. Er is overigens geen verlichting onder de toetsen aanwezig. Het touchpad reageert erg goed maar voelt iets te glad aan. Voor sommigen zou het touchpad misschien ook iets te klein zijn

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook review: te mooi om waar te zijn?

Apps en games

Chrome OS is een erg gebruiksvriendelijk besturingssysteem en is in een tijdsbestek van jaren vrijwel volwassen geworden. Je kunt in Chrome OS browser-toepassingen en Android-apps vanuit de Play Store gebruiken. Wil je dus Microsoft Word gebruiken als tekstverwerker? Dan installeer je de Android-app hiervan op de Duet. Daarnaast kun je een Chromebook erg snel opstarten. Voor de IdeaPad Duet Chromebook is dat slechts acht seconden

De gebruiksinterface van Chrome OS is overigens prima aangepast voor touchscreens, en werkt erg intuïtief. Vooral als je een Android-smartphone gewend bent. Zo is er bijvoorbeeld de handige gesture-navigatie die ook in Android zit. Wat meteen opvalt is dat je vanuit de rechterkant van het scherm niet met een veegbeweging een scherm terug kunt gaan. Dat heb ik erg gemist.

Ook op het gebied van games zit je met de Duet goed. Steeds meer aanbieders komen namelijk met cloud-gamingdiensten. Met deze diensten kun je 'gamen in de cloud' en heb je dus geen dure hardware meer nodig. Alleen een goede internetverbinding is een vereiste. NVIDIA heeft zijn GeForce Now-dienst onlangs gelanceerd en Google biedt met Stadia een verscheidende games aan.

> Kan ik Stadia spelen op mijn Chromebook?

Vind je de Android-apps en de browser-toepassingen onvoldoende? Dan kun je er vrij eenvoudig Linux op zetten. Met Linux krijg je op je Chromebook toegang tot tienduizenden handige programma’s en zit je niet meer vast aan de bovengenoemde apps.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook review: te mooi om waar te zijn?

Updates

Chromebooks kunnen rekenen op zeven jaar lang Chrome OS-updates. Deze updates bevatten tegelijkertijd ook updates voor je browser. Dat is aan de ene kant praktisch, maar aan de andere kant ook jammer. Als je Chromebook niet langer updates meer ontvangt voor je besturingssysteem, zal het updaten van de Chrome-browser ook voorbij zijn.

Elke Chromebook controleert automatisch op updates en download deze als je een internetverbinding hebt. Je hoeft hier dus niets voor te doen behalve een keer op de melding 'Update beschikbaar' te klikken om het apparaat opnieuw op te starten om updates uit te voeren.

Conclusie

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook heeft me positief verrast. Het is een compact apparaat dat je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Het is een veelzijdig apparaat omdat je het op allerlei manieren kan gebruiken vanwege het 2-in-1-concept. Daarnaast worden de kickstand en het toetsenbord ook nog eens standaard meegeleverd. Je hoeft ze dus niet apart aan te schaffen.

Ook het design van de Duet valt op. Het is iets anders dan dat we gewend zijn. Ik kan de dual-tone uitvoering van de tablet en het textiel-uiterlijk van de kickstand erg waarderen. Daarnaast is de accuduur van ruim 10 uur verrassend lang en Chrome OS erg gebruikersvriendelijk en dus makkelijk in gebruik. Dan het belangrijkste, dat alles koop je voor een zeer toegankelijke adviesprijs van 299 euro (4 GB/64 GB) of 349 euro (4 GB/128 GB).

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nee, want voor heavy multi-taskers die graag werken met meer dan 20 tabbladen in Chrome en tegelijkertijd allerlei apps ernaast gebruiken, kan de Duet op het gebied van prestaties tegenvallen. Ook op het gebied van aansluitingen zul je met de Duet kiezen voldoende moeten hebben aan één usb-c-aansluiting.

Kan ik de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook aanraden? Dan zeg ik volmondig ja. De tablet biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en is voor iedereen geschikt die niet het uiterste van zijn Chromebook vergt. Doe je dat wel, dan past de Duet erg goed als tweede apparaat in je dagelijks leven.

Positieve punten

+ Veelzijdig en compact

+ Kickstand en het toetsenbord worden meegeleverd

+ Uitstekende accuduur

+ Opvallend design

+ Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Negatieve punten

- Prestaties voor zware taken onvoldoende

- Monitor output

Lenovo IdeaPad Duet kopen

De Lenovo IdeaPad Duet is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro (4 GB/64 GB) of 349 euro (4 GB/128 GB). Je kan de Chrome OS-tablet onder aanschaffen via Bol.com, Coolblue en Lenovo zelf.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk