Kun je straks je smartphone opladen in een paar seconden?

Kun je straks je smartphone opladen in een paar seconden?

Timothy Mulder

door Timothy Mulder

Een lege batterij is de grootste ergernis van smartphonegebruikers en het opladen kan veel tijd kosten, naast dat je ook nog stroom in de buurt moet hebben. Gelukkig biedt de Universiteit van Colorado een oplossing. Onderzoekers hebben namelijk een manier gevonden om je smartphone in een kwestie van seconden volledig op te laden.

Opladen in seconden?

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado hebben een belangrijke ontdekking gedaan. Geladen deeltjes, ook wel ionen genoemd, lopen heel anders dan dat er tot nu toe werd gedacht. Door deze ontdekking is het mogelijk om betere supercondensatoren te ontwikkelen. Met supercondensatoren kun je energie opslaan, wat het vergelijkbaar maakt met een batterij. Het grote verschil tussen de twee is dat een batterij lang nodig heeft om op te laden, terwijl supercondensatoren (in theorie) in een paar seconden opgeladen zijn. Door in de toekomst supercondensatoren te gebruiken, zullen smartphones extreem snel opgeladen worden.

Is zo snel opladen niet schadelijk?

De laatste paar jaar is het opladen van smartphones flink versneld. Opladen met 80, 100, 120 of zelfs 200 Watt begint steeds normaler te worden. De OnePlus 12, het vlaggenschipmodel van OnePlus, is volledig opgeladen binnen 25 minuten. Snel opladen is fijn, maar het roept ook vragen op over de gezondheid van de batterij. Hoe meer je gebruikmaakt van het snelladen, hoe sneller de gezondheid van je batterij achteruitgaat.

Als snelladen schadelijk is voor de batterij van toestellen die in 25 minuten opladen, dan moet het opladen in seconden wel heel slecht zijn. Verrassend genoeg niet. Je kunt de supercondensatoren miljoenen keren opladen, voordat de kwaliteit afneemt.

Gaan supercondensatoren de huidige batterijen vervangen?

De supercondensatoren laden dus sneller op en dat sneller opladen zorgt er niet voor dat je smartphone op lange termijn sneller leegloopt. Kom maar door met deze nieuwe manier van opladen dan! Helaas is er wel een groot nadeel. Supercondensatoren kunnen minder energie opslaan dan de batterijen die we nu gebruiken voor smartphones. Ook houden de supercondensatoren energie slecht vast, waardoor ze snel energie verliezen, wanneer je de smartphone niet gebruikt. We zullen onze telefoon voorlopig nog niet in seconden kunnen opladen, maar het onderzoek biedt wel hoop voor de toekomst.

Hoe snel laad je smartphone op? Laat het weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk