Ligt er nog een oude telefoon in je lade te vergaan? Dat kan je hem verkopen! Je maakt er niet alleen een andere persoon ontzettend blij mee, je draagt ook je steentje bij aan een beter milieu. Er zijn wel wat belangrijke zaken om rekening mee te houden voordat je je oude telefoon verkoopt, en die vind je in dit artikel.
Android-telefoon verkopen
Fabrikanten proberen consumenten over te halen om een nieuwe telefoon te kopen met de snelste chipsets, een nieuw ontwerp en betere camera's. Gelukkig zijn er in de praktijk weinig consumenten die jaarlijks een nieuw toestel kopen, zo bleek eerder uit onze AW Poll. Smartphonemerken zien deze trends doorschijnen in hun verkoopcijfers en proberen klanten aan zich te binden door de telefoons langer van updates te voorzien. Samsung besloot recent dat een deel van zijn telefoons in elk geval vier jaar lang van beveiligingsupdates worden voorzien.
Gerelateerde artikelen
Samsung zet daarmee de industriestandaard en loopt voor op Google, die zijn klanten met het Pixel-gamma tot drie jaar aan beveiligingsupdates belooft. Toch zal deze strategie consumenten er niet van weerhouden om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Mocht je van plan zijn een nieuwe telefoon te kopen – of dit al te hebben gedaan – dan is het moment daar om eens na te denken over het volgende leven van je ‘oude’ telefoon. Houd je hem zelf, geef je hem aan een van je vrienden of je kinderen, of verkoop je het toestel?
Veiligheid staat voorop
Mocht de keuze vallen op het doneren van het toestel aan vrienden of familie, of juist het verkopen van de telefoon, dan zijn er meerdere (veiligheids-)aspecten om rekening mee te houden. Telefoons bevatten immers veel persoonlijke data die, zelfs nadat je de bestanden hebt verwijderd, nog een spoor achterlaten op de telefoon en daardoor terug te vinden zijn. Daarnaast brengt het verkopen of doneren ook een ander vraagstuk met zich mee: hoe zorg je dat alle bestanden van je telefoon (veilig) worden opgeslagen?
Bestanden (veilig) opslaan
Het oude toestel bevat wellicht waardevolle bestanden die extern opgeslagen dienen te worden om ervoor te zorgen dat je ze niet verliest als de oude telefoon wordt gereset. Bestanden als foto's kun je onder andere opslaan via Google Foto's, die automatisch een back-up kan maken van zowel foto's als video's op jouw telefoon. Let er wel op dat deze dienst na 1 juni 2021 de opgeslagen foto's en/of video's zal toerekenen tot de Google Drive-opslag van het Google-account. Bestanden die voor 1 juni op Google Foto's staan onder ‘hoge kwaliteit’ worden nog wel gratis opgeslagen.
Zorg ervoor dat alle gewenste mappen op je telefoon extern worden opgeslagen
Naast foto's, mogen contactpersonen bij het verkopen van een telefoon niet vergeten worden. Sla je deze niet op voordat het toestel wordt gereset, dan verlies je ze allemaal en zal je de gegevens weer op moeten vragen. Contactpersonen kunnen onder andere worden opgeslagen in Google Contacts, in een CSV-bestand dat je vanuit de contactenlijst op je telefoon kunt exporteren of door ze op een simkaart op te slaan – dit verloopt wederom via de contacten-app op jouw telefoon. Ben je van plan om de contacten op te slaan in een CSV-bestand, vergeet het dan niet om dit bestand extern op te slaan voordat het toestel wordt gereset.
Andere gegevens die nog overblijven op het toestel, kunnen via Google Drive worden opgeslagen of met een USB-kabel vanaf de telefoon naar een computer worden geëxporteerd. Zoek daarbij ook in de map met downloads. Deze map wordt vaak over het hoofd gezien, maar wordt vaak gebruikt als opslag voor belangrijke documenten die later nog eens bekeken moeten worden.
Verwijder achtergebleven bestanden
Nadat een back-up is gemaakt van alle bestanden, kun je de bestanden van het toestel verwijderen. Het nadeel van Android is dat bestanden na het verwijderen zichtbaar kunnen blijven. Indien er nog geen nieuwe data overheen is geschreven, kunnen bestanden worden uitgelezen en daarmee zou je toekomstige telefooneigenaar in het bezit kunnen komen van jouw bestanden. Hoe groot de kans is dat de koper daadwerkelijk je bestanden gaat ophalen? Waarschijnlijk heel erg klein, maar toch kan het zo zijn dat het niet fijn aanvoelt.
Gelukkig maakt het overschrijven van je opslaggeheugen het onmogelijk om oude bestanden alsnog terug te halen. Secure Eraser is één van de apps in de Google Play Store die deze taak kan uitvoeren. Na het installeren van de app selecteer je het type opslaggeheugen. Bij deze optie moet je Internal selecteren en bij de tweede optie kies je voor Random. Na op Start te hebben geklikt schrijft de app je interne opslag over en kunnen kwaadwillenden geen oude bestanden uitlezen.
Terugzetten naar fabrieksinstellingen
Inmiddels is het toestel bijna klaar om verkocht of gedoneerd te worden. Eerst zal de telefoon een reset moeten doorgaan. Voordat deze reset wordt uitgevoerd is het wel van belang dat het Google-account van de telefoon wordt verwijderd. Navigeer hiervoor naar de instellingen, klik op ‘Accounts’ gevolgd door het te verwijderen Google-account. Klik tot slot op ‘Account verwijderen’ om de actie definitief uit te voeren. Met deze actie voorkom je dat de Googles accountbeveiliging (Factory Reset Protection) wordt geactiveerd en een volgende eigenaar het toestel niet in kan stellen.
Is dit uitgevoerd dan kan de Android-telefoon worden gereset. Blijf hiervoor in het instellingen-menu en klik op ‘Systeem’, of op Samsung bijvoorbeeld op Info telefoon, gevolgd door resetten. Vervolgens klik je op fabrieksherstellingen herstellen en geef je toestemming voor het resetten door je ontgrendelingscode of patroon in te voeren. Wees je ervan bewust dat alle bestanden op dit punt niet meer terug te halen zijn.
Vergeet je simkaart(en) niet
In principe kun je de telefoon na het resetten afsluiten om hem in de verpakking te stoppen zodat hij verstuurd of overhandigd kan worden. Vergeet daarbij niet om simkaarten of microSD-kaartjes uit je telefoon te verwijderen. Het vergeten van deze kaartjes kan de nodige kopzorgen opleveren nadat het toestel uit je handen is verdwenen.
Gerelateerde artikelen
Heb jij wel eens een Android-telefoon verkocht? Welke tips heb jij nog voor de lezer voordat ze hem wegsturen? Ken jij handige apps die het gehele proces nog iets makkelijker maken? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.