Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy S10

Samsung brengt jaarlijks twee telefoons uit in zijn populaire Galaxy S-serie maar deed er dit jaar een schepje bovenop. Er werden dit jaar geen twee maar drie Galaxy S-toestellen gelanceerd, de Samsung Galaxy S10e, de Samsung Galaxy S10 en de Samsung Galaxy S10 Plus. Dit zijn allemaal toptoestellen met high-end specificaties die onder andere beschikken over Fast Wireless Charging 2.0, IP68 water- en stofbestendigheid, een verbeterde processor en software zoals Bixby, Samsung Knox, Samsung Health en Samsung DeX.

Ik mocht de Samsung Galaxy S10e in de kleur Canary Yellow testen en je leest in deze review wat ik van deze gele rakker vind. Aangezien de specificaties van de Galaxy S10e grotendeels overeenkomen met die van de Galaxy S10 en S10 Plus, zal ik grotendeels ingaan op de specifieke kenmerken van de S10e. Voor meer details over de S10 verwijs ik je graag naar Jiri's review van de S10 Plus.

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Samsung Galaxy S10e, Samsung Galaxy S10 en Samsung Galaxy S10 Plus

Specificaties

Afmetingen: 142,2 X 69,9 X 7,9 mm

Scherm: 5,8 inch full HD+ (2280 x 1080) AMOLED 438 ppi

Processor: Exynos 9820

RAM: 6 GB werkgeheugen

Opslag: 128 GB intern, uitbreidbaar via microSD

Selfiecamera: 10 MP met f/1.9

Hoofdcamera: 12 MP groothoeklens (77°) met f/1.5 - f/2.4, 16 MP Ultrawide (123°)

Accu: 3.100 mAh

Softwareversie: One UI gebaseerd op Android 9.0 Pie

Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim, 3,5mm audioaansluiting, 0,5x optische zoom en tot 8x digitale zoom

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Behuizing en design

De Samsung Galaxy S10e kun je zien als geheel nieuw toestel in de Galaxy S-serie. Deze telefoon lijkt niet op zijn voorgangers, de Galaxy S9 en S9 Plus en valt ook uit de toon bij zijn grotere broers, de S10 en S10 Plus. Dat is helemaal niet erg, want deze S10e mag er zeker zijn en dan heb ik het met name over het handzame formaat (en zeker ook over de opvallende Canary Yellow-uitvoering!). De S10e heeft een scherm van 5,8 inch groot en dat betekent dus dat je het apparaat, in tegenstelling tot de smartphones van 6 inch en groter, makkelijk met een hand kan bedienen zonder de interface te hoeven aanpassen en dat 'ie ook gewoon weer in een gemiddelde broekzak past. Daarnaast weegt dit toestel maar 150 gram. Ter vergelijking: de Galaxy S10 Plus weegt 175 gram, de Huawei P30 Pro weegt maar liefst 192 gram.

Het is opvallend dat Samsung op de ontwerptafel gekozen heeft om de Galaxy S10e geen gebogen schermranden mee te geven zoals zijn grotere broers en zoals we ook al jaren van Samsung-vlaggenschepen gewend zijn. Dat betekent dat je rondom het scherm zwarte randen ziet waardoor het toestel iets wegheeft van de iPhone XR. Natuurlijk is de kleine camera-inkeping met 16 MP selfiecamera rechtsboven in het scherm een opvallend verschil ten opzichte van de XR. Wel herkenbaar is de glazen behuizing van de S10e. Gelukkig zijn vingerafdrukken hier niet snel op te zien.

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Op de achterzijde zit een cameramodule met een dubbele camera waar een hoofdcamera wordt gecombineerd met een groothoeklens. De rechthoekige cameramodule steekt wel een paar millimeter uit de behuizing dus kun je het toestel nooit vlak op een tafel kan liggen. De vingerafdrukscanner zou je misschien onder de camera's of in het scherm verwachten maar helaas, deze is in de powerknop verwerkt. Helaas? Dat lees je verderop in deze review.

Aan de zijkant rechts is de powerknop (inclusief vingerafdrukscanner) te vinden. Op de bovenzijde van het toestel zit de sleuf voor twee simkaarten of één simkaart en een micro SD-kaart. Aan de zijkant links vind je de volumeknoppen en de Bixby-knop en aan de onderkant bevinden zich een 3.5mm koptelefoonaansluiting, usb-c-ingang. De luidspreker zit in de bovenste schermrand en de tweede luidspreker zit aan de onderzijde, naast de 3.5mm koptelefoonaansluiting en de usb-c-ingang. De S10e heeft dus de beschikking over stereo-luidsprekers inclusief Dolby Audio (tuned by AKG).

In de doos zit een handleiding, een usb-c-kabel, een oplader, AKG-oordopjes, een adapter en kabel om data van je oude naar de S10e over te zetten. De meegeleverde screenprotector is al op de S10e geplakt.

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Samsung Galaxy S10e heeft het kleinste scherm met een 5,8 inch full HD-paneel met een resolutie van 2280 bij 1080 pixels en een ppi van 438. Het geheel zorgt voor een screen-to-body ratio van 91,6% waardoor er veel schermoppervlakte te gebruiken is wat komt goed uitkomt als je een serie aan het bingewatchen bent of een game speelt.

Het AMOLED-scherm is wederom zeer goed, zoals we dat gewend zijn van deze Samsung-schermen en momenteel heeft de Samsung Galaxy S10 volgens de experts van DisplayMate zelfs het beste smartphone-scherm. Deze kwaliteit uit zich in de helderheid, scherpte, kijkhoeken, kleurweergave en afleesbaarheid in de zon. Op alle punten scoort het scherm bijzonder goed en dat merkten we ook al op bij de S10 Plus.

De camera-inkeping wordt overigens 'verborgen' door het tonen van een zwarte notificatiebalk als je bijvoorbeeld een serie of filmpje op Netflix op YouTube aan het kijken bent. Hierdoor verschuift de content iets waardoor het niet helemaal gecentreerd is. Voor mij is dat niet hinderlijk maar ik kan me voorstellen dat dat voor sommigen wel het geval is.

Het scherm beschikt ook over wat extra functies zoals een nachtstand en blauwlichtfilter die het gebruik van de smartphone aangenamer moeten maken. De nachtmodus heb ik trouwens altijd aan. Deze modus biedt een systeembrede donkere modus wat alles zwart kleurt, zoals de instellingen. Het scherm kan verder nog veranderd worden van de kleurweergave 'Levendig' in 'Natuurlijk' zodat degenen die niet van de verzadigde kleuren houden, ook op hun wenken bediend worden.

Prestaties

De Samsung Galaxy S10e is de goedkoopste van de drie nieuwe S10-telefoons maar is net zo krachtig als de twee duurdere varianten dankzij de snelle Exynos 9820-processor. De S10e beschikt verder over 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag wat je kunt uitbreiden tot 512 GB. In het dagelijks leven heb je echt gemak van deze topspecificaties want haperingen zijn er niet, ook niet bij het spelen van grafisch zware games zoals Fortnite en PUBG. Daarnaast zorgt de software op de Galaxy S10e met behulp van kunstmatige intelligentie ervoor dat de accu, processor, het werkgeheugen en de temperatuur van het toestel op basis van het gebruik wordt geoptimaliseerd. De software is volgens Samsung ook zelflerend en kan zo steeds beter inspelen op de wensen van de gebruiker. Op het gebied van prestaties voldoet Samsung aan deze belofte. De temperatuur gaat wel iets omhoog en dat was ook het geval bij de Plus-versie van de S10.

Om deze prestaties inzichtelijk te maken, brengen we deze in elke review uitgebreid in kaart door middel van diverse benchmarks. Ik heb een vergelijking gemaakt tussen verschillende telefoons met vergelijkbare specificaties in verschillende prijsklassen. Wil je toch dat beetje extra geheugen tot je beschikking hebben voor multi-tasking? Dan kun je voor de Galaxy S10 gaan met zijn 8 GB aan werkgeheugen of de S10 Plus met 12 GB RAM in huis halen.

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Accuduur

De S10e is voorzien van een 3100 mAh-accu en in combinatie met het kleinere scherm zou de telefoon voor voldoende energie moeten kunnen voorzien. Daarnaast zorgt de software, zoals eerder aangegeven, ervoor dat ook de accu van het toestel op basis van het gebruik wordt geoptimaliseerd.

De app AccuBattery berekent de volgende resultaten aan de hand van twee weken ingebruikname. Hierbij heb ik bluetooth en gps standaard ingeschakeld, en op de achtergrond zijn behoorlijk wat apps actief. Wifi en data staan uiteraard continu aan en de schermhelderheid laat ik automatisch bepalen door de lichtsensor in het toestel. De telefoon kan met mijn (behoorlijk intensieve) gebruik 5 uur en 12 minuten lang actief gebruikt kan worden met een standby-tijd van 32 uur. Het het gecombineerd gebruik in de afbeelding is een schatting waarbij je telefoon afwisselend actief en standby is. Dat komt overeen met het gebruik tijdens een normale werkdag. AccuBattery geeft hier een een gebruikstijd van bijna 13 uur aan.

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Dit zijn geen beste cijfers en komt helaas ook overeen met mijn dagelijkse ervaringen met het toestel. Op een gemiddelde werkdag van 07.00 uur tot en met 23.00 uur heb ik rond etenstijd het toestel allang weer aan de lader hangen om wat bij te laden en zo de avond door te kunnen komen. De accuduur is dus niet al te best, het toestel kan geen volledige dag mee op één laadbeurt, en dat is erg jammer.

Er is ook ondersteuning voor Samsungs Fast Charging-snellaadtechnologie en het verbeterde Fast Wireless Charging om snel draadloos te kunnen opladen. De S10e heeft ongeveer 20 minuten nodig, om de accu voor 35% op te laden. Alle S10-smartphones kunnen ook draadloos ontladen om zo een telefoon met qi-chip, of bijvoorbeeld de Galaxy Buds op te laden via de achterkant van de behuizing.

Schermontgrendeling

De S10e heeft geen ultrasonische vingerafdrukscanner in het scherm zoals de S10 en S10 Plus, maar een vingerafdrukscanner in de powerknop. Waarom Samsung hiervoor gekozen heeft, is mij onduidelijk. De traditionele vingerafdrukscanner zit namelijk op de achterkant van een smartphone zoals dat ook het geval is bij de S9-serie en ik had liever gezien dat Samsung bij de S10e hier ook voor had gekozen. Dee vingerafdrukscanner in de powerknop registreert namelijk de vingerafdruk vaker niet dan wel en blinkt daarnaast ook niet uit in snelheid. Ik heb deze manier van schermontgrendeling dan ook snel ingewisseld voor gezichtsontgrendeling, ondanks dat het niet de meest veilige manier van ontgrendelen is.

Een handige functie die meer smartphones momenteel hebben, is het vegen over de vingerafdrukscanner om de notificatiebalk met al je meldingen naar beneden te vegen. Vanwege het kleineren formaat van de S10e veegde ik meerdere keren per dag per abuis over de powerknop waardoor de notificatiebalk telkens naar voren kwam. Deze functie kun je dus beter niet aanzetten.

Geluid

De S10e heeft stereospeakers welke zijn getuned door AKG en voorzien zijn van Dolby Atmos-ondersteuning. Er zit een luidspreker in de bovenste schermrand en de tweede luidspreker zit aan de onderzijde van het toestel. De tweede speaker bedek je dus ook makkelijk met je hand waardoor het geluid wegvalt. Een speaker aan de onderzijde heeft daarom niet mijn voorkeur maar om dergelijke dunne schermranden te kunnen creëren moet je als fabrikant soms wat laten.

De audiokwaliteit springt er in vergelijking tot andere smartphones niet uit maar is zeker ook niet slecht. Bastonen zijn ondervertegenwoordigd, maar het geluid kan daarentegen wel voluit zonder al te veel vervorming. Het gebruik van je eigen koptelefoon (bedraad of via bluetooth) of de meegeleverde AKG-oortjes is dus aan te bevelen en zal voor velen geen enkel probleem zijn.

Camera

De Samsung Galaxy S10 en de S10 Plus hebben aan de achterkant een set-up met een hoofdcamera die gecombineerd wordt met een groothoeklens en een telelens. De Galaxy S10e heeft dezelfde camera-opstelling van de Galaxy S10 maar dan zonder telelens: een 12 MP standaardlens (tevens groothoeklens) met variabel diafragma (f/1.5 - f/2.4) en een 16 megapixel Ultra Wide Angle-lens (f/2.2). De 10MP (f/1.9) selfiecamera aan de voorzijde kan in een hoge 4K-resolutie filmen en ook met HDR+ waarbij het contrast van de de kleuren natuurlijker aanvoelt.

Er is dus geen aparte telelens op de S10e aanwezig om in te zoomen. Het vlaggenschip combineert 0,5x optische zoom en tot 8x digitale zoom op de standaard lens om in te zoomen. Bij optisch inzoomen verlies je geen kwaliteit, omdat een object dichterbij wordt gehaald. Bij digitaal inzoomen wordt het beeld snel korrelig en gaan details verloren. Dat komt omdat de smartphone dan een stukje van het beeld op het scherm uitsnijdt en met software uitvergroot. Ben je fan van het inzoomen op foto's? Dan kun je dus beter voor de S10 of de S10 Plus kiezen.

De camera’s aan zowel de voor- als achterkant filmen tot UHD-kwaliteit en de standaardlens beschikt over optische beeldstabilisatie die kleine trillingen compenseert. Verder is er weer de mogelijkheid om in super slow motion op te nemen en zelfs om in HDR10+ te filmen. Voor het opnemen van video is digitale stabilisatie toegevoegd. Wat functies betreft pakt Samsung dus behoorlijk uit met deze S10-serie en de kleinste variant profiteert daar, op de telelens na, gewoon van mee.

Foto’s

De groothoeklens noemt Samsung Ultra-Wide Lens en deze lens heeft een kijkhoek van 123 graden. Met de Ultra-Wide-lens kun je volledige winkelstraten, panorama’s of al je hele voetbalteam in één foto vastleggen. Hieronder zie je twee foto's waarvan de linker is gemaakt met de standaard lens en de rechter met de groothoeklens. Beide zijn geschoten vanaf dezelfde afstand.

Op de standaardlens zit net als bij de Galaxy S9 een Dual Aperture-functie waarmee je automatisch schakelt tussen twee diafragma's f/1.5 en f/2.4. Zo kun je scherpere en heldere beelden vastleggen bij verschillende lichtomstandigheden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van foto's gemaakt met de standaardlens. Voor een complete analyse van de camera's verwijs ik je graag naar de review van de Samsung Galaxy S10 Plus.

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Foto's gemaakt met daglicht

Portretfoto's

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Foto avonds opgenomen

Foto's met verschillende Live focus-filters

Software

De S10e draait op Samsung One UI dat gebaseerd is op Android 9.0 Pie. One UI is een uitvloeisel uit vele jaren van ontwikkeling welke begon met TouchWiz en later Samsung Experience. Samsung heeft met One UI laten zien dat ze de kracht van eenvoud begrijpen. De instellingen zijn veel overzichtelijker geworden, de icoontjes veel minimalistischer.

Deze geheel vernieuwde software van Samsung moet er ook voor zorgen dat alle belangrijke zaken binnen handbereik zijn en voegt een systeembrede donkere modus toe. Met deze modus worden zowel de Samsung-apps als de instellingen en donker gekleurd.

Voorgeïnstalleerde apps

Samsung heeft vele tientallen eigen apps die ze graag op elke Galaxy-telefoon geïnstalleerd zien staan. Toch weet het bedrijf ook dat gebruikers hier niet altijd van gediend zijn en geeft de gebruiker bij het instellen van de telefoon dan ook de keuze welke Samsung-apps zij willen installeren. Toch zijn er dubbele apps te vinden en apps die je niet kunt verwijderen. Daarnaast vraagt de software bij verschillende handelingen of je een snelkoppeling ervan aan je apps wil toevoegen. Er is dus nog steeds een wildgroei aan Samsung-apps en dat komt wat mij betreft de overzichtelijkheid niet ten goede.

Updatebeleid

Samsung geeft ten minste twee jaar vanaf de productintroductie software-ondersteuning voor zijn smartphones. Dit zijn beveiligingsupdates, security- en bug fixes. Dit betekent niet dat ze na twee jaar stoppen met de software-ondersteuning. Zo heeft de Galaxy S6 uit 2015 nog een beveiligingsupdate ontvangen. De Galaxy S10e kan rekenen op drie jaar ondersteuning voor beveiligingsupdates en deze worden regelmatig uitgebracht.

Elke fabrikant gaat dus op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Conclusie

De Samsung Galaxy S10e is misschien niet de smartphone waar Samsung met zijn S10-serie de grootste focus op legt, maar wellicht gaat deze kleine krachtpatser het wel beter doen dan zijn grotere broers. De S10e is namelijk licht en handzaam, beschikt over dezelfde krachtige Exynos 9820, hoofdcamera, groothoeklens, IP68-certificering en draadloos opladen als de S10 en S10 Plus en dan heb ik het nog niet over de prijs gehad. De S10e kwam op de markt voor 749 euro maar inmiddels kun je dit vlaggenschip al voor 599 euro aanschaffen. De Galaxy S10 kreeg een adviesprijs van 899 euro voor het model met 8 GB en deze koop je nu voor 745 euro, de Galaxy S10 Plus met 8 GB is van 999 euro gezakt naar 877 euro.

Heb je geen behoefte aan een aparte telelens om in te kunnen zoomen? Vind je de afgeronde schermranden van de S9 en S10 maar niks? Ben je op zoek naar een vlaggenschip met topspecificaties die kleiner, lichter én goedkoper is dan vergelijkbare smartphones? Dan zit je met de Samsung Galaxy S10e helemaal goed. Bedenk wel dat de accuduur bij intensief gebruik kan tegenvallen en dat je de vingerafdrukscanner beter kan negeren.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S10e zijn de Huawei P30 (749 euro), de LG V40 (618 euro), de Huawei Mate 20 Pro (679 euro) en de Samsung Galaxy Note 9 (689 euro). Wat goedkopere alternatieven zijn de Xiaomi Mi 9 (498 euro) en de OnePlus 6T (581 euro).

> Samsung Galaxy S10, S10e en S10 Plus: dit zijn de verschillen

> Samsung Galaxy S10 eerste indrukken

Samsung Galaxy S10e review: kleine krachtpatser

Positieve punten

+ Klein en handzaam formaat

+ Prestaties

+ Prijsdaling zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding

Negatieve punten

- Matige accuduur

- Vingerafdrukscanner

Samsung Galaxy S10e kopen

De Samsung Galaxy S10e heeft een adviesprijs van 749 euro en is beschikbaar in de kleuren Prism Black, Prism White, Prism Green en Canary Yellow. De Galaxy S10e koop je bij de officiële Samsung-shop, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, T-Mobile, Telfort, KPN en Tele2.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=6924]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk