Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Xiaomi Mi 10 Pro

De Xiaomi Mi 9 roemden we vorig jaar omdat hij krachtige specificaties waaronder de Snapdragon 855-processor bood voor een relatief toegankelijke prijs van 449 euro. De Xiaomi Mi 9T Pro maakte vervolgens komaf met het grootste zwaktepunt van die telefoon, de accuduur, en hij introduceerde een pop-up-camera voor een vanafprijs van 429 euro.

Die historie is belangrijk, want Xiaomi wil niet langer de beste prijs prijs-kwaliteitsverhouding aanbieden met de Mi 10 Pro (999 euro), en dit keer wil het bedrijf rechtstreeks concurreren met telefoons als de Samsung Galaxy S20 Plus (1099 euro), de Huawei P40 Pro (999 euro) en de OnePlus 8 Pro (899 euro). Ook de voordeligere Xiaomi Mi 10 (799 euro) bevindt zich in een heel andere prijscategorie. Je leest hier onze bevindingen over de telefoon.

Specificaties

Afmetingen: 162,5 X 74,8 X 9 mm

Scherm: 6,67 inch Full HD (2340 x 1080 pixels) Super AMOLED-scherm

Processor: Qualcomm Snapdragon 865

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 256 GB opslag, niet uitbreidbaar

Selfiecamera: 20 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 108 MP RGB met f/1.7, 8 MP telecamera met f/2.0, 12 MP telecamera met f/2.0, groothoekcamera met f/2.2

Batterij/Accu: 4500 mAh

Softwareversie: MIUI 11 gebaseerd op Android 10

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, dual-sim, IP68, 50 watt opladen, 30 watt draadloos opladen, twee stereo-luidsprekers, 5G, UFS 3.0, 90 Hz

Behuizing en design

De Mi 10 Pro heeft een groot scherm met een kleine scherminkeping in de linkerhoek waar je de selfiecamera vindt Je kan het zo stilletjes aan als een standaard beschouwen als je naar de laatste vlaggenschepen kijkt, al mis ik toch de pop-up-camera van de Xiaomi Mi 9T Pro die een volledig randloos scherm mogelijk maakt. Een scherminkeping in de linkerbovenhoek voelt niet meer premium aan, maar je ziet het wel bij de duurste vlaggenschepen. Verder gebruikt Xiaomi schermranden met een kleine buiging aan de zijkanten.

Wat meteen opvalt bij deze telefoon zijn de luidsprekers aan boven- en onderkant. Naast de telefoonluidspreker die net boven de schermrand een plaats kreeg, gaf Xiaomi de Mi 10 Pro nog een extra luidspreker om mediageluid af te spelen.

Als je de telefoon omdraait en de achterkant van het apparaat bekijkt dan zie je de matte glazen afwerking. De verticale camera-opstelling doet sterk denken aan het uiterlijk van de Mi Note 10. Ik ben een grote voorstander van de matte afwerking van het glas omdat je zo nauwelijks vegen en vingerafdrukken ziet, maar je krijgt geen gevoel van extra grip zoals bij andere afwerkingen. De kleur Solstice Gray zorgt verder een leuke weerkaatsing van het invallende licht.

De Xiaomi Mi 10 Pro ligt verder goed in de hand, maar wat ik mis bij de Xiaomi Mi 10 Pro is een echt premium-gevoel en wat durf. De telefoon heeft bijna een identiek uiterlijk ten opzichte van de Mi Note 10 en ik mis de speciale accenten die Huawei in de P40 Pro legt of de bijzondere materiaalkeuzes van de OPPO Find X2 Pro. Dat is tenslotte ook waar je een vlaggenschip voor koopt, voor net dat beetje extra. Een mooie glazen afwerking, gebogen schermranden en een kleine scherminkeping kan je vandaag ook bij midrange toestellen vinden.

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Net als met de Mi 9 en de Mi 9T Pro ging Xiaomi opnieuw bij Samsung aankloppen voor zijn scherm, en dat is een goede zaak. Het 6,67 inch scherm heeft een hoge maximale helderheid en een accurate kleurenweergave. Het scherm is een plezier om te gebruiken en ook in sterk zonlicht is het goed afleesbaar. Het paneel heeft betere kijkhoeken dan het scherm van de P40 Pro en daarnaast merkte ik ook een hogere maximale helderheid op. Ik was verder tevreden over de automatische helderheid van de Mi 10 Pro, want ik heb erg weinig moeten ingrijpen wanneer ik plots van een donkere naar een lichte omgeving loop.

Verder past Xiaomi standaard een hogere verversingssnelheid van het scherm toe. Schermen komen doorgaans met een 60 Hz refreshrate, maar de bij de Xiaomi Mi 10, krijg je een 90 Hz refreshrate. De bedoeling is dat de animaties op je scherm soepeler lopen en bepaalde apps bieden ook ondersteuning voor deze refreshrate. Het is een goede zaak dat de Mi 10 Pro automatisch 90 Hz boven 60 Hz verkiest, maar wat ik wel mis is de mogelijkheid om afhankelijk van je accuduur de verversingssnelheid aan te passen. Sommige toestellen verlagen automatisch de refreshrate naar 60 Hz bij een laag batterijpercentage, maar dat kan bij de Mi 10 Pro niet. Al blijft de impact op de accuduur wel relatief beperkt in vergelijking met 120 Hz, maar daarover lees je meer bij het kopje 'accuduur'.

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

De Xiaomi Mi 10 Pro heeft een bovengemiddeld goed scherm voor zijn prijsklasse en hoewel ik nog steeds het 120 Hz scherm met de hogere helderheid van de iets duurdere OPPO Find X2 Pro zou verkiezen, levert Xiaomi prima kwaliteit. De Mi 10 Pro komt ook nog steeds met het oudere Corning Gorilla Glass 5 terwijl het nieuwe Gorilla Glass 6 in het premium segment wel op zijn plaats is. Dat wil zeggen dat de Mi 10 Pro niet de beste bescherming heeft tegen krassen en valschade.

Prestaties

De Mi 10 Pro heeft de Qualcomm Snapdragon 865 onder de motorkap, en dat is de laatste high-end processor van Qualcomm. Volgens onze benchmarkresultaten is die ook sneller dan de Kirin 990-processor van Huawei of de Exynos 990 van Samsung. Xiaomi voorziet 8 GB aan werkgeheugen bij het Nederlandse model van de Mi 10 Pro en daarnaast is er 256 GB aan opslag. Xiaomi gebruikt gelukkig de snelle UFS 3.0-opslag.

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Hierboven zie je enkele benchmarks waarin we de telefoon vergelijken met de OnePlus 8 Pro, de OPPO Find X2 Pro en de Huawei P40 Pro. De Mi 10 Pro presteert heel gelijkaardig vergelijking met de OnePlus en OPPO-telefoon die over dezelfde chipset beschikken en hij is beduidend krachtiger dan de P40 Pro.

Als je games speelt die veel grafische kracht vergen, dan merk je ook de uitstekende prestaties op van deze telefoon. De game The Elder Scrolls: Blades liep vorig jaar niet zonder framedrops op Snapdragon 855, maar dat is dit keer anders met de nieuwe chipset. Ik heb de game nooit zo vlot ervaren als op Mi 10 Pro. Waar het 120 Hz scherm voor problemen zorgde in Blades op de Find X2 Pro, loopt het butter smooth op het 90 Hz scherm van de Xiaomi-telefoon.

Accuduur

De Mi 10 Pro heeft een 4500 mAh accu en hij eindigde de dag doorgaans met een resterende capaciteit van 20 procent, en dat is bovengemiddeld goed, vermits ik hem permanent in de 90 Hz standaardinstelling gebruikte. Wil je nog meer van je accuduur besparen, dan gebruik je de 60 Hz stand.

Op Androidworld gebruiken we de app AccuBattery om de accuprestatie van toestellen te vergelijken, en ook die cijfers tonen aan dat de Mi 10 pro het goed doet. De actieve schermtijd bedraagt 11 uur en 4 minuten, terwijl de telefoon het in standby 52 uur en 46 minuten uitzingt. De gecombineerde tijd van AccuBattery, die een realistisch gebruiksscenario moet weerspiegelen, bedraagt 33 uur en 3 minuten. Wat opvalt is dat de Mi 10 Pro een erg goede actieve schermtijd heeft en een eerder tegenvallende standby-tijd.

Als we naar gecombineerde tijd kijken, dan houdt hij het langer vol dan de OPPO Find X2 Pro (26 uur en 22 minuten) en de Son,y Xperia 1 (18 uur en 23 minuten). De Mi 10 Pro kan het nipt niet halen van de Mi Note 10 (33 uur en 15 minuten) van Xiaomi die een groter accu en een zuiniger scherm heeft.

De Mi 10 Pro ondersteunt opladen met een maximaal vermogen van 50 watt, terwijl hij in de doos een 65 watt oplader heeft. De snellader is dus krachtiger dan wat de telefoon aankan. Jammer genoeg kon ik het snelladen niet testen, omdat mijn reviewexemplaar zonder oplader kwam, maar de telefoon zou in 35 minuten van 0 naar 100 procent opladen. Dat zou hem sneller maken dan de OPPO Find X2 Pro, maar ik kan het helaas dus niet bevestigen. Xiaomi ondersteunt ook draadloos opladen met een vermogen tot 30 watt.

Schermontgrendeling

De Mi 10 Pro komt met een optische vingerafdrukscanner onder het scherm, maar in tegenstelling tot fabrikanten zoals OPPO en Huawei merk ik bij deze telefoon niet dat Xiaomi stappen voorwaarts zet met optische scanners onder het scherm. De scanner van de Mi 10 Pro is zowel traag als onnauwkeurig en je zou hem gerust onwaardig voor een premium telefoon kunnen noemen. Zeker als je weet dat de optische scanner van de Find X2 Pro letterlijk feilloos werkte tijdens mijn testperiode en echt razendsnel is.

Er is ook geen alternatieve methode biometrische methode waarmee je de telefoon kan vergrendelen, en dat is maar goed ook. De Xiaomi Mi 10 Pro beschikt namelijk niet over de nodige sensors en technologie om een veilige gezichtsherkenning mogelijk te maken.

Geluid

Xiaomi gaf zijn vlaggenschip speakers aan de boven-en onderkant en dat is een zeldzaamheid geworden bij smartphones. Al kijken we alvast uit naar wat de Motorola Edge laat zien, want die telefoon legt erg de nadruk op geluidkwaliteit.

Toegegeven, de speakers van de Mi 10 Pro zijn niet de luidste en ze focussen te sterk op de lage tonen in muziek, maar als je films en series bekijkt zijn twee speakers simpelweg veel beter dan één. Het enige wat ik graag anders had gezien is dat de luidsprekers aan de rechterkant waren gepositioneerd. In dat geval heb je minder snel de neiging om het geluid te blokkeren in de liggende stand.

De Xiaomi Mi 10 Pro komt met een adapter van usb-c naar 3,5 mm audiojack zodat je de oortjes in combinatie met een bedrade hoofdtelefoon kan gebruiken.

Camera

Foto’s

De Xiaomi Mi 10 Pro heeft vier camera's op de achterkant. De hoofdrolspeler is de ISOCELL Bright HMX-camera van Samsung, dat is een 108 MP exemplaar dat we eerder te zien kregen in de Mi Note 10. Die sensor bevat niet alleen veel pixels voor extra details, maar met een grootte van 1/1.33 inch is het ook een relatief groot exemplaar.

Naast die hoofdcamera gebruikt Xiaomi twee telecamera's die het 'zoomwerk' doen. De eerste telecamera heeft 8 MP en hij is in staat om je beeld tot 3,7x te vergroten. Toch is Xiaomi in staat om 5x optische zoom te realiseren door de foto's van de telecamera bij te snijden, en 8 MP wordt zo 5 MP. De tweede telecamera zorgt voor de kleinere zoomafstanden en hij doet ook dienst als dieptecamera voor portretfoto's. Als laatste sensor gebruikt Xiaomi een groothoekcamera met 20 MP.

We gingen al uitgebreid in op de technische details van de Xiaomi Mi 10 Pro-camera in onze cameravergelijking. Daar ontdek je ook een uitgebreide fotovergelijking waarin hij het opneemt tegen de Huawei P40 Pro. Hieronder sommen we onze belangrijkste bevindingen op en we testen ook met nachtfoto's, de selfiecamera en de 108 MP-modus.

Hieronder zie je telkens links de foto's van de Xiaomi Mi 10 Pro en rechts de beelden van de Huawei P40 Pro. Eerst kijken we naar de hoofdcamera, vervolgens naar de telecamera, de groothoekcamera, nachtfoto's, de 108 MP-modus en tot slot de selfiecamera.

Hoofdcamera

De hoofdcamera is duidelijk het sterkste aspect van de Xiaomi Mi 10 Pro, want de telefoon schiet beelden met meer details dan de uitstekende camera van de P40 Pro, en dat kan je zien in de eerste drie beelden. Al stellen we tegelijk ook vast dat Xiaomi's kleuren eerder overgesatureerd zijn, en dus minder natuurlijk lijken. Daarnaast heeft de MI 10 Pro het moeilijker met donkere elementen in de foto's zoals schaduwen, want de telefoon slaagt er niet in om die gedetailleerd weer te geven. De laatste foto van deze reeks namen we in een bijna volledig donkere omgeving en daar zien we dat de P40 Pro op elk gebied een betere foto aflevert.

Telecamera

De eerste twee foto's zijn genomen bij 5x optische zoom, gevolgd door een foto bij 10x hybrid zoom en een foto met 30 x digitale zoom.

Zowel de Xiaomi Mi 10 Pro als de P40 Pro bieden 5x optische zoom, maar alleen de Huawei-telefoon gebruikt een zogenaamde periscoopcamera die lenzen over de lengte en de breedte van het toestel plaats. We merken dat Xiaomi's telecamera minder detailrijke beelden neemt met zijn 5 MP telecamera, ten opzichte van de 12 MP bij de Huawei-telefoon. Xiaomi heeft wel de betere kleurenweergave in de eerste foto, maar de rollen zijn omgekeerd in het tweede beeld.

Bij 10x zoom verbeteren beide telefoons het beeld softwarematig om het kwaliteitsverlies bij het grotere zoombereik te beperken. De foto van de P40 Pro is in alle opzichten beter en bij digitale zoom wordt dat nog meer verstrekt. Huawei had al het voordeel met de prestaties wat optische zoom betreft en ook met zijn beeldverwerking kan Xiaomi niet het verschil maken.

Groothoekcamera

Huawei heeft op papier de beste groothoekcamera van de twee zoals je leest in onze technische vergelijking, maar dat laat zich ook voelen in de praktijk. Xiaomi toont minder details in foto's ten opzichte van de 40 MP camera van de P40 Pro, kleuren zijn overgesatureerd en door de kleinere sensorgrootte en diafragma-opening zien we veel ruis in de foto. De camera probeert namelijk om met hoge iso-waarden het te kort aan licht te compenseren met kwaliteitsverlies tot gevolg.

Nacht

Nachtfotografie is een erg complexe zaak voor fabrikanten. Niet alleen is een gebrek aan licht uitdagend voor de relatief kleine sensors van smartphonecamera's, maar gebruikers hebben ook verschillende verwachtingen bij nachtfoto's. De ene wil dat nachtbeelden zoveel mogelijk belicht worden alsof een foto overdag is genomen, maar de andere wil juist donkere beelden met zo weinig mogelijk onzuiverheid.

Je ziet hieronder eerst foto's die genomen zijn in de normale fotostand. Als eerste is er een foto met de groothoekcamera, gevolgd door de hoofdcamera, 5x zoom en 10x zoom.

De eerste foto van de groothoekcamera heeft eigenlijk geen woorden nodig, want alleen Huawei slaagt erin om een bruikbaar beeld te tonen. In de tweede foto zien we dat Xiaomi de foto minder tracht de belichten dan Huawei dat doet, maar het beeld is daarnaast ook minder detailrijk en we zien dat de iso-waarden de bovenhand nemen. Bij 5x zoom en 10x zoom worden de verschillen kleiner. We zien dat de foto van Huawei bij 5x zoom een minder goed dynamisch bereik heeft, maar er wel in slaagt om meer elementen van de foto, zoals het huis, zichtbaar te maken. Bij 10x zoom zijn er nauwelijks kwaliteitsverschillen waar te nemen tussen beide camera's.

In onderstaande foto's vergelijken we da nachtmodus. De eerste foto is genomen met de hoofdcamera en de tweede is gemaakt met 2x zoom.

Over de verschillen in de nachtmodus kunnen we kort zijn. Xiaomi slaagt erin om beelden wat beter te belichten, maar er treedt wel meer kwaliteitsverlies op in de plaats. De iso-waarden schieten nog hoger, waardoor de foto's eerder op een schilderij gelijken als je ze in detail bekijkt. Bij de P40 Pro zien we dat Huawei er wel in slaagt om de beelden lichter te maken zonder dat er significant meer kwaliteitsverlies optreedt.

108 MP-modus

Xiaomi heeft dan wel een 108 MP camera maar standaard neemt hij foto's met 27 MP. Dat komt omdat de telefoon met de volledige 108 MP enkel goede foto's kan nemen in goede lichtomstandigheden, en daarom presenteert Xiaomi de aparte 108 MP-modus. Dat deed het merk eerder al met de Mi Note 10. In de 108 MP-modus zijn de fotobestanden met 19 MB per foto te groot voor ons systeem en vandaar kan je de fotovergelijking met de P40 Pro in dit Google Drive-mapje bekijken.

We zijn over het algemeen enthousiast over de prestaties bij 108 MP, want de camera legt beduidend meer details vast dan de P40 Pro, alleen slaagt de sensor er niet in om diezelfde mate van details over de ganse foto te tonen. Aan de randen van de foto toont nog steeds kwaliteitsverlies op zoals we dat eerder bij de Mi 10 Pro hadden vastgesteld. Xiaomi is er dus niet in geslaagd om deze modus te verbeteren.

Selfiecamera

We zijn meer tevreden van de details die Xiaomi's selfiecamera toont in onderstaande foto's. Alleen is de foto bij de Mi 10 pro overbelicht en de P40 Pro toont ook de betere kleuren. De selfiecamera van de Mi 10 Pro heeft een kleiner dynamisch bereik.

Video’s

Standaard filmt de Xiaomi Mi 10 Pro nog steeds in 1080p aan 30 frames per seconde, maar één van de belangrijkste nieuwigheden is dat Xiaomi naast 4K ook filmen in een nog hogere 8K-resolutie mogelijk maakt. Hieronder zie je als eerste een gewone 1080p-video van de Mi 10 Pro gevolgd door een video met de P40 Pro. Het derde filmpje werd in 8K opgenomen.

Het is opmerkelijk dat Huawei in de eerste video meer moeite heeft met de overgang van licht naar donker en ook de beeldstabilisatie lijkt ook minder goed in vergelijking met wat we zien bij de P40 Pro. Als we dan naar de 8K-video zien, dan merken we dat beeldstabilisatie wegvalt in ruil voor de hogere resolutie. We beschikken helaas niet over een 8K-monitor om de beelden te vergelijken, maar je mag je er zeker van zijn dat meer smartphonecamera's 8K in de komende jaren zullen ondersteunen en dat de kwaliteit ook steeds zal toenemen.

Camera-app

Xiaomi heeft een erg vlotte camera-app met als enige nadeel dat de fabrikant te veel functionaliteiten plaats in zijn carrouselmenu. Zo dreigen alle functies samen te overweldigend te zijn voor de gemiddelde gebruiker. De fabrikant geeft ook geen informatie bij de verschillende camerafuncties.

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Software

Xiaomi's Mi 10 Pro komt met de MIUI11-softwareschil en persoonlijk vind ik dat Xiaomi nog steeds de minst goede software-ervaring levert van alle smartphonemerken die officieel in Nederland beschikbaar zijn. Op het startscherm vind je nog steeds geen appdrawer, dus al je apps die je overneemt van je vorige telefoon worden willekeurig door elkaar op je startscherm gegooid. Je kan de apps ook niet in één klap alfabetisch sorteren.

De personalisatiemogelijkheden aan het startscherm zijn verder ook beperkt en de navigatieknoppen zijn omgewisseld. Xiaomi komt ook met een eigenzinnige ordening van de instellingen en apps worden nog steeds op de achtergrond afgesloten. Mijn wekker van Google Klok ging bijvoorbeeld niet af op de Mi 10 Pro, tenzij ik de batterijbesparing uitschakel bij de instellingen in 'Apps' > 'Apps beheren'.

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Xiaomi en OPPO bestormden ongeveer gelijktijdig de Nederlandse markt, maar die tweede is er de afslopen jaren beter in geslaagd om zijn ColorOS-schil aan te passen aan de voorkeuren van de Westerse gebruikers. Toch is software erg gebonden aan persoonlijke smaak en we zijn ervan overtuigd dat veel gebruikers zich wel kunnen vinden in de functies van deze MIUI 11-softwareschil. Met een launcher van een derde partij, zoals Nova Launcher, kan je ook alsnog afstand nemen van de meeste beperkingen van Xiaomi's launcher.

Toch draait de Mi 10 Pro wel op Android 10 en daarom kan de telefoon profiteren van de systeembrede donkere modus en de nieuwe gesture-navigatie van Android. MIUI 11 komt ook met een brede waaier van thema's en ook het Altijd-aan-scherm kan je volledig naar wens aanpassen. Daarnaast vind je ook Google Discover in het startscherm en dat is zeker een meerwaarde.

Voorgeïnstalleerde apps 

Xiaomi gebruikt steeds meer apps van Google, en dat is een goede zaak. De Google Telefoon-app is standaard aanwezig op deze telefoon samen met Berichten. Xiaomi gebruikt ook Gboard als zijn standaard toetsenbord. Er zijn nog altijd wel een aantal eigen apps aanwezig zoals de 'Bestandsbeheerder', een 'Galerij, 'Thema's' en een 'Muziek'-app.

Xiaomi Mi 10 Pro review: van prijsvechter naar 'je geld niet waard'

Xiaomi komt verder met een vrij onnuttige 'Opruimer'-app die de cache op je apparaat weghaalt en een vervelende 'Beveiliging'-app die standaard elke app die je installeert meent te scannen op virussen. Dat doet hij ook als je een app uit de Play Store installeert die alvast met Play Protect door Google is gescand. Tot dusver heeft hij er nog geen gedetecteerd, moest je het je afvragen, maar hij slurpt wel telkens enkele seconden van je tijd weg. Gelukkig kan je de functie wel uitschakelen. Naast deze apps komt de Mi 10 Pro zonder bloatware.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Xiaomi garandeert twee versie-updates, waardoor hij op updates voor Android 11 en Android 12 zal mogen rekenen. Daarnaast kan de telefoon drie jaar lang op beveiligingsupdates rekenen, maar op het moment van schrijven draait hij nog wel op de patch van maart. Houd er ook rekening mee dat Xiaomi erom bekend staat dat het geregeld software-updates met fouten uitrolt.

Conclusie

Xiaomi's Mi 10 Pro mag zijn badge van prijsvechter van zich afscheuren en opbergen, want de Mi 10 Pro is nu een vlaggenschip van 1000 euro en ook de Mi 10 kan je pas vanaf 799 euro kopen. De belangrijkste reden voor die prijstoename is de hogere prijs van de Snapdragon 865-chipset die zich ook bij OnePlus laat voelen met de OnePlus 8-reeks, al blijft de prijssprong bij dat merk nog enigszins beperkt.

Xiaomi is er echter op gebrand dat de Mi-reeks mee moet kunnen met de krachtigste vlaggenschepen van dit moment en daarom moeten we de toestellen ook vergelijken met de grote jongens, zoals: de S20 Plus van Samsung, de Find X2 Pro van OPPO en de Huawei P40 Pro. We merken dat Xiaomi inspanningen heeft gedaan om zijn telefoons als een meer premium toestel te positioneren. Ik denk daarbij aan het uitstekende scherm, de twee luidsprekers en de krachtige snellaadfunctie samen met draadloos opladen.

Toch kan de Mi 10 Pro zich over het algemeen nog niet meten met de concurrentie in dit hoge segment. Allereerst is het design en de bouwkwaliteit van de telefoon met het Corning Gorilla Glass 5 minder hoogwaardig dan bij de meeste concurrenten. De Mi 10 Pro heeft ook een goed scherm, maar ook niet het beste in zijn prijsklasse. Verder hebben we het de Mi 10 Pro wel moeilijk gemaakt door hem op cameragebied te vergelijken met de sterke P40 Pro, maar hij heeft wel exact dezelfde prijs als die telefoon. De camera van de Mi 10 Pro zal het ook tegen andere concurrenten in deze prijsklasse moeilijk hebben. Tot slot is er nog de software wat al eerder een minpunt was van Xiaomi-telefoons.

Met de Mi 10 Pro eindigen we dus met de opmerkelijke plottwist waarbij de opvolger van de Mi 9 niet alleen de titel van prijsvechter kwijt is, maar ook nog eens doorgaans minder levert in ruil voor je geld dan de meeste concurrenten. Begrijp me niet verkeerd, want dit is al met al een goede telefoon, maar voor een prijs van 999 euro verwachten we meer.

Kijk zeker in de richting van de Mi 9T Pro (429 euro) of de Mi Note 10 van Xiaomi (439 euro) als je op zoek bent naar een telefoon die wel veel biedt in ruil voor geld. Zoek je daarentegen een premium vlaggenschip? Kijk dan even naar de volgende toestellen: de OPPO Find X2 Pro (1199 euro), de Samsung Galaxy S20 Plus (1014 euro), de OnePlus 8 Pro (899 euro) of de Huawei P40 Pro (999 euro).

Positieve punten

+ Goed scherm, standaard in 90 Hz

+ Sterke prestaties

+ Goede accuduur

Negatieve punten

- Minder goede software dan de concurrentie

- Tegenvallende camera

- Bouwkwaliteit en design

- Prijs

Xiaomi Mi 10 Pro kopen

Je kan de Xiaomi Mi 10 Pro nu kopen in de kleuren Solstice Grey en Alpine White vanaf 999 euro. Je vindt de telefoon bij MediaMarkt, Belsimpel, Bol.com en Mobiel.nl.

[tds=7490]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk