OPPO Find X2 Pro eerste indrukken: OPPO maakt echt een statement

OPPO Find X2 Pro eerste indrukken: OPPO maakt echt een statement

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

OPPO Find X2 Pro

Als OPPO een high-end vlaggenschip maakt gaat het voluit. Dat zagen we eerder al met de Find X - de eerste OPPO-telefoon op de Nederlandse markt - die met een randloos scherm en een gemotoriseerd schuifsysteem kwam. De Find X zag eruit als een pronkpaardje, maar hij kon de hoge verwachtingen niet volledig inlossen door de hoge prijs, de ColorOS-schil die zich nog niet kon meten met andere fabrikanten in Europa en de camera die niet de beste in zijn klasse was.

Dit keer zijn de kaarten misschien anders geschud, met de OPPO Find X2 Pro (1199 euro) en de Find X2 (999 euro), want we zien ColorOS met elke nieuwe versie beter worden en OPPO pakte vorig jaar al uit met een periscoopcamera met 5x optische zoom bij de Reno 10x zoom. Enkel Huawei en OPPO kwamen vorig jaar met zo'n telecamera die 5x optische zoom brengt. De Reno-reeks lijkt zich ook steeds meer naar het middensegment te begeven als we de nieuwe Reno 3 Pro zien. Hier lees je over onze eerste indruk van de OPPO Find X2 Pro.

Specificaties

Afmetingen: 165,2 X 74,4 X 8,8 mm

Scherm: 6,7 inch QHD 3168 x 1440 QHD AMOLED, 120 Hz

Processor: Qualcomm Snapdragon 865

RAM: 12 GB werkgeheugen

Opslag: 512 GB niet uitbreidbaar

Selfiecamera: 32 MP met f/2.4

Hoofdcamera: 48 MP met f/1.7, 13 MP telecamera met f/3.0 en 5x optische zoom en 48 MP groothoekcamera met f/2.2

Accu: 4260 mAh

Softwareversie: Color OS 7.1

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, 65 watt snellader, 5G

Scherm en design

Design

OPPO kiest tegelijk voor veilige en gewaagde designkeuzes. We zien heen gemotoriseerde mechanismes zoals bij de Find X, maar wel een brave scherminkeping in de linkerhoek. Zo'n kleine notch in de bovenhoek van het scherm lijkt de meeste gebruikers wel te smaken, meer dan een 'waterdruppelnotch' of een stevige 'landingsbaan' zoals we bij Pixel-toestellen gewend zijn.

OPPO schreeuwt wel vaker van de daken wanneer ze de eerste zijn die een spannende technologie zoals een selfiecamera onder het scherm helemaal onder de knie hebben, maar in de praktijk wil dat nog niet meteen zeggen dat we die nieuwigheden ook de komende maanden in toestellen mogen verwachten. De selfiecamera onder het scherm laat nog op zich wachten en daar is een goede reden voor.

Wat de gewaagde keuzes betreft, wil ik vooral naar de materiaalkeuze verwijzen, want we krijgen geen glas, maar enkel zwart keramiek of oranje leder. De Pro-versie onderscheidt zich op deze manier van de Find X2 die wel met alleen een glazen achterkant komt. Het is al weer een tijdje geleden dat een belangrijk vlaggenschip nog voor leer heeft gekozen, en degene die het beste in ons geheugen staat gegrift is de LG G4. die voor een meer traditionele cognac-kleur ging. Leder is eerder zeldzaam omdat het materiaal erom bekend staat dat het krasgevoeliger is dan glas.

Al heb ik de lederen variant jammer genoeg nog niet in 'levende lijve' gezien, en bij Androidworld kregen we de zwarte variant toegestuurd die gemaakt is van keramiek. Die telefoon is beter beschermd tegen krassen en ook vingerafdrukken zijn ook nauwelijks zichtbaar.

OPPO Find X2 Pro eerste indrukken: OPPO maakt echt een statement

Het compromis dat je maakt met keramiek is een toename in gewicht, maar met 207 gram weegt de Find X2 nog minder dan de Samsung Galaxy S20 Ultra met zijn 220 gram. De telefoon ligt ook goed in de hand ondanks het grote 6,7 inch scherm, al ben ik minder tevreden van de positie van de volumeknoppen die zicht links bevinden.

Scherm

De Find X2 komt met een QHD AMOLED-scherm en de scherpte die deze resolutie brengt, straalt ervan af. Je zal nooit zeggen: "Bah, een Full HD-scherm", maar als je een scherm met Quad HD bekijkt merk je wel op dat alles er nog beter uitziet. Al wil je in de praktijk deze telefoon mogelijk wel gebruiken in de Full HD-stand, want het schermpaneel komt ook met een 120 Hz-refreshrate die niet alleen zorgt voor vlottere animaties, maar ook ongetwijfeld hongerig zal zijn naar je accuduur.

Inderdaad, anders dan bij de S20-reeks kan je van beide functionaliteiten wel tegelijk genieten en zo moet het ook bij een premium vlaggenschip. 120 Hz is hetzelfde verhaal als QHD. Als je het nooit hebt gebruikt, mis je het niet. Gebruik je beide standen na elkaar, dan merk je dat de animaties zienderogen mooier zijn met 120 Hz. We moeten nog vaststellen wat de werkelijke impact op de accuduur van de telefoon zal zijn, en dat wordt een onderwerp voor de volledige review.

OPPO Find X2 Pro eerste indrukken: OPPO maakt echt een statement

Waar je gewoon niet omheen kan bij het scherm dat OPPO presenteert is de hoge helderheid van maar liefst 800 nits. Het beeld spat haast wel uit het AMOLED-scherm als je de maximale helderheid activeert. De telefoon komt ook met een mooie kleurenweergave zonder dat de kleuren overgesatureerd zijn. OPPO's scherm biedt ondersteuning voor HDR10 en het meer complete DCI-P3-kleurenpalet.Het scherm wordt verder beschermd door Corning Gorilla Glass 6.

Tijdens zijn persconferentie pakte OPPO uit met O1 Ultra Vision Engine, dat is een functie die de beeldkwaliteit van je telefoon verder verbetert. OPPO verbreedt het kleurengamma bij beelden die niet in HDR zijn geschoten en video's worden afgespeeld met een versnelde weergave van de framerate tot 60 frames per seconde. In de snelle instellingen van de telefoon kan je de O1 Ultra Vision Engine aan en uit zetten.

Gedurende de korte testperiode die ik had met de Find X2, zag ik alvast de verbeteringen bij video's, maar de verbeterde kleurenweergave is me nog niet opgevallen. Ik kon tijdens een test zien hoe een beeld dat ik zelf had geschoten er net iets vloeiender uitzag wanneer ik de functie activeerde, al zal een langere test toch echt moeten uitwijzen of de functie een meerwaarde biedt.

Prestaties en accu

De OPPO Find X2 Pro heeft de Snapdragon 865 onder de motorkap, dat is de nieuwe high-end chipset van Qualcomm. Daarnaast krijgt de telefoon ook een genereuze 12 GB aan werkgeheugen en 512 GB opslag die je niet kan uitbreiden met microSD. Het ontbreken van microSD is te rechtvaardigen, juist omdat OPPO genereus is met de hoeveelheid opslag.

Het Chinese bedrijf heeft ook gekozen voor de snelle UFS 3.0-opslag en LPDDR5 RAM en dat zijn de enige juiste keuzes in deze prijsklasse. Ik kijk ernaar uit om de telefoon in benchmarks te laten strijden met de Exynos 990 van de Samsung Galaxy S20 Ultra. Hetzelfde zou ik graag doen met de Kirin 990, zij het niet dat de meeste benchmark-apps momenteel niet werken op de telefoon.

OPPO is altijd erg sterk geweest met snellaadtechnologie. De 50 W Super VOOC-oplader die kwam met de RX 17 Pro uit 2018 is twee jaar later nog steeds een van de snelste in de industrie, en met de Find X2-reeks gaat het bedrijf nog een stap verder. Je kan de telefoons opladen met de nieuwe 65 watt Super VOOC 2.0-oplader in 38 minuten tijd, en OPPO toonde tijdens zijn online-lanceringsevenement hoe de telefoon tijdens de presentatie volledig was opgeladen in die tijd. We gaan die uitdaging maar al te graag aan in de volledige review.

Camera

Anders dan sommige van zijn Chinese concurrenten, goochelt OPPO liever niet met extra cameralenzen voor de Find X2 Pro en dat vind ik een sterke zet. Kwaliteit boven kwantiteit. Een sterke hoofdcamera, tele - en groothoekcamera is alles wat je nodig hebt. OPPO gebruikt een Sony IMX 689 sensor met 48 MP als hoofdsensor, een 48 MP Sony IMX 586 als groothoekcamera en dan een 13 MP telecamera die goed is voor 5x optische zoom. Het bedrijf kan die zoomprestaties ook verder optimaliseren tot 10x hybrid zoom.

De OPPO Reno 10x Zoom verscheen eerder al met zo'n vergelijkbare periscoopcamera en we kijken ernaar uit om te zien in welke mate OPPO de technologie heeft verbeterd. Daarnaast gaan we hem in onze volledige review vergelijken met de Huawei Mate 30 Pro die eveneens een stevige camera-opstelling in de strijd gooit. OPPO kondigde ook de tweede versie aan van zijn nachtmodus en ook die zullen we in een meer uitgebreide test behandelen, samen met de videofuncties en de nieuwe videobewerker van de telefoon.

Hieronder zie je foto's die genomen zijn met de groothoekcamera en de hoofdcamera. Vervolgens zie je alle ingezoomde beelden: 2x optische zoom, 5x optische zoom, 10 x hybrid zoom en 60x digitale zoom. Die laatste is de maximale zoomafstand.

Het is opvallend dat de beelden die genomen zijn met de periscoopcamera meer gesatureerd lijken in vergelijking met de foto's van de groothoekcamera en hoofdcamera. We zien bij die beelden ook een duidelijk, wazige achtergrond, en hoewel de 60x digitale zoom weinig fraaie beelden oplevert, ziet 10x zoom er goed uit.

Software

Bij elke nieuwe review van een OPPO-toestel stellen we vast dat het bedrijf nieuwe sprongen voorwaarts heeft gemaakt op het gebied van software, en met versie 7.1 van de ColorOS-schil is dat niet anders. Niet alleen voegt de software functies toe zoals de gestures en de systeembrede donkere modus van Android 10, maar ook het startscherm is verder verbeterd.

De donkere en lichte thema's van de telefoons

De appdrawer was al standaard aanwezig met versie 6.1 van de schil, maar dit keer zijn er meer instellingen aanwezig. Je kan kiezen of apps al dan niet standaard op het startscherm worden neergezet en je kan zelfs de snelheid van de animaties verhogen. Verder heeft ColorOS 7.1 ook visueel een grote update gekregen, al zal de stijl niet iedereen aanspreken.

Voorlopige conclusie

OPPO heeft met de Find X2 een duidelijk statement gemaakt, want het moest duidelijk zijn dat deze telefoon over de ganse lijn een premium vlaggenschip is die wil concurreren met de grote jongens. Deze telefoon heeft een prachtig scherm met een ontzettend hogere helderheid resolutie en verversingsgraad. Ook de smartphonegebruikers die nauwelijks het verschil opmerken tussen een Full HD- en een HD-scherm zullen wel kunnen zien dat het scherm van de X2 Pro er mooi en kwalitatief uitziet.

Verder zal hij op het vlak van prestaties ook tot de snelste toestellen behoren en wat snelladen betreft kan OPPO weleens de beste in de industrie zijn. Al zal de Find X2 Pro zijn snellader ook wel kunnen gebruiken als hij met 120 Hz en de QHD-resolutie wordt gebruikt. Als laatste is er de camera die ons intrigeert. De eerste beelden van de periscoopcamera zien er goed uit, maar het valt te zien of deze telefoon ook met de hoofdcamera, de nieuwe nachtmodus, video en de beeldverwerking kan schitteren.

In China wordt OPPO al langer beschouwd als een merk dat in de eerste plaats bekend staat om kwalitatieve telefoons uit de high-end en hogere middenklasse, maar nu heeft OPPO ook de kans om met de Find X2 in Europa die stempel te drukken op zijn identiteitskaart. Nu Huawei dit jaar door politieke consequenties een onzeker jaar te wachten staat in Europa, liggen er kansen voor OPPO en andere fabrikanten.

Of de Find X2 die kansen zal grijpen, valt af te wachten, but we like what we see. Je leest het in de volledige review van de OPPO Find X2 die op Androidworld verschijnt.

OPPO Find X2 Pro kopen

Je kan de OPPO Find X2 Pro kopen voor 1199 euro in zwart keramiek of oranje leder. Je kan hem exclusief kopen bij: T-Mobile, MediaMarkt. Daarnaast kan je hem ook vooraf bestellen bij onder meer: Mobiel.nl en Belsimpel.

De OPPO Find X2 vind je met een zwarte en een blauwe afwerking van glas voor 999 euro. Je kan het apparaat alvast exclusief kopen bij T-Mobile en MediaMarkt. Verder kan je hem alvast pre-orderen bij onder meer: Mobiel.nl en Belsimpel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk