Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy S20 Ultra

De Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Plus en de Galaxy S20 Ultra moeten het maken van foto's, het luisteren naar muziek, het kijken van video’s en het spelen van games voor iedereen nog makkelijker maken. Dit is volgens Samsung mede mogelijk door de toevoeging van een 120 Hz-scherm met HDR10+ ondersteuning, veel geheugen voor alle varianten en 5G (5G is standaard voor de S20 Plus en S20 Ultra en optioneel voor de S20).

De Samsung Galaxy S20 Ultra is volgens Samsung bestemd voor de mensen die het beste van het beste willen zoals de nieuwe camerafunctie Space Zoom waarmee je tot 100x digitaal kan inzoomen, 5G-ondersteuning, een krachtige Exynos-processor, maar liefst 16 GB werkgeheugen, UFS 3.0-opslag, een grote 5.000 mAh-accu en een 120 Hz-scherm van 6,9 inch. Ja, de Samsung Galaxy S20 Ultra smijt met topspecificaties alsof het niks is, maar niks is niet het geval. Dit is de beste telefoon van Samsung in de S-serie en tevens de duurste.

Ik heb de Samsung Galaxy S20 Ultra (128 GB/Cosmic Grey) een aantal weken mogen testen en in deze review lees je of Samsung zijn beloftes waar kan maken.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Specificaties Samsung Galaxy S20 Ultra

Afmetingen: 166,9 X 76,0 X 8,8 mm

Scherm: 6,9 inch Quad HD+ Dynamic AMOLED (3200 x 1440) 120 Hz 511 ppi

Processor: Exynos 990

RAM: 12 GB / 16 GB werkgeheugen

Opslag: 128 GB / 512 GB intern, uitbreidbaar tot 1 TB via microSD (UFS 3.0)

Selfiecamera: 40 MP met f/2.2

Hoofdcamera: 108 MP hoofdcamera met OIS (79°) (f/1.8), 12 MP groothoekcamera (120°) (f/2.2), 48 MP telecamera met OIS (f/2.0), ToF-camera

Accu: 5.000 mAh (45 watt snelladen)

Softwareversie: One UI 2.0 gebaseerd op Android 10

Extra: IP68, AKG-audio, in-screen vingerafdrukscanner, dual-sim, 10x hybride optische zoom en tot 100x digitale zoom

Alle specificaties op een rij

Hieronder vind je alle specificaties van de drie Samsung Galaxy S20-telefoons op een rij.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Eerste indrukken-video

Behuizing en design

De Galaxy S20 Ultra is de duurste van het drietal met de meest uitgebreide mogelijkheden. Daarnaast heeft de telefoon het grootste scherm en is het tevens de grootste van de drie en de zwaarste van de drie. Het is voor mij dan ook het grootste en zwaarste toestel dat ik ooit gebruikt heb. De Ultra weegt 222 gram. Ter vergelijking: OnePlus 7(T) Pro - 206 gram / Huawei P30 Pro -192 gram / Huawei Mate 30 Pro - 198 gram / Samsung Galaxy Note 10+ - 196 gram. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hij is te groot en te zwaar voor mij. Hiermee bereik je met één hand moeilijk alle delen van het scherm en zul je moeten uitwijken naar de functie 'Bediening met één hand'. Daarnaast is het apparaat lastig in een jaszak te stoppen en zijn de standaard telefoonvakken in sport- en rugtassen allemaal veel te klein.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

De telefoon ziet er verder wel erg premium uit, zoals we van Samsung gewend zijn. De Cosmic Grey-uitvoering die ik mocht testen, heeft net Cosmic Black-variant een glazen behuizing met daaromheen een metalen rand. Rechts zitten de volumeknoppen en de powerknop, bovenaan de sleuf voor dual-sim-kaartjes en onderaan de usb-c-poort en een luidspreker. De 3,5 mm koptelefoonaansluiting is met de komst van de Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10 Plus op Samsung-telefoons verdwenen en de S20-serie moet het ook zonder stellen.

De voorzijde bevat een prachtig AMOLED-scherm met enigszins afgeronde randen en een kleine inkeping boven in het midden voor de selfiecamera. Verder heeft de behuizing van de Galaxy S20 Ultra net als andere Samsung-vlaggenschepen een IP68-certificering gekregen. Dat wil zeggen dat je de telefoon tot 1,5 meter diep onderwater kan houden gedurende maximaal een half uur.

De achterzijde van de S20 Ultra springt het meest in het oog. Niet vanwege de spiegelende glazen behuizing die vingerafdrukken aantrekt, maar vanwege de gigantische cameramodule. Dit camera-eiland steekt ook nog eens behoorlijk uit, zodat de telefoon wiebelt tijdens het tikken van een app'je als deze plat op tafel ligt. Vind je de cameramodule te opzichtig? Dan kun je beter voor de Cosmic Black-variant kiezen. Daar zal het onderdeel minder opvallen.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Nog een detail, de S20 Ultra is alleen verkrijgbaar in de kleuren Cosmic Grey en Cosmic Black. Samsung richt zich hiermee op een select publiek dat vermogend genoeg is om deze telefoon aan te kunnen schaffen maar deze mensen zullen qua kleurstelling niet veel te kiezen hebben helaas. De S20 en S20 Plus bieden op dit gebied wel meer variatie.

In de doos zit een transparante hoes die niet erg mooi is maar wel erg functioneel. Let wel dat de telefoon in deze hoes nog een fractie dikker wordt. Daarom heb ik de hoes na een paar dagen weer opgeborgen. Verder zijn er de gebruikelijke boekjes, de sim-tool, de adapter met usb-c-kabel in de doos te vinden. Er wordt ook een setje AKG-oortjes meegeleverd. Ik gebruik de meegeleverde oortjes nooit, aangezien ik al in het bezit ben van goede koptelefoon en dito oortjes. Wat mij betreft mogen deze oortjes in het vervolg optioneel worden.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Samsung Galaxy S20 Ultra beschikt over een 6.9 inch Dynamic AMOLED-scherm met een Quad HD+ -resolutie van 3200 bij 1440 pixels. Samsung voegde er ondersteuning voor HDR10+ voor een mooier contrast tussen lichte en donkere tinten. Het scherm ververst daarnaast ook nog eens 120 keer per seconde, waardoor het gamen, scrollen en browsen op deze telefoon veel vloeiender verloopt en dat merk je in bijna alles. Het werkt zo ontzettend fijn.

Zoals altijd is ook dit AMOLED-scherm weer één van de beste schermen die je tegenwoordig in smartphones kunt vinden. Het scherm bevat wederom zeer levendige kleuren, uitstekend contrast en helderheid, uitstekende kijkhoeken, het reageert snel op aanrakingen en ga zo maar door. Toch vraag ik me af of Samsung nu niet aan zijn max zit met de schermgrootte. De S20 Ultra heeft zelfs een groter scherm dan de Galaxy Note 10+ (6,8 inch). Als de geschiedenis zich voortzet, dan zal de S21 of S30 volgend jaar een 7 inch-scherm bevatten en dat is wat mij betreft tablet-formaat en niet wenselijk.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Wil je de optimale beeldkwaliteit op de Ultra, dus een WQHD+ resolutie van 3200 x 1440 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz? Dat is momenteel niet mogelijk en waarschijnlijk heft Samsung dit gedaan om de accuduur te verlengen. Voor alle toestellen in de S20-serie geldt nu een verversingssnelheid van 60 Hz bij een resolutie van 3200 x 1440 pixels. 120Hz is alleen mogelijk als de je kiest voor de FHD+ resolutie van 2400 x 1080 pixels. Samsung zou nog een update gaan uitbrengen om de optimale beeldkwaliteit mogelijk te maken en ik hoop dat dat gebeurt. Voor dit toestel, voor deze prijs, wil je het beste van het beste.

Je kan tussen het standaard 60 Hz en 120 Hz schakelen om meer invloed op de accuduur te krijgen. Op een werkdag van 07.30 uur tot 22.30 uur hield ik met 120 Hz ingeschakeld nog ongeveer 30 procent over en dat is ruim voldoende. Zodra ik de telefoon meer ga gebruiken, bijvoorbeeld met veel gamen op regenachtige zondagen, kan de S20 Ultra het maar net tot het einde van de dag volhouden. Ga je dus een dag op stap en weet je van tevoren dat je je telefoon veel zult gebruiken? Zet dan even de refresh rate naar 60 Hz.

Dan wil ik de enigszins afgeronde schermranden nog even benoemen. Ik ben blij dat het scherm niet meer zo ver doorloopt, zodat onbedoelde acties vanwege het vasthouden van de telefoon bijna tot de verleden tijd behoren. Inderdaad bijna, want soms dan wil ik nog wel eens een actie starten zonder dat dat de bedoeling was.

Prestaties

Samsung heeft bij alle S20-telefoons voor de krachtige Exynos 990-processor gekozen. Deze snelle processor heeft ondersteuning voor 108 megapixel-camera’s en dat komt bij de Ultra uiteraard van pas. Daarnaast werkt de processor met acht rekenkernen die draaien op verschillende kloksnelheden. Zo kan de processor zelf bepalen welke kernen worden gebruikt voor welke taak. De Mali G77-videochip zorgt voor krachtige videoprestaties.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Zoals je ziet in de resultaten van de benchmarktesten, steekt de S20 Ultra met kop en schouders boven de rest uit. Ook de Huawei Mate 30 Pro, die veel benchmark-apps niet ondersteunt, laat de S20 Ultra ver achter zich. En uiteraard merk je van al deze snelheid zich in het dagelijks leven heel veel. De S20 Ultra presteert zowel op prestaties als op grafisch vlak momenteel het beste van alle telefoons in zijn segment.

Je kunt wel nagaan wat deze prestaties voor een invloed hebben op games. In combinatie met het 120Hz-scherm, in de toekomst het 5G-netwerk, een snelle processor en 12 GB RAM maakt het spelen van (zware) games op deze telefoon een genot. Ook het AKG-audiosysteem en de gamebooster die op de achtergrond werkt om de instellingen te optimaliseren dragen hier aan bij.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Accuduur

De accu van de Samsung Galaxy S20 Ultra heeft een capaciteit van maar liefst 5.000 mAh en ondersteunt 45 watt 'Super Fast'-opladen. Helaas zit er geen 45 watt maar een 25 watt-lader in de doos en zul je een 45 watt-lader apart moeten aanschaffen. De telefoons in de S20-serie ondersteunen daarnaast ook USB-PD 3.0-snelladen, een universele standaard voor usb-c-opladers. Hierdoor kunnen de toestellen sneller en optimaler opladen. USB-PD zorgt er tevens voor dat je de telefoons niet alleen kunt snelladen met de meegeleverde oplader maar ook met third-party opladers.

Volgens onze AccuBattery-test kan het scherm van de S20 Ultra 7 uur en 15 minuten actief zijn. Als het scherm inactief is, houdt hij het 42 uur en 15 minuten vol. De gecombineerde score van beide, wat een realistisch smartphonegebruik weergeeft, is goed voor 16 uur en 37 minuten. De Xiaomi Mi Note 10 met zijn 5260 mAh-accu komt uit op een gecombineerd gebruik van maar liefst 33 uur en 15 minuten. De Ultra komt wat deze test betreft niet als beste uit de bus, maar met een 6,9 inch groot scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en een FHD+ resolutie presteert de Ultra prima. Vooral ook omdat ik bijna elke dag doorkwam zonder tussendoor bij te hoeven laden, en dat is voor een Pixel-bezitter geen vanzelfsprekendheid.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Schermontgrendeling

De in-screen-vingerafdrukscanner op de Samsung Galaxy S20 Ultra is niet verbeterd en is dus even goed als zijn voorganger(s). Helaas is hij dus niet sneller geworden en het vlak waar je je vinger op legt is ook niet groter geworden. Toch kan vingerafdrukscanner zich meten met de andere vlaggenschepen, alhoewel ik bij de Note 10 en de Note 10 Plus snellere resultaten behaalde.

Geluid

Ben je op zoek naar een telefoon met goede speakers, dan hoef je bij dit vlaggenschip van Samsung niet aan te kloppen. De speakers zijn dan wel voorzien van een AKG-audiosysteem en surround sound via Dolby Atmos, het geluid klinkt minder goed dan wat je bij een telefoon in deze prijsklasse zou verwachten. Het geluid van de speakers kan een behoorlijk volume produceren, maar klinkt vrij schel. Dolby Atmos staat overigens standaard uitgeschakeld maar ik adviseer je toch om deze techniek te gebruiken. Het geluid wordt er net iets ruimtelijker door.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Camera

Eén van de speerpunten van de Galaxy S20 Ultra is de 108 MP hoofdcamera. De S20 en S20 Plus hebben deze camera niet. Deze camera werkt via het zogenaamde pixel-binning en brengt 9 megapixels samen tot 1 megapixel. Doordat er meer informatie in deze ene megapixel verwerkt is, wordt de foto gedetailleerder en scherper. De camerasensor vangt namelijk meer licht op. Standaard staat de camera ingesteld op het maken van 12 MP-foto's.

Daarnaast is er een 48 MP camera als telecamera aanwezig. Deze beschikt over 10x hybride optische zoom en tot 100x digitale zoom. De laatste functie noemt Samsung 'Space Zoom' en de telecamera werkt hiervoor samen met de 108 MP hoofdcamera. Dergelijke zoomprestaties zijn bijzonder aangezien er nog geen andere telefoon is die dit kan.

De 12 MP groothoekcamera laat je foto's maken in een hoek van 120 graden. Hierdoor kun je extra veel beeld vastleggen op een foto en dat kan handig zijn als je een straat of een groot gebouw in één beeld wilt vastleggen.

> 108 MP hoofdcamera met OIS (79°) (f/1.8)

> 48 MP telecamera met OIS (f/2.0)

> 12 MP groothoekcamera (120°) (f/2.2)

> ToF-camera

> 40 MP selfiecamera (f/2.2)

108 MP foto’s

Standaard staat de camera dus ingesteld op het maken van 12 MP-foto's. Schakel je over naar de 108 MP-stand, dan hoef je geen baanbrekende verschillen te verwachten. Je ziet wel wat meer details, maar veel is het niet. Het kan wel van pas komen als je achteraf de foto wilt bijsnijden of op een detail wilt inzoomen.

Verder maakt de 108 MP-camera automatisch foto's met scherptediepte erin. De portretmodus aanzetten is hierbij niet nodig. Op het eerste gezicht zagen deze foto's er best goed uit maar als je verder inzoomt op het object in de voorgrond, dan zie je dat de randen ervan ook vervagen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik heb verder weinig 108 MP-foto's gemaakt. Ze nemen veel ruimte in op de telefoon en het verschil in scherpte is marginaal.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Foto gemaakt met de 108 MP-hoofdcamera

12 MP versus 108 MP

100x zoom

Naast de 108 MP-camera is 100x Space Zoom via de periscoopcamera ook een speerpunt van de S20 Ultra. Voor mij is het inzoomen op objecten met een smartphonecamera geen favoriete bezigheid temeer omdat de kwaliteit vaak zo snel achteruit gaat. De S20 Ultra kan scherpe plaatjes afleveren tot en met 30x zoom maar daarna gaat het snel bergafwaarts.

Het is leuk om te hebben en om te laten zien aan familie en vrienden maar in de praktijk heb ik niet veel van de 50x tot 100x zoom gebruik gemaakt. Toch is het leuk om te zien dat de mogelijkheid er voor smartphonecamera's is en ik geloof echt dat in de nabije toekomst de kwaliteit van deze ingezoomde foto's met grote stappen zal verbeteren.

0,5x - 10x - 20x - 100x ingezoomd

Tot 100x ingezoomd

Standaard 12 MP foto’s en brede foto's

De 12 MP-foto's zien erg goed uit. Ze bevatten mooie kleuren en zijn zeer scherp en gedetailleerd. De groothoekcamera is er gelukkig ook en hiermee maak je erg goede brede foto's. Deze camera kun je ook in combinatie met de nachtmodus gebruiken.

Autofocus

Ik wil nog even apart de autofocus op de S20 Ultra benoemen. Ik had nogal wat moeite met het focussen op objecten, vooral bij bewegende onderwerpen zoals mijn teckel. Autofocus reageert traag en stelt vaak op de verkeerde details scherp waarbij de uiteindelijke foto onscherp wordt. Hopelijk lost Samsung dit via een update snel op, want hij lijkt nu 'niet af' te zijn. Samsung heeft hier inmiddels een update voor uitgerold en daarmee gaat het focussen nu een stuk vlotter. Toch is er wat mij betreft nog ruimte voor verbetering.

Hieronder vind je nog meer foto's gemaakt in verschillende lichtomstandigheden en op verschillende plekken.

Foto's gemaakt met verschillende beeldverhoudingen (3:4 108MP/3:4/9:16/1:1/Full)

Foto's gemaakt bij daglicht

Met en zonder Nachtstand

Foto's gemaakt bij kunstlicht

Portretfoto's

8K-video

Nog een speerpunt van de Samsung Galaxy S20 Ultra is de ondersteuning voor 8K video-recording met een framerate van 30 frames per seconden en 4K-videobeelden worden opgenomen met 60 fps. Je kan tevens 8K-video's converteren naar 4K- of FHD-video's. Je kunt zelfs 33 MP-stills meteen uit 8K-video halen. Je kunt daarnaast meerdere video's en foto's editen, overgangen maken, ondertiteling invoegen, de snelheid veranderen of foto's en 4K video's samenvoegen om een echte film te maken. Dat zijn allemaal indrukwekkende cijfers maar hoe werkt het opnemen van 8K-video's in de praktijk?

De 8K-video's opgenomen met de S20 Ultra komen met een aantal nadelen. Zo werkt het verbeterde Super Steady niet in combinatie met 8K-video. Super Steady 2.0 is een verbeterde stabilisatietechniek die schokken tijdens het filmen nog meer moet verminderen. Dat geldt ook voor 'Autofocus traceren' dat focust op het geselecteerde onderwerp, zelfs als dit onderwerp beweegt. Bij 8K-video's is deze functie niet beschikbaar. Daarnaast nemen deze video's, net als de 108 MP-foto's, ontzettend veel opslagruimte in beslag vanwege de aanzienlijke bestandsgrootte. Een filmpje van 31 seconden is bijna 300 MB groot.

Dan het belangrijkste: bij 8K-video's die je opneemt van treedt het zogenaamde Rolling Shutter op. Dit wordt ook wel het 'jello-effect' genoemd en hierbij kunnen bijvoorbeeld rechte lijnen er schuin uitzien in beeld. Dit zie je voornamelijk bij horizontale bewegingen van de camera of van een onderwerp in beeld.

Ondanks dit maakt de S20 Ultra zeer goede video's die in combinatie met Super Steady bijna geen schokken vertoond. Dan heb ik het wel over de video's die met een lagere resolutie dan 8K worden opgenomen. Net als de 108 MP-foto's heeft het opnemen van video's in 8K-resolutie voor mij momenteel geen toegevoegde waarde, ook omdat ik geen 8K-tv heb om de video's op af te spelen.

Software

De Galaxy S20 Ultra wordt geleverd met One UI 2 en dit is wat mij betreft Samsungs meest eenvoudige en intuïtieve interface tot nu toe. Alle verbeteringen van deze softwareschil vind je in dit artikel. Je kan de Galaxy S20 ook gebruiken om de smarthome-apparaten te bedienen met SmartThings, om gezondheids- en wellness-doelen te bereiken met Samsung Health en meer.

Camerafuncties

Opvallende nieuwe softwarefuncties zijn 'Enkele opname' en 'Google Duo'. De eerste functie neemt meerdere foto's en video's kort na elkaar op om dan de beste plaatjes aan te bevelen en dat is best handig als je even geen inspiratie hebt. Hierbij wordt via kunstmatige intelligentie en live focus, cropped, ultra wide en meer een leuke selectie voor je gemaakt. Het geïntegreerd Google Duo kan nu ook de groothoeklens gebruiken om meer mensen op de videochat te krijgen.

De camera-app van Samsung is trouwens één van de uitgebreidste camera-apps op de markt. Naast Enkele opname is er een Nachtstand, Pro-modus, portretmodus, hyperlapse-modus, (super) slowmotion, panorama en nog veel meer.

Meer handige mogelijkheden

Nog een handige functie is Music Share. Hiermee maak je verbinding via Bluetooth met de telefoon van vrienden om muziek af te spelen via de luidsprekers waarop ze zijn aangesloten - zo heb je de controle over de afspeellijst. Verder valt de functie 'Open houden voor snel starten' meteen op. Als je op het icoontje van een app in het menu met recente apps drukt, kun je deze optie kiezen. Hierdoor blijft deze app in het werkgeheugen geladen zodat je ze te allen tijde snel kunt starten. Je kan maximaal 3 apps open houden in de achtergrond.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Daarnaast zijn er weer de bekende fijne apps als Scherm-recorder, Koppelen met Windows en Kids Home op de S20 te vinden. Deze telefoon zit overigens boordevol met apps en functies die je waarschijnlijk na een aantal weken nog lang niet allemaal geprobeerd hebt.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Samsung Calculator kan ook eenheden omrekenen

Met One UI heeft Samsung rondom standaard Android een heel ecosysteem van ontelbare mogelijkheden gebouwd waar ik wel van gecharmeerd ben. Ik kan me ook zo voorstellen dat je het allemaal een beetje teveel van het goede vindt. Die keuze is erg persoonlijk.

Voorgeïnstalleerde apps

Samsung wil natuurlijk graag dat je gehele ecosysteem uit Samsungproducten bestaat maar dat is in mijn geval niet zo. Daarom heb je gelukkig de keuze tijdens het instellen van de telefoon om een groot aantal apps van Samsung niet te installeren als je daar geen behoefte aan hebt. Er blijven nog wel wat Samsung-apps over maar die zijn veelal nuttig. Daarbij krijgt de Tips-app een eervolle vermelding want hier kun je als beginnende Samsung-gebruiker veel informatie uit halen.

Updatebeleid

Samsung biedt ten minste twee jaar vanaf de productintroductie software-ondersteuning voor zijn smartphones aan. Dit zijn beveiligingsupdates, security- en bug fixes. Dit betekent niet dat ze na twee jaar stoppen met de software-ondersteuning want Samsung brengt vaker updates voor oudere Galaxy-telefoons uit.

De Galaxy S20 Ultra krijgt twee jaar ondersteuning voor beveiligingsupdates en deze worden voor high-end telefoons maandelijks uitgebracht. In de praktijk zal de ondersteuning veel langer zijn. De geschiedenis leert ons daarnaast dat het vlaggenschip mogelijk twee versie-updates krijgt, Android 11 en Android 12. Ik heb Samsung Nederland hiervoor om een bevestiging gevraagd maar zij kunnen daar verder geen uitspraken over doen.

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Conclusie

Samsung focust met de S20 Ultra op een aantal belangrijke speerpunten: de 108 MP camera, 100x zoom en 8K video. Alle drie de mogelijkheden presteren momenteel nog niet op niveau waar ze op zouden moeten zitten maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van deze functies slecht zijn. De 108 MP camera levert qua kwaliteit ietsje betere foto's af dan de standaard 12 MP-foto's, de 100x zoom doet het prima tot en met 30x zoom en 8K-video's maken kun je het beste doen als je niet beweegt. Er zal misschien nog één en ander geoptimaliseerd moeten worden en dat kan deels met sofwareupdates.

Alle andere besproken punten van de S20 Ultra beschikken over een niveau van goed tot uitstekend. Dit vlaggenschip beschikt over een uitstekend scherm, uitstekende prestaties, goed geluid, een goede accuduur (uitstekend bij 60 Hz) en goede intuïtieve software. Dit ben ik ook gewend van de Galaxy S-serie en het was opvallend geweest als één van deze onderdelen matig tot voldoende zouden scoren.

De Samsung Galaxy S20 Ultra komt in de benchmarktesten als beste uit de bus, en dat kan ook niet anders met deze specificaties. De telefoon heeft een prachtig scherm, een dikke accu, een krachtige processor en een sterke camera-setup. Het is al met al een stevige allrounder met de allernieuwste technieken aan boord. Wellicht presteren deze technieken (nog) niet op het optimale niveau, maar Samsung heeft met de S20 Ultra al deze nieuwe technieken wel alvast een flinke duw in de goede richting gegeven. Met de S20 Ultra heb je dus een telefoon met het beste van het beste voor een beste prijs.

Ben je op zoek naar een alternatief voor de Samsung Galaxy S20 Ultra. Kijk dan eens naar de Samsung Galaxy S20 (vanaf 899 euro) en de Samsung Galaxy S20 Plus (vanaf 1099 euro). Dit tweetal kan niet zo ver zoomen als de Ultra en hebben een kleiner scherm, een kleinere accu en 10 MP in plaats van 40 MP selfiecamera. Ze hebben wel dezelfde krachtige Exynos-processor, veel werk- en opslaggeheugen en een veelzijdige camera-opstelling, voor een adviesprijs die 250 tot 450 euro lager ligt dan de S20 Ultra met 128 GB opslag. Andere alternatieven zijn de Samsung Galaxy Note 10+ (vanaf 880 euro), de Sony Xperia 1 II (vanaf eind voorjaar van 2020 beschikbaar) en de Huawei Mate 30 Pro (1099 euro).

Samsung Galaxy S20 Ultra review: het nieuwste is niet altijd het beste

Positieve punten

+ Uitstekend AMOLED-scherm

+ Uitstekende prestaties

+ Zeer uitgebreide en intuïtieve software(-schil)

+ Goede accuduur

Negatieve punten

- Autofocus is nog te langzaam

- 8K-video-opnamen komen met een aantal nadelen

- 108 MP-camera levert qua kwaliteit weinig verschil af

- Kwaliteit 100x Zoom gaat na 30x achteruit

Samsung Galaxy S20 Ultra kopen

De Samsung Galaxy S20 Ultra is beschikbaar in de kleuren Cosmic Black en Cosmic Grey voor een adviesprijs vanaf 1349 euro.

> Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (12 GB/128 GB) - 1349 euro

> Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (16 GB/512 GB) - 1549 euro

De Samsung Galaxy S20 Ultra kun je bestellen bij Samsung, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en de MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij T-Mobile, Vodafone, Telfort, KPN en Tele2.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=7413]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk