LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

LG Velvet

De LG Velvet een telefoon in het hogere middensegment. Dat is een segment waarin momenteel meer telefoons worden gelanceerd en dat is goed voor de consument. De telefoon bieden namelijk goede prestaties voor een prijs die stukken lager ligt dan die van high-end telefoons. De LG Velvet kost 649 euro en hiervoor krijg je een smartphone met een groot 6,8 inch OLED-scherm, een Snapdragon 765 inclusief 5G-ondersteuning, vier camera's en de mogelijkheid om ASMR-video's te maken.

Je kan voor de LG Velvet ook twee interessante accessoires aanschaffen. Het zogenaamde Dual Screen dat dat de Velvet voorziet van een tweede scherm, en een stylus. Met de stylus kun je dan bijvoorbeeld notities maken op het scherm.

Ik heb deze LG Velvet in de kleur Aurora Gray gekregen om te testen en in dit artikel neem ik de plus- en minpunten van deze telefoon inclusief Dual Screen met jullie door.

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

LG Velvet - de pluspunten

1. Mooi design met een (te) groot scherm

Mijn eerste gedachte bij het zien van de LG Velvet was: "De Velvet lijkt op de Huawei P30 Pro." Dat is zeker geen nadeel want de P30 Pro is een mooi toestel, en de LG Velvet mag er ook zijn. De Velvet is voorzien van vloeiende lijnen, gebogen hoeken en symmetrische randen. Ook de achterzijde valt op. Hier vind je de drie camera's en een flitser in een waterdruppelopstelling. Dit alles en meer maakt onderdeel uit van LG's nieuwe 3D Arc Design Language die geïnspireerd is op de natuur. Hoewel ik de natuur niet direct terugzie, is de Velvet echt vernieuwend qua design ten opzichte van zijn voorgangers.

De Velvet heeft wel een gigantisch OLED-scherm van 6,8 inch. Dat is even groot als het scherm van de Galaxy Note 10 Plus van Samsung en de nieuwe HTC U20 5G. Daar moet je van houden, het scherm is mij iets te groot voor bediening met één hand. De Velvet komt met een functie die de inhoud van het scherm omlaag brengt. Hierdoor kun je delen van het scherm beter bereiken maar echt optimaal vind ik dit niet.

Afmetingen: 167,2 x 74,1 x 7,9 mm

Scherm: 6,8 inch P-OLED (2460 x 1080), 395 ppi

Het scherm heeft een 20:9-beeldverhouding en een Full HD-resolutie (2460x1080 pixels). De randen zijn licht gebogen en bovenin zie je een u-vormige inkeping voor de selfiecamera. Het OLED-paneel ziet er goed uit. De kleurweergave is accuraat en details worden scherp weergegeven. Daarnaast kun je het scherm overdag en in direct zonlicht goed aflezen, en is de automatische helderheid goed afgesteld.

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Het Dual Screen is echt handig

LG levert tijdelijk de LG Velvet Gift Box bij bestellingen voor 1 augustus. In deze box zitten een hoesje, screenprotector en de Dual Screen. Met de laatste creëer je een tweede scherm met always-on-functionaliteit. LG verklapte begin dit jaar aan Androidworld dat het meer telefoons met Dual Screen zou gaan uitbrengen en de Velvet is daar het eerste voorbeeld van.

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

Zodra je de LG Velvet rechts in het Dual Screen klikt, wordt het smartphonescherm uitgebreid op het linkerscherm van het Dual Screen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld browsen op het linkerscherm en YouTube-filmpjes bekijken op het rechterscherm. Of Netflixen op het bovenste scherm en app'jes versturen op het onderste. Je kan ook enkele apps in volledig scherm (widescreen) gebruiken zoals Google Maps en de voorgeïnstalleerde Whale-browser. Als extraatje is er ook nog het derde scherm aan de voorzijde van het Dual screen waarop je de tijd, datum en meldingen kunt aflezen.

Ik heb het Dual Screen, dat ook bij andere LG-telefoons geleverd wordt, nog niet eerder gebruikt en was blij verrast. Ik kon er meteen mee aan de slag toen ik een TikTok-filmpje moest maken. Op het linkerscherm had ik TikTok geopend, rechts de Canva-app om het filmpje te bewerken. Ik gebruik het tweede scherm ook vaak om twee Chrome-tabbladen naast elkaar te openen of om de ene een video te kijken en de andere aantekeningen te maken. Wel is het zwevende knopje met Dual Screen-opties vaak lastig te bereiken via de afgeronde schermrand. Ook de extra magnetische adapter die je gebruikt om de telefoon op te laden als deze in het Dual Screen zit, is wat onhandig. Deze laat snel los als je het geheel gebruikt.

De Velvet biedt ook ondersteuning voor een Wacom-styli waarmee je bijvoorbeeld notities kunt maken op het grote scherm om deze later om te zetten naar digitale tekst. Er is helaas geen ruimte in de telefoon of het Dual Screen om de stylus op te bergen. Deze zul je dus in zelf mee moeten nemen.

3. Draadloos laden

De 4300 mAh-accu ondersteunt 25 watt snelladen maar ook draadloos opladen met een vermogen van 9 watt. Draadloos laden is geen standaard gegeven in deze prijsklasse en dus een welkome toevoeging. Via 10 watt draadloos opladen gaat overigens niet zo snel. De accu van de Velvet rapporteerde nog vier uur op de Pixel Stand totdat deze vanaf 30% tot 100% geladen zou zijn. Heb je dus snel meer capaciteit nodig, dan raad ik je bedraad laden aan.

Accu: 4.300 mAh

Gemiddeld behaalde ik een schermtijd van tussen de 6 en 6,5 uur met de LG Velvet. Dat is niet uitzonderlijk hoog maar ook niet wat ik gewend ben van de Pixel 4 XL.

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Stof- en waterbestendig

LG voegt daarnaast nog wat extra's toe aan de Velvet om hem high-end-waardig te maken. Zo heeft de LG Velvet een IP68-certificaat voor stof- en waterbestendigheid, net als de LG G8 ThinQ. Dat dus zeggen dat het toestel waterdicht is voor een langere tijd dan 30 minuten en/of dieper dan 1 meter. Daarnaast kan de Velvet goed bestand tegen stof.

Er is ook een MIL-STD 810G-certificering. Dit is een militaire standaard die aangeeft hoe robuust een telefoon is. Veel zogenaamde rugged telefoons hebben zo'n certificering waardoor ze onder andere bestand zijn tegen extreme temperaturen en ruwe, stoffige omgevingen. De Velvet is dus ook van dit certificaat voorzien en kan dus tegen een stootje. Al zal een Cat- of RugGear-telefoon in extreme gevallen het eerder overleven.

Nu zie ik de MIL-STD 810G-certificering eerder als marketingterm. Ik zou de LG Velvet niet laten vallen of op een bouwplaats stof laten bijten. Toch vind ik de toevoeging van een IP68-certificaat een pré. Niet veel telefoons in deze categorie zijn stof- en waterdicht.

5. Goede prestaties

De LG Velvet draait op de Qualcomm Snapdragon 765 met daarbij 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslag. Hiermee heeft LG de Velvet voldoende uitgerust om het een aantal jaren mee te laten gaan. Ondanks dat het multitasken niet altijd zo soepel verloopt als bij een high-end telefoon, ben ik nog altijd tevreden over de prestaties van de Snapdragon 765. In deze prijs-kwaliteit-klasse doet de chipset het gewoon erg goed. Vooral ook als er meer werkgeheugen is, zoals de 6 GB in de Velvet.

Processor: Qualcomm Snapdragon 765

RAM: 6 GB werkgeheugen

Opslag: 128 GB intern (UFS 2.1)

6. 5G-ondersteuning

De Velvet komt met een Snapdragon 765-processor met geïntegreerde 5G-functionaliteit. Hierdoor ben je dus klaar voor het gebruik van het nog uit te rollen 5G-netwerk in Nederland. De telefoon werkt op de 5g-frequenties die in Nederland en België in gebruik zijn of dit jaar in gebruik worden genomen.

7. 3.5mm koptelefoonaansluiting

LG een groot voorstander te zijn van het behouden van de 3.5mm audiopoort want ook de Velvet beschikt erover. Mocht je nu meteen aan 'Quad DAC' denken, waarmee je via digitale filters het geluid naar eigen smaak kan aanpassen? Die modus is helaas niet op de LG Velvet aanwezig.

LG Velvet - de minpunten

1. Updatebeleid

De LG Velvet draait op Android 10 en beschikt nu over de beveiligingsupdate van juni. Het toestel krijgt tweemaandelijkse beveiligingsupdates voor een ondersteuningsperiode van twee jaar, startend vanaf de eerste lanceringsdatum in Europa. LG heeft mij verteld dat versie-updates per telefoon worden bekeken. De Velvet kan in ieder geval rekenen op één versie-update.

Hiermee ligt de LG Velvet in één lijn met de Motorola Edge. Voor beide telefoons had ik gehoopt op twee jaar lang updates voor de Androidversie en drie jaar lang beveiligingsupdates. Helaas is dat niet het geval.

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Kwaliteit van de camera's blaast je niet omver

De camera's op de LG Velvet kan ik geen plus- en ook geen minpunt noemen. Ze leveren prima plaatjes af alleen blinken ze niet uit in kwaliteit zodat ik ze als pluspunt kan benoemen. Ze zijn ook niet dusdanig slecht dat ze een plekje bij de minpunten verdienen.

- Camera's: 48 MP hoofdcamera (f/1.8) + 8 MP groothoekcamera (f/2.2) + 5 MP dieptecamera (f/2.4) + 16 MP selfiecamera (f/1.9)

Op de achterkant zijn drie camera's en een flitser in een waterdruppelopstelling te vinden en hierboven zie je welke camera's dat precies zijn. LG heeft helaas niet gekozen voor een telelens of macrolens. Het bedrijf kiest wel voor extra videofuncties zoals de Bokeh Spraak-functie en ASMR-video's. Bokeh Spraak focust zich tijdens het filmen op spraak en werkt storende geluiden op de achtergrond weg. Fabrikanten als Sony, OnePlus en Samsung hebben een vergelijkbare functie. De Velvet schiet ook ASMR-video's. ASMR-video's zijn speciale, rustgevende filmpjes met zachte geluiden zoals delicaat gefluister of gekreukeld papier. Dat is echt een functie voor een kleine doelgroep.

Het dynamisch bereik van de foto's is goed, maar de telefoon heeft soms de neiging om afbeeldingen onder te belichten als je tot 2x inzoomt. Foto's gemaakt met de groothoeklens zijn door de software zo scherp afgesteld dat het er onnatuurlijk uitziet, en soms missen er teveel details. De kiekjes gemaakt met de nachtmodus pakken daarentegen beter uit dan veel concurrerende telefoons.

Bij deze 48 MP-camera worden de pixels in vier verdeeld. Je houdt dan dus bij de standaard instelling 12 MP foto's over. Je kan vanuit de instellingen in de camera-app de resolutie aanpassen naar 48 MP. LG heeft in ieder geval niet het onderste uit de kan gehaald met deze camera-set-up en voor een bedrag van 649 euro had ik toch iets meer verwacht.

Groothoeklens (foto met en zonder filter)

Foto's gemaakt bij kunstlicht

Inzoomen op objecten

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

Groothoeklens

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

Nachtfoto

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

Hoofdcamera

3. Geen 90 Hz-scherm

De eerder genoemde Motorola Edge maar ook de OPPO Find X2 Neo, de OnePlus 8, en de Realme X3 SuperZoom beschikken over een 90 Hz of zelfs een 120 Hz-scherm. LG heeft ervoor gekozen om zijn Velvet uit te rusten met een 'standaard' 60 Hz-scherm. Hierbij ververst het scherm 60 keer per seconde. Dat is geen schande maar ten opzichte van de concurrentie is dat wel een minpuntje. Deze telefoons voelen namelijk wel een stuk sneller aan vanwege de schermen met een hogere verversingsnelheid.

4. Gebogen schermranden

Zoals aangegeven heeft de LG Velvet licht gebogen schermranden. Het scherm loopt dus niet zover door als de telefoons met een zogenaamd watervalscherm. Gelukkig maar, want zelfs bij deze licht gebogen randen heb ik vaak problemen met de gebarennavigatie in Android 10. Dan heb ik het over de veegbeweging die je een scherm terug brengt: veeg vanaf de linker of rechterrand naar het midden. In veel gevallen hapert deze veegbeweging. Ook het eerder genoemde zwevende knopje met Dual Screen-opties is vaak lastig te bereiken via de afgeronde schermrand. Hopelijk kan dit euvel met een software-update snel verholpen worden.

Gelukkig kom ik niet in situaties waarbij ik onbedoelde acties uitvoer, zoals dat wel het geval was bij andere telefoons met een vergelijkbaar scherm.

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

5. Geen optische beeldstabilisatie

Zoals aangegeven bevat geen van de cameralenzen optische beeldstabilisatie. Deze stabilisatie zorgt ervoor dat beelden stabiel zijn tijdens het nemen van foto's of schieten van filmpjes. Ook HDR-foto's profiteren van deze hardware-oplossing. Je kan dat vooral zien op de foto's van de rode rozen hieronder. De bladeren van de roos zijn bijna niet meer waar te nemen.

> Wat is beeldstabilisatie en waarom is het zo belangrijk

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

LG Velvet review: dit zijn de plus- en minpunten

HDR-foto (FullVision 7 MP)

De LG Velvet maakt wel gebruik van elektronische beeldstabilisatie. Hierdoor worden beelden softwarematig verbeterd. Deze beeldstabilisatie is helaas niet zo goed als de optische variant.

Conclusie

De LG Velvet is een telefoon met een modern design en high-end opties voor een prijs die lager ligt dan de meeste high-end telefoons. De Velvet beschikt ook inderdaad over deze drie eigenschappen. De accu van de Velvet ondersteunt snelladen en draadloos laden. De telefoon is stof- en waterdicht, en is ontworpen volgens een militaire standaard, MIL-STD 810G. Het toestel is 5G-proof, heeft nog een 3.5mm audiopoort en kan zich qua uiterlijk meten met de toptelefoons, maar kost wel veel minder.

Toch ontbreken er een aantal high-end specificaties. Denk dan aan het ontbreken van optische beeldstabilisatie, een 90 Hz-scherm en een tweede Androidversie. Ook van de camera-set-up had ik veel meer verwacht. De concurrentie komt namelijk al met 64 MP hoofdcamera's inclusief optische beeldstabilisatie, en deze toestellen hebben ook een 90 Hz- of 120 Hz-scherm.

Daarentegen komt LG wel met het Dual Screen en stylus-ondersteuning. De eerste accessoire is tijdelijk ook nog eens gratis en zorgt ervoor dat je op twee schermen kunt multitasken. Het gebruik van dit Dual Screen is echt een meerwaarde voor de Velvet.

Voor wie is de LG Velvet bestemd?

- Voor degenen die een aan de slag willen met het (tijdelijk gratis) Dual Screen

- Voor degenen die een 5G-telefoon willen hebben maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen

- Voor degenen die een kenmerken en het uiterlijk van een high-end telefoon willen voor minder geld

De LG Velvet zal het moeten opnemen tegen andere telefoons met vergelijkbare specificaties. Denk bijvoorbeeld aan de Realme X3 SuperZoom (499 euro), de OnePlus 8 (699 euro), de Motorola Edge (599,99 euro), de OPPO Find X2 Lite (499 euro), de OPPO Find X2 Neo (699 euro), de Samsung Galaxy A71 (469 euro) en de in Taiwan gelanceerde HTC U20 5G.

LG Velvet kopen

De LG Velvet is in Nederland en België verkrijgbaar voor 649 euro. Als je de telefoon op of voor 2 augustus koopt, krijg je het Dual Screen (inclusief hoesje en screenprotector) ter waarde van 275 euro cadeau. De LG Velvet is beschikbaar in de kleuren Aurora Green, Aurora White en Aurora Gray via Belsimpel, Bol.com en deze winkels.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=7595]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk