Waar denk je aan bij een telefoon van op één haar na 270 euro? Waarschijnlijk niet aan een 120 Hz-scherm, 6 GB-werkgeheugen en 128 GB-opslaggeheugen. Xiaomi heeft het goed voor elkaar op de Poco X3. Hoe voelt dit in de praktijk? Vertalen de prima specificaties ook naar een fijne gebruikservaring? Je leest het in mijn review.
Poco X3 NFC
Poco lanceerde in 2018 voor het eerst een spotgoedkope telefoon, de Pocophone F1. Met een prijs van onder de 400 euro, maar met high-end specificaties, wist de dochteronderneming van Xiaomi de concurrentie te verrassen. Voor lange tijd bleef het stil, tot Poco de goedkope F2 Pro lanceerde. Met frisse moed raast Poco door het midrangesegment, geholpen door telefoons die veel waar voor je geld bieden.
Met de lancering van de Poco X3 wist de fabrikant wederom de gevoelige snaar te raken. Het toestel bevat een snelle Qualcomm Snapdragon 732G-chipset, 6 GB-werkgeheugen en opslaggeheugen dat oploopt tot 128 GB. Tot zover specificaties die je verwacht bij telefoons tussen de 300 en 500 euro. Het 120 Hz-scherm van de Poco X3 NFC valt echter in een ander prijssegment.
Na drie weken met de Poco X3 op zak te hebben gelopen is het tijd om de telefoon grondig onder de loop te nemen. Hoeveel waar voor je geld krijg je nu echt met de aanschaf van de Poco X3? Je leest het in de plus- en minpunten die ik hieronder heb opgesteld. Laten we alvast stellen dat er weinig te klagen valt wat de specificaties betreft.
Poco X3 NFC - de pluspunten
1. Vloeiend 120 Hz-scherm
Dat een 120 Hz-scherm bijdraagt aan een vloeiendere werking, hebben we eerder alvast uitgelicht in de reviews van de OnePlus 8 Pro, Galaxy Note 20 Ultra en Galaxy S20 (Plus/Ultra). Wat opvalt is dat deze telefoon allemaal één ding gemeen hebben - ze zijn in het high-end segment gepositioneerd en hebben een adviesprijs van rond of boven de 800 euro. In het goedkopere segment zet men vaker een 90 Hz-scherm in, zoals op de OnePlus Nord.
> Scherm: 6,67-inch LCD-paneel, Full HD+-resolutie (2.400 x 1.080 pixels), 120 Hz en 20:9
Op het prijspunt onder de 300 euro is Poco zelfs de eerste fabrikant die een telefoon lanceert met een 120 Hz-scherm. Zelfs met een LCD-scherm, terwijl de andere toestellen OLED-panelen gebruiken, zie je direct dat beelden vloeiender bewegen. Zeker bij het browsen, het gamen en het scrollen door de UI (User Interface) valt het op hoe vloeiend het scherm is. Na een tijdje raak je eraan gewend en is het verschil lastiger om op te merken.
Verder zijn de kleuren van het scherm fijn afgesteld vanuit de doos, niet te verzadigd, maar ook niet te koel - dat heb ik wel eens anders gezien bij toestellen van onder de 300 euro. Ik mag niet vergeten dat het scherm ook in de avond prima te gebruiken is door een lage minimale helderheid. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gesmolten ogen.
2. Snelle vingerafdrukscanner
Heel toevallig nam ik recent de Redmi Note 9 Pro van Xiaomi onder de loep, een telefoon die wel erg veel gelijkenissen toont met de Poco X3. Beide telefoons bevatten een vingerafdrukscanner rechts op de zijkant van de telefoon. Voor beide telefoons geldt daarnaast dat de vingerafdrukscanner snel en accuraat is; eigenlijk heb ik geen gemiste inlogpogingen gehad op de Poco X3.
Wat dat betreft is de scanner in veel gevallen ook een stuk sneller dan de scanners die tegenwoordig in OLED-schermen worden geplaatst. Afhankelijk van hoe groot je handen zijn kan de scanner wel te hoog zijn gepositioneerd. Mijn handen zijn relatief groot, waardoor de scanner precies terechtkomt bij mijn duim, maar niet iedereen heeft zulke grote handen (dat is maar goed ook, denk ik).
3. Stevig gebouwd
Poco mag trots zijn op de bouwkwaliteit van de Poco X3. Volgens het bedrijf is het frame van de X3 gemaakt van aluminium, terwijl de achterzijde van plastic is gemaakt. Wat mij betreft een perfecte combinatie. Het toestel voelt namelijk enorm solide aan, wat mede wordt geholpen door het relatief hoge gewicht van de Poco X3 - 215 gram.
Naast dat het toestel solide aanvoelt, sluiten alle naden netjes op elkaar aan en is er geen ruimte te zien tussen het frame en de achterzijde van het toestel. Dat is belangrijk gezien de Poco X3 voldoet aan de IPX3-standaard voor wat betreft waterbestendigheid. Als de Poco X3 een paar regendruppels opvangt, zou dat in de praktijk geen probleem moeten opleveren. Hij is daarnaast IP5-stofbestendig.
Wat wel opvalt is dat het frame van de Poco X3 niet direct aanvoelt als aluminium. Vermoedelijk is de telefoon voorzien van een coating over het aluminium frame om krassen te voorkomen. Tijdens de testperiode heb ik alvast geen problemen opgemerkt met de coating: die ziet er nog net zo uit als bij het ontvangen van de telefoon.
4. Inclusief audiopoort
In tegenstelling tot veel high-end telefoons, krijgen verreweg de meeste goedkopere telefoons nog een audiopoort (3.5mm) mee, zo ook de Poco X3. Zoals geldt voor de meeste goedkope telefoons, is het geluid via de audiopoort niet geweldig, maar voldoet het om gewoon naar muziek te luisteren of een video te bekijken. Het pluspunt zit dan ook meer in de aanwezigheid van de poort, dan in de kwaliteit van het geluid.
Dat kan ook gezegd worden over de speaker die Xiaomi in de Poco X3 heeft gestopt. Van zodra je de volumeslider tot boven de 50 procent beweegt, wordt het geluid schel en is het niet fijn om ernaar te luisteren. Daarnaast is het een mono-speaker die makkelijk te blokkeren is met je vinger indien je de telefoon vasthoudt.
5. Enorm lange batterijduur.
Eerder sprak ik al even over het hoge gewicht van de Poco X3: 215 gram. Voor een groot gedeelte is het gewicht weggestopt in de 5.160 mAh-batterij van de Poco X3. Er bestaan telefoons met grotere batterijen, maar dan vraag ik mij eigenlijk altijd af waarom dat nodig is: met een 5.000 mAh-batterij, een 120 Hz-scherm en een energiezuinige processor kom ik namelijk met gemak de dag door. Zelfs in het geval van langere dagen, ging ik meestal slapen met ruim 20 procent batterij, terwijl andere telefoons die ik gebruik dan al aan de lader moeten hangen.
> Batterijcapaciteit: 5.160 mAh
Bij zwaar gebruik hoef je je dus geen zorgen te maken over de batterijduur. Gebruik je de X3 minder zwaar, dan haal je er mogelijk zelfs een tweede dag uit. In het segment van midrange-telefoons, zien we overigens vaker telefoons die met gemak de dag door komen – dat het zo makkelijk gaat en je er mogelijk zelfs een tweede dag aan vast kan plakken, dat zien we iets minder vaak.
Wat je onder de 300 euro ook niet vaak ziet, is een 33 watt-oplader in de doos. In iets meer dan een uur laad je de 5.000 mAh-batterij van helemaal leeg, naar helemaal gevuld. Voor zo’n grote batterij, is dat echt een flinke overwinning op dit prijspunt. Het valt te hopen dat meer fabrikanten de Poco X3 als voorbeeld zien en zelf ook een snellere oplader meeleveren.
Poco X3 NFC - de minpunten
1. MIUI blijft een minpunt
Als iemand mij vraagt of hij een Xiaomi-telefoon zou moeten kopen, dan is mijn eerste vraag: vind je de software op je telefoon belangrijk? Krijg ik als antwoord terug, dan kan ik over het algemeen toch wel stellen dat Xiaomi niet de juiste fabrikant is. MIUI is zo mogelijk het grootste nadeel aan de Poco X3 NFC. Niet eens vanwege het uiterlijk, dat is erg persoonlijk en zal ik niet te veel over oordelen. De minpunten liggen voornamelijk bij de logica achter MIUI.
> Software: MIUI 12.0.1, gebaseerd op Android 10
Neem bijvoorbeeld het instellingen-menu. In eerste instantie ziet het er overzichtelijk uit - tot je een specifieke instelling moet terugvinden. In mijn review van de Redmi Note 9 Pro gaf ik een voorbeeld van een instelling die haast niet te vinden is.
Wat verder niet erg logisch is, is de toepassing van advertenties in het besturingssysteem. Wellicht is het één van de redenen achter de lage prijs. De vraag is of het als normaal gezien moet worden dat de fabrikant van je telefoon na de verkoop – en dus nadat geld hebt neergetikt – aan je verdient. Het voelt als een freemium-model: het gebruik van je telefoon zonder abonnement, maar dan moet een gebruiker wel leven met advertenties.
In mijn review van de Redmi Note 9 Pro sprak ik over notificaties die traag binnenkomen. Als gebruiker kun je dat oplossen door in het instellingen-menu, onder het kopje batterij en prestaties, gevolgd door App batterijbesparing, de batterijbesparing voor de belangrijke apps uit te schakelen. Dat lost het probleem deels op. Toch kreeg ik WhatsApp-notificaties in veel gevallen nog steeds op een later moment. Eigenlijk moeten dit soort praktijken tot het verleden behoren. Hoewel iedereen dit zelf kan instellen, is het uitermate irritant en onnodig. Zeker met de grote 5.160 mAh-batterij in de X3 NFC.
2. Werkelijk een vuilmonster
Sommige telefoons worden vies als je ze aanstaart: dat geldt ook voor de Poco X3 NFC. Hoewel je ze in de praktijk ook moet aanraken, scheelt het niet veel met Poco’s budgettoestel. Toen ik de X3 NFC voor het eerst beetpakte, viel het mij direct op hoe vies de achterzijde wordt als je er even met een vinger over beweegt. Het schoonmaken van de achterzijde is gelukkig wel makkelijk. Als je een hoesje in gebruik neemt, zoals het in de doos meegeleverde hoesje van de X3, dan heb je daar alvast geen last meer van.
Op de voorzijde kom je er echter niet omheen, met de plastic screenprotector van de X3. Hoewel ik Xiaomi moet toejuichen dat ze een screenprotector meeleveren, – scheelt weer in de kosten zodra je het toestel in gebruik neemt – geeft deze screenprotector vuil wel erg veel kans. Schoonmaken is daarnaast ook erg lastig, tenzij je telkens een nat doekje meedraagt. Tenzij je opziet tegen krassen, zou ik de meegeleverde plastic screenprotector verwijderen.
3. Onnodige cameramodules
Laten we beginnen met een positieve noot, ondanks dat het hier om een minpunt gaat. Je kan met de 64 MP-hoofdcamera namelijk zeer aangename foto’s maken, zowel binnen- als buitenshuis is het niet iets om je voor te schamen. Foto’s zijn scherp en de kleuren komen goed overeen met hoe het er in de praktijk uitziet. Wel heeft Xiaomi op de Poco X3 nog een tegenvallend dynamisch bereik. Als je bijvoorbeeld lucht in je foto hebt, dan is de kans groot dat dit een grote witte massa is. Klik je op de witte massa, dan wordt het object op de voorgrond juist heel donker.
> Hoofdcamera: 64 MP, f/1.9-diafragma
> Groothoekcamera: 13 MP, 119 graden, f/2.2-diafragma
> Extra: 2 MP-dieptecamera (f/2.4) en 2 MP-macrocamera (f/2.4)
> Selfiecamera: 20 MP, f/2.2-diafragma
Dat zien we overigens niet alleen op telefoons van 200 euro; zelfs (veel) duurdere telefoons moeten punten inleveren voor het dynamisch bereik van hun foto’s (en video’s). Over het algemeen heeft de Poco X3 prima camera’s. Prijzen gaat hij er niet mee winnen, maar de foto’s zien er goed uit en voor mij zijn ze goed genoeg om ze op social media te plaatsen. Dat geldt overigens voor de hoofdcamera met een 64 MP-resolutie. Over de drie andere camera’s, met respectievelijk een 13 MP, 2 MP en 2 MP-resolutie, ben ik iets minder te spreken.
Foto's gemaakt met de 64 MP-hoofdcamera van de Poco X3 NFC, binnen- en buitenshuis
Met de 13 MP-hoofdcamera krijg je, zelfs in lichtomstandigheden die ik redelijk durf te achten, veel ruis in je foto’s. Buiten kan de foto’s in zeer goede lichtomstandigheden wel wat foto’s maken die op dit prijspunt niet misstaan, maar wederom mist er detail – hetzelfde geneuzel kwamen we tegen bij de Redmi Note 9 Pro, die een 8 MP-groothoeksensor gebruikt. Hoewel het iets beter oogt door de hogere 13 MP-resolutie, zou ik adviseren om er enkel buiten gebruik van te maken. Over de laatste 2 MP-camera’s kun je het beter niet hebben.
Foto's gemaakt met de 13 MP-groothoekcamera van de X3 NFC
Zo is er de 2 MP-macrocamera, die door zijn lage resolutie nauwelijks details kan vastleggen, terwijl de tweede 2 MP-sensor enkel als dieptesensor gebruikt wordt. In mijn optiek zijn het sensors die de consumenten misleiden; je hebt er als consument namelijk nauwelijks baat bij, terwijl fabrikanten van hun daken staan te schreeuwen dat ze quad-camera's hebben. Dat is zo, maar in de praktijk zijn enkel de 64 MP en 13 MP-sensors goed te gebruiken.
4. Geïntegreerde vingerafdrukscanner
Eerder sprak ik nog over hoe fijn de vingerafdrukscanner is, en toch heeft de scanner één minpunt – net zoals op de Redmi Note 9 Pro, zit de scanner namelijk in de aan-/uitknop verwerkt. In de praktijk zorgt deze integratie ervoor dat de telefoon zich direct probeert te ontgrendelen als er iets van huid tegenaan komt.
Vaak genoeg houd ik de telefoon gewoon vast zonder hem te gebruiken, en in sommige situaties raak ik dan de scanner aan en ontgrendelt hij de telefoon. Prima, dat is zijn taak, maar het zou fijn zijn als er een modus is waarbij je de aan-/uitknop in moet drukken, voordat hij probeert de vingerafdruk te lezen. Misschien ligt het aan mij en is het voor jou geen probleem, dat is uiteraard mogelijk. Ik denk dat het iets is om vooral zelf te ervaren. Afhankelijk van hoe groot je handen zijn, heb je er wel of geen last van.
Conclusie
Er valt nog maar één ding te vertellen en dat is mijn conclusie en daarmee het antwoord op de vraag of je het toestel zou moeten kopen. Laten we beginnen met de negatieve punten; daarvan is vooral de software een punt van aandacht. MIUI is echt beter dan jaren geleden, maar ik krijg nog niet het gevoel dat de software is verwesterd. Kleuren zijn nog steeds erg vrolijk, misschien zelfs iets te. Het zijn vooral minpunten als het onoverzichtelijke instellingen-menu, het algehele uiterlijk van MIUI en de slechte notificatiedoorkomst die doorslaggevend zijn bij dit onderdeel.
Heb je al een MIUI-telefoon gehad en kon je er toen mee leven? Dan is de kans groot dat het nu net zo zal zijn. Als nieuwe koper zou ik het aanraden om bij een winkel langs te gaan om MIUI eens uit te proberen. Fan van het uiterlijk, of ziet het er prima uit? Houd er dan rekening mee dat notificaties in sommige gevallen laat zullen arriveren, zelfs met de batterijbesparing uitgeschakeld.
Wat de camera’s betreft ligt het minpunt voornamelijk bij de 13 MP-groothoekcamera en de twee 2 MP-sensors. Over de 64 MP-ervaringen heb ik geen slecht woord te zeggen, zeker niet voor de prijs van de Poco X3. Tel daarbij op dat de X3 stevig gebouwd is, een razendsnel 120 Hz-scherm heeft en een snelle Snapdragon 732G-chipset bevat. Het pakket is daarmee compleet, maar dat is nog niet de volledige ervaring: de enorme 5.160 mAh-batterij zorgt er namelijk voor dat je niet vaak bij de lader zit, en met de 33 watt-oplader zit hij ook nog eens snel vol.
Kijk je dan wat je voor de Poco X3 moet betalen, dan zijn dat heel veel plusjes en weinig minnen. Als het dan op de minpunten aankomt, moet je hem daarvoor laten staan? Dat hangt er net vanaf of de vertraagde notificaties partte spelen. Voor mij, als journalist, zijn vertraagde reacties vervelend. Niet iedereen zal daar dezelfde kijk op hebben. Toch, als ik er objectief naar kijk, dan kan ik niet anders dan het toestel aanraden. Zeker met een adviesprijs van 229 euro als 64 GB-opslag voldoende is. Wil je iets meer uitgeven, dan kan je de 128 GB-variant kopen voor 269 euro.
Voor die prijs zet Xiaomi zijn eigen concurrent, de Redmi Note 9 Pro, buiten spel. Het toestel heeft in de theorie de slechtere papieren, en die ervaring zet zich door in de praktijk. Uiteraard zou je de een boven de ander kunnen verkiezen wat design betreft, maar de specificaties liegen niet. Prijs liegt ook niet, en daarvoor koop je onder andere de Nokia 7.2 bij HMD Global en de G9 Plus bij Motorola. Wil je de beste camera in het midrange-segment, dan moet je nog even doorsparen voor de Pixel 4a van Google.
Poco X3 NFC kopen
De Poco X3 NFC is verkrijgbaar bij Belsimpel, MediaMarkt en Mobiel.nl in de kleuren Shadow Gray en Cobalt Blue. De Poco X3 met 64 GB opslag is te koop voor 229 euro en de variant met 128 GB opslag kost 269 euro. Het geteste exemplaar in deze review bevat 128 GB-opslag, en is uitgevoerd in de Shadow Grey-kleurvariant.