OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

OPPO A91

OPPO’s A91 kan gezien worden als een spirituele opvolger van de RX17 Neo uit 2018. OPPO bracht de RX17 Neo uit als één van zijn eerste smartphones voor de Nederlandse markt. Inmiddels is OPPO al even actief in de Benelux en heeft het zelfs een officiële uitvalsbasis is België. Hoewel de OPPO de A91 een ander prijskaartje meegeeft, zijn er afdoende details die stof tot nadenken geven. Zo ligt de adviesprijs van de A91 op 299 euro, een verschil van 50 euro met de OPPO RX17 Neo.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Intern zijn de toestellen echter niet met elkaar te vergelijken. Zo bevat de OPPO A91 een MediaTek Helio P70-chipset, ten opzichte van de Qualcomm Snapdragon 660-chipset uit de RX17 Neo. Verder zie je wat er in minder dan twee jaar tijd is gebeurd: voor minder geld krijg je meer opslaggeheugen. OPPO verkoopt één variant, met 8 GB-werkgeheugen en 128 GB-opslaggeheugen, ten opzichte van 4 GB-werkgeheugen en 128 GB-opslaggeheugen in 2018. Andere specificaties omvatten een 6,4-inch AMOLED-scherm en Android 9.0 Pie vanuit de doos.

OPPO A91 - de pluspunten

1. Stevige behuizing

Hoewel de OPPO A91 grotendeels van plastic is gemaakt, voelt het toestel verrassend solide aan. Uiteraard merk je dat het om een midrange telefoon en plastic voelt daarbij minder premium aan als een aluminium frame en plastic achterzijde. Voor de achterkant wordt gebruikgemaakt van relatief dun plastic, waardoor je het gemakkelijk in kan drukken – iets wat ik eerder ervaarde op de Samsung Galaxy S10 Lite. Wel is het minder erg in vergelijking met de S10 Lite, maar het is nog altijd erger dan op de Moto G8 Plus. Motorola maakt dan ook gebruik van een dikkere plastic achterkant, waardoor het eerder aanvoelt als glas.

Doet het af aan de gebruikservaring van de A91? Dat zeker niet. Wat eerder afdoet aan de ervaring, is de aan-/uitknop van de telefoon die zeer licht uitsteekt en relatief veel speling vertoont. Dat geldt niet voor de volumeknoppen van het midrange-toestel van OPPO, die afdoende feedback geven om afgestempeld te kunnen worden als kwalitatieve knoppen.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Tot slot het scherm van de telefoon, die is in de fabriek voorzien van een plastic screenprotector. Zo hoef je niet op zoek naar een screenprotector. Overigens zal je het scherm van de A91 zonder screenprotector ook niet zomaar beschadigen, door de aanwezige Gorilla Glass 5-bescherming.

2. Accurate vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanners in het scherm zijn sinds een paar jaar ‘the next big thing’ in telefoons, naast de ontwikkeling van vouwbare telefoons, uiteraard. Geen enkele vingerafdrukscanner in het scherm zal hetzelfde presteren. OPPO bewijst gelukkig dat een goede vingerafdrukscanner in het scherm verder zal rijken dan het high-end segment. Na een paar weken met de vingerafdrukscanner, wist de A91 zo goed als altijd te ontgrendelen. Een behoorlijke prestatie, die zelfs veel high-end telefoons niet behalen.

Mag ik nog muggenziften? Zo ja, dan wil ik nog laten weten dat het geen razendsnelle scanner is. Het is geen ‘bakkie koffie zetten’ traag, maar je moet soms tot twee seconde wachten tot de telefoon een besluit neemt. In vergelijking met andere, meestal wel high-end telefoons, is dat best wel traag. Ik mag echter niet klagen voor een telefoon zoals de OPPO A91, die overigens ook gewoon met de welbekende pincode of patroon te ontgrendelen is.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Dunne schermranden

Toen ik de OPPO A91 uit zijn verpakking nam, moest ik direct denken aan de OnePlus 7T. Het toestel bevat een 6,41-inch scherm met een waterdruppel-notch die net zo klein is als de inkeping op de 7T. Best een compliment voor een midrange-telefoon die voor minder dan 300 euro in de verkoop gaat. Randen aan de onder- en bovenzijde van de A91 zijn iets dikker, maar valt altijd nog in het niets bij telefoons uit het verleden. Daarnaast valt het eigenlijk niet op als je de telefoon eenmaal in gebruik neemt.

Je hebt niks aan dunne schermranden als je de telefoon niet zou moeten kopen vanwege het scherm. OPPO adverteert met een piekhelderheid van zo’n 430 nits. Of de telefoon dat in de praktijk weet te behalen, durf ik niet te stellen zonder testapparatuur. Wat ik wel kan zeggen, is dat OPPO’s A91 zelfs met veel zonlicht goed af te lezen is. Met de zomer in het vooruitzicht, is het een fijn idee dat je met de telefoon ook prima buiten kan vertoeven.

Een leuk detail van de A91 – die je voornamelijk in de avond wil gebruiken – is ‘Night Shield’. Binnen de scherminstellingen van de telefoon, vind je de standaard nachtmodus met een warme of koelere schermtint. Onderin vind je echter nog een drietal schermeffecten waarmee het gebruik van de A91 nog iets dragelijker wordt. Zo kan je kiezen voor een modus waarin enkel grijstinten zichtbaar zijn en tot slot een modus waarin je grijstinten behoudt en de achtergrond tevens wordt omgevormd naar donkergrijs.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Tot slot kan je het kleurprofiel van de OPPO A91 aanpassen naar eigen smaak. Ik ben best tevreden met de standaard kleurafstelling van de telefoon, hoewel er een lichte (blauwe) tint zichtbaar is op witte vlakken. Via de scherminstellingen kan je met een slider het kleurprofiel van de A91 aanpassen. In eerste opzicht lijkt er weinig te gebeuren bij het verschuiven van de slider, maar zodra je vanuit de instellingen een andere applicatie opent is het wel degelijk zichtbaar. Wat mij betreft zou OPPO daar nog wat aan kunnen verbeteren, door duidelijker te laten zien – bijvoorbeeld met afbeeldingen – wat de verschillen zijn na het aanpassen van de slider.

4. Vlotte telefoon

Verwacht je voor 300 euro een razendsnelle telefoon? Dat kan simpelweg niet meer anno 2020. Als je 100 euro bijlegt zijn er uiteraard snellere opties, zoals de Xiaomi Mi 9T Pro, maar voor ongeveer 300 euro voldoet de A91 aan mijn wensen. Apps openen best snel en websites laden zonder gezeik. Soms merk je dat de MediaTek Helio P70-chipset niet bovenaan de ranglijsten valt, want websites en apps willen nog wel eens haperen, maar dan bedenk je ook weer het prijspunt van de telefoon. Wat mij dan erg positief opvalt, is dat er 8 GB-werkgeheugen aanwezig is. Ja: 8 GB-werkgeheugen in een telefoon van minder dan 300 euro.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Daarmee is de OPPO A91 de perfecte midrange-telefoon voor gebruikers die graag veel apps open hebben staan. Als je dan ook nog eens veel apps wilt installeren, dan is de cirkel gesloten: er is 128 GB-opslaggeheugen voorzien in de OPPO A91. Steeds meer fabrikanten houden gelukkig vast aan de nieuwe stap in de hoeveelheid opslaggeheugen die wordt meegeleverd; zo wordt de Nokia 7.2 ook van 128 GB-opslaggeheugen voorzien. Een stapje naar beneden, bij de Moto G8 Plus, moet een consument het stellen met 64 GB-opslaggeheugen. Nog altijd een flinke prestatie gezien de G8 Plus daarmee gelijkligt aan de high-end toestellen van slechts een paar jaar geleden.

OPPO A91 - de minpunten

1. Android 9.0 Pie uit de doos

Zijn we terug in 2019, vroeg ik mij af toen ik de aankondiging van de OPPO A91 voorbij zag komen. Ik had niet verwacht in 2020 nog een telefoon tegen te komen met Android 9.0 Pie, maar OPPO heeft laten zien dat het kan. Jammer, want OPPO loopt daarmee achter de feiten aan. Weldra ontvangt de A91 een update naar Android 10, terwijl Android 11 inmiddels volop in ontwikkeling is. Het Chinese bedrijf heeft alvast laten weten dat de update naar Android 10 in combinatie met ColorOS 7.0 in augustus plaats zal vinden.

Bij het aanschaffen van de OPPO A91 zal je het voorlopig dus moeten stellen met Android 9.0 Pie en ColorOS 6.0. Tijdens mijn testperiode vond ik het geen fijn besturingssysteem om mee te werken. Ik zie dat OPPO veel details overneemt van Apple, zoals het notificatiepaneel, terwijl dat juist niet past bij de Europese markt. Tel daar nog bij op dat het instellingenmenu erg onoverzichtelijk is en dat alle icoontjes van OPPO-applicaties er kinderlijk uitzien en je hebt voor mij een besturingssysteem dat het verkeerde keelgat in schiet.

Het zijn vaak kleine irritaties in het besturingssysteem die ervoor zorgen dat het niet fijn werkt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de manier waarop je notificaties wegveegt. Vrijwel alle Android-telefoons zijn uitgerust met een notificatiepaneel waar je beide kanten op kan vegen. Ten slotte merk ik dat je bij vrijwel alle apps van OPPO akkoord dient te gaan met een privacyovereenkomst. Waarom zou OPPO die echter nodig hebben? Waarom verzamelt het data via mijn galerij-applicatie? Ik heb ze dan ook niet gebruikt voor mijn testen.

2. Wispelturige macro-modus

Even een macro-foto maken met de A91? Erg gemakkelijk zal het je niet begaan en het wordt er niet altijd veel beter op als de macro-modus wordt ingeschakeld. Meermaals heb ik de macro-modus van de OPPO A91 proberen te gebruiken. Proberen, want je kan de modus niet zelf inschakelen. OPPO’s camera-app zal de modus op basis van eigen aanschouwingen inschakelen. Wat verder opvalt aan de macro-modus, is dat je eigenlijk niet zo heel dichtbij kan komen.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Enkel in uitzonderlijke situaties kreeg ik de macro-modus daadwerkelijk werkend

Zodra de telefoon zich op minder dan vijf centimeter afstand bevond van het object, kreeg de camera moeite met focus. Als je de modus naar je zin werkend krijgt, dan kan je erg mooie plaatjes schieten die voldoende detail bevatten. Wat overigens nog opvalt, is dat de kleuren die in de macro-modus worden weergegeven, iets warmer zijn dan de kleuren in de standaard modus. Objectief bekeken is het beter dat elke camera gelijk is afgesteld, maar in de praktijk is dat meestal lastiger gezegd dan gedaan. Ik heb mij er dan ook niet aan geërgerd tijdens de testperiode.

3. Ruisvorming binnenshuis

Waar ik mij iets meer aan ergerde, waren de slechte prestaties van de OPPO A91 binnenshuis. Het is zeker niet de eerste of laatste keer dat een midrange-telefoon slechtere foto’s maakt zodra minder licht beschikbaar is voor de camerasensor. Uit mijn testen blijkt echter dat de OPPO A91 zelfs bij, in mijn optiek, goede lichtomstandigheden binnenshuis foto’s maakt met veel ruis. OPPO’s software is druk in de weer om ruis op te ruimen, wat weer resulteert in zachtere foto’s.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Deze foto is gemaakt met goede lichtomstandigheden binnenshuis

Verder is het dynamisch bereik van de camera’s op de A91 beneden de maat. Een foto van mijn verlichte monitor, zorgt ervoor dat je op de achtergrond geen details kunt waarnemen. Dezelfde problemen zie je terug zodra je kijkt naar de foto’s die buiten zijn genomen. OPPO loopt hiermee niet voorop qua cameratechniek, maar dat kan ook niet voor dit prijspunt. Als je foto’s wil maken voor je eigen socialmediakanalen, dan kom je wel uit met de A91. In alle andere gevallen, zou ik toch eens kijken naar een andere telefoon.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Foto's van de selfiecamera zijn meestal erg warm en missen detail

4. Mono speaker

Voor het geluid hoef je de telefoon ook niet te kopen; daarvoor verwijs ik je liever naar de G8 Plus – een van de weinige telefoons in het midrange-segment met stereo-speakers. Op de A91 moet je het stellen met één speaker aan de onderkant van de telefoon, die je ook nog eens gemakkelijk met je handen blokkeert. Als je de speaker niet blokkeert, is het geluid van de enkele speaker best schel. Een pluspunt is dat je het volume behoorlijk kunt opschroeven, maar dat zou ik niet direct zien als een groot voordeel gezien het geluid er niet beter op wordt zodra je het volume ophoogt.

Motorola biedt met de G8 Plus stereo-speakers die mijn verwachtingen omverbliezen. Misschien is het niet eerlijk om het toestel te vergelijken met de G8 Plus, maar het laat zien dat het niet iets is waar je op hoeft te besparen in dit segment. Waar ik wel heel erg vrolijk van werd, is de aansluiting voor je hoofdtelefoons. Er zijn steeds minder telefoons die over deze poort beschikken, hoewel je in het midrange-segment (gelukkig) nog meer telefoons met de poort terugvindt.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

Na vier plus- en vier minpunten zijn we aangekomen bij de conclusie. Kan ik het toestel aanraden? Ik zeg volmondig ja, tenzij je niet kan leven met ColorOS van OPPO of veel waarde hecht aan camera’s op de telefoon. Een verouderde Android-versie is niet goed te praten, maar hoeft tegelijkertijd geen breekpunt te zijn voor de aankoop van de A91. Het toestel weet veel details immers aan te tikken, zo is het scherm van bovengemiddelde kwaliteit, ziet de telefoon er strak uit en presteert de A91 boven mijn verwachtingen (let wel, het is geen snelheidsmonster).

Dan is er nog ruimte om de concurrenten te onderzoeken. Eerder noemde ik al eens de G8 Plus, die in veel gevallen zelfs nog iets beter presteert en over het algemeen iets sneller aanvoelt. Samsung is OPPO daarnaast te snel af met zijn Galaxy A51. Het toestel biedt een betere cameraopstellen en de One UI-software weet een betere ervaring te leveren – dat is uiteraard subjectief. Xiaomi heeft weer de Mi 9T (non-Pro) voor rond de 300 euro, met betere prestaties en betere camera’s. Software moet je wederom liggen, want MIUI is ook niet voor iedereen weggelegd.

OPPO A91 review: dit zijn de plus- en minpunten

Eerder gaf ik aan de OPPO A91 aan te kunnen raden en dat blijft ook zo, maar ook alleen als OPPO je wensenlijst precies heeft opgevuld. Er zijn simpelweg kapers op de kust die beter presteren, mooier zijn of camera’s hebben die wonderbaarlijk mooie foto’s maken voor het prijspunt. Uiteindelijk is het midrange segment een plaats waar je moet geven en nemen. Een perfecte telefoon bestaat niet, wel de telefoon die het beste bij jou past.

OPPO A91 kopen

Je vindt de OPPO A91 in twee kleuren: Lightning Black en Blazing Blue. Het apparaat is vanaf nu te koop voor 299 euro bij T-Mobile, Tele2, Belsimpel en MediaMarkt. Bij Coolblue is de telefoon niet op voorraad gekomen sinds de introductie van de telefoon.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk