De Samsung Galaxy A51 is een nieuwe middenklasser met vijf camera's en de nieuwste Androidversie. Kan deze Galaxy A51 zijn succesvolle voorganger overtreffen? Je leest het in deze review.
Samsung Galaxy A51
De Samsung Galaxy A51 is een middenklasser met een aantal nieuwe functies ten opzichte van zijn populaire voorganger, de Galaxy A50. Zo heeft deze telefoon een macro-camera en Android 10 aan boord. Samsung heeft deze telefoon in Nederland gelanceerd voor een adviesprijs van 369 euro.
De Galaxy A51 heeft de zware taak te volbrengen om beter te presteren dan zijn zeer succesvolle voorganger. In de review bekijk ik of Samsung dat gelukt is.
Specificaties Samsung Galaxy A51
Afmetingen: 158,5 x 73,6 x 7,9 mm
Scherm: 6,5 inch Super AMOLED fullHD (2400 x 1080 pixels) 405 ppi
Processor: Exynos 9611
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB uitbreidbaar via microSDXC
Selfiecamera: 32 MP met f/2.2
Hoofdcamera: 48 MP met f/2.0 hoofdcamera, 12 MP groothoekcamera met f/2.2, 5 MP macrocamera met f/2.4, 5 MP dieptecamera met f/2.2
Accu: 4.000 mAh
Softwareversie: Android 10
Extra: Vingerafdrukscanner in het scherm, dual-sim, 3,5 mm audioaansluiting
Behuizing en design
De Samsung Galaxy A51 valt direct op door zijn achterzijde die, net als de A50, voorzien is van het zogenaamde '3D Glasstic'-afwerking. Ondanks dat de behuizing van kunststof gemaakt is, ziet de telefoon er door dit design met verschillende kleurtinten zeker niet goedkoop uit. Je valt er dan ook mee op in de massa, tenminste als je er geen hoesje omheen doet.
Ook de voorkant van de telefoon mag er zijn. De waterdruppelnotch heeft plaats gemaakt voor een ronde camera-inkeping waardoor je meer scherm tot je beschikking hebt om te gebruiken. De schermranden zijn overal even dik behalve aan de onderzijde. Die rand is net ietsjes dikker. De bovenste rand herbergt een microfoon en aan de onderzijde zit een luidspreker. Hier vind je tevens de usb-c-aansluiting en de 3.5mm koptelefoonaansluiting.
Aan de zijkant rechts zitten de volumeknoppen en een powerknop die beide goed aanvoelen en aan de linkerzijde zit de sleuf voor twee simkaarten én een geheugenkaart van maximaal 512 GB. Je hoeft de geheugenkaart dus niet op te geven voor een tweede simkaart.
De Galaxy A51 is net als zijn voorganger is niet IP68-gecertificeerd en dus niet waterbestendig. Waarschijnlijk levert dit een kostenbesparing op die de adviesprijs kan drukken, maar toch zou het een groot pluspunt zijn geweest als Samsung dit toestel alsnog van een IP-certificering had voorzien.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Samsung heeft de waterdruppelnotch in het scherm (Infinity-U) van de Galaxy A50 op de Galaxy A51 vervangen door een ronde inkeping, daarmee heeft het toestel een Infinity O-scherm, net als de Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus. Doordat de schermranden ook wat dunner zijn geworden, past er nu een 6,5 inch Super AMOLED-scherm in de behuizing. In dat scherm is ook weer een optische vingerafdrukscanner verwerkt. Corning Gorilla Glass 3 zorgt voor de bescherming van het paneel.
Het AMOLED-scherm met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels is ook in de Galaxy A51 weer een genot om naar te kijken. De kleuren spatten er werkelijk vanaf, beelden worden erg scherp weergegeven en de kijkhoeken zijn prima.
Prestaties
De Galaxy A51 draait, in tegenstelling tot de Exynos 9610 van zijn voorganger, op de Exynos 9611-chipset. Daar voegt Samsung nog 4 GB RAM en 128 GB opslag aan toe. Vaak zie je in deze prijsklasse 64 GB aan opslag dus Samsung doet daar met de A51 een flinke schep bovenop.
In vergelijking tot de voorganger is er niet veel veranderd en in de praktijk merk je ook niet veel verschil. Wel is de A51 niet de snelste op het gebied van multitasken en gamen. De telefoon functioneert qua snelheid voldoende maar bij het snel wisselen tussen apps of het starten van de camera-app loop je soms tegen een hapering aan. Zware grafische games als Fortnite kun je op deze telefoon niet spelen, maar vele andere 'lichtere' games in de Play Store uiteraard wel.
Het geheugen, de processor en de software tezamen in deze telefoon zorgen voor een snelheid die meer dan voldoende is de meeste mensen. Ben je toch op zoek naar iets meer snelheid? Dan is de Samsung Galaxy A71 misschien iets voor jou. Deze kost 100 euro meer en kan bijvoorbeeld wel Fortnite aan.
Accuduur
De Samsung Galaxy A51 heeft een forse 4000 mAh-accu die 15W snelladen ondersteunt. Deze accu zorgt ervoor dat je met intensief gebruik makkelijk de dag doorkomt. Ben je erg zuinig ingesteld? Dan kun je misschien twee dagen met één acculading volbrengen, maar dat is met mijn gebruik/verbruik mij niet gelukt. Ik denk ook niet dat veel mensen aan die twee dagen komen want een telefoon is er om te gebruiken, vooral de A51. Daarnaast heb je met de snellaadfunctie de accu tussentijds zo weer vol.
Schermontgrendeling
De Samsung Galaxy A51 kan op verschillende manieren beveiligd worden, via een pincode, wachtwoord of patroon, maar ook via gezichtsherkenning en de vingerafdrukscanner die in het scherm zit.
De gezichtsherkenning op de Samsung Galaxy A51 is de zogenaamde standaard gezichtsherkenning in Android. Deze beveiliging is niet zo veilig is. Veel high-end toestellen maken gebruik van meerdere sensoren om gezichtsherkenning veiliger te maken, maar de Galaxy A51 heeft die sensoren niet. Ik raad het dus af om standaard gezichtsherkenning te gebruiken en voor de optische vingerafdrukscanner te gaan die in het scherm is verwerkt.
Deze in-screen-vingerafdrukscanner is gelukkig beter dan d vingerafdrukscanner van de A50. Uit onze review van deze telefoon bleek namelijk dat deze slecht presteerde. Inmiddels heeft de A50 hier al een aantal softwareupdates voor gehad maar voor de A51 zijn die niet nodig. De vingerafdrukscanner werkt meteen al prima. Hij is niet de snelste in zijn soort maar beter dan die van zijn voorganger. Toch werkt een traditionele vingerafdrukscanner op de achterzijde van veel telefoons nog sneller dan deze.
Geluid
De Galaxy A51 heeft een enkele luidspreker aan de onderzijde en het geluid dat hieruit komt in vergelijking tot een andere telefoon met één speaker is voldoende. Het geluid klinkt wat schel, vooral als je het volume opschroeft. Tijdens een feestje kun je beter een bluetooth-speaker aan de telefoon koppelen. Voor het kijken van een Netflix-serie met een koptelefoon is het geluid prima.
Camera
Samsung pakt met de A51 uit met maar liefst vijf camera's. Hiermee biedt de smartphone een veelzijdige camera-set-up waarmee je in bijna elke situatie wel een lens voorhanden hebt. Hieronder vind je de camera's en de mogelijkheden.
- 48 MP hoofdcamera: Met deze camera maak je standaard foto's
- 12 MP groothoekcamera: Met deze camera maak je in een hoek van 123 graden foto's zodat je bijvoorbeeld een hele rij met mooie gebouwen op één foto kunt krijgen.
- 5 MP dieptesensor: Deze camera maakt de achtergrond van een object in een foto wazig.
- 5 MP macrocamera: Deze kan kleine objecten groot in beeld brengen.
- 32 MP selfiecamera: Deze camera gebruik je natuurlijk voor jezelf.
Met deze camera-set-up is niet alleen de resolutie van de camera's ten opzichte van de A50 opgeschroefd, Samsung heeft er ook eentje aan toegevoegd, de macrocamera. Overigens wil een verhoging in resolutie niet zeggen dat de foto's per definitie beter zijn, maar Samsung weet de hoofdcamera meer licht te vangen. Dat geldt ook voor foto's die in minder goede lichtomstandigheden zijn geschoten. In deze situatie kan de de nachtmodus ook helpen.
De foto's die gemaakt zijn met de groothoeklens zijn wat scherper dan die van zijn voorganger maar dat geldt alleen voor de kiekjes die overdag worden gemaakt. Het gebruik van deze lens in donkere omstandigheden raad ik af omdat foto's dan snel onscherp worden. Wil je overdag een mooi plein met historische gebouwen fotograferen, dan kun je met deze lens heel veel ervan in één keer vastleggen. De randen van de foto's vervormen wel iets maar dat zien we vaker bij dit soort lenzen.
De macrocamera is een leuke extra want met deze camera kun je een foto van bloemen, planten of insecten van heel dichtbij maken. Helaas heeft deze camera maar 5 megapixel waardoor de foto's snel onscherp worden.
Foto’s
Hieronder vind je een aantal foto's gemaakt in verschillende lichtomstandigheden en op verschillende plekken.
Live Focus (portretmodus)
Macro-foto's
Foto gemaakt met daglicht
Foto bij kunstlicht
Selfie (standaard + portretmodus)
Standaard, groothoek
Software
De Samsung Galaxy A51 draait op Android 10 met daaroverheen de One UI 2.0-softwareschil van Samsung en is daarmee de eerste Samsungtelefoon die direct op deze nieuwe software draait. Hierdoor heb je met de A51 meteen toegang tot de nieuwe snufjes in Android 10 en One UI 2.0 zoals de systeembrede donkere modus, de nieuwe gebarennavigatie, betere privacymogelijkheden en Digitaal Welzijn.
De software op de A51 is overzichtelijk en prettig in gebruik, ook als je telefoon met één hand wilt bedienen. Kom je ergens niet uit, dan is er altijd nog de uitgebreide gebruikershandleiding.
Samsungs software komt met een heleboel handige functies zoals het maken van extra lange screenshots, een prullenbak waar je verwijderde foto's, video's, bestanden en contacten kunt terughalen. Daarnaast zijn er functies te vinden die je wellicht ook van andere Galaxy-telefoons kent zoals Phone Clone, Dual Messenger, Game Launcher, de Nachtstand en de Veilige map.
De telefoon bevat ook Edge-functies ondanks dat het geen afgeronde schermranden heeft. Zo is er Edge lighting en de handige Edge-vensters met snelkoppelingen en apps.
In dit artikel vind je een compleet overzicht van de nieuwe functies die Samsung in zijn One UI 2.0-schil heeft gestopt. Hier gaan we ook al wat uitgebreider in op de belangrijkste verbeteringen.
Voorgeïnstalleerde apps
Samsung levert veel eigen apps en apps van derden mee op de A51. Veel van de apps kunnen handig zijn zoals Kids Home Spraakrecorder en Radio maar apps als Prime Video, Disney+, Amazon Shopping, Snapchat, Galaxy Wear en Samsung Pay zullen niet iedereen aanspreken. Gelukkig kun je deze verwijderen. Dan zijn er ook nog wat vreemde apps zoals Dailyhunt en Helo die continu met meldingen komen. Die heb ik meteen verwijderd. Dan zijn er ook nog wat apps van Microsoft op het apparaat te vinden. Deze apps kun je ook verwijderen.
Updatebeleid
De Galaxy A50 krijgt iedere maand een nieuwe beveiligingsupdate maar Samsung stapt bij de Galaxy A51 hiervan af. Deze telefoon kan rekenen op updates per kwartaal, maar misschien kiest Samsung er op een later moment voor om deze updates alsnog maandelijks uit te brengen. In de praktijk is het uitbrengen van een beveiligingsupdate per kwartaal voldoende om de telefoon veilig te houden.
De Galaxy A51 draait al op Android 10 en krijgt het toestel tot en met 2022 jaarlijks een nieuwe Androidversie. Dat betekent dus dat je met deze telefoon op dat gebied helemaal goed zit. In 2021 krijg je Android 11 en in 2022 kun je Android 12 op de telefoon installeren.
Elke smartphonefabrikant gaat op zijn eigen manier om met het uitbrengen van updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.
Conclusie
De Samsung Galaxy A51 kost 369 euro en voor dat geld krijg je een telefoon met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Samsung heeft daarnaast wat tekortkomingen van de Galaxy A50 aangepakt en de A51 uitgerust met iets dunnere schermranden en een iets groter scherm waardoor het design er weer wat mooier uitziet en de speciale coating op de achterzijde mag er ook zijn. Daarnaast heeft de A51 flink veel opslaggeheugen, een lange accuduur, de nieuwste Androidversie en kan het rekenen op Android 11 en Android 12.
De in-screen-vingerafdrukscanner is ten opzichte van de A50 verbeterd maar kan nog altijd niet opboksen tegen de fysieke vingerafdrukscanner. Hopelijk lost Samsung dit op via software-updates. Ook de prestaties op het gebied van snelheid vallen iets tegen. Echte multitaskers en gamers kunnen deze telefoon beter links laten liggen. De foto's van de macrocamera vallen ook ietsje tegen. Deze kiekjes missen net iets teveel detail.
Samsung heeft veel punten van de Galaxy A50 met deze punten weten te verbeteren en daarmee is de Galaxy A51 een waardige opvolger geworden. Deze mooie telefoon heeft een prachtig groot AMOLED-scherm, een veelzijdige camera-opstelling, een lange accuduur en de nieuwste software en hiervoor hoef je niet de hoofdprijs te betalen.
Ben je op zoek naar een alternatief voor de Samsung Galaxy A51. Kijk dan eens naar de Motorola One Hyper (vanaf 328 euro), de Motorola One Zoom (vanaf 348 euro), de Nokia 7.2 (vanaf 309 euro), de OPPO Reno2 Z (vanaf 347 euro) of de Sony Xperia 10 Plus (vanaf 309 euro).
Positieve punten
+ Veelzijdige camera-set-up
+ Prima accuduur
+ Prachtig AMOLED-scherm
+ Premium uiterlijk
Negatieve punten
- In-screen vingerafdrukscanner is verbeterd maar kan sneller
- (Grafische) prestaties vallen iets tegen
- Foto's van de macrocamera kunnen scherper
Samsung Galaxy A51 kopen
De Samsung Galaxy A51 is in kleuren Prism Crush Black, Prism Crush White en Prism Crush Blue voor 369 euro beschikbaar bij Mobiel.nl, Belsimpel, Bol.com, Coolblue en deze winkels.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=7389]