OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

OnePlus Nord

De OnePlus Nord is de tweede poging van OnePlus om een midrange toestel op de markt te brengen. Dit keer heeft het bedrijf wel geleerd van de fouten die het maakte bij de voorganger, de OnePlus X. Deze middenklasser was bestemd voor bestaande OnePlus-fans die high-end specificaties gewend waren en dat ging niet samen.

Met de OnePlus Nord wil OnePlus juist zijn doelgroep vergroten. De huidige OnePlus-community gaat voor de duurdere high-end smartphones van OnePlus. De Nord moet juist de mensen trekken die minder te besteden hebben, maar geen concessies wil doen op het gebied van prestaties.

Ik was erg benieuwd of OnePlus dat met de Nord gelukt is. Om hier achter te komen, heb ik de OnePlus Nord met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag in de kleur Blue Marble geruime tijd kunnen proberen. Je leest het antwoord op de vraag in deze review.

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Specificaties

Afmetingen: 158,3 x 73,3 x 8,2 mm

Scherm: 6,44 inch Fluid AMOLED (2400 x 1080), 408 ppi

Processor: Qualcomm Snapdragon 765G

RAM: 12 GB werkgeheugen

Opslag: 256 GB intern (UFS 2.1)

Selfiecamera: 32 MP hoofdcamera met f/2.45, 8 MP groothoekcamera met f/2.45

Hoofdcamera: 48 MP hoofdcamera met f/1.75, 8 MP groothoekcamera met f/2.25, 5 MP dieptecamera met f/2.4, 2 MP macrocamera met f/2.4

Accu: 4.115 mAh

Softwareversie: OxygenOS 10.5 gebaseerd op Android 10

Extra: Snelladen (30 watt Warp Charge 30T), vingerafdrukscanner in het scherm, scherm met 90 Hz verversingssnelheid dual-sim, 5G

Unboxing-video

Behuizing en design

De OnePlus Nord in het lichtblauw ziet er erg opvallend uit en het schermformaat van 6,44 inch vind ik erg prettig. De telefoon is hierdoor niet al te groot en past dus makkelijker in je broekzak. Je kan de telefoon door dit formaat ook makkelijker met één hand bedienen. De voorzijde heeft geen afgeronde schermranden maar is geheel vlak. Hoewel afgeronde schermranden er mooi uitzien op een telefoon, zijn ze wel gevoeliger voor schade en onbedoelde acties. Dat een telefoon geen afgeronde randen heeft, is voor mij dus zeker geen minpunt.

Daarentegen zijn zowel de voorzijde als de achterzijde voorzien van Gorilla Glass 5 voor extra bescherming tegen krasjes. Dat betekent dus dat de achterkant van glas is voorzien. Dat materiaal zie je vooral bij high-end telefoons en het misstaat de Nord zeker niet. Wel voelt het wat minder premium aan dan je misschien zou verwachten.

Hou er wel rekening mee dat de achterzijde erg glad is. De meegeleverde doorzichtige case komt hier dus van pas. Je hoeft je overigens niet druk te maken over vingerafdrukken. Die zie je er niet op. Je mag je wel druk maken om de telefoon als je hem in water laat vallen. De Nord heeft namelijk geen IP68-certificering en het weglaten van zo'n certificaat scheelt weer 30 dollar op de prijs. OnePlus zegt wel dat de telefoon 30 minuten lang in 30 cm diep water gedompeld kan worden, maar dat raad ik je toch maar niet aan.

De OnePlus Nord heeft verder een usb c-aansluiting, een simkaarthouder (dualsim) en één speaker aan de onderzijde. Aan de zijkanten zitten de aan/uitknop, volumeknoppen en de welbekende alert slider. Met deze knop kun je de telefoon makkelijk op stil, alleen trillen of alleen beltoon zetten. Er is geen 3.5mm koptelefoonaansluiting op deze telefoon aanwezig. Je kan dus via een bluetooth-headset of een adapter (niet meegeleverd) muziek luisteren op de Nord.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De OnePlus Nord heeft dus een 6,44 inch AMOLED-scherm. OnePlus noemt dit een Fluid Display en dit scherm heeft een Full HD-resolutie en een verversingssnelheid van 90 Hz. De eerste eigenschap is vrij normaal in het middensegment, de verversingssnelheid van 90 Hz niet. Deze verversingssnelheid werd door OnePlus op de OnePlus 7 Pro geïntroduceerd en zorgt ervoor dat beelden vloeiender worden weergegeven. Dat merk je, net als bij voorgaande OnePlus-telefoons, meteen. Vooral bij het gamen en browsen. De OnePlus 8 Pro komt overigens met een 120 Hz-scherm. Bij de Nord is hier dus op bespaard.

Dat OnePlus ervoor gekozen heeft om deze verversingssnelheid aan de Nord toe te voegen, vind ik een pluspunt. Het AMOLED-scherm doet verder zijn werk prima. De kleurweergave is prima en dat geldt ook voor de kijkhoeken.

In dit paneel zit ook een scherminkeping voor de dubbele selfiecamera. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de plek waar het stel in het scherm is geplaatst, maar de wallpapers van OnePlus verbergen heel veel. Na verloop van tijd merk ik ze nauwelijks meer op.

Prestaties

De OnePlus Nord is een betaalbaardere smartphone voor OnePlus, maar wel dezelfde gebruikerservaring moet bieden als zijn toptelefoons. Dat wil dus zeggen dat de telefoon op het gebied van prestaties erg goed moet presteren. En dat is OnePlus gelukt. De Nord is een snelle telefoon, niet alleen vanwege de Snapdragon 765G-chipset maar ook vanwege de soepele OxygenOS-software en natuurlijk het 90 Hz-scherm.

Hierdoor is niet alleen het browsen en checken van TikTok's op de Nord een fluitje van een cent. Ok het gamen op deze telefoon komt met zo min mogelijk vertraging.

Het zijn allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat deze telefoon op het gebied van prestaties bovengemiddeld presteert in het middensegment. Nu was ik al zeer tevreden over de capaciteiten van de telefoons met een Snapdragon 765G-chipset in dit segment, de OnePlus Nord bevestigt dat nog een keertje.

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Accuduur

Net als de duurdere telefoons van OnePlus is de OnePlus Nord ook voorzien de snellaadtechnologie genaamd Warp Charge 30T. Deze zorgt ervoor dat de 4.115 mAh-accu van de OnePlus Nordt binnen 30 minuten voor 70% opgeladen. Snelladen met 30 watt is overigens niet uitzonderlijk in de smartphone-industrie. Samsung levert al 45 watt opladers bij een aantal van zijn telefoons mee. OPPO heeft al ruim een jaar 65 watt oplader in zijn assortiment en kwam onlangs met zijn 125 watt-snellader.

Daarnaast bevat de telefoon een oplaadlimiet. Hierdoor wordt het opladen 's nachts gestaakt zodat de telefoon niet continu op 100% blijft laden. Dat werkt in de praktijk erg goed. Je ziet dat de telefoon 's avonds stopt met laden als die limiet is bereikt.

De OnePlus Nord houdt het met mijn intensieve gebruik ruim 1,5 dag uit. Als ik hem 's ochtends oplaadt, is 'ie de volgende dag rond de middag leeg. Dat is erg netjes voor een telefoon in deze prijsklasse. Mijn daily driver, de Pixel 4 XL met een adviesprijs van 899 euro, houdt het nog geen dag uit op één acculading.

Warp Charge 30T zorgt er ook voor dat je telefoon tijdens het laden niet te warm wordt, en de oplaadsnelheid zal niet afnemen tijdens het gebruik van de telefoon. De OnePlus Nord kan niet draadloos opgeladen worden. Dat is ook meer een functie die je alleen bij duurdere telefoons ziet.

Schermontgrendeling

De OnePlus Nord heeft dezelfde vingerafdrukscanner als die van de OnePlus 8. Je kunt dus nagaan dat deze sensor het erg goed doet, snel en accuraat. Meerdere keren je vinger erop leggen om de afdruk te goed te kunnen registreren, is op de Nord niet nodig.

Je kan op de Nord ook gezichtsherkenning gebruiken om de telefoon te beveiligen. Aangezien de OnePlus Nord geen geavanceerde sensoren heeft zoals een TOF-sensor, raad ik je af deze vorm van beveiliging te gebruiken. Het is gewoonweg niet zo veilig als de vingerafdruksensor.

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Geluid

OnePlus heeft bespaard op de speakers. Er is een enkele speaker aan de onderzijde aanwezig. Er zijn dus geen dual speakers en dat merk je natuurlijk wel. Toch gaat de enkele speaker behoorlijk luid en klinken de hoge tonen en middentonen redelijk gebalanceerd. Er is ook voldoende basgeluid aanwezig. Vooral tijdens het gamen mis je de tweede speaker. Dolby Atmos is ook achterwege gebleven.

OnePlus heeft een Dirac-audiotuner in de instellingen gezet. Met deze audiotuner kun je het geluid aanpassen naar je persoonlijke voorkeur. Dit werkt zowel voor de speaker op de telefoon als de gekoppelde koptelefoon of oordopjes.

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Camera's

De OnePlus Nord heeft in totaal zes camera's aan boord en vier daarvan vind je op de achterkant. Hier is een hoofdcamera voor de standaard foto's en een groothoekcamera (119 graden) waarmee je extra veel beeld kunt vastleggen. Verder is er een dieptecamera die scherpte-diepte aanbrengt in een foto. Hiermee kun je de achtergrond van een object wazig maken. Als laatste is er een macrocamera. Met deze camera kun je onderwerpen van zeer dichtbij fotograferen. Er is dus geen telecamera op de Nord aanwezig waarmee je kunt inzoomen op iets zonder al teveel kwaliteitsverlies.

In de camera-app zijn verschillende opnamemodi te vinden, zoals portret, time-lapse, nachtscène, supermacro, slow-motion bij 240 fps en een Pro-modus. Er zijn ook diverse kleurenfilters te vinden. Filmen doe je in maximaal 4K-resolutie bij 30 fps. met de selfiecamera's film je in maximaal 4K-resolutie bij 60 fps.

Foto's

De OnePlus Nord heeft dezelfde 48 MP IMX586-hoofdcamera als die van de OnePlus 8. In feite is dit een 12 megapixel sensor die beelden schiet alsof foto's genomen zijn met een 48 MP-camera. Deze camera is ook voorzien van elektronische én optische beeldstabilisatie (OIS en EIS) zodat je ook scherpe foto's kunt maken als je handen iets trillen. Optische beeldstabilisatie zie je trouwens niet veel in deze prijsklasse dus dat is mooi meegenomen. Via de software worden foto's ook nog scherper gemaakt.

- Alles over beeldstabilisatie bij smartphonecamera's

De hoofdcamera schiet met 48 megapixel erg scherpe, kleurrijke foto’s met een goed contrast. De foto's geschoten met 12 megapixel hebben daarentegen een beter dynamisch bereik. Dat zorgt weer voor een betere balans tussen hooglichten en schaduwen. Onscherpte in portretfoto's is beter in foto's waarbij goed objecten met duidelijke randen wordt ingezoomd. Bij gerechten wordt onscherpte wat minder goed toegepast.

De macrocamera met zijn 2 megapixel presteert het minst goed van de vier. Kleuren worden fletser en scherpte ontbreekt. Ik werd ook niet vrolijk van de nachtmodus (Nachtscène). Bij zwak kunstlicht worden foto's gelig en er ontbreken teveel details.

Hoofdcamera

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Portretfoto

2x ingezoomd, standaard, groothoek

Macrocamera

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Nachtmodus

Dubbele selfiecamera

OnePlus heeft de Nord niet voor niets een de dubbele selfiecamera. Dit tweetal is bestemd voor de jongeren die gek zijn van TikTok en YouTube en dromen om een goed betaalde vlogger te worden. Met deze twee camera's wil OnePlus ook de selfiestick overbodig maken. Dat kun je volgens het bedrijf met de groothoekcamera doen. Je kan dan namelijk in een hoek van 105 graden met zoveel mogelijk klasgenoten op de foto.

Video's

De kwaliteit van video's is redelijk tot goed zolang je niet al te snel beweegt. Filmen op de fiets is niet aan te raden.

Software

De OnePlus Nord draait op OxygenOS 10.5 dat gebaseerd is op Android 10. Deze softwareschil lijkt heel veel op standaard Android dat te vinden is op de Pixel-telefoons van Google. Er zijn weinig optische veranderingen aan toegevoegd, maar wel veel handige functies. Je kan bijvoorbeeld de vingerafdrukanimaties aanpassen of de vingerafdrukscanner lang ingedrukt houden om een app snel te openen. Naast standaard Android is OxygenOS nog altijd één van mijn favoriete software-schillen om mee te werken.

Voorgeïnstalleerde apps

OxygenOS lijkt niet alleen veel op standaard Android, de software komt ook zonder bloatware-apps. Er zijn bijna geen apps van derden voorgeïnstalleerd zoals Booking.com. Alleen Netlfix wordt standaard meegeleverd. Wel zijn er een handjevol OnePlus-apps zoals de Community-app, de Bestandsbeer-app en Game Space.

OnePlus Nord review: het beste jongetje van de klas?

Updatebeleid

OnePlus-klanten kunnen al jaren rekenen op twee jaar lang Android-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates. De beveiligingsupdates wordt per twee maanden uitgerold.

De Nord kan net als de duurdere OnePlus-telefoons op dezelfde updatebehandeling rekenen. Je kan er dus vanuit gaan dat Android 11 en Android 12 naar deze telefoon komen. Vaak zie je dat telefoons in het midden- en lage segment minder goed bedeeld worden met updates. OnePlus maakt hier geen onderscheid in en dat is mooi om te zien.

In dit artikel vind je meer informatie over het updatebeleid van OnePlus en van andere smartphonefabrikanten.

Conclusie

Het bedrijf heeft aangegeven dat de OnePlus Nord op de markt is gebracht om de doelgroep te vergroten. De Nord moet dus nieuwe klanten opleveren in plaats van de bestaande OnePlus-fans (die voor high-end gaan) aan te trekken. Toch denk ik dat het premium publiek zeer zeker ook gecharmeerd is van de OnePlus Nord. Dan heb ik het wel over de capaciteiten van deze middenklasser, niet over de dubbele selfiecamera en de bijbehorende grote inkeping in het scherm. Niet iedereen zal dat stel even nuttig en mooi vinden.

De OnePlus Nord presteert zoals we verwachten van een high-end OnePlus-telefoon, soepel en snel. Het presteert zelfs bovengemiddeld in het middensegment en maakt daarmee het middensegment nog aantrekkelijker. Ook voor mensen die een high-end telefoon gewend zijn. OnePlus heeft inderdaad dus geen concessies gedaan op het gebied van prestaties. De Nord heeft daarnaast ook nog eens een grote hoeveelheid pluspunten van de OnePlus 8-serie overgenomen, zoals het mooie scherm, de fijne OxygenOS-software en de snelle vingerafdrukscanner.

Wel heeft het bedrijf bespaart op een aantal onderdelen om de prijs toegankelijker te maken. Er zijn geen dual speakers en ook de IP68-certificering ontbreekt. Maar voor deze prijsklasse, 399 euro (8 GB) en 499 euro (12 GB), zijn die besparingen geoorloofd. De Nord heeft namelijk ontzettend veel de bieden voor een vanafprijs van 399 euro. Het toestel is wat mijn betreft dan ook een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor de premium OnePlus-telefoons, maar ook voor veel andere high-end telefoons.

Het middensegment wordt dus steeds beter en de Nord is wat mij betreft op het gebied van prestaties de aanvoerder van dit segment. Is de OnePlus Nord dan nu al de beste middenklasser van 2020? Op het gebied van prestaties zeg ik volmondig ja! Als OnePlus de macrocamera, de nachtmodus en de videokwaliteit ook nog met updates verder kan verbeteren, dan mag de variant met 8 GB RAM (399 euro) op qua prijs-kwaliteitverhouding wat mij betreft met die eer strijken.

De OnePlus Nord neemt het op tegen een groot aantal andere telefoons met vergelijkbare specificaties. Denk bijvoorbeeld aan de Realme X3 SuperZoom (499 euro), de Motorola Edge (599,99 euro), de Vivo X50 (prijs nog onbekend), de OPPO Find X2 Lite (499 euro) de Samsung Galaxy A71 (469 euro) en de in Taiwan gelanceerde HTC U20 5G.

Positieve punten

+ Uitstekende prestaties

+ Mooi 90 Hz-scherm

+ Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding

Negatieve punten

- Macrocamera en nachtmodus presteren onvoldoende

OnePlus Nord kopen

De OnePlus Nord is in Nederland en België verkrijgbaar voor 399 euro (8 GB/128 GB) en 499 euro (12 GB/256 GB) en je kan kiezen uit de kleuren Blue Marble en Gray Onyx. De OnePlus Nord is vanaf 4 augustus beschikbaar via OnePlus. Je kan de telefoon alvast bestellen via Belsimpel, T-Mobile en Coolblue.

> OnePlus Nord - los toestel kopen - met abonnement kopen

[tds=7418]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk