Google Play Protect
Met Google Play Protect voegt de zoekgigant een aantal nieuwe functies toe die het gebruik van jouw Android-toestel veiliger moet maken. Dagelijks worden maar liefst 50 miljard geïnstalleerde apps gescand op smartphones, om te kijken of er geen onregelmatigheden zijn. Hierbij worden de apps op verschillende apparaten vergeleken, waarbij er door machine learning gekeken wordt of er vreemde dingen te zien zijn op specifieke toestellen.
Doordat er in Android optimalisaties zijn doorgevoerd, zullen smartphones sneller opstarten, tot twee keer sneller zelfs. Daarnaast wordt met Google Play Protect gezorgd dat er bepaalde achtergrondprocessen gelimiteerd worden, waardoor er specifieke apps niet 'teveel' kunnen gebruiken. Dit komt niet alleen ten goede van de snelheid, maar ook is er minder belasting op de accu.
Voor ontwikkelaars wordt er veel extra info gegeven in het developer console. Hierin kunnen ze exact zien welke processen er problemen opleveren en direct actie ondernemen. Dit gaat zelfs zo diep dat het mogelijk is om direct naar de betreffende regel code te gaan. Hierbij wordt tevens aangegeven hoeveel gebruikers er last van hebben.
Nieuwe naam
Google Play Protect is niet helemaal nieuw, het is een nieuwe naam die de verzameling features bij elkaar brengt die Android-devices veiliger maken. Veel mensen weten niet dat het toestel regelmatig gescand wordt, om te zoeken naar bijvoorbeeld malware. Met de nieuwe naamgeving en waarschijnlijk betere aanwezigheid in Android, zullen meer mensen weten wat er op de achtergrond gebeurt.
Om gebruik te maken van Play Protect hoef je niets te doen, dit gaat volledig vanzelf. Een ander onderdeel van dit project, is tevens het hernoemen van de Android-app Apparaatbeheer. Dit is nu 'Find my phone' geworden en is nu te downloaden uit de Play Store.