Veel Android-smartphones hebben in de afgelopen jaren verschillende toegankelijkheidsmogelijkheden gekregen. Hierdoor wordt het voor mensen met een beperking makkelijker om een smartphone, tablet of andere gadget te gebruiken. Google introduceerde in het afgelopen jaar Guided Frame, ook wel 'Begeleid kader' genoemd, maar de functie laat wat te wensen over.
Imperfecte resultaten
Guided Frame is sinds een paar weken ook zonder TalkBack te gebruiken. TalkBack is een schermlezer die aan de gebruiker vertelt wat er op het scherm gebeurt. Naast dat de twee toegankelijkheidsopties nu losgekoppeld zijn, is Guided Frame uitgebreid. De functie kan volgens Google nu beter onderwerpen herkennen, gebruikt intelligente gezichtsfiltering in foto’s en kan beter focussen op onderwerpen in complexe omgevingen. Ook zou Guided Frame kunnen vertellen wanneer er weinig licht is.
Handig, maar Guided Frame kan beter. Nadat Androidworld-lezer Katty problemen aankaartte over de functie, besloten we te testen hoe goed deze toegankelijkheidsfunctie daadwerkelijk werkt met een Google Pixel 9 Pro Fold. Wat Katty aangeeft is dat Guided Frame niet meldt wanneer je een document of papiertje ondersteboven hebt. Daardoor loop je het risico dat het niet goed ingescand kan worden of de tekst niet leesbaar is voor de ontvanger van je foto. We hebben het getest met een magazine en inderdaad: Guided Frame maakt rustig de foto zonder ons erop te attenderen dat het tijdschrift niet op de juiste manier wordt vastgelegd.
Wanneer we een magazine ondersteboven leggen, vertelt Guided Frame ons niet dat dit verkeerd ligt
Wel zegt Guided Frame dat we te dicht op een object zitten of iets dichterbij moeten komen. Leggen we het tijdschrift scheef, dan geeft de Guided Frame geen kik zolang we het volledig in beeld brengen. Nu hebben we zelf geen zichtbeperking, maar als je blind of slechtziend bent, is dat onmogelijk op te merken. Als de functie kan vertellen dat je document ondersteboven of scheef ligt, of de tekst niet leesbaar is, zou dat een flinke upgrade zijn die je in staat stelt beter informatie over te dragen.
Wanneer het magazine op tafel ligt vertelt Guided Frame ons niet op we die nog even recht moeten leggen voor de foto
Vlugge voice-over
Door middel van een voice-over wordt verteld of je te dicht op een object zit of hoeveel gezichten er op beeld gezet worden. De stem in kwestie lijkt verder weinig geduld te hebben. Wil je rustig een foto maken, dan lukt dat niet omdat de stem je al haastig verteld wat er te zien is. Tijdens de test zeiden we nog weleens ‘ik ben nog niet klaar joh!’ als de stem al vertelde dat we dichterbij een object moesten komen of dat er meerdere gezichten op beeld verschenen.
Zoals Katty ook opmerkt zou het fijn zijn als je zelf kan instellen hoe langzaam of snel de voice-over instructies geeft. Ook voor ons was de stem vaak te rap of kregen we een haastig gevoel waardoor ‘even een foto maken’ ineens stressvol werd. Niemand wordt vrolijk van een stem die ‘afgekapt, verplaats je telefoon’ steeds weer zegt. Het klinkt weinig positief.
Google mag wat ons betreft werken aan het verbeteren van Guided Frame. De optie is een welkome toevoeging voor mensen met visuele uitdagingen. De suggestie van Katty lijkt realiseerbaar voor Google: AI ziet immers wel of iets op z'n kop ligt of niet. Door middel van AI weet de techgigant al de nodige drempels te verlagen: nu is het alleen belangrijk om de technologie te verbeteren. Wat je immers niet wil is dat iemand met een beperking alsnog de hulp van iemand anders moet inschakelen omdat de hulpmiddelen niet toereikend zijn.
Gerelateerde artikelen
Heb jij Guided Frame al uitgeprobeerd of zou jij het willen proberen? Vertel wat jouw ervaringen zijn in de reacties!
Met dank aan Katty voor de tip!