Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Google Pixel Tablet is nu verkrijgbaar: een Androidtablet met oplaaddock inclusief speaker. In deze review kom je alles te weten over de Google Pixel Tablet.

Wat is de Google Pixel Tablet?

De Google Pixel Tablet is volgens Google een premium Androidtablet speciaal voor entertainment. De tablet wordt geleverd inclusief opplaaddock met speaker en je kan het apparaat gebruiken voor verschillende dingen, zoals het kijken van video's, spelen van games, luisteren naar muziek en nog veel meer. Het apparaat is ook handig om contact te houden met je familie en vrienden via bijvoorbeeld videobellen. Daarnaast kun je met de tablet je slimme apparaten in huis bedienen, bijvoorbeeld de verlichting aan- of uitzetten. Je kunt ook de Google Assistent gebruiken om hulp te krijgen zonder je handen te gebruiken. Tot slot kun je allerlei verschillende apps downloaden en gebruiken via de Google Play Store.

Dit kun je zoal met de Pixel Tablet doen:

  • Video's streamen, games spelen en naar muziek luisteren.
  • Videobellen met je familie en vrienden.
  • Je slimme apparaten in huis bedienen.
  • Handsfree hulp krijgen via de Google Assistent.
  • Verschillende apps en games downloaden en gebruiken via de Google Play Store.

Klinkt allemaal spannend, maar doet Google wat het belooft? Is de Google Pixel Tablet een premium apparaat voor entertainment? Je leest het in deze review. Ik heb de Pixel Tablet met 128 GB opslaggeheugen in de uitvoering Porselein hiervoor mogen gebruiken.

foto van de google pixel tablet

Specificaties 

Google Pixel Tablet
Behuizing: Glazen voorkant en achterkant met nano-keramische coating, IPX8 waterdicht
Scherm: 11 inch IPS LCD-paneel (2560 x 1600 pixels), 500 nits, 60 Hz
Processor: Google Tensor G2
Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen: 128 GB of 256 GB 
Camera's achter: 8 MP 
Camera's voor: 8 MP
Accu: 7020 mAh
Androidversie 13
Updatebeleid: 3 Androidversies + 5 jaar beveiligingsupdates
Porselein:  Porselein en grijsgroen
Extra's Dockingstation met speaker, speciale Hub-modus,  vingerafdruksensor in de aan/uit-knop
Adviesprijs 679 euro (inclusief dock)

Wat zit er in de doos?

  • Google Pixel Tablet
  • Oplaaddock met speaker
  • Voedingsadapter voor het dockstation
  • Gebruikershandleiding
Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Google Pixel Tablet: de pluspunten

1. Het oplaaddock met speaker

Het bijzondere aan de Pixel Tablet is toch wel de speciale oplaaddock met speaker. Dat dock zorgt ervoor dat de tablet constant wordt opgeladen en dus klaar is voor gebruik. Als je de tablet zonder het oplaadstation gebruikt tijdens langere periodes, dan gaat de batterij tot 12 uur mee. Als je minder veeleisende taken uitvoert, kan de batterij uiteraard langer meegaan. Wees gerust, er is een batterijbescherming tot 90%, dus de accu zal nooit boven dat percentage komen, tenzij je dat in de instellingen aanpast.

Het 'docken' op zich is de eerste paar keren even wennen. Je houdt de tablet met twee handen vast en schuift het over de pogopins heen totdat je een klik hoort. Dat zit 'ie vast in het dock.

Daarnaast dient het dock ook als speaker die muziek en podcasts kan afspelen. Speel je dus muziek via Spotify af op de tablet, dan wordt de muziek automatisch op het dock voortgezet als je de tablet erop klikt. Erg handig en het geluid klinkt ook nog eens goed. Stukken beter dan het geluid van de Nest Hub. Het oplaaddock heeft vier keer meer basgeluid dan de Pixel Tablet zelf. Toch speel ik niet heel vaak muziek af via de Pixel Tablet. Daarvoor gebruik ik mijn Sonos-speakers.

Het oplaaddock wordt dus bij de tablet geleverd. Wil je er meer dan één in je huis hebben? Dan kan je ze ook afzonderlijk kopen. Let wel, je kunt het oplaaddock met speaker niet als zelfstandige smartspeaker gebruiken. De Pixel Tablet kan ook niet los worden aangeschaft.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

2. De Hub-modus

Met de Pixel Tablet gekoppeld aan het oplaaddock met speaker, wordt de tablet meteen onderdeel van je slimme huis. De tablet schakelt dan namelijk over naar de zogenaamde Hub-modus. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk de beelden van je videodeurbel bekijken, de temperatuur in huis aanpassen met je slimme thermostaat of de verlichting in je woonkamer aanzetten. Wat nog ontbreekt en wel op de Nest Hub zit, is een livestream van de Nest-deurbel zodra er iemand aanbelt. Die optie wordt hopelijk snel uitgerold want ik mis het.

Je kan de Pixel Tablet in de Hub-modus ook handsfree gebruiken met behulp van de Google Assistent. Zeg simpelweg 'Hey Google' gevolgd door een opdracht om muziek af te spelen, video's te bekijken, vragen te stellen, de lichten uit te doen, timers in te stellen en ga zo maar door. Je hele gezin of huishouden kan overigens makkelijk toegang krijgen tot je smarthome via de Pixel Tablet.

Tenslotte kan je het apparaat in de Hub-modus ook als digitaal fotolijstje gebruiken als je de tablet even niet gebruikt. Net als de Nest Hub. In de instellingen geef je aan welke albums en welke mensen in je Google Foto's-bieb op je Pixel Tablet mogen worden getoond.

hub modus op de google pixel tablet

3. Ingebouwde Chromecast

De Pixel Tablet is ook de eerste tablet van Google met een ingebouwde Chromecast, zodat je video's of muziek vanaf je telefoon naar de tablet kunt streamen wanneer deze in de Hub-modus staat. Je kan natuurlijk ook je favoriete films en series van bijvoorbeeld Disney+, HBO Max en Videoland naar de tablet streamen.

4. Software en multitasken

De Google Pixel Tablet draait op Android 13. Waarom geen Android 12L of een nieuwere versie ervan? De gebruikersinterface van deze Androidversie is namelijk speciaal voor vouwbare telefoons, tablets en Chrome OS gemaakt, maar ik heb er al een tijdje niks meer over gehoord. Toch, als ik de interface vergelijk is deze bijna gelijk aan die van Android 12L. Ik neem hieronder de belangrijkste functies speciaal voor tablets met je door.

Het is nog wel belangrijk om te weten dat de Nest Hub en Pixel Tablet naast elkaar blijven bestaan. De Nest Hub heeft een eenvoudigere interface, draait op Fuchsia OS en blijft op een plek staan. De Pixel Tablet is een tablet met Android en kan je verplaatsen.

Taakbalk en Snelle instellingen

Zo is er op de Pixel Tablet een taakbalk zodat je direct kunt overschakelen tussen apps, net als op je pc of laptop. Ook de Snelle instellingen is vergelijkbaar. Die is opgedeeld in twee kolommen. Aan de linkerkant zien we de mediabediening en de snelle instellingen en daarnaast staan de notificaties. Op telefoons moet je hiervoor een keer naar beneden vegen voor de notificaties en twee keer voor de snelle instellingen.

Split-screen modus en 'drag & drop'

Die taakbalk maakt het gebruik van de split-screen modus ook makkelijker. Je kan een app gewoon vanaf de taakbalk lang ingedrukt houden en naar links of naar rechts verslepen om de ​​app in een gesplitst scherm te gebruiken. Zodra de split-screen modus geactiveerd is, krijg je een scheidingslijn tussen beide apps te zien waarmee je het formaat van de vensters kunt wijzigen. Dat systeem kennen we ook van de split-screen modus op telefoons van onder andere Samsung. Daarnaast kan in je in Google Chrome makkelijk twee vensters naast elkaar zetten via de drie puntjes rechts bovenin en dan 'Nieuw venster'.

Ook Google Foto's bevat een handigheidje. Je kan een foto vanuit Google Foto's bijvoorbeeld slepen in een concept in Gmail. Dat werkt ook in Google Documenten, Google Drive, Google Keep, Canva, WhatsApp, Microsoft Office Suite en nog veel meer.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Aangepaste apps 

Google zegt dat er meer dan vijftig apps van Google zijn die beter werken op een tablet. Ze hebben samengewerkt met verschillende app-ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun apps goed werken op tablets. Apps en games als WhatsApp, TikTok, Brawl Stars, Disney+, Spotify, Asphalt 9: Legends en Minecraft werken dus op het scherm van de de tablet. Maar ook de apps van Google zelf zijn aangepast voor de tablet zoals Google Meet, Google Keep en Gmail.

De software, het wisselen tussen apps, de split-screen modus en 'drag & drop' werken bijzonder snel op de Pixel Tablet. Daarnaast is de interface goed geoptimaliseerd voor het grote scherm. Dat maakt het werken en spelen op de Pixel Tablet inderdaad een premium ervaring. Nu nog een tabletinterface voor Instagram en Facebook, maar dat is voor Zuckerberg nog altijd een stapje te ver.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Software-updates

De Pixel Tablet kan rekenen op drie Androidversie-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates. De Galaxy Tab S8-serie van Samsung krijgt ook vijf jaar beveiligingsupdates maar daarentegen vier versie-updates. Samsung is dus nog altijd koploper op dit gebied, maar de Pixel Tablet zal als eerste van nieuwe Pixel-functies, de zogenaamde Feature Drops, kunnen genieten.

5. Premium design

De Pixel Tablet is verkrijgbaar in de kleuren grijsgroen en porselein en heeft een stevige behuizing van aluminium, bedekt met een dun laagje nano-keramisch materiaal. Dat materiaal moet aanvoelen als porselein. Nu weet ik niet precies hoe dat zou moeten aanvoelen, maar de coating is zacht en glad als je het aanraakt, net als dat van de bijbehorende case. De tablet heeft ook ronde randen, waardoor hij comfortabel in de hand ligt en het gewicht van 493 gram draagt daar ook aan bij.

Aan de bovenzijde zitten de volumeknoppen en de aan/uit-knop. In de laatste zit tevens de vingerafdrukscanner die redelijk snel werkt. Gezichtsherkenning wordt niet ondersteund op de Pixel Tablet.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Google Pixel Tablet: de minpunten

1. Netflix ontbreekt nog steeds in de Google TV-app

In het middelpunt van de entertainment staat de Google TV-app. De widget van die app staat ook standaard op het beginscherm. Wat ik dan weer wel mis is een soort Entertainment Space, een media-overzicht met films, series, games, video's en e-books, vergelijkbaar met Google TV. Op deze entertainment-eindbaas is dit onderdeel te vinden op de plek van Google Discover. Ik begrijp dat Google dit overzicht toch wil houden en daarom is er bovenin het Discoverscherm nu een rij trending films en series van Google TV zien. Subtiel, minder aanwezig. Dat kan voor- en nadelen hebben.

Gerelateerde artikelen

Google TV is namelijk een soort entertainmenthub met content van streamingdiensten , eigen content via voorheen Google Films en bovenal, gepersonaliseerde aanbevelingen van films en series gebaseerd op jouw kijkgedrag. Gebruik jij Google TV graag om inspiratie te krijgen voor nieuwe series? Zet je graag de kijklijst in om te zien wat je nog wilt streamen? Dan is de Google TV-app op de Pixel Tablet perfect voor jou, althans op één minpunt na.

Google heeft de verouderde Google Play Films-app in 2021 in Nederland omgedoopt tot Google TV-app. Sinds die tijd is Netflix niet in de app te vinden, alleen HBO Max, Viaplay, Discover+, Prime Video en Disney+ kun je momenteel selecteren. Videoland staat er ook nog niet bij. Toch vreemd want de Chromecast met Google TV biedt die streamingdiensten al wel aan.

Je krijgt dus gepersonaliseerde aanbevelingen van deze streamingdiensten, maar niet van Netflix of Videoland. En dat zijn toch twee populaire platformen die ik vaak bezoek. Oké dagelijks. Momenteel kijk ik dus in de app van elk platform wat er aan nieuwe content is om te bingewatchen. En ik denk velen met mij.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

2. Standaard verversingssnelheid

De verversingssnelheid van de Pixel Tablet is helaas slechts 60 Hz. Voor entertainment is een hogere verversingssnelheid altijd beter aangezien dat voor vloeiendere beelden zorgt. Zie jij direct het verschil tussen een 60 Hz- en een 90 Hz- of 120 Hz-scherm? Dan kan dit een dealbreaker voor je zijn.

3. Geen haptische feedback

Haptische feedback op smartphones en tablets wordt voornamelijk gebruikt om aan geven dat je iets doet in de interface, bijvoorbeeld door te typen of op een knop op het scherm te drukken. Het zorgt ervoor dat de smartphone of tablet trilt of een lichte tik geeft wanneer je een bepaalde actie uitvoert. De Pixel Tablet heeft geen trilmotor die haptische feedback produceert. Tijdens het gamen op een 'entertainmenttablet' mis ik de feedback wel, maar dat is persoonlijk.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Pixel Tablet Case met een metalen ringstandaard

4. Niet stof- of waterdicht

Stof- of waterdicht. Misschien verwacht je het van de Pixel Tablet, maar dat is niet het geval. Dat geldt ook voor de oplaaddock met speaker en de case. Pas dus op als je de Pixel Tablet gebruikt om series te streamen naast het zwembad in de achtertuin.

Gerelateerde artikelen

5. Geen 5G- en microSD-ondersteuning

Je kan de Pixel Tablet niet gebruiken met een simkaart voor mobiel internet. Dat wordt dus een hotspot opzetten als je de tablet meeneemt in de trein. Google heeft de Pixel Tablet hoofdzakelijk gemaakt voor gebruik binnenshuis.

Er zit overigens ook geen microSD-sleuf op. Je kan kiezen uit een uitvoering met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag of een variant met 8 GB werkgeheugen of 256 GB aan opslag.

Google Pixel Tablet review: alles over de Androidtablet met speakerdock

Conclusie

De Google Pixel Tablet is met recht een premium Androidtablet die voldoet aan de verwachtingen op het gebied van design en entertainment. Het apparaat wordt geleverd met een oplaaddock met speaker, waardoor het altijd klaar is voor gebruik. De tablet kan worden gebruikt voor verschillende activiteiten, zoals het streamen van video's, spelen van games, luisteren naar muziek en het bedienen van slimme apparaten in huis. Bovendien is de tablet voorzien van handige functies, zoals de Hub-modus en de ingebouwde Chromecast.

De software van de Pixel Tablet is goed geoptimaliseerd voor het grote scherm en maakt multitasken en het wisselen tussen apps eenvoudig. De tablet biedt een premium ervaring en is snel en responsief in gebruik. Daarnaast heeft Google samengewerkt met app-ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat populaire apps en games goed werken op het scherm van de tablet.

Er zijn echter ook enkele minpunten. Zo ontbreekt Netflix nog steeds in de Google TV-app, wat een teleurstelling kan zijn voor gebruikers die graag van deze streamingdienst gebruikmaken. Daarnaast heeft de tablet een standaard verversingssnelheid van 60 Hz, wat mogelijk minder vloeiende beelden oplevert in vergelijking met apparaten met een hogere verversingssnelheid. De tablet mist ook haptische feedback en is niet stof- of waterdicht. Bovendien ondersteunt de Pixel Tablet geen 5G-connectiviteit en heeft het geen microSD-sleuf.

Al met al biedt de Google Pixel Tablet een premium entertainmentervaring met krachtige functies en goed geoptimaliseerde software. Hoewel er enkele minpunten zijn, blijft het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een hoogwaardige Androidtablet voor entertainmentdoeleinden.

  • Oplaaddock met speaker
  • Hub-modus
  • Netflix ontbreekt in de Google TV-app
  • Standaard verversingssnelheid
Bekijk meer specificaties

Google Pixel Tablet kopen

De Google Pixel Tablet inclusief oplaaddock met speaker kost 679 euro. De speciale Pixel Tablet Case met metalen ringstandaard kost 99 euro en een extra oplaaddock koop je voor 149 euro. De Pixel Tablet is te koop in onderstaande winkels en je kan kiezen uit de kleuren porselein en grijsgroen.

  • Google Pixel Tablet inclusief oplaaddock met speaker: 679 euro
  • Pixel Tablet Case met een metalen ringstandaard: 99 euro
  • Extra oplaaddock met speaker: 149 euro
Google Pixel Tablet kopen
Google Pixel Tablet kopen
Google Pixel Tablet kopen

Google Pixel Tablet kopen

De Google Pixel Tablet is ontworpen om behulpzaam te zijn, voor jou en voor je huis. De tablet wordt geleverd met het oplaaddock met speaker waarbij het geluid de ruimte vult. Dit dockstation houdt je tablet 24 uur per dag opgeladen en klaar voor gebruik.

679 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk