Google Pixel 9 Pro XL review: groot, maar niet groots

Google Pixel 9 Pro XL review: groot, maar niet groots

Timothy Mulder

door Timothy Mulder

De Google Pixel 9 Pro XL is het nieuwe vlaggenschip van Google. Zijn de AI-functies het hoge prijskaartje waard of is het tijd om te kijken naar een ander merk? In deze review vertel ik je er alles over.

Google Pixel 9 Pro XL

Voor de Google Pixel 9-serie doet Google het helemaal anders. In plaats van twee modellen zijn er dit jaar vier toestellen. De Google Pixel 9 Pro XL is eigenlijk een Google Pixel 9 Pro met een grotere batterij en scherm. Het toestel zit bomvol met AI-functies en krijgt zeven jaar aan updates. Ik heb het toestel twee weken lang gebruikt en dit is wat ik ervan vond.

In de doos

  • Toestel
  • USB-C naar USB-C kabel
  • Simpin

Specificaties 

Google Pixel 9 Pro XL
Besturingssysteem Android 14
Formaat en gewicht 163 x 77 x 8,5 millimeter, 221 gram
Scherm 6,8 inch AMOLED, 120 Hz
Processor Google Tensor G4
Camera’s 48 megapixel-telelens, 50 megapixel-hoofdcamera, 48 megapixel-groothoeklens & 42 megapixel-selfiecamera
Opslag 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB
Werkgeheugen 16 GB
Batterij 5060 mAh
Ondersteuning 7 nieuwe Android-versie en 7 jaar beveiligingsupdates
Adviesprijs vanaf 1199 euro
Google Pixel 9 Pro XL review: groot, maar niet groots

Google Pixel 9 Pro XL: de pluspunten

1. Het beste updatebeleid 

Ook dit toestel heeft van Google een uitmuntend updatebeleid gekregen. Je krijgt zeven Android-updates (van Android 14 tot en met Android 21) en zeven jaar aan beveiligingsupdates (tot en met de zomer van 2031). Samen met Samsung heeft Google het beste updatebeleid, met op nummer 1 Fairphone met 8 jaar. Ik ben zelf binnen zeven jaar wel uitgekeken op mijn toestel, maar voor loyale smartphonegebruikers is de Google Pixel 9 Pro XL wel een slimme keuze.

2. Films en series zien er fantastisch uit op het scherm

De Google Pixel 9 Pro XL beschikt over een 6,8 inch AMOLED-scherm. Nu zal dit scherm voor sommigen iets te groot zijn (kijk in dat geval naar de Google Pixel 9 Pro van 6,3 inch), maar het scherm ziet er wel erg mooi uit. Vooral bij animatiefilms vind ik de kleuren er prachtig uitzien. Ook de speakers produceren goed geluid. Combineer het formaat scherm, de kwaliteit van het scherm en de speakers en je hebt een toestel waarop films heerlijk wegkijken.

Het scherm is ook goed helder door een piekhelderheid van 3000 nits. Zelfs buiten in de volle zon had ik geen problemen met het aflezen van het scherm. Helaas had ik de pech dat ik net tijdens een regenbui naar de supermarkt ging, maar ook dan blijft het scherm goed te bedienen. Ik had vochtige vingers, maar desondanks zag het scherm de waterdruppels niet aan voor aanrakingen. Nu zijn er wel berichten geweest dat de Google Pixel 9 Pro XL slecht aanrakingen registreert in de hoeken van het scherm. Ik heb hier in mijn testperiode geen problemen mee gehad, maar het is wel goed om in het achterhoofd te houden bij aanschaf.

Gerelateerde artikelen

3. De chipset is beter dan mensen zeggen

Google vertrouwt al jaren op de eigen Google Tensor chipset en ondertussen zijn we aangekomen bij de Google Tensor G4. Nu is de G4 niet zo snel als de Snapdragon 8 Gen 3, maar in de praktijk is dit weinig merkbaar. Ik kan er zware games op spelen zonder haperingen, bijvoorbeeld Call of Duty Mobile. Ook tijdens het multitasken blijft het toestel soepel werken. De enige situatie waar het toestel iets trager wordt, is tijdens het bewerken van foto’s met AI. Het gebruiken van AI kost nu eenmaal wat meer tijd. Dit zie je op de Google Pixel 9 Pro XL, maar ook bij een concurrerend model als de Samsung Galaxy S24. Het is dus echt mogelijk om zware taken uit te voeren met de Google Pixel 9 Pro XL, ondanks dat het toestel niet beschikt over de Snapdragon 8 Gen 3 chipset.

google pixel 9 pro xl

4. Batterijduur is genoeg voor de hele dag

De batterijduur van de Google Pixel 9 Pro XL is goed. Met een volle telefoon aan het begin van de dag had ik ‘s avonds meestal tussen de 35 en 45 procent aan batterij over. De enige keer dat het krap werd was op de dag dat ik veel bezig was met gamen en de AI-functies. Op deze dag had ik ‘s avonds nog 12 procent batterij over. Je haalt er dus geen twee volle dagen uit, maar ik heb er zelf nooit problemen mee om een telefoon elke avond aan de lader te leggen.

Het opladen duurt ongeveer vijf kwartier. Dit is niet zo snel als bijvoorbeeld de OnePlus 12, maar echt niet zo'n groot probleem. Als je jouw toestel niet voor vijf kwartier per dag kunt missen, dan denk ik dat je misschien eens moet gaan nadenken over de hoogte van je schermtijd. Wel moet je zelf de juiste oplader aanschaffen, want deze heeft Google niet in de doos gestopt.

5. Camera’s passend bij een Google Pixel

Over de camera’s van de Google Pixel 9 Pro XL ben ik zeer te spreken. Foto’s ogen erg natuurlijk en zijn scherp. Ook in het donker blijven de foto’s van hoge kwaliteit. Als het echt te donker is, haal je de nachtmodus erbij. Deze werkt fantastisch. In een compleet donkere hal weet de Pixel 9 Pro XL een duidelijke foto te maken. Toch valt wel op dat foto's in het daglicht altijd beter zijn dan foto's in het donker of foto's gemaakt met de nachtmodus.

Ook de groothoeklens maakt goede foto’s. De plaatjes zijn scherp met mooie kleuren. Wel is het duidelijk dat vooral in de hoeken de details soms een beetje achterblijven (zie het gras op de eerste foto), maar zeker niet genoeg om storend te zijn.

Laten we het hebben over de telelens. Je kunt maximaal 30 keer inzoomen. Ik heb een normale foto gemaakt en foto’s 2x, 5x en 30x ingezoomd. De resultaten zijn zoals je mag verwachten. De normale foto is van de beste kwaliteit, vanaf 5 keer inzoomen begin je kwaliteit te verliezen en bij 30 keer zijn er weinig details meer over. Maar als je zo ver wilt inzoomen, kun je beter een professionele camera aanschaffen in plaats van een smartphone.

Google Pixel 9 Pro XL: de minpunten

1. Warm, warmer, warmst

Nu zei ik eerder dat je zware games kunt spelen op de Google Pixel 9 Pro XL. Dit is waar, maar echt lang gaat dat niet. Het toestel wordt namelijk erg snel warm tijdens het gamen. Dit viel mij bij Call of Duty Mobile het meest op. Binnen vijf minuten was het toestel al voelbaar warmer en na 30 minuten werd het ook echt oncomfortabel om het toestel vast te houden. Ook bij de AI-functies werd het toestel snel warm. Bij een telefoon uit 2024 in deze prijsklasse mag je toch echt beter verwachten.

2. Het geld groeit ons niet op de rug 

De Google Pixel 9 Pro XL heeft een adviesprijs van 1199 euro en is daarmee 100 euro duurder dan de Google Pixel 8 Pro van vorig jaar. Deze prijs is al fors, maar is helemaal onacceptabel als je je beseft dat je hier slechts 128 GB aan opslaggeheugen voor krijgt. Dit is met het formaat van apps vandaag de dag echt veel te weinig. Wil je meer opslag? Dan moet je bereid zijn om flink meer te betalen. Voor 256 GB betaal je 1299 euro, voor 512 GB betaal je 1429 euro en voor 1 TB zelfs 1689 euro. Dit is in mijn ogen veel te duur voor dit toestel en als ik heel eerlijk ben, te duur voor elke telefoon.

3. Laat de AI maar zitten

Het grote verkooppunt van de hele Google Pixel 9-serie is AI en ik had liever gezien dat dit niet het geval was. Het handigst is voeg mij toe. Je maakt dan eerst een groepsfoto en daarna een foto van alleen de fotograaf en dan voegt de AI ze samen tot één foto. Redacteur Jelle heeft hier al eerder een handig artikel over geschreven. Ook geeft de Pixel 9 Pro XL je feedback tijdens het maken van een panorama-foto. Helaas gaf dit wisselende resultaten. De magische gum van de Pixel 8-serie is weer van de partij, waarmee je objecten kunt verwijderen, verplaatsen, vergroten of verwijderen van je foto. Voor de Pixel 9 Pro XL heb je nu ook de optie om AI dingen te laten toevoegen of veranderen aan je foto’s. Dit gaat de ene keer fantastisch en de andere keer juist weer niet.

Dan is er nog Gemini Live. Een unieke chatbot waarmee je vloeiende gesprekken kunt volgen. Het werkt goed, maar de chatbot heeft bij moeilijkere vragen wel iets langer de tijd nodig. Je hebt de keuze uit meerdere stemmen en deze klinken redelijk natuurlijk. Helaas hangt hier een prijskaartje aan van 22 euro per maand, maar gelukkig is het eerste jaar gratis. Dit is het punt waar ik compleet mijn interesse verlies. Je moet al flink betalen voor het toestel en dan ook nog een maandelijkse bijdrage gaan leveren voor AI. 22 euro is het niet waard voor een chatbot die antwoord geeft op je vragen waar de zoekmachine van Google drie seconden voor nodig heeft. Als ik een gesprek wil voeren over sportuitslagen of films dan bel ik een vriend op, maar geen AI chatbot.

Er werden ook twee nieuwe AI-apps aangekondigd (Pixel Studio en Pixel Screenshots), maar door Europese regels zijn deze nog niet in Nederland beschikbaar. De telefoons, die compleet om AI draaien, missen dus een groot deel van de AI-functies en dus een deel van wat ze uniek maakt. Ook werken niet alle AI-functies optimaal en zijn sommige functies niet heel noodzakelijk. Als dit is waar het heengaat met AI op smartphone, dan mag je de functies wat mij betreft wel weglaten.

Conclusie

De Google Pixel 9 Pro XL is een prima smartphone met weinig bestaansrecht. Het grote verkooppunt van dit toestel zijn de AI-functies en deze zijn er nauwelijks. De functies die er wel, zijn voelen meer als een gimmick dan als een handige hulpmiddelen. Haal je de AI weg dan houd je wel een prima smartphone over. Je kunt er gemakkelijk mee multitasken of games spelen. De camera’s zijn van hoge kwaliteit en de batterij is groot genoeg om de dag mee door te komen. Ook krijg je een goed updatebeleid en een prachtig scherm. Helaas is de prijs simpelweg te hoog en wordt het toestel snel warm. Als je heel erg fan bent van de AI-functies, dan is dit een telefoon voor jou. Mocht je nu al een Google Pixel 8 (Pro) in huis hebben, bespaar jezelf dan wat geld en wacht een jaartje op de Google Pixel 10.

  • Updatebeleid
  • Scherm
  • Snel warm
  • Duur
Bekijk meer specificaties
Google Pixel 9 Pro XL review: groot, maar niet groots

Google Pixel 9 Pro XL kopen

De Google Pixel 9 Pro XL is beschikbaar in de kleuren crème, grijsgroen en zwart. 128 GB aan opslaggeheugen kost je 1199 euro en voor 256 GB betaal je 1299 euro. Verder heb je nog 512 GB opslag voor 1429 euro en 1 TB voor 1689 euro.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk