Google Pixel 9 camerareview: worden foto's te artistiek?

Google Pixel 9 camerareview: worden foto's te artistiek?

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Pixel-telefoons van Google staan bekend om een aantal kenmerkende eigenschappen. Je kunt hierbij denken het design, de schone Android-software en natuurlijk de camera’s. Google meldt dat het zijn verwerking van foto’s bij de Pixel 9-serie helemaal opnieuw heeft samengesteld. Vooral door innovaties op het gebied van HDR moeten foto’s er (nog) beter uit gaan zien. Wat zien we hier precies van terug? Hoe goed presteren de camera’s van de Pixel 9? En welke eigenschappen zijn voor iedereen te gebruiken?

Google Pixel 9-camera's

De Google Pixel 9 beschikt over twee camera's op de achterkant. Het gaat om een 50 MP-hoofdcamera en een 48 MP-groothoeklens. Laatst genoemde beschikt over autofocus waardoor je met deze lens macrofoto's kunt maken. De 50 MP-hoofdcamera is hetzelfde exemplaar als degene die we in de Pixel 8 en Pixel 8 Pro tegenkwamen. De camera heeft zodoende een diafragma van f/1.7 en de sensor zelf is 1/1.31'' groot. De groothoeklens heeft wel een upgrade gekregen. Deze heeft nu een resolutie van 48 MP in plaats van 12 MP. De camera heeft daarbij een diafragma van f/1.7 en een sensorgrootte van 1/2.55''. De resolutie, de sensorgrootte en het diafragma zijn hiermee gestegen en/of groter geworden. De beeldhoek is met 123 graden wel minder groot, deze was 126 graden.

  • 50 MP-hoofdcamera, diafragma f/1.7, sensorgrootte 1/1.31'' 
  • 48 MP-groothoeklens, diafragma f/1.7, sensorgrootte 1/2.55'', beeldhoek 123 graden
Google Pixel 9 camerareview: worden foto's te artistiek?

Gebruikservaring en interface

Voordat we dieper in de fotokwaliteit duiken, eerst een punt dat iedereen kan opmerken. Want eerlijk is eerlijk, zo'n beetje elke high-end telefoon maakt vandaag de dag goede en mooie foto’s. Natuurlijk zie je een verschil in kwaliteit en heeft de ene fabrikant het beter op orde dan de andere, maar het grote publiek – de mainstream consument – zal geen grote verschillen zien. Het is voor de technerds zoals jij en ik, die met een loep op de foto's inzoomen en het leuk vinden om het verschil in kwaliteit en samenstelling te zien.

De algehele gebruikerservaring van de camera’s is daarentegen wel voor alle consumenten zichtbaar en merkbaar. Je kunt hierbij denken aan de interface (gebruiksomgeving) van de camera-app, de snelheid van de camera’s, de indeling van de menu’s en de verschillende modi. De Pixel 9 en de Pixel-telefoons in het algemeen, weten hier heel goed op te scoren.

Pixel Camera, de camera-app op de Pixel-toestellen, werkt namelijk goed, snel en zit fijn in elkaar. Dit zit hem allereerst in het opstarten en maken van de foto'. Dit gaat erg snel, al zitten er in het schakelen tussen de verschillende lenzen nog haperingen. Daarnaast is de indeling van de app goed. Alle functies, instellingen en verschillende modi kun je onderaan (portrait) of rechts (landscape) vinden. Bij veel andere fabrikanten, zoals Samsung, zitten deze voor een gedeelte bovenin. Doordat bij de Pixels alles zich aan één kant bevindt, kun je met één hand de camera veel beter bedienen. Dit gaat niet ten koste van de functies. Als je op het instellingen-icoon (radartje) links onderin of rechts onderin tikt, komen er meer instellingen zoals de timer, flitser en verhouding naar voren. Bij ‘’Meer instellingen’’ vind je alle andere instellingen.

Interface Pixel Camera links, interface camera Samsung rechts

Functies en de verschillende modi

Om hierop voort te borduren kijken we naar de cameramodi die op de Pixel 9 te vinden zijn. Net als eerdere Pixels krijg je de beschikking over Meedraaien bij actie en Lange belichting. Bij eerstgenoemde kun je op een bewegend onderdeel focussen en een vervaging toepassen op de achtergrond. Je kunt hierbij denken aan een voorbij racende trein die je scherp vastlegt en waarin de achtergrond een mooi bewegingseffect krijgt. Bij Lange belichting werkt dit andersom. Je kunt dan een bewegingseffect laten toepassen bij het bewegende onderwerp. Als we weer naar de trein kijken, dan vervaagt bij Lange belichting niet het gedeelte naast de trein, maar de trein zelf. Je kunt hiermee bijvoorbeeld 'lichtsporen' maken waarbij de verlichting van auto's helemaal worden uitgesmeerd, terwijl de omgeving scherp is.

Een nieuwe functie is Add me, of hoe het hier in Nederland genoemd wordt Voeg mij toe. Ik zal hier in een apart artikel (nog) meer over uitleggen met informatie hoe je het kunt gebruiken. Voor nu in het kort: de functie voegt twee foto's samen tot één waardoor je iedereen in een groepsfoto kunt plaatsen. Ook degene die de foto maakt kan er dus op.

Met zijn tweeën op stap en toch samen met mams op één foto, zonder dat iemand anders de foto hoeft te maken

Fotokwaliteit hoofdcamera

Dan gaan we door naar de fotokwaliteit. Zoals je in het intro al hebt kunnen lezen meldt Google dat het zijn verwerking van foto’s bij de Pixel 9-serie opnieuw heeft ingedeeld en samengesteld. Vooral op het gebied van HDR moeten er verbeteringen zijn doorgevoerd. Grote vraag die hierbij rijst is: kun je dit zien? Mwah, mwah, is hierop mijn antwoord.

Wat je kan merken is dat highlights, de lichtste elementen in een afbeelding, beter zijn in vergelijking met de Pixel 8-serie. Je ziet onder meer dat foto's met fel tegenlicht er beter uitzien, dat ze goed helder zijn en dat bijvoorbeeld luchten beter in stand blijven.

Hiermee krijgt elke afbeelding weer een echte Pixel-look mee. Dit kenmerkt zich in een hoog HDR-gehalte, mooie kleuren, een groot dynamisch bereik, diep contrast en veel verscherping.

Pixel-look te artistiek?

Nu is het de vraag of we deze Pixel-look nog altijd willen? We zien dat veel andere fabrikanten ervoor kiezen om met hun beeldverwerking de iets natuurlijkere en realistische kant op te gaan. Bij Google is dit overduidelijk niet het geval en ogen de plaatjes nog altijd 'echt Pixel'. Wat mij betreft is het HDR-gehalte wel erg hoog, wat vooral in de foto van de boom hieronder goed te zien is.

Als voorbeeld zie je hieronder de foto van de boom gemaakt met de Nothing Phone 2 die ik naast de Pixel 9 heb gelegd. De Phone 2 beschikt over een minder goede sensor, maar je kunt wel goed het verschil in de beeldverwerking zien.

De Pixel heeft de neiging om de schaduwen (te) veel op te lichten waardoor het contrast iets minder hoog wordt. De telefoon wil daarbij veel detail en nuance in de schaduwen tevoorschijn laten komen. Dit is iets wat veel concurrenten ook doen, maar zij kiezen er vaak voor om de schaduwen zelf beter naar voren te laten komen en de schaduwen harder aan te zetten. Hierdoor gaan er wat details verloren, maar blijft het contrast wel beter overeind.

^^Pixel 9 links, Nothing Phone 2 rechts^^

^^Pixel 9 links, Xiaomi 14 Ultra rechts^^

Er was toch echt best veel schaduw onder de pilaren in het mooie Katwijk

Scherpdiepte-effect

Qua bokeh-effect, scherpdiepte, weet de Pixel 9 objecten objecten snel scherp te stellen. De omgeving hieromheen wordt nadat je de foto hebt gemaakt ook goed onscherp gemaakt. Hier zie je dat het toestel daarmee achterloopt op veel concurrenten. Deze lijnen hoofdonderwerpen beter uit. Ook zetten zij de texturen beter aan, wat helpt om meer diepte in de foto toe te voegen.

^^Pixel 9 links, Xiaomi 14 Ultra rechts^^

Groothoeklens

De groothoeklens heeft, zoals je al eerder hebt kunnen lezen, een upgrade gekregen. De sensor telt meer megapixels en is groter geworden. Hierdoor kan deze meer licht opvangen wat zorgt voor meer detail. Ook het verschil tussen de groothoeklens en de hoofdcamera is een stuk minder groot geworden. Onder andere de kleuren komen nu vrij goed met elkaar overeen.

<- foto gemaakt met groothoeklens, foto gemaakt met hoofdcamera ->

Zoomen

Voor het inzoomen en het vergroten van het beeld heeft de Pixel 9 geen telelens aan boord. De Pixel 9 Pro en 9 Pro XL hebben deze wel. De Pixel 9 kan wel, door middel van sensor-cropping, redelijk goed beelden vergroten tot 2x. Na deze 2x 'zoom' worden beelden al snel onscherp en niet goed bruikbaar. Het is mogelijk om tot 8x digitaal te zoomen.

V.l.n.r. beeldvergroting 4x en 8x

V.l.n.r. beeldvergroting 1x, 2x, 4x en 8x

Nachtfotografie

Met de Pixel 3 in 2018 introduceerde Google Night Sight (Nachtzicht) en sindsdien presteren de camera's op de Pixel-telefoons erg goed onder slechte omstandigheden. Bij de Pixel 9 is dit niet anders. Details blijven goed overeind, er is weinig ruis en het toestel weet genoeg textuur in de beelden vast te leggen.

Conclusie

De Google Pixel 9 mag zich wat cameraprestaties weer met trots een echte Pixel-smartphone noemen. De foto's die uit het toestel komen hebben een hoog HDR-gehalte, goed contrast, groot dynamisch bereik, zijn scherp, kleur- en detailrijk. Wel heeft Google deze kenmerkende Pixel-eigenschappen nog meer aangedikt, wat ervoor zorgt dat foto's vrij artistiek overkomen.

Dit is een keuze die je als fabrikant maakt, maar Google zoekt nu wel de grenzen op van de beeldverwerking. Er is heel veel mogelijk met camerasensoren en dit laat Google al jaren zien, maar wat mij betreft mag het bedrijf de teugels een beetje laten vieren en het HDR-effect iets naar beneden schroeven. Soms merk je namelijk dat de schaduwen te veel belicht worden waardoor de diepte uit foto's geramd wordt en de schaduwen zelfs vervagen. Ook ogen foto's hierdoor snel minder realistisch en meer kunstmatig dan veel concurrenten.

Maar dit alles neemt niet weg dat de Pixel 9 onwijs goede camera's heeft, inclusief uitgebreide software, die ervoor zorgt dat je uiteindelijk in alle lichtomstandigheden goede foto's kunt maken.

Google Pixel 9 camerareview: worden foto's te artistiek?

De uitgebreide review van de Google Pixel 9 verschijnt later online

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk