De Google Pixel 6a is een onwijs snelle midrange-smartphone. Met de high-end Tensor-chipset en de schone Android-ervaring voelt het toestel namelijk razendsnel aan. Op twee andere punten voelt de telefoon dan weer erg traag. Je leest het in deze review.
Google Pixel 6a
De Google Pixel 6a is het nieuwste lid uit de Pixel 6-familie van Google en het toestel is alweer de vierde generatie van de voordeligere a-telefoons van Google. Deze Pixel a-toestellen staan voornamelijk bekend om hun goede camera's, het compacte design en de schone Android-ervaring. In vergelijking met de duurdere Pixel-broers lever je hiervoor echter vaak snelheid in.
Met de Google Pixel 6a gooit Google het een beetje over een andere boeg, en volgt het bedrijf ietwat het voorbeeld van Apple. Al voert Google het een stuk moderner door. Zo krijgt de midrange Pixel 6a een high-end-chipset mee, iets wat Apple deed bij zijn iPhone SE. Apple koos er bij dit toestel verder voor om een oudere camerasensor te gebruiken, en deze door middel van softwareverbeteringen beter te maken.
Ook dit voorbeeld volgt Google nu voor het eerst in zijn nieuwe Pixel a-smartphone. Voor het eerst neemt een Pixel a-smartphone namelijk niet de camera van zijn grotere broers over. De Pixel 6a gebruikt namelijk een oude camerasensor die al vanaf de Pixel 2 (2017) tot en met de Pixel 5 (2020) door Google gebruikt wordt. Google stopt dit alles echter, in vergelijking met Apple, in een modern design welke gebaseerd is op zijn duurdere broers. Pakt dit alles een beetje goed uit? Je leest het in deze review.
Specificaties
-Tekst gaat verder onder de specificaties-
Google Pixel 6a | |
Afmetingen en gewicht: | 152,5 x 71,8 x 8,7 mm |
Behuizing | Gorilla Glass 3 voorzijde, plastic achterzijde, aluminium frame |
Scherm: | 6,1 inch AMOLED Full HD (2400 x 1080 pixels), 20:9, 60Hz |
Processor: | Google Tensor |
Werkgeheugen: | 6 GB LPDDR5 RAM |
Opslaggeheugen: | 128 GB UFS 3.1 |
Camera's achter: | 12,2 MP hoofdcamera (PDAF, OIS), 12 MP groothoeklens |
Camera's voor: | 8 MP |
Video: | 4K 30/60fps, 1080p |
Accu: | 4.410 mAh, 18 watt snelladen |
Androidversie: | Android 12 |
Extra's: | 5G, vingerafdrukscanner in het scherm |
Kleuren: | Sage, Chalk en Charcoal |
Adviesprijs: | 459 euro |
Wat zit er in de doos?
- Google Pixel 6a
- Handleiding en garantie
- Simtool
Modern Cowabunga-design
De Google Pixel 6a is met zijn 6,1 inch beeldscherm allereerst compact. Met dit relatief kleine beeldscherm is de Pixel 6a dan ook één van de meest compacte smartphones die je tegenwoordig kunt kopen. Hiermee is de telefoon vrij goed met één hand te bedienen, heerlijk. Wat minder lekker is, is het ontbreken van de 3.5 mm audio jack. Voor het eerst in een Pixel a-toestel is deze namelijk achterwege gelaten, jammer.
De Pixel 6a is verder afgewerkt met Gorilla Glass 3 (voorzijde), een aluminium rand en een glimmende plastic achterkant. Het toestel beschikt over een IP67-rating, wat inhoudt dat die water- en stofdicht is. De Pixel 6a is verder verkrijgbaar in de kleuren Sage, Chalk en Charcoal. Vooral de Sage-versie, groene tint, is mooi en een stuk kleurrijker dan de Charcoal (zwart) en Chalk (wit) versie. Voor de mensen die hun Pixel 6a, of Pixel 6 (Pro), nog unieker willen maken zijn er ook veel 'skins' beschikbaar. Zo kun je je Pixel 6a, zoals je misschien aan de foto's al hebt kunnen zien, in een Ninja Turtle-phone veranderen. Meer hierover lees je in dit artikel. In welke Ninja Turtle zal jij je Pixel 6-smartphone overigens transformeren? Laat het weten in de comments onder deze review, we zijn benieuwd!
Schokkerig beeldscherm
De Pixel 6a heeft een 6,1 inch Full HD+ AMOLED-paneel met een verversingssnelheid van 60Hz. Dit laatste is meteen het grootste nadeel van de Pixel 6a: het scherm is namelijk niet zo vloeiend in vergelijking met andere toestellen in deze prijsklasse. Voor een beeldscherm geldt namelijk, hoe hoger de verversingssnelheid (uitgedrukt in Hz, Nvdr.), des te vloeiender een beeldscherm is.
Nu weet ik dat er veel mensen zijn die nog nooit een beeldscherm hebben gebruikt met een verversingssnelheid hoger dan 60 Hz, de hoeveelheid die vroeger (spreek tot en met ongeveer 2019) nog de standaard was. Zij zullen er dus niets van merken. Echter, het publiek die de Pixel 6a aanspreekt is toch voornamelijk de tech- en Android-liefhebber. Mensen die enthousiast worden van tech, smartphones en alle technologische ontwikkelingen die hierin spelen. Én daarbij vaak hieraan al hebben gesnuffeld, of zelfs al daadwerkelijk hebben gebruikt. Het is in het algemeen een publiek die dus weet wat 60, 90 en 120 Hz betekent en dit waarschijnlijk al in gebruik hebben, of hebben gehad.
Voor al deze mensen zal het direct opvallen dat de Pixel 6a een beeldscherm heeft met een verversingssnelheid van slechts 60 Hz. Je merkt namelijk direct dat het beeldscherm van de Pixel 6a een stuk schokkeriger overkomt dan smartphones welke een beeldscherm hebben met een verversingssnelheid van 90 of 120 Hz. En dit is jammer, aangezien er tegenwoordig al budget-smartphones zijn die beschikken over panelen met een verversingssnelheid van 120 Hz. Het scherm van de Pixel 6a is qua kleuren overigens wel mooi en is helder genoeg om buiten in direct zonlicht nog af te kunnen lezen.
Snelle en schone Android-ervaring
Over de Android-schil die Google gebruikt kunnen we verder kort zijn, die gebruikt Google namelijk niet. De Pixel-toestellen draaien altijd op een schone versie van Android, Android dus volgens Googles eigen visie. Verwacht dus geen bloatware, voorgeïnstalleerde apps van derden of opvallende aanpassingen.
Je kan alleen wel profiteren van exclusieve Pixel-functies. Met Magic Eraser kan je mensen in de achtergrond van een foto verwijderen. Live Translate is dan weer een krachtige vertaalfunctie die mogelijk is dankzij de rekenkracht van Tensor.
De Pixel 6a draait vanuit de doos op Android 12, maar inmiddels kan hij ook de de Android 13-update installeren. Meer over Android 13 en de nieuwe functies binnen deze versie kun je hier vinden.
De Pixel 6a draait dus op een schone versie van Android en lijkt hier goed op te draaien. Dit komt, naast deze schone versie van het besturingssysteem, ook door de snelle processor. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen draait de Google Pixel 6a namelijk op de Google Tensor-chipset. Dit is de high-end processor van Google die ontworpen is door Google en geproduceerd door Samsung. Apps werken razendsnel met Tensor en er zijn weinig laadtijden en framedrops.
Opladen, heb je even?
De accu in de Google Pixel 6a is een 4410 mAh variant welke makkelijk een dag mee kan, bij matig tot licht gebruik haal je daarbij zo'n anderhalve dag. Dit is een prima score, al helemaal voor zo'n compacte telefoon. Het 60Hz beeldscherm zal hier meespelen in de positieve zin. Met minder beelden per seconden slurpt het nu eenmaal minder energie dan een beeldscherm met 90 of 120 Hz.
Op het vlak van opladen scoort de Pixel 6a wel ver onder gemiddeld, de Pixel 6a laad je namelijk op met een vermogen van slechts 18 watt. Dit houdt in dat het toestel ruim twee uur aan de lader moet om geheel opgeladen te worden. Van 0 naar 50 procent duurt ongeveer 35 à 40 minuten. De Pixel 6a kan niet draadloos opgeladen worden.
Verouderde camera, heerlijke beelden
De Google Pixel 6a beschikt over twee camera's. Het gaat hier over een 12,2 MP hoofdcamera en een 12 MP groothoeklens. De 12,2 MP hoofdcamera is overigens een bekende sensor. Google maakt namelijk gebruik van de Sony IMX363-sensor, die Google al vanaf de Pixel 2 (2017) gebruikt.
Deze sensor heeft een grootte van 1/2.55'', ter vergelijking: de Pixel 6 en de Pixel 6 (Pro) hebben een moderne en veel grotere high-end sensor meegekregen met een grootte van 1/1.31''. Nog een vergelijking: de Nothing Phone (1) heeft een 50 MP camerasensor met een grootte van 1/1.56 inch. Voor sensoren geldt, hoe kleiner het getal, des te groter deze is en des te meer licht die dus kan opvangen.
Als het om hardware gaat, heeft de Pixel 6a dus zeker geen grote high-end camerasensor. De foto's die uit het toestel komen, komen echter wel erg in de buurt van premium toestellen.
- 12,2 MP hoofdcamera, f/1.7, met optische beeldstabilisatie, sensorgrootte 1/2.55''
- 12 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrootte 1/2.51''
12,2 MP hoofdcamera: detailrijk, verzadigd én een hoog contrast
Google maakt dus gebruik van een oude en vrij kleine sensor. Doordat Google de sensor echter al jarenlang gebruikt, heeft Google deze sensor steeds beter leren kennen en zodoende ook steeds betere foto's uit deze oude sensor weten te halen. En dit, in combinatie met de goede beeldverwerking van de Tensor-chipset, zorgt ervoor dat de Google Pixel 6a goede foto's maakt. De camera van de Pixel 6a maakt namelijk foto's met levendige kleuren, een hoog contrast en veel detail.
Vergeleken met de Nothing Phone (1) bijvoorbeeld, een smartphone in dezelfde prijscategorie, is het dynamisch bereik in de foto's van de Pixel 6a hoger. Daarbij bevatten de foto’s die gemaakt zijn met de Pixel 6a een stuk meer detail en een hoger contrast. De Nothing kiest er namelijk voor om alles in het algemeen lichter te maken, de Pixel 6a heeft meer balans tussen lichte en donkere delen. Daarentegen zijn de foto’s gemaakt met de Nothing Phone (1) iets natuurlijker van kleur. De Pixel 6a is meer uitgesproken qua kleur en maakt gebruik van meer ‘vetgedrukte’ en verzadigde kleuren. Een vergelijking zie je hieronder onder de grote afbeelding. Links zie je een foto gemaakt met de Pixel 6a, rechts een die is genomen met de Nothing Phone (1).
Hoofdcamera Pixel 6a
Linksonder zie je een foto gemaakt met de Pixel 6a, rechts zie je de foto gemaakt met de Nothing Phone (1).
Slechte lichtomstandigheden
In donkere omstandigheden merk je echter wel dat je te maken hebt met een kleine sensor. Ondanks veel softwarematige verbeteringen, zie je namelijk dat de Pixel 6a het dan lastiger krijgt. Foto's die gemaakt zijn met weinig licht zijn voldoende, maar je merkt dat de sensor minder licht opvangt dan grotere sensoren.
Daarnaast heeft de Pixel 6a veel moeite met focussen in slechte lichtomstandigheden. Vooral als het goed donker is, weet het toestel de focus vaak niet juist te vinden. Dit gebeurt ook in de nachtmodus. Deze functie kan meer licht vangen, maar ook deze slaat de bal soms mis met de focus.
Hieronder zie je een voorbeeldfoto die gemaakt is met de Pixel 6a. Daaronder zie je weer een vergelijking met links de foto gemaakt met de Pixel 6a en daarnaast een foto gemaakt met de Phone (1). Je ziet dat de Pixel 6a meer licht weet te vangen, maar de focus op de toepasselijke Ninja-duck niet goed krijgt. De Phone (1) krijgt dit wel voor elkaar.
Hoofdcamera Pixel 6a
Links een foto gemaakt met de Pixel 6a, rechts de foto gemaakt met de Nothing Phone (1).
Groothoeklens en (gebrek aan macrofoto's)
Als groothoeklens gebruikt de Pixel 6a een 12 MP sensor, dezelfde als in de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. De beeldkwaliteit van deze groothoeklens is zeker niet slecht, maar de beeldhoek is echter niet zo groot. Vooral in vergelijking met de concurrenten zoals de Galaxy A53, leg je met de groothoeklens van de Pixel 6a een veel minder breed beeld vast. Daarnaast ontbreekt het aan een autofocus: je kunt dus geen macrofoto's maken. De Pixel 6a kan verder tot 7x digitaal zoomen, maar dit is niet aan te raden. Na 2x digitale zoom missen de foto's namelijk details.
Foto hierboven is gemaakt met de groothoeklens. Daaronder v.l.r. hoofdcamera (0x zoom), 2x zoom en 7x zoom.
Google Camera
Al deze camera's bedien je via Google Camera, dit is de officiële applicatie voor Pixel-smartphones om foto's mee te maken. In onze ogen is het tevens een van de beste apps voor camera's in heel Android-land. Het menu en de functies van Google Camera zijn misschien niet zo uitgebreid als dat op smartphones van bijvoorbeeld Samsung, maar de indeling én gebruiksvriendelijkheid zit wel erg goed. Iets kleins wat bijvoorbeeld ingebouwd zit, is de waterpas. Hierdoor weet je altijd of je rechte foto's maakt, erg handig en we zien dat deze functie door steeds meer andere smartphonefabrikanten wordt overgenomen.
Keurig updatebeleid
De Pixel 6a draait op een schone Android-versie van Android 12. Het toestel heeft op dit moment echter al een upgrade gehad naar Android 13 en zal nog tot en met Android 15 ondersteund worden met Android-upgrades. Qua Android-updates, beveiligingsupdates en patches, wordt de Pixel 6a vijf jaar ondersteund door Google. Alleen Samsung doet het in totaal beter met vier Android-upgrades en vijf jaar aan updates.
Conclusie
De midrange-markt wordt steeds interessanter. Er zijn op dit moment namelijk veel goede smartphones van onder de 500 euro te koop. Je ziet echter wel dat fabrikanten bewuste keuzes maken omtrent hun midrange-smartphones en ieder merk heeft zo zijn eigen strategieën. Zo kiest de één ervoor om op elk punt een beetje te bezuinigen ten opzichte van hun high-end-smartphones. Hierdoor weten zij 'overall' een goede en complete midrange-smartphone op de markt te brengen. Samsung is hier een schoolvoorbeeld van. Met hun Galaxy A53 bijvoorbeeld heeft de fabrikant op ieder punt iets bezuinigd waardoor het op geen enkel punt echt uitblinkt, maar in het algemeen dus wel erg solide en goed is. Noem het de 'allemansvriendtactiek'.
Google pakt dit anders aan. Zij kiezen er namelijk voor om op een aantal punten flink in te leveren, maar op andere punten weer bijna niets op te geven ten opzichte van een high-end-model. Het bedrijf kiest er namelijk voor om dezelfde high-end Tensor-chip te gebruiken als degene die in de duurdere Pixel 6 en 6 Pro te vinden zijn. Hiervoor moet het bedrijf echter wel iets inleveren, en dat doet het bedrijf voornamelijk op het scherm. Deze is met zijn 60 Hz namelijk een heel stuk schokkeriger dan zijn concurrenten. Bij de camera's pakt het wek goed uit. Ondanks de verouderde hardware, leunen de prestaties namelijk wel heel dicht tegen die van high-end telefoons aan.
Kan je echter vrede nemen met het 60Hz-scherm en het trage opladen, dan haal je met de Pixel 6a één van de beste smartphones onder de 500 euro is huis. De Pixel 6a is voornamelijk geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een compacte smartphone met snelle prestaties, een schone Android-ervaring en een goede camera, maar wel voor een relatief toegankelijke prijs.
Alternatieven
Als je opzoek bent naar een midrange-smartphone dan raden wij op dit moment, naast de Pixel 6a, de Samsung Galaxy A53 (350 euro) en de Nothing Phone (1) (469 euro) aan. Hiernaast zou je ook nog kunnen kijken naar de OnePlus Nord 2T (350 euro), de Xiaomi 11T (339 euro), de Xiaomi 11T Pro (450 euro), de Galaxy S21 FE (520 euro) en de Pixel 6 (530 euro).
Google Pixel 6a prijzen en beschikbaarheid
De Google Pixel 6a is sinds oktober 2022 ook officieel in Nederland verkrijgbaar. Deze telefoon kost 459 euro en is via onderstaande winkels aan te schaffen.