Google lanceert Bard: slimme taalbot voor zijn zoekmachine

Google lanceert Bard: slimme taalbot voor zijn zoekmachine

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft plannen voor een taalbot onthuld die straks zijn zoekmachine moet versterken. 'Bard', zoals het systeem heet, kan complexe antwoorden geven op vragen van gebruiker. Het systeem wordt eerst intern getest en daarna komt het breder beschikbaar.

Google Bard

Het was even afwachten, maar nu is het officieel. Op zijn blog stelt Google Bard voor, een taalbot die in natuurlijke zinnen een antwoord kan geven op vragen. Google laat Bard klinken als een natuurlijk persoon met behulp van zijn LaMDA-taalmodel, een systeem dat eerder werd voorgesteld als technologie waarmee de Google Assistent op termijn natuurlijk moest praten.

De kennis van Bard is afkomstig van de zoekmachine en Google Zoeken. en dat is ook het eerste Google-product waar we Bard gaan tegenkomen. Dat zal "binnenkort" gebeuren nadat Google eerst het systeem verder heeft verfijnd met interne testen. De bedoeling is om daarna de test uit te breiden en meer feedback te verzamelen.

Concurreren met ChatGPT

Dat principe zal misschien bekend in de oren klinken voor iedereen die met de previewversie van ChatGPT heeft gewerkt de voorgaande weken. ChatGPT is een revolutionaire tool van het bedrijf OpenAI. Het systeem had al miljoenen gebruikers in de eerste dagen na zijn lancering.

Een duidelijk voordeel van Bard ten opzichte van ChatGPT is dat Googles AI-bot meteen met de zoekmachine wordt gecombineerd. ChatGPT moet het momenteel nog stellen met informatie die dateert van september 2021, al werkt OpenAI wel met investeerder Microsoft om zijn taalbot te combineren met de actuele info van Bing.

Google lanceert Bard: slimme taalbot voor zijn zoekmachine

Een complex antwoord van Bard

Een voorbeeld

Google geeft in zijn blogbericht een voorbeeld van hoe Bard kan werken. "Wanneer mensen aan Google denken, dan denken ze dat ze vaak bij ons komen voor snelle antwoorden en feiten. Zoals: 'Hoeveel toetsen heeft een piano?'", dat legt Google CEO Sundar Pichai uit in zijn blogbericht. "Maar steeds vaker komen mensen naar Google voor diepere inzichten en kennis, zoals: "Wat is makkelijker om te leren, piano of gitaar? En hoeveel oefening is voor elk vereist?'"

Bard kan alle facetten van deze complexe vraag beantwoorden en het maakt in zijn reactie duidelijk een onderscheid tussen de muziekinstrumenten piano en gitaar. Op het einde van het antwoord, kan de gebruiker nog zoekresultaten vinden, dat blijkt uit een screenshot die Google alvast deelt.

Google lanceert Bard: slimme taalbot voor zijn zoekmachine

Een antwoord met Bard van daaronder zoekresultaten

Geen echte gesprekken?

Wat we ook leren uit die screenshot, is dat Bard vermoedelijk niet zal werken in chatvorm, zoals we gewend zijn van ChatGPT. Je krijgt een complex antwoord op je vraag in de zoekresultaten, maar het is niet duidelijk of het mogelijk is om daarna op basis van je gekregen antwoorden nog bijvragen te stellen.

In ChatGPT worden conversatie met de taalbot ook bewaard, zodat je later op een gesprek weer kan inpikken. Ook dat kunnen we tot dusver nog niet zien in Googles screenshot van Bard in de zoekresultaten.

Meer info op 8 februari

Het lijkt er dus op dat Bard mogelijk zal uitblinken met actuele kennis, in tegenstelling dat der verouderde info van ChatGPT. Anderzijds lijkt het systeem van Google minder uitgerust voor conversaties en bijvragen, maar of dat klopt zal nog duidelijk moeten worden. Google maakt meer bekend over Bard tijdens zijn Life from Paris-evenement dat wordt gestreamd op 8 februari.

Gerelateerde artikelen

Google stelt al wel in zijn blog dat Bard in de zoekresultaten slechts een begin is. In de komende weken en maanden moet we AI nog vaker zien opduiken in diensten van Google. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van Bard? Ben je blij dat je straks niet hoeft te 'bingen'? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over AI

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk