Foto’s van je kind delen: hier kun je rekening mee houden

Foto’s van je kind delen: hier kun je rekening mee houden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Even een foto van jezelf bij de kerstboom online, of van een mooi gedekte tafel in deze donkere tijd van het jaar. Heel sfeervol. Het zijn kiekjes die je zonder na te denken deelt, maar wat als jij niet de persoon op de foto bent maar je kind? Het is voor familie en vrienden natuurlijk leuk om te zien wat jullie gezin doet met de kerstdagen, maar is het oké om zomaar foto’s van je kind te delen?

Zeggenschap

In principe heb je als ouder de verantwoordelijkheid over je kind en bepaal je veel in het leven van je kleintje. Dat betekent echter niet dat je altijd mag doen wat je wil: als je nu foto’s deelt van je kind, dan heeft het al een heel online leven voordat het ook maar in staat is om dit zelf te runnen. Bovendien zeggen ze wel eens dat niets op het internet ooit echt verdwijnt. Wat als je kind het helemaal niet fijn vindt dat het al online aanwezig is?

Dit wil niet zeggen dat je meteen helemaal niets meer hoeft te delen, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een emoji over het hoofd van je kind heen te zetten. Zo blijft het anoniem. Wil je dat niet, dan kun je ervoor kiezen om de doelgroep erg te beperken. Check sowieso de privacy-instellingen van het social medium dat je gebruikt. Hieruit kun je opmaken of de foto’s van je kind bijvoorbeeld via een zoekmachine als Google te vinden zijn, zo schrijft ook securitybedrijf ESET. Sommige social media hebben als voorwaarde dat zij de eigendomsrechten krijgen over alle foto’s die je deelt: ook dat is iets om rekening mee te houden, want het kan betekenen dat een platform je foto’s doorverkoopt en je je kind ineens in een online advertentie tegenkomt.

Foto’s van je kind delen: hier kun je rekening mee houden

Data die je telefoon deelt

Check ook de telefoon waarmee je de foto deelt: welke informatie wordt er allemaal aan een foto gehangen. Sommige mensen geven toestemming om bijvoorbeeld een locatie aan de foto te hangen. Hierdoor kunnen kwaadwillenden je kind mogelijk makkelijker thuis traceren en dat is een griezelig idee. Zeker als je die persoon helemaal niet kent en hij of zij kwade bedoelingen heeft. Kortom, zorgen dat een foto die je deelt zo min mogelijk extra informatie bevat is erg verstandig.

Natuurlijk deel je een foto van je kind uit liefde en enthousiasme, maar besef goed dat niet iedereen een foto hetzelfde zal interpreteren. De kans is enorm klein dat het gebeurt, maar stel je voor dat de foto van je kleintje een meme wordt op het internet? Het zal hier waarschijnlijk de rest van zijn of haar leven last van hebben, door pesterijen of simpelweg steeds herkend te worden op straat. Het zal zo’n vaart niet lopen, maar besef bij elke foto die je plaatst wel dat dat kan gebeuren en of je dat oké vindt.

Gerelateerde artikelen

Je kind op social media

Het is flauw om te zeggen, maar uiteindelijk is het het veiligst om niets van je kinderen op social media te zetten. Het is geen populair advies qua hoe het wordt ontvangen, omdat social media nu eenmaal zo vervlochten zijn met ons leven en omdat ouders vaak enorm trots zijn op hun kinderen en die deelbehoefte enorm voelen. Dat mag, maar probeer telkens een strenge curator te zijn: wat is er precies op de foto te zien? Is de tekst erbij wel positief en vriendelijk, staat er geen gegevens in over je kind, de basisschool of andere informatie die het makkelijker maken om het te traceren? Check goed wat social media allemaal met de foto mogen doen, maar ook welke data je smartphone allemaal aan een foto toevoegt.

Daarnaast kun je op Google een melding instellen voor wanneer de naam van je kind online voorkomt. Zo weet je eerder wanneer iemand over je kind schrijft, al moet erbij vermeldt worden dat dat wel vooral van toepassing is op artikelen: als iemand de foto van je kind kopieert, dan kun je daar geen melding op krijgen. Wel kun je regelmatig een foto van je kind in Google Afbeeldingen zetten, waarna hij gaat controleren of het beeld vaker op het internet voorkomt. Daarnaast is het goed om het kind bij de social media-post te betrekken. Leg uit wat je doet, wat dat kan betekenen en kijk of je kleintje het ermee eens is dat het al dan niet met gezicht op het internet wordt gezet.

Foto’s van je kind delen: hier kun je rekening mee houden

Foto's van andermans kinderen

Helaas is dit altijd een wat beladen onderwerp, omdat je als ouder enerzijds bang bent dat er iets met je kind gebeurt, maar we elkaar tegelijkertijd op social media bombarderen en vermaken met foto’s van onze gezinnen. Ook als je geen gezin hebt, let dan op in hoeverre je bijvoorbeeld de kids van anderen deelt. Veel ouders zetten hun eigen kinderen bewust niet online, dus probeer niet over hun grenzen heen te gaan door het als tante/beste vriend/buurman/sportvriendin dan wel te doen.

Hoewel het aan jou als ouder of verzorger is om een foto van je kind al dan niet te plaatsen, is het altijd verstandig om rekening te houden met de bovengenoemde zaken. Bovendien kan je kind er altijd voor kiezen om -eventueel op latere leeftijd- toch te eisen dat je alle foto’s verwijdert. Daar staat het vrij in en houdt er dus altijd rekening mee dat het hier niet alleen om je eigen online omgeving gaat, maar ook van die van je kind. Bezint eer ge… op social media een foto plaats van het kind.

Hoe sta jij hierin? Plaats jij foto's van je of andermans kinderen op social media? Laat je reactie achter onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk