We hebben het vaak over de mooiste en meest elegante smartphones, maar er zijn natuurlijk ook een hoop lelijke eendjes de revue gepasseerd. In dit honderd procent objectieve(?) artikel pikken we een aantal van deze lelijke eendjes er uit. Zit de meest weerzinwekkende telefoon ooit er naar jouw mening tussen?
Het beste
In de reeks ‘het beste’ brengen we lijstjes en tips over de beste smartphones, apps, tablets en andere smart-producten. In deze reeks vragen we ook jullie mening, dus laat deze vooral achter in de comments onder de artikelen. In elke categorie kun je de beste zijn, en zo kan je ook de beste worden in een categorie waarin je eigenlijk niet de beste wil zijn. In dit artikel bespreken we namelijk de rotte appels uit de smartphonewereld.
Samsung Galaxy S5: de Hansaplast-phone
Vanaf de eerste Galaxy S-telefoon koos Samsung ervoor om de achterkant van goedkoop aanvoelend en vooral dun plastic te maken. De Galaxy S5 spande echter de kroon. Terwijl merken als Sony en HTC werkelijk waar prachtige premium toestellen op de markt brachten, koos Samsung bij de S5 voor een ‘plastic fantasic’ design.
We gaan even terug in de tijd. De Samsung Galaxy S3 en de Galaxy S4 waren goede smartphones en misschien wel de beste smartphones op dat moment. De toestellen kregen echter op één punt veel kritiek, en dat was het design. De toestellen waren niet lelijk, maar ze waren voor een high-end smartphone destijds wel erg goedkoop afgewerkt. De toestellen hadden namelijk beide een dunne glanzende plastic achterkant die veel vingerafdrukken aantrok.
Gerelateerde artikelen
Een pleister op de wond
Samsung wilde deze kritiek bij de Samsung Galaxy S5 oplossen en koos bij dit toestel wederom voor plastic, maar dan met een matte afwerking. Het was echter geen succes. De plastic achterkant kreeg een soort ingeprikte puntjes mee en leek hiermee, vooral bij de gouden variant, op een grote wondpleister. De chromen zijkant van het toestel was daarbij erg fragiel en zorgde voor afbladdering en al snel voor deuken.
Een positief punt aan het design van de Galaxy S5 was wel dat het toestel, voor het eerst in een toptoestel van Samsung, waterdicht was. Destijds was er echter nog niet de techniek om dit op een handige manier vorm te geven. Dit resulteerde in een irritant klepje voor de USB-poort die je alsmaar moest open priegelen wilde je de telefoon opladen. Na de S5 koos Samsung er dan ook voor om een andere koers te varen. Het bedrijf besloot onder andere dat de high-end toestellen een meer premium uitstraling moesten krijgen. Deze verandering in het design van de vlaggenschepen begon bij de Samsung Galaxy Alpha, die van Samsung een aluminium frame kreeg. De opvolger van de S5, de Galaxy S6, kreeg vervolgens een glazen behuizing met aluminium rand. Het was de eerste smartphone van Samsung die een echt premium uitstraling mee kreeg.
Bij de Galaxy S5 moest je oppassen dat je hem niet over een wond wilde plakken
Google Pixel 3 XL: op die notch kan je een vliegtuig laten landen
Google wilde met de Google Pixel 3 XL mee in de trend destijds. Deze trend begon bij de Essential Phone en werd groots bij de iPhone X uit 2017. We hebben het hier natuurlijk over de notch, ofwel een inkeping bovenin het scherm. We kunnen echter wel stellen dat de ene notch de andere niet is, en zo bewees Google maar al te duidelijk. Het kwam namelijk met een gigantische inkeping die vooral verticaal veel schermruimte in beslag nam.
Er kwamen dan ook al snel merken die de draak staken met deze inkeping. Zo kwam Samsung met een aantal Twitter-reacties waarop het de Google Pixel 3 XL belachelijk maakte. Zo zou je op de notch van de Pixel 3 XL volgens Samsung een vliegtuig kunnen laten landen.
Gerelateerde artikelen
Binnensmonds overgeven
''Een dooddoener die ervoor zorgde dat ik binnensmonds moest overgeven''. Dit zijn de woorden die Claudia gebruikte tijdens haar unboxing van de Google Pixel 3 XL. De notch was dan ook het eerste wat bij haar in het oog sprong, zo is ook te lezen in de review van de Google Pixel 3 XL.
Google had overigens zelf ook in de gaten dat niet elke gebruiker de notch zou omarmen. Daarom koos het bedrijf ervoor om in de instellingen een functie in te bouwen die ervoor zorgde dat de gebruiker de notch kon verbergen. Deze functie zorgde er echter voor dat het schermgedeelte naast de notch op zwart zou komen te staan. Dit resulteerde in een gigantische schermrand bovenaan, waarvan je ook niet heel enthousiast kon worden. Google was wel enthousiast, en nam de schermrand namelijk mee in het design van de Google Pixel 4 en Pixel 4 XL.
Pablo Escobar Fold 1: toveren met geld en goud
Zeg je Pablo Escobar, dan je zeg je smartphones. Toch...? Zo dacht de broer van Pablo, Roberto de Jesus Escobar Gavira, er in ieder geval wel over. Hij wilde zijn broer namelijk eren door een smartphone naar hem te vernoemen. Hij toverde de Royole FlexPai dan ook om tot de Escobar Fold 1. Hij toverde echter nog iets tevoorschijn, of eigenlijk iets weg. De prijs van de Escobar Fold 1 was namelijk zo'n 800 euro lager dan de Royal FlexPai.
De in 2018 verschenen Royal Flexpai was de eerste smartphone met een vouwbaar scherm. Het scherm van het toestel was 5,4 inch groot en kon je naar buiten toe openklappen waardoor je een groot 7,8 inch beeldscherm kreeg. Roberto Escobar was erg onder de indruk van deze telefoon en besloot er een schiplading vol van op te kopen, om er vervolgens zijn eigen draai aan te geven. Zo gaf hij het een toestel een laagje nepgoud mee, iets wat onze redacteur Sebastien niet echt kon bekoren. Ook kreeg het toestel een gigantisch logo op de achterkant. Deze was helaas niet erg subtiel en daarmee ook niet heel mooi.
Gerelateerde artikelen
Niet alleen maar goud dat blinkt
We gaan even terug naar het toveren, want Roberto kreeg waarschijnlijk nog iets voor elkaar. Naar alle waarschijnlijkheid kreeg je de telefoon na bestelling namelijk helemaal niet opgestuurd. Zo was destijds te lezen in een tweet van Marques Brownlee (MKBHD). In dit bericht meldt hij dat hij denkt dat alleen journalisten de smartphone geleverd zouden krijgen. Misschien hadden mensen bij de mede-oprichter van het 'Medellinkartel' al wat vraagtegens kunnen zetten?
Ben je het met ons eens?
Ben jij het eens met onze keuzes? Laat het ons weten in onderstaande poll. En/of heb jij een andere telefoon die je 'niet om aan te gluren vindt'? Laat dit dan achter in de reacties onder dit artikel.
In een volgend artikel bespreken we overigens de, naar onze mening, mooiste smartphones ooit. Maar hier moet je nog even op wACHTen.