Digitale gezondheid
Voordat je begint aan het lezen van dit stuk, wil ik je voor jouw eigen bestwil erop duiden dat lezen op een digitaal scherm slecht is voor de ogen, dus dat je dit beter niet al te lang kunt doen. Daarnaast zal je enkele tijd minder gefocust zijn op gebeurtenissen of mensen die zich nu om je heen bevinden. Vandaar kan je beter niet te veel berichten lezen op Androidworld; ik geef je hier nog 7 minuten de tijd voor en daarna raad ik je aan om te gaan praten met vrienden of familie.
Nu denk je waarschijnlijk iets in de trant van: “Huh, wat is dit nou?” Dit heeft alles te maken met digitale gezondheid, wat om een of andere reden een erg populair onderwerp is geworden. Smartphonebedrijven zoals Apple en Google, maar ook telecomproviders maken zich zorgen om onze digitale gezondheid. Smartphonegebruik is zo verweven met ons leven tegenwoordig, dat vele mensen hier verslaafd aan zouden zijn geraakt en hierdoor te weinig oog hebben voor de buitenwereld. Zo goed als deze massabedrijven zijn, zorgen zij ervoor dat wij gewoon gezond blijven, door ervoor te zorgen dat wij niet te veel hun producten of diensten zullen te gebruiken. Dat is pas de ander op de eerste plek zetten.
Smartphonebedrijven
Zo heeft Google bijvoorbeeld een app ontwikkeld: Digital Wellbeing. In deze app kun je bekijken hoeveel tijd je steekt in je smartphonegebruik en kun je hier zelfs een limiet voor instellen. Google levert dus een dienst in de vorm van een app, die ervoor moet zorgen dat je je telefoon minder gebruikt. Apple heeft zo’n zelfde soort functie ontwikkeld op zijn iPhones, genaamd ‘Schermtijd’. Hier kun je evenals bij Google een timer instellen, en zodra de tijd op is, kan je je mobiel of een keuzeselectie van applicaties niet meer gebruiken. Aangezien dit zo een innovatieve ontwikkeling is, was dit uiteraard onderdeel van de introductie van Apples nieuwe apparaten. Na het toelichten van de nieuwe functie, die ervoor zorgt dat je minder je mobiel zal gebruiken, was er een groot applaus.
Bij deze gevallen gaat het om de hulp die de bedrijven bieden om ons van onze smartphoneverslaving af te helpen. Hiermee suggereren ze dus dat de smartphones die zij maken, al dan niet direct zorgen voor een verslaving bij een grote hoeveelheid mensen, dus dat ze ons daarom ondersteunen met het afkicken ervan. Je zou je vraagtekens kunnen zetten bij een bedrijf dat verslavende producten verkoopt, en vervolgens een tegenmiddel aanbiedt.
Telecombedrijven
Daarnaast heb je telecomproviders die ons willen stimuleren minder vaak te bellen, sms’en en internetten, maar tegelijkertijd leven dezelfde bedrijven van het verkopen van belminuten, sms’jes en MB’s. ‘Als je wat vaker in het echt chat heb je aan Hollandsnieuwe genoeg’, zegt het bedrijf zelf. Hollandsnieuwe spoort je dus eigenlijk aan om een kleine bundel te nemen, omdat in het echt praten veel beter voor je zou zijn. Dat komt vrij tegenstrijdig over voor een bedrijf dat telefoonabonnementen aanbiedt die duurder worden naarmate je een grotere hoeveelheid tegoed neemt. Je zou zeggen dat een niet-liefdadigheidsbedrijf dat draait op geld het liefst zoveel mogelijk zou willen verdienen, maar Hollandsnieuwe geeft meer om jouw leven dan om zijn geld.
Dan is er ook nog Ben die je in plaats van een grote bundel een grote condoom aanbiedt, om je seksleven beter te maken. Dit wordt namelijk flink beïnvloed door telefoongebruik, dus kun je nu een condoom over je telefoon doen, waardoor je er niet mee bezig bent. Klaarblijkelijk zijn providers nu dus echt meer geïnteresseerd in ons persoonlijk leven dan in het aanprijzen van producten.
Inmenging dagelijks leven
Is het dan echt zo dat smartphone-, media- en telecombedrijven ons willen beschermen tegen onszelf? Welnee, Google bijvoorbeeld is al jaren bezig met het steeds meer inmengen in ons bestaan door hun applicaties te voorzien van allerlei features die ons het leven makkelijker moeten maken. Je hebt nu je persoonlijke assistent die uiteindelijk al je vragen zal kunnen beantwoorden, waardoor je geen contact meer hoeft te maken met meer traditionele, persoonlijke diensten. Aan de ene kant zeggen ze dus dat smartphonegebruik ons dagelijks leven teveel beïnvloed, maar aan de andere kant investeren ze aanzienlijk meer in het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie over ons om hiermee onze beste vriend te worden. Je zou het kunnen zien als een persoon die aanbiedt je met rust te laten, maar wel onafgebroken voor de deur blijft staan. Je kan nu gelukkig wel de bel uitschakelen.
Volgens communicatiewetenschapster Mariek vanden Abdeele bestaat er überhaupt geen technologieverslaving, maar zijn smartphones en media simpelweg diepgeworteld in onze maatschappij. Ze stelt dan ook dat het veel tijd steken in media niet een probleem is van individuen, maar van een grote groep. Features als Digital Wellbeing en Schermtijd zorgen er volgens haar voor dat het zogenaamde verslavingsprobleem ten onrechte bij individuen wordt gelegd.
Ik zie het persoonlijk niet eens als een probleem, maar als evolutie. We hebben tegenwoordig meer dan ooit de mogelijkheid om met mensen van over de hele wereld te communiceren, terwijl dit zonder technologie voor velen onmogelijk zou zijn. Daarnaast heeft iedereen de mogelijkheid om op elk moment alle informatie die je nodig hebt tot je te nemen.
Mogelijkheden
Ik ontken niet dat veel mensen onder ons hun mobiel veel gebruiken en daarom hun concentratie op andere zaken verminderd wordt. Ikzelf gebruik mijn telefoon continu gedurende een dag, ook wanneer ik me beter zou kunnen bezighouden met iets belangrijkers. Wel vraag ik mezelf af – en ik denk dat meerderen dat zouden moeten doen – of de negatieve punten wel opwegen tegenover de positieve. Mijn telefoon leert mij dagelijks nieuwe feiten, woorden en actualiteiten, maar zorgt er ook voor dat ik contact houd met mensen met wie ik dit anders niet zou doen. Daarnaast maakt het bijvoorbeeld bankieren makkelijker, evenals een reis plannen, afspraken maken, noem maar op. Als ik mijn mobiel niet zou gebruiken, zou ik veel meer tijd moeten besteden aan allerlei van dit soort zaken, waardoor ik minder gefocust zou zijn op dingen die echt belangrijk zijn voor me.
Smartphones brengen een hoop mogelijkheden met zich mee en ik vind dat we die meer zouden moeten omarmen in plaats van limiteren. Als we dit zouden doen, zou er door bedrijven niet meer zoveel tijd worden gestoken in het beperken van ons smartphonegebruik en kunnen ze zich meer richten op wat je wel kan doen met je telefoon. Laat bedrijven in deze branche doen waar ze echt goed in zijn: ons voorzien van apparaten en diensten die ons sociale netwerk verbreden en onderhouden, kennis op laten doen en natuurlijk ook entertainen.
We hebben eerder een AW Poll gehouden over of jullie je zorgen maken over jullie digitale gezondheid en of jullie denken dat Digital Wellbeing daartegen kan helpen. Bijna de helft van de mensen die de poll ingevuld hebben, gaf aan dat ze zich zorgen maken om hun digitale gezondheid. Aan diezelfde mensen wil ik vragen: Vind jij dat je dagelijks leven lijdt onder je smartphonegebruik of brengt het je ook veel goede dingen?