My phone is a dictator
Google heeft heel veel onderzoek gedaan naar het smartphonegebruik onder kinderen, jongeren, volwassenen, ouders en ga zo maar door. Dit deed de techgigant naar aanleiding van vragen van gebruikers over onder andere de vele notificaties waar gebruikers dagelijks mee 'lastig gevallen' worden.
Google kwam erachter dat notificaties stress opleveren, en één van de deelnemers aan het onderzoek verwoordde het als volgt: "My phone is a dictator." De telefoon bepaalt de mate van afleiding, en de gebruiker verliest de controle hierover. De vele smartphonemeldingen geven velen namelijk dat onrustige gevoel om iets te missen (FOMO, Fear Of Missing Out) waardoor het gebruik ervan kan leiden tot een verslaving.
Gewoonte of sociale verplichting
Het checken van Twitter of Instagram is dan ook voor velen een gewoonte geworden. Een gewoonte vanwege verveling maar ook vanwege de beloning die we ervoor krijgen, of juist niet. Het is een vicieuze cirkel. Afgeleid worden door de telefoons kan ook ontstaan uit sociale verplichting. We moeten toch eens in de zoveel tijd even de Facebook-feed checken om te zien wat iedereen aan het doen is, want anders: FOMO. Google sprak een tegenbeweging in India die alleen gebruik maakt van feature-telefoons (waarmee je kan sms'en en bellen). Deze mensen waren erg gelukkig met de idee om geen tijdlijn van welk sociaal netwerk dan ook te hoeven controleren. JOMO, Joy Of Missing Out.
Ondertussen wijst volgens Google iedereen het vingertje naar elkaar. 84 procent van de ouders vond dat hun kinderen teveel met de smartphone bezig waren en kinderen gaven aan dat hun ouders het verkeerde voorbeeld gaven. Een voorbeeld: na 21.00 uur mogen de kids geen smartphone meer gebruiken, maar de ouders zitten wel op de bank met hun telefoon in de hand. Al met al waren 50 procent van de ouders bezorgd over het smartphonegebruik van hun kinderen. Volwassenen waren volgens het onderzoek een stuk minder bezorgd (29 procent) over het eigen smartphonegebruik. 65 procent gaf aan dat men zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar smartphonegebruik.
Hoe dan ook, de smartphone is een onderdeel van onze samenleving, het apparaat is niet meer weg te denken. Het is dan dus zaak om balans te vinden tussen techniek en je leven, aldus Google.
Digital Wellbeing
Google bedacht daarom een tool die gebruikers weer meer controle geeft over de smartphone en introduceerde het met het uitbrengen van een testversie van Android Pie: Digital Wellbeing ofwel Digitaal welzijn. Deze tool is te vinden als app op de meeste telefoons die draaien op Android 9.0 Pie.
Digital Wellbeing legt de focus op twee zaken, bewustzijn creëren door het smartphonegebruik inzichtelijk te maken en tools bieden die je meer controle geven om het smartphonegebruik te veranderen.
- Dashboard: Hier zie je in één oogopslag hoe vaak je je smartphone hebt ontgrendeld, hoe lang je hem hebt gebruikt, welke apps je hebt gebruikt en hoeveel notificaties je binnen hebt gehad.
- App Timer: Hiermee stel je dagelijkse timers in. Wanneer de app-timer afloopt, wordt de app de rest van de dag op pauze gezet.
- Wind Down (bijna bedtijd): Deze functie vult de niet storen-modus aan met grijstinten en minder blauw licht vanaf je scherm zodat je hersenen meer rust krijgen.
Voor een uitleg van deze drie onderdelen kun je hier terecht.
Daarnaast zitten er in Android nog veel meer tools die het mogelijk moeten maken om meer balans te vinden. Denk aan de niet storen-modus, Flip to Shh... (Omdraaien voor Sst...) en Family Link voor ouders. Het is ook mogelijk om even pauze te nemen in YouTube, alleen gestoord te worden door hoge prioriteit-meldingen in Gmail en e-mail-berichten in te plannen zodat je collega in een andere tijdzone niet tijdens de nacht lastig gevallen wordt met een werkgerelateerd bericht.
Volgens Google hebben de App Timers in Digital Wellbeing ervoor gezorgd dat 96 procent van de gebruikers zich kon focussen op een bepaald doel. Wind Down leidde tot een daling in smartphonegebruik voor het slapen gaan van 27 procent.
De toekomst van Digital Wellbeing
Na een korte presentatie mochten we Rose La Prairie, Product Manager Google Digital Wellbeing, een aantal vragen stellen over deze tool.
Is het niet ietwat vreemd dat een smartphonefabrikant met een tool zijn gebruikers adviseert om zijn eigen producten minder te gebruiken?
"Google streeft ernaar om apps aan te bieden die passen bij de gebruiker, zodat ze die voor een langere tijd gaan gebruiken. We willen namelijk niet dat mensen de apps gebruiken en er achteraf spijt van krijgen. Daarnaast is Digital Wellbeing bedoeld om deze mensen een betere balans te bieden tussen tech en hun privéleven."
36% van de mensen die onze AW Poll over Digital Wellbeing ingevuld hebben, gaf aan dat hij of zij zich geen zorgen maakt over zijn of haar digitale welzijn. Ze denken wel dat Digital Wellbeing voor een ander heel erg goed zou zijn. Hoe gaan jullie mensen bereiken die zich geen zorgen maken over hun smartphonegebruik?
"We hebben dit in onze onderzoeken heel vaal gehoord: 'It's a them, not me problem'. Het is in ieder geval een interessant inzicht, want niet iedereen herkent zichzelf in deze 'smartphoneproblemen'. Als het gaat om het smartphonegebruik voor het slapen gaan, zien de meeste mensen wel in dat dat niet verstandig is. Daarnaast is het creëren van bewustzijn erg belangrijk. Er zal op een natuurlijke wijze een soort van tech-etiquette ontstaan waarbij mensen elkaar vragen stellen over elkaars smartphonegebruik. Zo was er een gezinslid die zijn Dashboard bekeek en vervolgens met zijn gezin besprak. Het gesprek aangaan in plaats van het vingertje wijzen is belangrijker in dit geval. Op deze manier gaan we met zijn allen nadenken over de smartphone in ons leven."
Het zal natuurlijk tijd kosten om de bewustwording over te brengen maar volgens La Prairie zijn er al bedrijven mee gestart: "Er zijn al restaurants die klanten korting geven als ze hun telefoon onaangeroerd laten."
Rose La Prairie, Product Manager Google Digital Wellbeing
Gebruikt Google de data van Digital Wellbeing om te zien of apps of de smartphone meer of minder wordt gebruikt?
"Digital Wellbeing op Android vergaart gebruikersdata maar dat wordt lokaal opgeslagen op de telefoon. Google kan daar niet bij mits je hiervoor toestemming hebt gegeven. Op de data waarvoor toestemming is gegeven worden analyses losgelaten. We willen graag zien of onze tools effect hebben."
Digital Wellbeing is verborgen in het instellingenmenu. Niet iedereen is daar dagelijks te vinden. Hoe bereik je deze groep?
"We willen niet de hele dag door mensen op de hoogte brengen van de tools van Digital Wellbeing want dan komen er nog meer notificaties bij. We zijn nog steeds op zoek naar balans tussen het aanbevelen van de tools, maar niet op een dusdanige manier dat er meer notificaties bijkomen."
Niet elke smartphonefabrikant levert Digital Wellbeing op zijn Android Pie-telefoons omdat het niet verplicht is. Waarom is dat?
"De Pixels en Android One-telefoons kregen de tool als eerste. Google verplicht smartphonefabrikanten niet om de tool mee te leveren, het is optioneel. Google probeert fabrikanten wel over te halen om dit te doen zoals OnePlus die Digital Wellbeing nu via een bèta aanbiedt."
Bestaat er überhaupt wel een technologieverslaving? Of zijn smartphones en media simpelweg diepgeworteld in onze maatschappij?
"Volgens onze onderzoeken gaat het hier ook om balans. Mensen gebruiken telefoons voor een groot aantal nuttige zaken en een aantal mindert nuttige zaken. Iets verbieden zal voor velen niet helpen, maar balans zoeken hierin wel. Dus als je met iemand in gesprek bent, pak je de telefoon niet op. Als je bijna naar bed gaat, laat je hem ook liggen. De telefoon van je kinderen afpakken zal niet werken. Je zal moeten leren om er verstandig mee om te gaan."
Hoe zien jullie Digital Wellbeing voor kinderen? Moeten je het gebruik aan ouders of leraren overlaten?
"We praten met ouders en leraren hierover en bieden hen cursussen aan op het gebied van Digital Wellbeing. Je vindt deze op de Digitale Werkplaats. Er zullen nog meer cursussen komen. Google biedt materialen aan maar de ouders hebben de uiteindelijke controle over wat goed of slecht is voor hun kinderen."
Hoe ver zal Digital Wellbeing zich in de toekomst gaan ontwikkelen? Zal een leraar straks met een druk op de knop alle telefoons in zijn klaslokaal kunnen uitschakelen?
"We staan nu nog aan het begin van Digital Wellbeing. Het Android-team groeit en de tools zullen meegroeien. Het is wel interessant om een knop te hebben waarmee je alle telefoons kunt uitschakelen. Vooral bij groepen waarbij de één de telefoon uit de broekzak haalt, en de ander dat dan ook doet. Het zou mooi zijn als alle leden van de groep beter met elkaar konden communiceren omdat ze hun telefoon in hun broekzak lieten. Uiteindelijk zal de gebruiker altijd de controle houden over zijn smartphonegebruik. Digital Wellbeing is een middel, geen doel. Het zou erg zijn als je telefoon om tien uur uit zou gaan en niet meer zou werken. Digital Wellbeing zal in de toekomst ook websites kunnen monitoren, niet alleen apps."
Wanneer is Focus Mode beschikbaar?
"Focus Mode wordt beschikbaar in Android 10 Q. Niet in één van de bèta's."
Interview met Rose La Prairie, Product Manager Google Digital Wellbeing