Even een frisse neus halen na een lange werkdag of een lange wandeling plannen tijdens je vakantie? Daarvoor hebben we de beste apps voor je uitgezocht die je daarbij kunnen helpen.
De beste wandelapps
Wil jij goed voorbereid aan je berg- of hikewandeling beginnen of ga je voor een ommetje in de buurt? Met deze apps ontdek je de mooiste wandelpaden in Nederland en België.
1. Komoot
Komoot heeft als omschrijving 'Fiets & Wandelkaarten' maar het is zeker veel meer dan een app met fietsroutes en wandelkaarten. Komoot is namelijk een complete navigatie-app met routeplanner, Highlights en Collecties bestemd voor de outdoor-liefhebber en actieve sporter. Komoot bevat voor de wandelaars diverse wandelpaden, van normale wandelpaden waar iedereen gebruik van maakt tot wandelpaden met steile hellingen waar een ijsbijl en touwen noodzakelijk zijn.
Komoot bevat niet alleen routes voor (berg)wandelaars, maar ook voor toerfietsers, mountainbikers (Enduro), gravelbikers, wielrenners, en hardlopers. Wil je alles weten over Komoot? Lees dan onze review van deze app.
Komoot — Fiets & Wandelkaarten
Komoot — Fiets & Wandelkaarten
2. Klompenpaden
De website klompenpaden.nl bevat een overzicht van de mooiste klompenpaden over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Tijdens deze wandelingen geniet je van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracé's en onderweg kom je via de informatie de Klompenpaden-app meer te weten over de cultuurhistorie en het landschap. De app bevat tevens duidelijke routenavigatie, extra filmpjes, horeca en achtergrondinformatie.
Klompenpaden
Klompenpaden
3. IVN Routes
IVN Routes is de app van de Nederlandse organisatie IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) die zich richt op natuureducatie en natuurbeleving. IVN wil natuur voor iedereen dichterbij brengen en deze app is daar onderdeel van. Met deze nieuwe app kan je wandelen en fietsen door de mooiste natuur in Nederland met je eigen (digitale) IVN natuurgids. De routes bieden volgens de organisatie meer dan alleen links, rechts of rechtdoor maar routes voor wandelaars en fietsers in de mooiste natuur van Nederland.
Alle routes zijn offline te gebruiken, alleen voor het downloaden ervan is een internetverbinding nodig. De app is sinds oktober 2018 beschikbaar en het aantal routes zal de komende tijd gestaag toenemen. Wil je alles weten over IVN Routes? Lees dan dit artikel.
IVN Routes
IVN Routes
4. Wandeltochten
Wandeltochten is een handige app om een georganiseerde wandeltocht te zoeken in Nederland en België. De app bevat een index van de inschrijvingen of startplaatsen van wandeltochten die georganiseerd worden door wandelclubs. Daarnaast wordt het zoeken naar een wandeling heel makkelijk gemaakt, doordat de tochten zijn gesorteerd op afstand van je eigen woonplaats.
Wandeltochten
Wandeltochten
5. Relive
Veel sport-apps leggen de route vast die je tijdens je workout aflegt, maar dat plaatje is nooit zo mooi als de 3D-video die de app Relive ervan maakt. Deze app zet een afgelegde route tijdens het wandelen of hardlopen om in een video waarbij je vanaf boven, in vogelvlucht, de route kunt bekijken. De foto's die je tijdens de route hebt gemaakt, worden eraan toegevoegd. Bepaalde functies zoals het toevoegen van verschillende soorten muziek aan de video, zijn alleen mogelijk met Relive Plus. Wil je meer weten over de Relive? Lees dan dit artikel.
Relive: Run, Ride, Hike & more
Relive: Run, Ride, Hike & more
6. Alle bankjes
De Alle bankjes-app voorziet je tijdens je wandeling van informatie over bankjes of picknicktafels in de buurt. De app bevat ruim 150.000 bankjes, picknickplaatsen of andere rustpunten in heel Nederland. Je kunt de bankjes op een kaart zien, of een lijst bekijken met alles binnen 5 kilometer van je huidige locatie. Je kan in de app ook nieuwe of verdwenen bankjes melden. Hierdoor wordt de lijst met bankjes voortdurend bijgewerkt.
Alle bankjes
Alle bankjes
7. Ommetje lopen
Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De -app helpt je daarbij en motiveert je om om dagelijks een Ommetje te maken. Je kan er zelfs een spelletje van maken.
Dat is mogelijk door het aangaan van wandelcompetities met vrienden, familie of collega’s, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Je kan in de app een wandeling starten en in een ranglijst zien hoe jij het doet in vergelijking tot andere app-gebruikers. Je kan voor de wandelingen medailles en XP verdienen.
Ommetje is ontwikkeld door de Hersenstichting, in samenwerking met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Deze hoogleraar geeft je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. Meer weten over Ommetje? Je leest het in deze ‘App van de week’.
Ommetje lopen
Ommetje lopen
8. Wandelknooppunt
Ben je van plan om te gaan wandelen in België? Maak dan gebruik van de Wandelknooppunt-app: een app waarin je routes kan samenstellen binnen het Vlaamse wandelnetwerk. Net zoals bij het fietsen kan je daarbij gebruikmaken van zogenoemde wandelknooppunten om een route samen te stellen. In Vlaanderen kan je meer dan 12.000 kilometer wandelen met zulke wandelknooppunten.
Heb je geen zin om zelf een route op te stellen, dan biedt de app ook een Surprise Me-functie aan, waarmee een route opgesteld wordt op basis van de gewenste afstand. Het basisgebruik van de app is gratis. Je kan vrijblijvend aan abonnement nemen voor € 9.99 per jaar waardoor je toegang krijg tot een aantal extra leuke functies.
Wandelknooppunt
Wandelknooppunt
9. Geocaching
Ben je fan van het schatzoeken tijdens je wandeling? Dan kun je met deze app op zoek gaan naar geocaches in de buurt. Geocaching begeleidt je stap voor stap door het avontuur van het vinden van je eerste paar geocaches. De app is ook geschikt voor de gevorderde geocacher.
Geocaching
Geocaching
10. Topo GPS Nederland
Topo GPS Nederland maakt gebruik van kaarten van het Kadaster. Dat betekent dat je in deze app van alles kunt regelen, instellen, bekijken en doen. Hierbij kun je denken aan het plotten van routes, waypoints plaatsen, het invoeren van coördinaten of tracken van een route. Ook kun je routes van anderen bekijken en gebruiken (.GPX-formaat) en de kaarten worden offline opgeslagen, zodat ze altijd te gebruiken zijn. De app is niet alleen te gebruiken door wandelaars, maar ook voor mensen die willen mountainbiken, skaten, paardrijden, wielrennen, hiken of bijvoorbeeld geocachen.
Om van alles van de app te weten te komen kun je ook de uitgebreide handleiding alvast doornemen, waarin met screenshots en duidelijke informatie alle mogelijkheden van de app worden belicht. Topo GPS Nederland is naar eigen zeggen het alternatief voor een GPS-apparaat. De app kost 3,99 euro en kon je via de link hieronder downloaden.
Topo GPS Nederland
Topo GPS Nederland
11. ObsIdentify
Observation is het grootste natuurplatform van Nederland en België. Het platform wil iedereen in staat stellen om via het internet natuurwaarnemingen op te slaan en te delen. Voor waarnemers is het eigenlijk een online notitieboekje waarin eigen waarnemingen eenvoudig kunnen worden opgeslagen en beheerd. Doordat alle waarnemingen in één systeem worden verzameld, kunnen op basis hiervan allerlei overzichten, kaarten en statistieken worden gegenereerd, die altijd gebaseerd zijn op de meest recente informatie.
De meeste waarnemingen zijn zichtbaar voor iedereen en enkel kwetsbare situaties worden afgeschermd. Door deze open benadering vormt waarneming.nl een enorme bron van natuurinformatie en is er een uitgebreide sociale controle op fouten.
Met de ObsIdentify-app kun je zelf waarnemingen vastleggen, verzamelen en waarnemingen van andere bekijken. Jouw waarnemingen worden automatisch gekoppeld aan de huidige tijd en de GPS-locatie en via online beeldherkenning op basis van foto's van 18.000+ soorten worden planten en'/of dieren herkend. Meer over deze app lees je in dit artikel.
ObsIdentify
ObsIdentify
Themaweek op Androidworld
Dit artikel is onderdeel van de Vakantie Themaweek op Androidworld. Hier vind je een overzicht van alle handige apps, tips en tricks, reviews en vergelijkingen die we over dit onderwerp hebben besproken.
Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.
Originele publicatiedatum: 25 mei 2021 / Geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd: 29 februari 2022