Back to School wordt vanaf deze week werkelijkheid voor veel studenten, maar ook steeds meer kantoren openen hun deuren. Back to Travel, inclusief de ochtendspits, dus. Ga jij ook (weer) vaker reizen met het openbaar vervoer? Wij somde de handigste OV-apps op om het land te doorkruisen.
OV-apps: terug naar normaal
Meer dan een jaar geleden begon de coronacrisis en werd van men verlangd dat ze vanuit huis aan de slag gingen, tenzij het écht niet anders kon. Studenten, forenzen en toeristen werden tegelijk uit het openbaar vervoer gehaald. Inmiddels lijkt de bezetting in het openbaar vervoer weer te stijgen, en vanaf komende week kiezen ook steeds meer studenten het openbaar vervoer voor hun reis naar school. Maar niet alleen dat, komende week luidt namelijk voor veel werknemers het einde van hun zomervakantie. Dat betekent dat we vanaf morgen gezellig met z'n allen de bussen, metro's en treinen induiken.
Gerelateerde artikelen
Hoe je moet reizen, dat weet je waarschijnlijk nog wel. Welke bussen en trams je moet hebben, dat mogelijk ook. Of je nog weet om welke tijden je bussen en trams rijden, is mogelijk een heel ander verhaal. Ook is het met de drukte (weer) belangrijk om eventuele vertragingen goed in de gaten te houden. Een trein die met vertraging rijdt, kan natuurlijk gevolgen hebben voor je aansluiting op je volgende vervoersmiddel. Wij zetten hieronder de handigste OV-apps op een rij waarmee jij je reis van begin tot eind kan volgen.
Gaiyo - OV en deelvervoer reisplanner voor steden
Heb jij al eens gehoord van Gaiyo? Bij Androidworld schreven wij eerder al eens over de app, maar sinds ons eerste artikel is de reisplanner flink gewijzigd. Net als in de NS of 9292-app, is het in Gaiyo mogelijk je reis van A naar B te plannen. Gaiyo geeft adviezen voor zowel regionale als nationale vervoerders. Aanvullend op die functionaliteit laat de Nederlandse applicatie je tickets aanschaffen bij de NS, RET, Connexxion en Arriva. Koop je een ticket voor reizen met de NS, dan krijg je daar via Gaiyo standaard 10 procent korting op.
Wat deze app boven het maaiveld uit laat komen, zijn de integraties met deelvervoerders. Vanuit de app kan je, bij het plannen van je reis, direct zien of je gebruik kan maken van een deelscooter, fiets of zelfs een deelauto. Wil je gebruikmaken van de deelvervoerders, dan hoef je de Gaiyo-app niet te verlaten. Alle functies van deelvervoerders zijn namelijk ingebouwd in de applicatie.
Gaiyo één app voor je vervoer
Gaiyo één app voor je vervoer
9292 reisapp & route planner
Niet zoveel poespas nodig en wil je vooral makkelijk reizen kunnen plannen met alle vervoerders in Nederland, dan ben je bij de 9292-app op het juiste adres. Op het startscherm vul je direct je start (A) en eindpunt (B) in, waarna 9292 de snelste reisopties toont. Heb je een voorkeur voor treinen, bussen of juist de metro of tram, dan kan je dit opgeven op het startscherm. Weet je bijvoorbeeld dat de bus op een specifiek traject standaard sneller is dan de trein, dan vul in dat 9292 reizen met bussen moet plannen. Nadat een reis is gepland krijg je alle onderdelen van de reis te zien, zo ook hoe je bijvoorbeeld moet lopen naar je eindbestemming. Heb je nog geen kaartje, dan kun je die in de 9292-app aanschaffen voor de NS, Blauwnet, Qbuzz, Connexxion en Arriva (treinen), en Breng, Connexxion, EBS, Hermes, HTM, Keolis, RET, U-OV en Waterbus (bus, tram en metro).
9292 reisplanner OV + e-ticket
9292 reisplanner OV + e-ticket
NS Lab - test mee in de digitale proeftuin van NS
NS Lab kwam al eens voorbij in de ‘App van de week’-rubriek en maakt en terugkeer in deze app van de week. Wat de NS Lab-app bijzonder maakt, is de reisbegeleiding die de app biedt. Loop je tijdens je reis vertraging op, dan vangt de NS Lab-app dit op door je een nieuwe reis aan te bieden. Zo kom je zonder al te veel stress aan op je bestemming. Ook kan de app je helpen door reizen automatisch te herkennen en je daarbij reisadvies te geven. Reis je altijd van bijvoorbeeld Utrecht Centraal naar Amsterdam Zuid, dan zal de NS Lab-app dit herkennen en je het reisadvies gaan aanbieden als je de volgende keer incheckt op Utrecht Centraal.
Ook wil de NS de app gaan inzetten voor integraties met deelvervoerders en om te reizen zonder in te checken. Hiervoor gebruikt NS Lab, mocht de functie werkelijkheid worden, het wifi-netwerk van de trein om te herkennen in welke trein je zit. Op basis van die gegevens kan het automatisch je reis afrekenen. Na de testfasen moeten deze functies ook naar de reguliere NS-app komen.
NS Lab - test mee in de digitale proeftuin van NS
NS Lab - test mee in de digitale proeftuin van NS
Gebruik lokale OV-apps
Bovenstaande apps zijn vooral handig als je landelijk reist. Reis je meestal binnen je eigen regio, dan ben je prima bediend met regionale apps van de GVB, RET, Connexxion, EBS, Hermes en Keolis. Welke handige OV-apps voor reizen in Nederland hebben wij gemist voor deze app van de week? Laat het ons zeker weten onderaan dit artikel.