Google Pixel 9 Pro Fold review: ontvouwt zich tot een vriend | Androidworld.nl
 

Google Pixel 9 Pro Fold review: ontvouwt zich tot een vriend

| door Marloes Urff

Hèhè, ook in Nederland mogen we eindelijk een foldable van Google aanschaffen. Natuurlijk was het via via al mogelijk, maar een officiële release is wel zo fijn. De verwachtingen zijn natuurlijk hoog, mede doordat er in het buitenland volop lofzang was over de eerste Pixel Fold. Weet de foldable te overtuigen of ontvouwt die zich tot een ware teleurstelling? Lees het in onze review.

Google Pixel 9 Pro Fold

Laten we het vast bespreken: het ontwerp met het buitenste scherm voelt toch een beetje alsof er een Pixel 9 in een Fold-behuizing is geplaatst. Met de hoekige randen aan de linkerkant en de ronde hoeken aan de rechterkant is het een bijzondere vorm. Nou ja: wel een heel dunne Pixel 9 dan.

Er is ook een zwarte kleuroptie voor de Google Pixel 9 Pro Fold, maar ik ben blij met de Porcelain-versie die ik van Google leen voor de review. Het geeft de foldable een premium uitstraling en is bovendien een kei in het verbergen van vingerafdrukken op de achterkant. Toegegeven: ik heb een zwak voor witte technologie, van toetsenborden en monitoren tot smartphones.

Enfin, stijl en kleur zijn natuurlijk niet de enige zaken die belangrijk zijn bij een smartphone en al helemaal niet bij een vouwbaar toestel. Na de review weet je precies hoe ik de Pixel 9 Pro Fold heb ervaren.

Specificaties

Google Pixel 9 Pro Fold
Behuizing Aluminium, glas
Formaat en gewicht 155 x 77,1 x 10,5 millimeter, 257 gram
Binnenste scherm 8 inch AMOLED, 2152 x 2076 pixels, 374 ppi, 120 Hz
Buitenste scherm 6,3 inch AMOLED, 2424 x 1080 pixels, 421 ppi, 120 Hz
Processor Google Tensor G4
Werkgeheugen 16 GB
Opslag 256 GB of 512 GB
Accu 4650 mAh, 21 watt opladen, draadloos opladen mogelijk
Camera’s 48 megapixel-hoofdcamera, 10,5 megapixel-groothoeklens, 10,8 megapixel-telelens
Software Android 14
Updatebeleid Zeven jaar nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates
Adviesprijs Vanaf 1899 euro

Wat zit er in de doos?

Google Pixel 9 Pro Fold: de pluspunten

1. Zeer comfortabel in gebruik

Van tevoren keek ik ietwat sceptisch naar de gekke vorm van de Pixel 9 Pro Fold. Met aan de linkerkant scherpere hoeken dan aan de rechterkant leek het twijfelachtig of de foldable wel zo lekker in de hand zou liggen. Direct na de unboxing bleek het tegendeel: je bent er in no-time aan gewend.

Bij de Samsung Galaxy Z Fold 6 maakte ik voornamelijk gebruik van het binnenste scherm: het scherm aan de buitenkant was simpelweg te smal om er comfortabel op te appen, scrollen of iets anders te doen. Bij de Pixel 9 Pro Fold ervaar ik juist het tegenovergestelde: het buitenste scherm is zo prettig, dat die de voorkeur kreeg voor dagelijks gebruik. Voor games, het kijken van streams en het lezen van ebooks werd de smartphone wel opengevouwen.

De Pixel 9 Pro Fold is relatief zwaar, maar dit is geen echt obstakel om het toestel langer in handen te hebben. Wil je een langer bericht typen of een nieuwsartikel lezen, dan word je arm er niet lam van. Wel heb je sneller de neiging om het toestel met twee handen te bedienen of af en toe van hand te wisselen, tenzij je je armspieren eens in de zoveel maanden traint.

In de volle zon of onderweg in een razende Eurostar: beide schermen zijn te allen tijde goed af te lezen. Met een hoog contrast en piekfijne kleuren spendeerde ik al gauw net iets meer tijd met het toestel dan gepland (per ongeluk 1,5 uur scrollen door Pinterest, oeps).

Gebruik je je smartphone-speaker weleens voor een podcast of om even muziek te luisteren? De speakers op de Pixel 9 Pro Fold dragen bij aan een comfortabele gebruikservaring. Bij sommige liedjes en game-audio had ik haast het gevoel een compacte (al dan niet betaalbare) draagbare speaker in handen te hebben. Stemmen klikken zeer helder en het volume kan behoorlijk hoog zonder dat dit te schel wordt. Ook zijn ze slim geplaatst: bij het uitvouwen zit er een speaker aan de rechterkant onderaan en een speaker linksboven om een gebalanceerd geluid te bieden.

2. Heerlijk vlot

Op het gebied van prestaties is de Google Pixel 9 Pro Fold een uitstekende metgezel. De Google Tensor G4-processor doet behoorlijk zijn best om alle apps, games en content moeiteloos te tonen en dat lukt. Daar helpt uiteraard de 16 GB ook een handje bij.

Diverse games werden tijdens de test op de Pro Fold gespeeld: Genshin Impact, Teamfight Tactics en Cozy Grove. Stuk voor stuk games die niet de minste zijn als het gaat om grafische vaardigheden en hardware-vereisten. Vlotte laadtijden en vloeiende speelervaringen waren een van de hoogtepunten tijdens de testperiode.

Wat wel opvalt, is dat de smartphone af en toe aardig warm kan worden. Net als bij de Samsung Galaxy Z Fold 6 wordt de Pixel 9 Pro Fold warmer tijdens het installeren van apps en games. Wel minder heet dan bij de Z Fold 6: daar was het toestel gewoonweg niet meer vast te houden. Bij de Pro Fold werd het behalve opmerkelijke warmte niet heet genoeg om het toestel neer te willen leggen.

3. Een uitstekend updatebeleid

Wellicht worden de vaste lezers al een beetje moe van dit pluspunt, maar het updatebeleid van Google is er een waar ik nog altijd blij van word. Bij de Pixel 9 Pro Fold geldt een belofte van 7 jaar beveiligingspatches en nieuwe versies. Dat betekent dat je dus tot en met de zomer van 2031 updates ontvangt.

Dat is niet alleen voordelig voor jezelf: als je het toestel over drie jaar besluit te verkopen of weg te geven, heeft de volgende gebruiker nog profijt van 3 jaar lang updates. Hartstikke fijn wanneer je bijvoorbeeld de 9 Pro Fold aan je kind doorgeeft.

4. Camera’s van goede huize

Wie het leuk vindt om foto’s te maken en dol is op foldables, mag de Pixel 9 Pro Fold zeker overwegen. De camera’s weten stuk voor stuk prima te presteren. Foto’s zijn kleurrijk, vol contrast en verliezen weinig details. Wel is het een beetje extra werken om te voorkomen dat het onderwerp onscherp wordt vastgelegd: ik moet bijvoorbeeld iets meer de tijd nemen om een gebouw als de Notre Dame te fotograferen omdat die anders toch vager eruitziet. Even tikken op het scherm, wachten en hop, daar staat het Franse wonder in volle glorie.

De zoomfunctie gedraagt zich uitstekend. Zelfs van een behoorlijke afstand kan ik de standbeelden op de Notre Dame goed fotograferen en zijn ze nog scherp genoeg om details te bespeuren. Ook verlies ik maar weinig kleur: iets wat bij andere toestellen nog weleens het geval is om toch een scherpe ingezoomde foto te schieten.

De groothoeklens weet zich prima te verhouden met de rest, al lijkt het soms wel alsof er iets meer kleur en scherpte verdwijnt. Verder is het precies zoals je hoopt: meer op de foto kunnen zetten zonder dat details verloren gaan.

In een restaurant met weinig licht kan ik sushi en gyoza vrij scherp op de foto. Wel kost het twee pogingen: de Pixel 9 Pro Fold moet soms 'wennen' aan het herkennen van een object, waardoor bij er een tweede keer proberen een scherpe foto uit komt. Alle pogingen heb ik hieronder voor je neergezet.

Poging 1

Poging 2

Poging 1

Poging 2

De AI-mogelijkheden van dit toestel zijn legio, maar gelijk aan die van de Pixel 9-serie. Nieuwsgierig? Lees de onderstaande artikelen:

Gerelateerde artikelen

5. Een dag lang plezier met de accu

Tijdens een dagtrip naar Parijs werd de accu van de Google Pixel 9 Pro Fold echt op de proef gesteld. Met regelmatig foto’s en video’s maken, een keer bellen, appjes versturen en vooral veel opzoeken, hield ik ongeveer 30 procent van de accu over na een lange, lange dag. Belangrijke notitie: 5G stond de volledige dag aan.

Met intensieve games of het bingen van content verlies je sneller accuduur. Het voordeel bij de Pixel 9 Pro Fold is dat de software duidelijk is ingesteld op het optimaliseren van je batterijduur. Bij gemiddeld gebruik kan je dus goed een dag overbruggen. De foldable laadt op met 21 watt: niet snel, maar ook niet per se langzaam.

Google Pixel 9 Pro Fold: de minpunten

1. Scharnier gevoelig voor vingerafdrukken en sporen

Na een paar dagen het toestel in gebruik merkte ik dat het scharnier van de Google Pixel 9 Pro Fold er al aardig ‘gebruikt’ uitziet. Met een legioen aan vingerafdrukken en vettigheid is dit een behoorlijke magneet voor gebruikssporen.

Het scharnier is voornamelijk zichtbaar wanneer je de 9 Pro Fold inklapt. Alhoewel je niet direct op het scharnier kijkt, vallen de gebruikssporen op bij het oppakken of draaien.

2. Prijzig

Ja, de Google Pixel 9 Pro Fold is goedkoper dan de Samsung Galaxy Z Fold 6, maar slechts 100 euro. Inmiddels zijn er ook meerdere foldables op de markt en die gooien voor een lager prijskaartje hoge ogen. Het begint een aardig competitieve markt te worden, dus ik had gehoopt een lager prijskaartje voor de Pixel 9 Pro Fold.

In het komende jaar daalt de verkoopprijs van de foldable ongetwijfeld, maar hoe snel, dat blijft speculeren. De Fold 6 van Samsung is al een paar honderd euro gedaald, slechts 2,5 maand na de lancering en dus is de kans aanwezig dat we hetzelfde effect krijgen bij de Pixel 9 Pro Fold.

3. Vouw is zichtbaar

Een belangrijke kwestie: hoe zichtbaar is de vouw op de Google Pixel 9 Pro Fold? Je kan er behoorlijk aan wennen, maar in vergelijking met de Samsung Galaxy Z Fold 6 is het bij de Pixel-foldable toch merkbaarder. Zeker als je de donkere modi van apps gebruikt, valt het behoorlijk op.

Voor nu, met het regelmatige gebruik dat ik heb doorgemaakt, is het geen echte dealbreaker. Maar in principe herhaal ik mezelf als het gaat om de toekomst: het is helaas niet te testen hoe de vouw er over bijvoorbeeld een maand, een jaar of drie jaar uitziet. Wat ik nu kan zeggen is dat hij opvalt, mocht je dat snel storen dan is dit misschien niet de telefoon voor jou.

Conclusie

De Google Pixel 9 Pro Fold is een erg fijne vouwbare smartphone. De foldable ligt comfortabel in de hand en weet dit bovendien te vertalen bij de prestaties. Een extra voordeel hierbij zijn de speakers, die van hoge kwaliteit zijn. Games en zwaardere apps weet de Pixel 9 Pro Fold goed uit te voeren zonder haperingen of worstelingen.

Ook de batterijduur is om van te smullen: zelfs tijdens een actieve dag buitenshuis houdt de Pixel 9 Pro Fold zich prima staande. Eveneens goed zijn de camera’s, al is het wel af en toe alert blijven dat een onderwerp echt scherp is.

Dan zijn er nog enkele nadelen. Het scharnier van de Pixel 9 Pro Fold, wat zichtbaar is als je het toestel dichtgeklapt hebt, is gevoelig voor gebruikssporen. Ook is de vouw zichtbaar: hij valt meer op dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Z Fold 6. Wel is de Google Pixel 9 Pro Fold ongeveer 100 euro lager geprijsd dan dat toestel, al is 1899 euro nog altijd een stevig bedrag om neer te leggen voor een smartphone.

Alternatieven

De Samsung Galaxy Z Fold 6 is al meermaals in de review genoemd en het zal je dus niet verbazen dat we die foldable als een alternatief noteren. De Samsung Galaxy Z Fold 6 heeft een scherm aan de buitenkant van 6,3 inch en een van 7,6 inch aan de binnenkant. Met een werkgeheugen van 12 GB en opslag van 256 GB, 512 GB of zelfs 1 TB kan je uitstekend uit de voeten. Ook de cameraprestaties zijn nog een tikje indrukwekkender op de Fold 6. Als je voornamelijk het scherm aan de binnenkant verwacht te gebruiken en liever een rechthoekiger model zoekt, is de Fold 6 zeker de moeite waard. Een groot voordeel is dat het toestel al aardig in prijs lijkt te zijn gedaald sinds de release.

Een ander alternatief voor de Pixel 9 Pro Fold is de Honor Magic V3. Het Chinese merk zegt dat dit de dunste foldable tot nu toe is: slechts 9,2 millimeter. Ook is de Magic V3 iets lichter dan de Google Pixel 9 Pro Fold: 226 gram in plaats van 257 gram. Wel is de Honor-foldable zo’n 100 euro duurder (1999 euro) dan de vouwbare smartphone van Google en krijg je 5 jaar updates in plaats van 7 jaar. Je krijgt desondanks 512 GB aan opslag bij de Honor Magic V3.

De Google Pixel 9 Pro Fold kopen

Sinds 4 september 2024 is de Google Pixel 9 Pro Fold in Nederland te koop. Er geldt een adviesprijs van 1899 euro voor het model met 256 GB. Wil je dubbel zo veel opslag (512 GB), dan betaal je een adviesprijs van 2029 euro.

Er zijn twee kleuren waar je uit kan kiezen bij de Pixel 9 Pro Fold: Porcelain (wit) en Obisidian (zwart).

Gerelateerde artikelen

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen