Xiaomi 14 Ultra review: imposant gevaarte maakt zoomend indruk | Androidworld.nl
 

Xiaomi 14 Ultra review: imposant gevaarte maakt zoomend indruk

| door Jelle Passchier

In onze steeds groter wordende digitale wereld nemen we soms meer en meer fysieke afstand van elkaar. Hoe lekker is het dan als je de echte wereld virtueel dichterbij kunt halen en vast kunt leggen? Welkom in de digitale review van de Xiaomi 14 Ultra, geschreven door een echt fysiek mens.

Xiaomi 14 Ultra

In mijn broekzak pronkte deze week een Xiaomi 14 Ultra. Deze 1499 euro kostende smartphone moet voornamelijk op het gebied van camera’s alle telefoons op de markt de baas zijn. In de 14 Ultra heeft Xiaomi namelijk een grote 1 inch camerasensor geplaatst, de grootste sensor op de markt. Daarnaast liggen twee 50 MP telelenzen die 3,2 en 5 keer optisch beelden kunnen vergroten. Als laatst is er een 50 MP groothoeklens aan boord.

Omdat de 14 Ultra van Xiaomi niet goedkoop is en zich echt met één specifiek doel op de markt zet, ga ik daar in deze review voornamelijk op in. Natuurlijk bespreek ik ook de andere aspecten van de telefoon, maar de grootste aandacht zal dus uitgaan naar de camera’s. Voor de mensen die deze telefoon zouden overwegen zijn de camera’s namelijk het onderscheidende element van de 14 Ultra.

Xiaomi 14 Ultra: de pluspunten

1. De camera’s

Om dan ook maar meteen met de camera’s te beginnen, deze zijn erg, erg goed. Hierin onderscheid ik twee dingen. Allereerst kun je heel veel met de camera’s van de 14 Ultra. Zoals in het intro al genoemd kun je optisch - zonder kwaliteitsverlies - beelden dichterbij halen, heb je een hoofdcamera met de grootste sensor op de markt én heb je een kwalitatief goede groothoeklens waarmee je plaatjes met een bredere hoek kunt schieten. Bovendien kan de lens van de hoofdcamera schakelen tussen een diafragma van f/1.6 en f/4.0. Hierover later meer.

Met de zoomlenzen kun je tot 120x digitaal zoomen. In de meeste gevallen levert dit kwalitatief matige beelden op, dit omdat je met digitale zoom inzoomt op de pixels. Tot zo’n 50x digitale zoom zijn de beelden echter ‘leuk bruikbaar’ en zelfs bij de maximale 120x kun je af en toe toffe plaatjes schieten.

Daarbij komt dat dit voor iedereen te zien en te gebruiken is, dus ook voor de niet technerds. Het verschil tussen een foto gemaakt met de Galaxy S24 Ultra of de Xiaomi 14 Ultra zal niet iedereen zien. Beide toestellen beschikken immers over goede camera’s. Maar dit zoomen en de vele functies zijn altijd tot je beschikking en leveren daarmee kwantitatief veel mogelijkheden op.

Als de kwaliteit ten tweede ook nog eens goed is, dan heb je een combinatie die ervoor zorgt dat je zou kunnen stellen dat de Xiaomi 14 Ultra momenteel de beste camera setup op de markt heeft.

Zoom, zoom, zoom

Met de Xiaomi 14 Ultra kun je dus beelden tot 120x dichterbij halen. Meermaals zijn foto's met de maximale 'zoomafstand' onscherp en weinig bruikbaar, tot 60x keer zijn foto's echter wel degelijk bruikbaar (meestal dan). Hieronder zie je een reeks foto's die ik gemaakt heb in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze staan onder andere bekend van de vele herten die daar rondlopen. Nu staan deze bruine wit gevlekte vrienden wel vaak ver weg van mensen. Gelukkig kon ik ze met de 14 Ultra erg dichtbij halen.

Vl.n.r. 2x zoom, 3,2 x optische zoom, 5x optische zoom 10x zoom

Twee keer 60x zoom en 120x zoom (digitale zoom)

Bovendien zorgt de zoomkwaliteit ervoor dat je wegvliegende kleine priegeldiertjes op de foto kunt zetten. Hiervoor kun je ook de groothoeklens gebruiken die beschikt over autofocus. Zoals ik al zei wilde deze kever maar niet van dichtbij gefotografeerd worden, hij (of zij...) was een beetje verlegen. Met zoomen lukte het gelukkig wel aardig om het diertje scherp op de foto te krijgen.

Twee 

Kwaliteit hoofdcamera

Gaan we verder met de camera waarvan je waarschijnlijk het meeste gebruik gaat maken, de hoofdcamera. Deze 50 MP Sony-sensor weet door zijn grote formaat (1-icnh) enorm veel licht te vangen en hierdoor ook veel details vast te leggen. Dit laatste is echt een kenmerk van de foto's die uit de 14 Ultra komen rollen. Beelden zijn loei en loeischerp, soms iets te.

De camerabobbel is overigens immens, dik, groot en log. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat in je broekzak een flink zwaar toestel hebt zitten.

Gerelateerde artikelen

Kleuren in foto's zijn verder mooi, het contrast is goed en het dynamisch bereik redelijk. Laatstgenoemde heeft soms moeite om een geselecteerd onderwerp bij direct tegenlicht goed op te foto te zetten. Het HDR-gehalte blijft dan achter op concurrerende telefoons.

Leica

Xiaomi is voor de camera's op de 14 Ultra overigens een samenwerking aangegaan met camerafabrikant Leica. Dit uit zich voornamelijk in de tuning van kleuren en speciale Leica-stijlen die je kunt selecteren. Je kunt kiezen uit Leica Vibrant (levendig) en Leica Authentic (natuurlijk en realitisch). Persoonlijk vind ik de Vibrant-variant iets mooier omdat het contrast in deze foto's sterker is. In de Authentic-stijl vind ik het HDR-gehalte daarbij iets te veel aanwezig.

Variabel diafragma

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen heeft de Xiaomi 14 een diafragma die kan schakelen tussen een diafragma van f/1.6 en f/4.0. Je kunt, als je dit wil, het diafragma handmatig veranderen. Dit kan gewoon in de standaard versie van de camera-app, je hoeft met andere woorden geen speciale Pro-modus te gebruiken.

Wat zijn dan de voordelen van een aanpasbaar diafragma? Hieronder de twee grootste voordelen:

  1. Je hebt controle over de belichting, je kunt de hoeveelheid licht die op de sensor valt regelen
  2. Spelen met scherptediepte. Bij een klein diafragma, een hoog f-getal, is zowel het onderwerp als de achtergrond scherp. Bij een groter diafragma, een diafragma met een laag f-getal, is dit andersom. Je onderwerp is hiermee scherp en de achtergrond onscherp.

Slechte lichtomstandigheden 

De 1-inch sensor komt natuurlijk ook heel goed van pas in situaties met weinig licht. De grote sensor weet namelijk veel licht op te vangen waardoor zelfs, zoals je hieronder kunt zien, in situaties met heel weinig licht beelden tevoorschijn komen.

2. Hoorbaar design

Wat mij wel kan bekoren is het design van de 14 Ultra. Ondanks de dikke camerabobbel, ik heb nog nooit zo’n grote unit in mijn zak gehad, voelt het toestel wel lekker aan in de hand. Dit komt enerzijds door het feit dat de camerabobbel een fijn rustpunt is waar je je vinger tegenaan kunt houden. Daarnaast voelt het gebruikte vegan leer lekker aan in combinatie met de aluminium randen.

Een klein nadeeltje is dat je de camera’s kunt horen. Als je de telefoon heen en weer beweegt dan hoor de sensoren zeg maar tikken. Dit geluid hoor je vaker hoor, dit komt onder meer door de optische beeldstabilisatie waardoor de lenzen los liggen in de behuizing. Dit is wat je hoort. Bij de 14 Ultra is het wel duidelijk hoorbaar. Niet echt een nadeel, maar wel iets dat opvalt.

3. Prachtig paneel

Het scherm dan, er pronkt een 6,73 inch qHD+ AMOLED-paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz op de 14 Ultra. Dit scherm oogt goed, met mooie kleuren en een oneindig contrast. Met een ‘gewone’ maximale helderheid van 1000 nits en een piekhelderheid van 3000 nits is het paneel verder in alle omstandigheden mooi om naar te kijken.

De randen van het scherm zijn daarbij aan alle randen ligt gebogen. Dit geeft de smartphone een luxe uitstraling mee. De kromming is miniem en zorgt niet tot nauwelijks voor verkleuringen of rare vervormingen in het scherm.

4. Snel

Zowel in oplaadsnelheid als in pure rekenkracht is de 14 Ultra geen langzame jongen. Opladen gaat met een vermogen van 90W waarmee de accu in zo' 30 minuten helemaal is opgeladen. Draadloos gaat daarbij met een vermogen van 80W ook zeker niet langzaam. De accu zelf is een 5000 mAh exemplaar die makkelijk anderhalve dag mee zal gaan.

De gebruikte chipset in de 14 Ultra is de Snapdragon 8 Gen 3-chipset. Dit is één van de snelste processoren op de markt en deze zorgt er dan ook voor dat de Xiaomi 14 Ultra soepel en snel aanvoelt. Wel ken ik smartphones met dezelfde processor die een stuk sneller zijn. Waarschijnlijk komt dit omdat deze fabrikanten niet zo' zware Android-schil gebruiken in vergelijking met Xiaomi. HyperOS is namelijk vrij veel, hierover lees je hieronder meer.

Xiaomi  14 Ultra: de minpunten

1. HyperOS

Ik ben nog altijd geen fan van HyperOS, de eigen schil die Xiaomi over Android legt. Dit ging bij de laatste smartphones die ik van het merk testte wel de betere kant op, maar bij de 14 Ultra zit het OS weer in een negatieve spiraal.

Dit zit hem onder andere in de keuzes die fabrikant heeft gemaakt en welke het zonder blikken of blozen doordrukt bij zijn gebruikers. Zo heeft Xiaomi het dropdownmenu aangepast, als je rechts of links van boven naar beneden veegt krijg je twee verschillende menu’s. Persoonlijk vind ik dit ontzettend irritant en onhandig en zet ik dit zo snel mogelijk weer terug naar één dropdownmenu. Dit kon vroeger gelukkig in HyperOS, maar nu niet meer.

Over ontzettend irritant gesproken, als je alle apps wil sluiten en je klikt op Alle apps sluiten (het kruisje) dan... Dan sluiten nog altijd niet alle apps!

Dat ik meerdere elementen van de software irritant vind, betekent natuurlijk niet dat jij het ook onhandig vindt. Google zit er bijvoorbeeld over na te denken om de twee menu’s door te voeren in stock Android. Bovendien kunnen de vele voorgeïnstalleerde apps, meldingen en advertenties mij niet echt bekoren.

Updatebeleid

Ook het updatebeleid is met vijf jaar lang beveiligingsupdates en vier Android-upgrades een beetje achterhaald voor een premium smartphone in 2024. Samsung en Google leveren bijvoorbeeld zeven jaar updates en upgrades.

Gerelateerde artikelen

2. Prijs

De 14 Ultra van Xiaomi krijgt een adviesprijs mee van maar liefst 1499 euro. En nu ben ik pas 27 en hou ik er niet van, van wat ik nu ga zeggen: ''Maar vroeger kocht je hier gewoon een leuke tweedehands auto voor''.

Op dit moment - we schrijven september 2024 - is de Ultra voor zo'n 1100/1200 euro te koop. Voor dit geld zal ik persoonlijk nooit voor een Xiaomi-toestel kiezen omdat ik de software echt niet goed en premium genoeg vind.

Conclusie 

De Xiaomi 14 Ultra koop je voor de camera's punt, punt en geen komma. Wil je een smartphone met de allerbeste en meest uitgebreide camera set-up op de markt, dan kom je zeer waarschijnlijk bij de 14 Ultra uit. De zoomprestaties zijn simpelweg indrukwekkend en de camerahardware biedt genoeg opties om mee te spelen en zoveel mogelijk uit je foto's te halen. Naast deze camera's krijg je een mooi premium design, prachtig paneel en snelle hardware. De software is wat mij betreft wel nog altijd het zwakke punt van Xiaomi.

Ben je daarbij van plan om een premium smartphone aan te schaffen, maar zoek je een toestel dat algeheel beter presteert, langer wordt geüpdatet en ook onwijs goede camera's heeft? Kijk dan even bij de onderburen van Xiaomi. Samsung heeft met de S24 Ultra namelijk een betere smartphone gebouwd die bijna op alle punten net iets beter presteert en hiermee de betere deal is. Al helemaal omdat je met de S24 Ultra ook nog zo'n 100 tot 200 euro in je broekzak houdt.

De aparte case (Fotografie Kit) waarmee je de 14 Ultra omtovert tot compact camera, inclusief foto/zoomknop, moet je overigens los aanschaffen voor een prijs van zo'n 200 euro.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen