Samsung Galaxy Ring review: de mooiste gadget waar je niet mee kunt spelen | Androidworld.nl
 

Samsung Galaxy Ring review: de mooiste gadget waar je niet mee kunt spelen

| door Laura Jenny

Samsung slaat een nieuwe weg in met zijn eerste slimme ring. Galaxy Ring kwam eerst uit in het buitenland, maar nu kunnen we er ook in Nederland mee aan de slag. Maar, een ring van 450 euro is niet goedkoop: kan hij genoeg om dat prijskaartje goed te praten? Lees onze review van Samsung Galaxy Ring.

Samsung Galaxy Ring

Volgens een onderzoek van Samsung zijn we in Nederland vooral fan van de zilverkleurige Galaxy Ring. In een onderzoek kwam naar voren dat we die kleur het liefst willen, als we een Galaxy Ring zouden kopen. Op de tweede plaats is zwart en op de derde plaats goud. Wel lijkt dat bij de kleinere maten van de Galaxy Ring anders te zijn, want daarbij is goud juist weer een populaire keuze.

Toch zijn het niet de kleine maten die Samsung het meest verkoopt: in Duitsland is 55 procent van de Galaxy Ring-dragers man en in Frankrijk is dat zelfs 70 procent. Hoewel mannen algemeen gesteld minder vaak ringen dragen dan vrouwen, lijken ze dus wel open te staan voor een slimme ring. Er gaan zelfs geruchten dat Samsung nog grotere maten wil maken dan de 9 smaken die er al zijn. De ring die wij dragen voor deze review is zwart, mat, en maatje 8. Past prima, maar bevalt het ook?

Samsung Galaxy Ring: de pluspunten

1. Een lange batterijduur

De Galaxy Ring in maatje 8 gaat ongeveer 5,5 tot 6 dagen mee en dat is een verademing. Je hoeft niet constant een laadkabeltje bij je te hebben en dat is een grote plus. Grotere ringen hebben zelfs een nog grotere batterijduur. Het is lekker om niet de hele tijd van die accu-angst te hoeven hebben en te weten dat je constant in de gaten wordt gehouden. De ring meet je hartslag, je slaap, je ademhaling en geeft je met behulp van AI een fitheidsscore. Bloedzuurstof wordt ook gemeten en de huidtemperatuur.

Zeker de andere wearable van Samsung, de Galaxy Watch, heeft nog wel wat te wensen qua accuduur, mede door Wear OS, maar daar heeft deze Galaxy Ring geen last van. Moeiteloos doet hij een kleine week met zijn batterij en dat komt natuurlijk door meerdere factoren: geen Wear OS, maar ook geen scherm, geen opties die je allemaal zou openen, dat is vrij rustig.

2. Een mooi design

Het laaddoosje van deze gadget is erg stijlvol en heeft een mooi design, alsof het een vertechiniseerd ringdoosje van de juwelier is. Het mooie is dat wanneer je je Ring erop legt, je zal zien dat er een licht schijnt in cirkelvorm om aan te geven hoe ver hij nog geladen is. Dat ziet er erg futuristisch uit en dat is mooi om te zien. Samsung heeft qua design, en dat geldt voor zowel het doosje als de ring zelf, voor een heel universele designtaal gekozen. Het kan voor iedereen.

De Ring zelf heeft ook een mooi design. Het is een relatief brede ring en er zit een streepje op dat naar onderen moet wijzen voor de beste metingen. Dat is fijn, want je merkt dat je daar af en toe toch even aan voelt: zit hij nog goed? Qua kleuren is het leuk om te zien dat er zoveel verschillen in smaak zijn: ik vind die gouden variant bij mij bijvoorbeeld een beetje te plastic lijken qua kleur, terwijl hij bij iemand met nog kleinere handen en sowieso meer gouden sieraden weer veel beter tot zijn recht komt. Dat heeft Samsung goed gekozen.

3. Lekker stevig

Samsung heeft met deze gadget een apparaat gemaakt dat tegen een stootje, een plens water en meer kan. De IP-rating is IP68 en dat betekent dat je met de Galaxy Ring om gewoon kunt douchen en naar het strand kunt gaan. Ik ben echt niet de meest voorzichtige persoon ter wereld, maar er is nog geen krasje op mijn Galaxy Ring te zien. En ik heb ermee geschilderd, getuinierd en urenlang mee in de regen gezeten. Je zou soms bijna denken dat hij onverwoestbaar is. Dat is hij niet, maar hij is gemaakt van titanium en je merkt dat inderdaad een stevig stukje metaal is.

4. Geen abonnement nodig

Het is te prijzen dat Samsung geen abonnement afdwingt met de Galaxy Ring. Sterker nog, er is niets van een abonnement benodigd of ook maar mogelijk. De grote concurrent op dit gebied is Oura en dat biedt wel een abonnement. Hiermee krijg je dan dagelijkse gezondheidsinzichten, persoonlijke aanbevelingen en zie je hoe het met je slaap zit. Je betaalt hiervoor 6 euro per maand, bovenop de aanschafprijs van de Gen 3, die vanaf 329 euro is en daarmee wel lager ligt dan de 450 euro van Samsung.

Maar psychologisch is het fijner om één keer een bedrag te betalen. Dat is mede omdat je daardoor niet elke maand weer die factuur op de mat krijgt. Plus, veel mensen vinden niets vervelender dan moeten betalen voor iets dat gewoon op je apparaat aanwezig is, maar wat dan achter een betaalmuur zit, zoals in het geval van Oura-ring de slaap. De Galaxy Ring geeft je duidelijke inzichten over je hartslag, je slaap, je fitheid en kan je slaap en hardlopen tracken, zonder dat je daar meer voor hoeft te betalen. Samsung heeft geen enkel abonnement. Je betaalt dus eenmalig die 450 euro en geniet dan van je Galaxy Ring zonder verdere geldzorgen. Dat is absoluut een pluspunt van deze Galaxy Ring.

5. Veel meldingen op je telefoon

Dit klinkt misschien wat negatief, maar ik ben blij dat Samsung ervoor heeft gekozen wel veelvuldig met je telefoon in te checken, zodat je meldingen ontvangt over het wel en wee van niet alleen je Ring zelf, maar ook jijzelf. Het is daardoor een goede wisselwerking die zeker niet altijd onderdoet voor de wat meer instant informatie die bijvoorbeeld een smartwatch geeft. Ik was eerst bang dat je geen enkele reden had om dan die statistieken te blijven checken op je telefoon, maar er is genoeg ingebouwd om je er regelmatig op te wijzen dat je wel degelijk een slim apparaat om je vinger hebt. Zo blijf je er actief mee bezig.

Samsung Galaxy Ring: de minpunten

1. Je kunt er niet zoveel mee

De eerste dagen met de Samsung Galaxy Ring waren best raar. Je hebt een gloednieuwe gadget om je vinger, je merkt dat je er van alles mee wil, maar eigenlijk doet het fysiek niet zoveel. Is dit hoe mensen zich voelen die net een baby hebben gekregen? Je wil het allemaal leuke kleren aandoen, aan iedereen laten zien, mee praten, maar het kan alleen maar liggen huilen, poepen en slapen. Ik zal het nooit weten, maar wat ik wel weet is dat je met deze nieuwe gadget in de startblokken staat: wat gaan we doen? En uiteindelijk voelt Galaxy Ring als een plastic ding om je vinger dat niks doet. En dat is niet eerlijk, want de Galaxy Ring meet ondertussen van alles. Hij meet je hartslag, je slaap, je temperatuur en geeft je een score voor wat betreft je energie van die dag. Verder meet hij geen dingen die een smartwatch niet meet.

De vraag is natuurlijk, went het om een wat passiever apparaat te dragen? Op zich wel, maar je moet wel actief je telefoon pakken en kijken in de juiste apps om antwoorden te krijgen op vragen. Je wil weten wat hij dan meet, wat hij vindt, maar dat gaat de Ring zelf je niet vertellen. Daarvoor moet je echt in de app zijn. Er zijn niet echt momenten waarmee je telefoon je actief wijst op je Ring, en je Ring op zichzelf ook niet, waardoor ik bang ben dat je toch na een tijdje compleet vergeet te kijken in je statistieken. Nu hoeft dat ook niet altijd, maar waarom draag je anders een slimme ring? Ik denk dat het goed zou zijn als de Ring een paar kleine leds had, een trilmotor of iets anders waardoor het iets meer feedback geeft als een techgadget. Het mag voor die prijs best wat specialer voelen.

2. Een hoog prijskaartje

Die prijs is namelijk hoog. Hoe goed het ook is dat er geen abonnement benodigd is: 450 euro voor dit apparaat is een heel flinke prijs. Vooral kijkend naar wat een smartwatch kost en kan, vraag ik me af of de voordelen van de Galaxy Ring voldoende opwegen tegen die van een smartwatch. Als je echt heel erg slaapproblemen hebt met een slim horloge om en die ring daarbij soelaas biedt, misschien wel, maar verder zijn er weinig zaken die een slim horloge niet kan en de Ring wel.

Een smartwatch heeft bovendien juist veel meer mogelijkheden, alleen al het feit dat het de tijd laat zien is een voorsprong die het heeft, maar denk ook aan het direct kunnen aflezen van statistieken of WhatsApp-berichten. Ik ben bang dat Samsung met die prijs wel erg hoog zit, juist omdat die Galaxy Ring moet wedijveren met de ook zeer geliefde productcategorie van de smartwatches. Ben je dol op gadgets en kun je het betalen, dan kan de Galaxy Ring een fantastische toevoeging zijn. Aan alle andere mensen zou ik zeggen: een smartwatch brengt je verder.

3. Ring wel wat dik

Samsung stuurt niet voor niets een Ring Sizing Kit uit als je het apparaat via zijn site wil kopen: deze ring is niet zoals een leuk zilver ringetje van de juwelier, waardoor een app om de grootte van je ring te bepalen niet werkt. Het is een brede ring en dat draagt toch even anders. Ik heb er in het dragen tijdens het tikken of de afwas doen geen last van gehad dat de ring dik is, al had ik dat wel verwacht: je voelt hem niet echt zitten.

Maar, kijkend naar momenten waarop je iets moet vastgrijpen dat zwaar is, en je vingers wat meer bij elkaar geperst worden, dan merk je dat de Ring wel degelijk in je vingers staat. Die situaties komen waarschijnlijk niet veel voor en je kunt de Ring dan af doen, maar soms is de dikte van dit apparaat dus zeker wel iets om rekening mee te houden.

4. Licht schijnt er onderuit

Eén van de redenen dat Samsung met de Ring komt is dat het een fijne, andere vormfactor is die mensen waarschijnlijk liever dragen dan hun watch, vooral in bed. Dat is zo, maar als je iemand bent die wordt gestoord door ook maar het meest minieme lichtstreepje in de kamer, dan zul je misschien ergeren aan de ring. Je ziet namelijk de groene sensoren die lichtgeven wel degelijk onder de ringrand vandaan schijnen. Dat geldt ook voor in de bioscoop of in een theater.

Wel moet je, misschien mede daarom, de ring met het streepje dat erop staat naar beneden laten wijzen, zodat de sensoren op de onderkant van je vinger zitten. Daar kunnen ze het beste meten, dus dat komt mooi uit, maar wees je dus bewust van het feit dat er af en toe wel een beetje groen licht rond je vinger schijnt. Het is niet constant, maar af en toe.

5. Twee apps nodig

Je hebt om gebruik te maken van de Galaxy Ring twee apps nodig: de Wear- en de Health-app. In de Wear-app zie je je Ring, met bijvoorbeeld hoeveel batterij die nog heeft. Dit is ook de app waarmee je de Ring instelt. In de Health-app zie je vervolgens welke statistieken die heeft uitgelezen (al kun je dat ook snel openen vanuit de Wear-app). Het is zeker geen dealbreker, maar laagdrempelig is anders. Zeker ouderen zullen soms moeite hebben met begrijpen in welke app ze nou moeten zijn: dat doet de Fitbit-app beter, meer alles-in-een.

Conclusie

Samsung Galaxy Ring is een goede toevoeging op het flinke arsenaal aan gadgets dat Samsung al biedt. Het is een mooi apparaat om te zien, met een prachtig laaddoosje en het is leuk om aan anderen over het apparaat te vertellen. Het design zorgt dat het een universeel draagbaar product is, net als het lage gewicht van 3 gram. De stevigheid zit ook helemaal goed, waardoor je hem niet constant af hoeft te doen. Dat de batterij ook nog eens zo lang meegaat, is een grote plus.

Wel merk je dat je deze gadget eigenlijk draagt met een gevoel van: oke, en nu? Zeker aan het begin, want nadat je er het wel erg hoge bedrag van 450 euro voor hebt betaald, is er verder niks aan de Ring te zien, behalve af en toe wat groen licht dat aan de onderkant schijnt van de sensoren. Je mist feedback, want daarvoor moet je op je telefoon zijn. Dat is wel jammer, want daardoor voel je je wat minder opgewonden over het product: je draagt hem en het is een wat passieve gadget. Gelukkig heeft Samsung er qua meldingen op je telefoon veel aan gedaan om dat actiever te maken, maar de Galaxy Ring an sich is een passieve gadget.

Samsung Galaxy Ring kopen

Samsung Galaxy Ring is vanaf nu online te koop via Samsung en MediaMarkt. Bij diverse MediaMarkt-winkels en de winkels van Coolblue is de Ring vanaf donderdag 26 september verkrijgbaar. De adviesprijs is 449 euro.

Bekijk Samsung Galaxy Ring op Samsung.com.

Gerelateerde artikelen

Dit artikel is redactioneel. Het bevat een gesponsord linkje waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen